GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Hoe verzorg ik mijn mescaline cactus?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Peyote (Lophophora Williamsii)Natuurlijke habitatTips en tricks voor een gezonde cactusWaterHelp, mijn cactus is ziek!
Deel:

Hoe verzorg ik mijn mescaline cactus?

Wil jij ook graag de liefhebbende ouder worden van één van onze prachtige cactussen? Voor je er eentje adopteert is hier een overzicht van informatie dat zeker nog van pas gaat komen. Voor deze blog richten we ons op Peyote, de meest bekende mescaline-bevattende cactus.

Peyote (Lophophora Williamsii)

Iemand die voor het eerst een Peyote ziet, zal misschien niet meteen aan een cactus denken. Hij mist namelijk dat stereotype kenmerk… stekels! Deze aaibare soort heeft de grootste reputatie onder de mescaline-bevattende cactussen. Door zijn bijzondere uiterlijk is hij een prachtige aanvulling op mooie kamerplanten en kan binnen goed gedijen, mits de juiste verzorging en aandacht.
 

  
 

De Peyote groeit zeer traag, hij kan er 13 jaar over doen om volwassen te worden! Vaak is hij dan niet groter dan een golfbal. Vanaf zijn derde levensjaar kan hij prachtige, witroze bloemen produceren, met een diepgele kelk en rode vruchtjes met zwarte zaadjes.

De Peyote komt oorspronkelijk uit het noordelijk gedeelte van Texas en Centraal Mexico. Hier is de soort ondertussen bedreigd. Vanwege zijn extreem langzame groei en grote interesse van verzamelaars is hij helaas in het wild niet meer veel terug te vinden. Oorspronkelijk was het de inheemse bevolking van die regio die de cactus voor rituele doeleinden gebruikten. Het gebruik dateert van minstens 5500 jaar geleden. Tot op de dag van vandaag bestaat ‘Peyotisme’ , de Native American Church heeft toestemming om deze hallucinogene cactus te gebruiken voor ceremonies.

Natuurlijke habitat

We reizen even naar Mexico, waar het klimaat zeer droog, zonnig en warm kan zijn. De grond bestaat uit gesteente met verschillende mineralen, die het water goed laten wegstromen. Hier houdt de Peyote van. Dankzij de lange ‘pen’wortel kan hij veel water opslaan voor in tijden van droogte. Om de groei van je Peyote te stimuleren en hem te ondersteunen in een gezonde wortel is het slim je cactus te verpotten naar een grotere pot (ongeveer 3-4 keer de doorsnede en 4-5 keer de hoogte van de Peyote). Verpotten doe je het beste in de lente.

Tips en tricks voor een gezonde cactus

Maak je eigen grondmix. Cactussen houden van basische, poreuze grond. Poreus wil zeggen dat de grond luchtig is en water goed door laat. Boots zoveel mogelijk de omstandigheden na waar de Peyote oorspronkelijk vandaan komt.

De volgende formule kun je gebruiken voor je Peyote, maar is ook geschikt voor andere cactussen:

  • Gelijke delen commerciële potgrond en bouwzand
  • Voeg per liter mengsel een eetlepel beendermeel en gemalen kalksteen toe

Tip: Wanneer je je eigen mengsel maakt is het een goed idee het te steriliseren. Dit wil zeggen dat je de grondmix op 100 graden Celcius laat bakken in de oven, om zo aanwezige insecteneitjes, onkruidzaden en bacteriën te doden.

Water

Zoals eerder gezegd houdt Peyote van droogte. Het gaat zelfs zo ver dat hij vanaf ongeveer midden oktober helemaal geen water meer hoeft, tot midden maart ongeveer, wanneer het weer zonniger en warmer wordt. De hele winterperiode gaat hij in rust en heeft het liefst een temperatuur van rond de 5 tot 10 graden Celcius. Zet hem dus thuis op de minst verwarmde plek (maar waar het niet onder de 5 graden Celcius wordt), met genoeg daglicht.

In de zomermaanden mag je je cactus meer water geven en buiten zetten. Frisse lucht en zonneschijn zullen hem aanzienlijk deugd doen. Let op: een cactus moet wennen aan direct zonlicht, zet hem de eerste paar weken in de schaduw! Je kunt hem ook gerust een flinke regenbui laten meemaken, zolang hij maar tijd krijgt om daar helemaal van op te drogen (altijd uitkijken met wortelrot, dit is een dooddoener!). Hoe dan ook geef je je Peyote best geen kraanwater, omdat hier te veel kalk en fluoride in zit. Regenwater opvangen in een teiltje en je hebt altijd een voorraadje om de dorst mee te lessen. Afhankelijk van de weersomstandigheden geef je je cactus ongeveer 1 keer in de 2 weken wat water, liefst op zonnige dagen, zodat hij goed kan drogen.

Help, mijn cactus is ziek!

Gelukkig kunnen cactussen tegen een stootje en zijn niet heel vatbaar voor ziektes. Het enige waar je goed op moet letten zijn schimmels en rot, vooral wanneer ze te veel water krijgen kunnen ze hier last van hebben. Rotte delen dienen weggesneden te worden en behandelt met een fungicide.

Qua plagen kan je cactus last hebben van schildluizen. Wanneer dit gebeurd moet je meteen ingrijpen en je geliefde cactus redden (best op natuurvriendelijke wijze). De meest milieuvriendelijke manier om schildluizen te bestrijden is de cactus te  besproeien met een mengsel van schoonmaakalcohol en nicotine.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.238 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.