GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
De werking van terpenen
In dit blog artikel
In dit blog artikel Geurige mummiesWat zijn terpenen?Cannabis
Deel:

De werking van terpenen

In de tijd van de Oude Egyptenaren werd al gebruik gemaakt van de krachtige geuren van planten. In het graf van Toetanchamon zijn een aantal potjes gevonden waar essentiële oliën in zaten van kardemom en nardus.

Geurige mummies

Het was gebruikelijk om overleden mensen in te balsemen met aromatische oliën. De bekende kyphi olie van de Egyptenaren bestond uit verschillende kruiden en harsen en werd ingezet in hun tempels.​ Ook Cleopatra stond erom bekend zichzelf in te smeren met allerlei lekkere geuren waardoor ze waarschijnlijk nog aantrekkelijker werd gevonden dan ze al was.

In de tijd van de Grieken en de Romeinen, werd de kennis van etherische oliën meegenomen en onder andere gebruikt in de badcultuur waar zij om bekend staan.

Dan springen we verder in de geschiedenis naar de middeleeuwen, waar aroma’s gebruikt werden om bijvoorbeeld kerken te reinigen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van peper, zwavel en hop. Ook hield men zieke mensen geurige kruiden onder de neus.

Wat zijn terpenen?

Terpenen zijn aromatische stofjes die gevonden worden in planten (en sommige dieren, waaronder bepaalde vlinders). Ze spelen waarschijnlijk een rol bij het beschermen van de plant tegen indringers, waaronder bepaalde schimmels en insecten. Tegelijkertijd kunnen ze ook dienen als aantrekkingskracht voor de bestuiving. Dit garandeert dus hun voortplanting. De mens is zich al duizenden jaren bewust van de geneeskrachtige werking van de zogenoemde aromatherapie.

Damiana

Wanneer je een pakje Damiana opent, adem je de zoetige en kruidige geur in die volgens Wikipedia doet denken aan vijgen. Deze plant wordt gebruikt als thee en kan ook gerookt worden, bijvoorbeeld in een joint. Het effect verschilt per persoon en kan van mild ontspannend naar euforisch en lustopwekkend gaan.

Cannabis

Terpenen zijn, samen met cannabinoïden, de belangrijkste bestanddelen uit de wietplant. Ze worden eveneens in de plakkerige trichomen (harsklieren) van de plant gevormd. Dat een Sour Diesel zo’n doordringende geur heeft, en zo verschilt van een Haze Berry, komt door het terpenenprofiel. Echte cannabis connoisseurs proberen zo veel mogelijk verschillende soorten uit (en dan ben je wel even zoet, check maar ons Wietzaden Assortiment). Sativa bevat over het algemeen veel van het terpeen alfa-pineen. Indica bevat meestal veel myrceen. Deze verschillende terpenen hebben elk hun unieke eigenschappen en heilzame werking.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste terpenen, die veel voorkomen in planten die wij graag gebruiken.

Limoneen

In de naam van dit terpeen zit het Engelse woord ‘lemon’ verwerkt. In de schil van citrusvruchten, zoals sinaasappels, citroenen en grapefruit en zitten olieklieren die veel van dit terpeen bevatten. Limoneen wordt gezien als het terpeen dat stress levels en angstgevoelens omlaag kan brengen.

Deze cannabis strains bevatten veel limoneen:

Vaporizer: 176 graden Celcius

Myrceen

Myrceen is het terpeen dat in de hoogste concentraties wordt teruggevonden in (commerciële) wiet. Dit kruidige aroma wordt eveneens teruggevonden in hop, de plant dat bier haar pittige karakter geeft. Verder zit myrceen in bijvoorbeeld mango, limoengras en tijm. Ze bevat aroma’s van kardemom, kruidnagel en tonen van muskus en aarde. Myrceen wordt gekenmerkt door haar kalmerende werking. Ze wordt al duizenden jaren ingezet om haar rustgevende eigenschappen. In Mexico is een thee van limoengras  een veelgebruikt medicijn tegen slapeloosheid.

Deze cannabis strains bevatten veel myrceen:

Vaporizer: 167 graden Celcius

Caryofyleen

Dit interessante stofje is het enige terpeen dat als het endo-cannabinoïdesysteem kan activeren. Op die manier kan het ontstekingsremmend werken. Dit terpeen komt onder andere terug in zwarten peper, kaneel en kruidnagel. Ze heeft pittige, houtachtige tonen en komt voor in verschillende kruiden, waaronder oregano en basilicum.
Caryofyleen wordt gezien als het terpeen dat voor ontspanning zorgt en pijn kan wegnemen.  

Deze cannabis strains bevatten veel caryofyleen:

Vaporizer: 130 graden Celcius

Terpinoleen

Eén op de 10 cannabissoorten zou een overheerstend terpinoleen- terpenenprofiel bevatten. Terpinoleen komt voor in seringen en heeft een bloemig, kruidig aroma. Ze wordt verder teruggevonden in nootmuskaat, tea tree, appels en komijn. Qua effecten krijgt ze energie toegeschreven. Dit terpeen wordt gezien als een minder gekend terpeen, maar desalniettemin speelt het een belangrijke rol in het definiëren van verschillende cannabis aroma’s.

Cannabis soorten die terpinoleen bevatten:

Vaporizer: 186 graden Celcius

Pineen

Pineen heeft het woordje ‘Pine’, dat ‘den’ betekent. Haar geuren doen dan ook denken aan een wandeling door een dennenbos. Pineen komt veelvuldig voor in de natuur. Dit terpeen is onder meer onderdeel van peterselie, rozemarijn, dille en basilicum.

Effecten van pineen worden geassocieerd met alertheid. Pineen gaat de effecten van THC wat tegen en heeft ook de eigenschap het geheugen te behouden. Pineen wordt ingezet om paranoïa en angstgevoelens tegen te gaan. Ook zou het kunnen helpen bij pijn en ontstekingen.

Cannabis soorten die pineen bevatten:

Vaporizer: 155 graden Celcius

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.