GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wiet en Gezondheid
In dit blog artikel
In dit blog artikel NicotineDe combinatie van wiet en tabakVerlos je van je verslavingPuur effect van CannabisNeem je gebruik onder de loepEen gezonde aarde
Deel:

Wiet en Gezondheid

Ik zal maar beginnen met te vertellen dat ik er ‘vrij vroeg bij was’: op mijn veertiende rookte ik mijn eerste joint. Vrienden deden het al wat langer, en je kunt wel zeggen dat ze mij aanmoedigden om het ook eens te proberen. Ik was vooral nieuwsgierig en voelde me ook wel rebels.

Ik had bij wiet het beeld van iets illegaals, dat we heel stiekem moesten roken op een verlaten stoepje bij een lege speeltuin. Omdat ik nog nooit in mijn leven eerder iets gerookt had, wist ik in eerste instantie niet hoe ik moest inhaleren. Mijn vriendin legde het me uit: ‘Je moet gewoon de rook inademen.’ Ik voelde hoe mijn lichaam dit heel onnatuurlijk vond en niet echt wilde meewerken. Toen ik doorzette en een dichte hap rook mijn longen introk, werd ik in korte tijd heel misselijk en duizelig. Het was beangstigend en ik weet nog dat ik dacht: dit is helemaal niet leuk, dit doe ik nooit meer.

Nicotine

Als ik er nu op terug kijk, besef ik dat ik die eerste keer een vertekent beeld kreeg van de effecten van cannabis. De joint die ik gerookt had was volgeduwd met tabak, een middel dat ik ook nog nooit eerder had geprobeerd. Toen ik later sigaretjes probeerde te roken, werd ik weer draaierig en kreeg ik het gevoel dat ik moest overgeven. Niet zo gek natuurlijk, want het roken van een sigaret is slecht voor je. Net zoals ik ook altijd onderuit ging door het drinken van een paar glazen alcohol, gaf mijn lichaam mij hier weer dezelfde boodschap: dit is troep!

Maar ik was een doorzetter en voor ik het wist vond ik het erg lekker. Algauw kocht ik met het zakgeld dat ik had pakjes sigaretten die steeds sneller op raakten. De jaren gingen voorbij en het stemmetje dat graag wilde stoppen met tabak werd steeds sterker. Mijn lichaam was aan het protesteren. Toen ik begon vond ik roken nog cool, daarom wilde ik het zelf ook doen. Nu zat ik in een gevangenis en had een beeld van mijn longen die pikzwart waren.

De combinatie van wiet en tabak

Mijn relatie met wiet werd overschaduwt door mijn relatie met tabak. Vaak wist ik niet of ik nu zin had in een joint, of zin had in een sigaret. Toen ik eindelijk besloot te stoppen met sigaretten te roken, verving ik deze verslaving op slimme wijze met het roken van vele jointjes. In plaats van mijn dagelijkse kop koffie met een peuk, was de gewoonte iets verandert, waardoor ik vanaf dat moment elke ochtend mijn dag stoned begon. Er waren dagen dat ik tegen mezelf zei: ‘Je gaat nu niet roken, je moet nuchter zijn, dat is belangrijk’. En toch knaagde het zodanig in me, dat ik er hoofdpijn van kreeg en zonder verder na te denken een nieuwe joint rolde.

Om dit probleem te verhelpen besloot ik toch maar weer sigaretten te gaan roken. En inderdaad, nu was ik weer terug bij af. Deze vicieuze cirkel heeft zich nog enkele malen herhaald.  

Zit jij ook op zo’n punt dat je wil stoppen met nicotine? Lees dit blog over alternatieve tabaksmogelijkheden!

Verlos je van je verslaving

Gelukkig gebruik ik geen tabak meer. Hoewel ik het nog te vroeg vind om te zeggen dat ik ‘echt ben gestopt’, begint de geruststelling wel te komen dat het me dit keer écht gelukt is. Hoe ik dat heb gedaan, is moeilijk uit te leggen. Het begint sowieso met de wil om ermee te stoppen. Het is soms moeilijk te bevatten, maar je kunt heel veel bereiken, wanneer de wil er is. Van diepe veranderingen in je persoonlijkheid (gedrag waar je niet trots op bent) tot verslavingen (die je een kort moment van genot bezorgen en je vervolgens in een diep dal laten wegglijden… waar je vervolgens weer uit moet kruipen).

Daarnaast kan ik je ook vertellen dat psychedelica mij veel inzicht hebben gegeven. Misschien is mijn diepe verlangen om te stoppen met iets dat zo schadelijk is voor mijn gezondheid, ontstaan nadat ik voor de eerste keren heb getript. Tijdens mijn eerste ervaringen met psilocybine werd ik op een bepaald moment geraakt door een bliksemflits: het is een wonder dat ik besta! Met deze wetenschap, die tot in het diepste van mijn zijn doordrong, was het vanzelfsprekend dat ik goed voor mezelf moest zorgen. Sigaretten roken was voor mij een manier van zelfsabotage en met elke hijs vergiftigde ik mezelf weer een beetje meer.

Door bewust gezonde keuzes te maken, voel je je een stuk fijner. Ook krijg je veel minder de behoefte om altijd maar onder invloed te zijn, nuchter zijn is al interessant genoeg!

Puur effect van Cannabis

Cannabis, aan de andere kant, is een plant die me altijd zal blijven fascineren. Deze waardering deel ik met heel veel andere mensen, over de hele wereld. De geschiedenis van cannabis is ontzettend lang. Als eerste gecultiveerde gewas, heeft ze een diepe band gesmeed met de mens. Haar eigenschappen bleken voor allerlei uiteenlopende zaken nuttig, van het vervaardigen van papier en touw, tot het voorzien van belangrijke voedingsstoffen, tot haar medicinale werking.

Tijdens het roken van mijn eerste joint had ik dus geen prettige ervaring. De keren dat ik het daarna toch nog probeerde, werden de effecten van de wiet zelf duidelijker, hoewel ze nog altijd niet in hun pure vorm tot me kwamen.  

Toen Amerika in de jaren dertig begon met de anti-cannabis campagne, werd deze bijzondere plant neergezet als een (levens)gevaarlijk middel. Het ging echt heel ver, de uitspraken die werden gedaan zijn buitenproportioneel. Een voorbeeld: “If the hideous monster Frankenstein came face to face with the monster marihuana he would drop dead of fright” (H.J. Anslinger, commissaris van het Amerikaanse Federal Bureau of Narcotics). Deze paniek die gezaaid werd, laat nog altijd zijn sporen na. Er zijn nog altijd bronnen die cannabis afschilderen als een ‘gateway’ drug, of claims maken over de schadelijkheid die niet zijn onderbouwd of enorm uitvergroot.

Neem je gebruik onder de loep

Door het besef dat ik het belangrijk vind goed voor mijn lichaam te zorgen, probeer ik goed op te letten wat ik gebruik. Alcohol is een goed voorbeeld van een middel dat ik jaren als vanzelfsprekend middel zag. Zeker bij sociale gelegenheden was een biertje nooit ver weg. Nu ik weet dat alcohol een zeer negatieve impact heeft op zowel mijn lichamelijke als mijn geestelijke gezondheid, probeer ik het te vermijden. Dit blijkt een moeilijke opgave. De verleiding is elk weekend weer aanwezig en drinken wordt zo normaal gevonden in vriendenkringen, dat je toch snel ‘saai’ wordt genoemd, als je niet meedoet. Het is en blijft zoeken naar balans.

Cannabis is voor mij perfect te combineren met een gezonde levensstijl. Het is altijd belangrijk te vermelden dat je ook van wiet afhankelijk kunt raken. Nu ik echter geen nicotine meer combineer, ervaar ik het effect ook heel anders. Wanneer ik biologische buitenwiet gebruik, voel ik al helemaal de therapeutische werking. Ik zie cannabis steeds meer als een medicijn, dat ik maar af en toe neem.

Het is interessant terug te blikken op de historie van cannabis en waar het oorspronkelijk een belangrijke plaats in nam binnen de wereld van gezondheid. In een Chinese kruidenencyclopedie (2000 voor Christus), staat al vermeld waar cannabis voor gebruikt kan worden. Enkele voorbeelden zijn bestrijding van pijn en verdriet, het stimuleren van de eetlust, epilepsie, en bij de menstruatie. Er zijn voldoende ervaringsverhalen van mensen die cannabis gebruiken als middel om hun (pijn)klachten te verlichten.

Een gezonde aarde

Uiteindelijk gaat het verder dan enkel mijn lichaam. De aarde moet ook gezond zijn! Wanneer dit niet het geval is, zullen wij dat ook niet zijn. Ook hierbij kan de cannabisplant een interessante rol spelen. Als snelgroeiend en sterk gewas kan cannabis voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Niet voor niks wordt het Engelse woord ‘weed’ gebruikt om de plant mee te benoemen. Het groeit bijna vanzelf en de plant is resistent tegen ziekten en ongedierte. Waar cannabis een compleet biologisch afbreekbaar product is en voor zeer uiteenlopende doelen gebruikt kon worden, zijn plastic en nylon milieuonvriendelijke materialen die heel moeilijk vergaan.

Plastic is overal om ons heen en zelfs ín ons. Plastic vervuilt onze planeet op vele manieren. Om van de almaar groeiende berg af te komen, heeft de mens slechts een paar opties die niet erg bevredigend zijn: het verbranden van plastic, een ingewikkeld proces dat zorgt voor luchtvervuiling, het begraven van plastic in de grond dat zorgt voor grondverontreiniging, ofwel het dumpen van plastic in de oceanen. Zelfs in de ruimte zwerft ons afval rond, afgedankte raketonderdelen, oude satellieten… ondertussen spreken we over zo’n 7.5 kilo ruimteafval. Hiermee wil ik benadrukken dat het echt tijd wordt voor verandering.

Gelukkig zijn er al heel wat alternatieven. Ik hoop dat bioplastic (bijvoorbeeld van hennep) steeds normaler gaat worden. Het is mijn droom door een supermarkt te lopen, waar alle verpakkingen van de producten biologisch afbreekbaar zijn, en waar cannabis weer een voedzaam, gezond ingrediënt is.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.236 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.