GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Water: Essentieel voor jou en je wietplant
In dit blog artikel
In dit blog artikel WaterkringloopDrinkbaar waterWiet en WaterTHCHoe water gevenWater opvangen
Deel:

Water: Essentieel voor jou en je wietplant

Water is onderdeel van de vier elementen, naast Vuur, Aarde en Lucht. Het is een basisbehoefte voor al het leven op aarde. Mens en dier bestaat voor ongeveer 60% uit water (afhankelijk van o.a. geslacht en leeftijd), planten voor maar liefst 80%.

Waterkringloop

De waterkringloop beschrijft de weg die het element water doorheen het systeem van de Aarde aflegt. Het oppervlaktewater, bijvoorbeeld van rivieren, meren en zeeën, verdampt. Het wordt opgenomen door de atmosfeer en vormt wolken die vervolgens neerslag genereren. Deze neerslag valt al dan niet terug in o.a. rivieren en dringt tevens de Aarde binnen en dient als levensbron voor planten en bomen.

Drinkbaar water

We vinden het heel normaal dat er water uit de kraan komt en vergeten wel eens dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het water dat wij drinken in Nederland behoort tot het beste van de wereld. Er gaat dan ook een heel zuiveringsproces aan vooraf.
In Limburg wordt het water dat wij kunnen drinken uit grondwater gewonnen. Dit grondwater wordt opgepompt. Om de grond niet te zeer uit te putten, mogen er geen oneindige hoeveelheden water opgepompt te worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van zogenoemd oppervlaktewater, bijvoorbeeld van de rivier de Maas. Dit water is van slechtere kwaliteit en dient eerst nog grondiger gezuiverd te worden. Het zuiveren van water kost enorm veel energie.

Er komen regelmatig periodes voor van serieuze droogte die de komende tijd hoogstwaarschijnlijk alleen maar zal toenemen. De uitzonderlijk droge lente zoals in 2020 is nog nooit eerder voorgekomen sinds het begin van de metingen. Het schrikbarende besef dat we met waterschaarste zitten spoort ons aan zuiniger om te gaan met water.

Wiet en Water

Ook onze geliefde wietplanten hebben water hard nodig. Een grote wietplant kan op een zeer warme dag wel 60 liter gebruiken. Gelukkig is het ook een taaie plant die over het algemeen wel tegen een stootje kan.
Een lange periode van droogte heeft, zoals eerder vermeld, een invloed op het grondwater. Het water dat zich meer aan het oppervlak van de aarde bevindt wordt opgenomen door de wortels van vele planten. Wanneer het steeds schaarser wordt, zijn enkel planten met heel lange wortels in staat water op te nemen uit diepere lagen.

THC

Wanneer er grote droogte optreedt, raken planten verzwakt. Ze zijn vatbaarder voor plagen en ziektes. THC, het actieve bestanddeel in cannabis dat een grote rol speelt in haar psychoactieve werking, heeft voor de cannabisplant als functie ongedierte op afstand te houden. Vandaar dat een cannabisplant met stress (of dit nu komt door droogte, of bepaalde plagen) meer THC gaat produceren om zichzelf te verweren.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we zo zorgvuldig mogelijk met het element Water omgaan? Of je nu je wiet uit de shop haalt of zelf kweekt, sowieso heeft de plant water nodig. Het is van groot belang om geen emmertjes water naar de zee te dragen, maar slim met je waterverbruik om te gaan.

Kies een plant die beter tegen droogte kan

Ga voor een cannabisvariëteit die beter is aangepast tegen droge klimaten. Indica heeft brede bladeren en laat op die manier ook meer water verdampen. Sativa, met haar lange, smalle vingers is over het algemeen een betere keuze wanneer je te kampen hebt met droogte. Ook produceert Indica meestal grote, compacte toppen die sneller vatbaarder zijn voor schimmel wanneer het erg droog is.

De ideale locatie voor je planten

Cannabisplanten houden van veel zonlicht, maar met extreme droogte zoals tegenwoordig het geval is, is het geen slecht idee om je planten op een plek te zetten waar ze ook voldoende schaduw en koelte krijgen, van een boom of haag bijvoorbeeld.
Tip: Plant je cannabis in een vallei, hierin wordt vocht veel beter vastgehouden dan hogerop.

In een pot

Wanneer je planten in een pot hebt staan, zal de grond sneller uitdrogen en moet je vaker water geven, dan wanneer je planten direct in de aarde zijn geplant. Dit heeft te maken met het feit dat de wortels dan zelf op zoek kunnen naar beschikbaar water, maar ook omdat een pot langs de zijkanten beschenen wordt door de zon en dus voor verdamping van het water zorgt.
Tip:  wanneer je planten in potten wilt hebben, graaf deze potten dan in de aarde! Zo worden ze niet blootgesteld aan zonlicht.

Hoe water geven

  • Geef je planten altijd ofwel vroeg in de ochtend, ofwel in de avond water, zodat de zon en warmte weg is en het water niet direct zal verdampen.
  • Graaf een kuiltje bij de plant en giet hier het water in. Schuif er dan terug aarde over. Op die manier kan het water beter opgenomen worden door de planten. Geef altijd zo dicht mogelijk bij de wortels water.
  • Geef planten in één keer een grotere hoeveelheid water, in plaats van steeds kleine beetjes. Zo kan het water dieper de grond in zakken en moeten de wortels dieper reiken om eraan te komen.
  • Bedek de grond rond de wietplanten met mulch. Dit wil zeggen dat je materiaal gebruikt waarmee je de grond beschermt tegen het zonlicht en het vocht beter doet vasthouden. Gebruik hiervoor plantmateriaal zoals stro, uitgetrokken onkruid, karton. Mulch is tevens voeding voor het bodemleven. Het bodemleven is de omvattende benaming voor de ontelbare mini- en micro diertjes die de aarde gezond, luchtig en voedingsrijk houden.

Water opvangen

De technologie lijkt ons in de penarie te helpen en tegelijkertijd onze reddende engel te zijn. Ik hoop van harte dat we voor onze water slurpende apparaten, zoals bijvoorbeeld de wasmachine en de WC een standaard gaan doorvoeren waardoor ze effectiever en zuiniger met water omgaan. Waarom zou je de WC spoelen met drinkwater? Hoe zou het zijn wanneer we water niet meteen ‘wegspoelen’, maar zouden hergebruiken?

Douchewater opvangen: Een heel effectieve manier om elke dag wat water op te vangen, is door een emmer in je badkamer te zetten. Het water dat normaal gesproken meteen zou weglopen terwijl je wacht tot het warm wordt, kun je nu opvangen in deze emmer. Eventueel kun je de emmer ook laten staan terwijl je een douche neemt, zolang je maar biologisch afbreekbare zeep gebruikt!
Als je een bad neemt heb je meteen zo’n 150 liter water opgevangen, gebruiken dus!

Afwaswater opvangen: Hetzelfde principe. Afwaswater bevat in principe allerlei voedingsstoffen voor je planten. Ook hierbij is het belangrijk dat je biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt.

Plas in een emmer: Wist je dat je urine ook kunt gebruiken om aan je planten te geven? Ook hierin zit voeding. Gebruik 1 deel plas op 10 delen water.

Regenwater opvangen: In de winter kan veel neerslag vallen. Het is natuurlijk ideaal wanneer je een professioneel opvangsysteem hebt en deze vele liters water gaandeweg kunt gebruiken wanneer je het hard nodig hebt. Op dit moment zal de regenton waarschijnlijk eerder halfleeg dan halfvol zijn, maar onthoud dat je op de goede weg bent en met kleine stapjes een hele verbetering kunt laten plaatsvinden.

Als laatste tip zou ik willen aanraden zoveel mogelijk tegels en beton te verwijderen rondom je huis. Laat de aarde weer ademen en laat de regen, als ze dan valt, direct de grond binnendringen in plaats van via het riool weggevoerd te worden.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.236 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.