GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Kalmoes: mysterieus tripmiddel
In dit blog artikel
In dit blog artikel De vergeten kennis van het plantenrijkSirius Trip Report: Acorus KalmoesVisuele LSD TripOverwinning dankzij KalmoesMedicinaal gebruik van KalmoesRecept met KalmoesEen stukje botanie…ConclusieDeel jouw ervaring met Kalmoes
Deel:

Kalmoes: mysterieus tripmiddel

Mensen proberen graag nieuwe dingen uit, niet alleen om er wijzer, slimmer of beter van te worden, maar soms ook gewoonweg voor de ervaring zelf. Soms doe je iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan, terwijl anderen je al ontelbare keren zijn voorgegaan. Ikzelf heb bijvoorbeeld nog nooit een vis gevangen, om maar een voorbeeld te noemen.

Met drugs is het net hetzelfde: je doet iets voor de eerste keer, terwijl anderen het al lang kennen. Dankzij het internet ligt de wereld van ervaringen aan onze voeten, en hoeven we slechts met behulp van een paar zoektermen te ontdekken wat zo’n ervaring ongeveer inhoudt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Soms ontdek je iets nieuws waar je nog nooit eerder over hebt gehoord. Hieronder vertel ik over mijn eerste ervaring met Kalmoes, een heel interessante plant waar ik in die tijd nog niets over wist. Ook kende ik toen nog niemand die het had geprobeerd, dus had ik geen enkel voorbeeld van effecten dat ik kon verwachten. Zorg er altijd voor dat je je materiaal van een betrouwbare bron krijgt, zodat je weet wat je neemt.

De vergeten kennis van het plantenrijk

Toen ik voor het eerst een Smartshop binnen liep, werd ik algauw naar de sectie van de kruiden en planten getrokken. Zoveel waar ik nog nooit eerder van had gehoord en geen idee van had wat je er mee kon doen. Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk gewekt en ik besloot dat het tijd was voor een nieuwe ervaring. Mijn aandacht werd getrokken naar ‘Kalmoes’. De verkoper vertelde mij dat deze plant interessante eigenschappen bezat die al heel lang door indianen stammen in Noord-Amerika werden gebruikt. ‘Is het een beetje zoals Peyote?’ Vroeg ik gretig. Het was totaal anders als Peyote, maar Kalmoes kon wel gerekend worden tot een hallucinogeen middel, volgens bepaalde bronnen dan. Ook de oude Egyptenaren zouden deze plant gebruiken om hun persoonlijke energie en stemming in balans te brengen. Ik was heel benieuwd toen ik het zakje kocht en thuis openmaakte. Als tip kreeg ik nog mee de plant niet te gebruiken met andere middelen, om zo het pure effect te kunnen ervaren.

Sirius Trip Report: Acorus Kalmoes

Het zakje bevat een fijngemalen poeder. Het heeft een heel typische geur die ik niet goed kan thuis brengen. Een zoetig aroma dat ik als aangenaam bestempel maar ook een beetje vreemd. Op de verpakking lees ik dat je 1 á 2 theelepels kunt mengen door bijvoorbeeld yoghurt of een drankje. In de koelkast heb ik nog een beetje fruityoghurt en ik besluit hier twee flinke theelepels doorheen te mengen. Verder heb ik die dag alleen een licht ontbijt gehad, dus in een paar happen is het mengsel op. Ik heb net tijd genoeg om te proeven dat de smaak behoorlijk smerig is. Aardbeiensmaak en Kalmoes gaan naar mijn mening niet goed samen. Nu is het wachten op het effect. 

Na ongeveer drie kwartier begin ik iets te merken. Hoewel het effect heel subtiel is, zijn mijn zintuigen meer aangescherpt en is mijn geest helder. Mijn gedachten zijn overzichtelijk, alsof mijn mentale capaciteit zich heel netjes geordend heeft. Een verlangen om naar buiten te gaan en een wandeling te maken overvalt me. Ik trek mijn schoenen aan en loop als vanzelf richting het bos. Hier geniet ik van kleine dingen die me opvallen: het prachtig ritselen van de bladeren, de wind die met mijn haar speelt, de geur van het mos. Een ontzettend vredig gevoel daalt als een dekentje over me neer.

Na deze fijne wandeling kom ik thuis aan en laat de subtiele effecten van Kalmoes verder uitwerken. Na wat kleine creatieve karweitjes (een tekening maken en mijn kledingkast opruimen) voel ik de opmerkelijke helderheid die ik in mijn hoofd ervaar langzaam oplossen. In totaal heeft het effect zo’n twee uur geduurd, waarna de naweeën van het vredige gevoel nog een beetje aanhouden.

Visuele LSD Trip

Om nu te zeggen dat ik een intense nieuwe ervaring heb gehad vind ik te ver gaan. Omdat ik geen verwachtingen had bij de ervaring en het gewoon op me af liet komen, was ik eigenlijk aangenaam verrast door de serene werking die de plant op me had. Wel vroeg ik me af waar Kalmoes nog voor gebruikt kon worden en of ik ook nog andere effecten zou kunnen ervaren. Ik was wel benieuwd waarom Indianen in Noord-Amerika de plant gebruiken en of je er ook daadwerkelijk van kunt hallucineren. 

Volgens sommige bronnen gebruikten de Cree- Indianen in Noord-Amerika, (Noordwest-Canada) de plant als hallucinogeen middel. Hierbij moet vermeld worden dat het gaat over de Amerikaanse Kalmoeswortel (Acorus americana, lijkt in bijna alle opzichten op Acorus calamus). Zij kauwden op grote hoeveelheden van de wortel van de plant en zouden zo een LSD-achtige ervaring krijgen met veel visuele effecten. Hoewel er verder niet veel over bekend is, heeft men onderzocht dat de werkzame bestanddelen van de plant voornamelijk uit de stoffen a-asarone en b-asarone. Qua chemische structuur lijken deze stoffen op mescaline! Dus toch een link met Peyote.

Overwinning dankzij Kalmoes

Er is er een verhaal bekend waarin wordt verteld hoe Generaal Custor verslagen wordt in Little Big Horn, dankzij Kalmoes. Volgens de bron moesten bepaalde Indianen stammen meer dan honderd mijlen per dag lopen, achterna gezeten door hun Amerikaanse achtervolgers die hen wilden vermoorden. De vlucht ging naar Canada. Dag na dag bleven ze lopen, met hun vrouwen en kinderen. Het Amerikaanse leger kon hen naar verluidt niet bijbenen en kwam veel te laat, toen de Indianen bij aankomst Generaal Custor en zijn bloeddorstige Indianen Moordenaars versloegen. Volgens deze bron was ongeveer 25 cm aan Kalmoeswortel genoeg om 100 mijl te kunnen lopen! Ter verduidelijking: 100 mijl is zo’n 161 km. Hoewel ikzelf in mijn ervaring zeker niet zo’n heftige drang heb gevoeld om te gaan lopen, herken ik toch zeker de kalme doorzetting, waarmee de Indianen hun wandeling moeten hebben gevat.

Medicinaal gebruik van Kalmoes

In het boek American Indian Medicine, geschreven door Virgil J. Vogel wordt ook geschreven over Kalmoes: ‘Alle stammen van de vlaktes zagen de plant als een belangrijk medicijn’. Zo gebruikten de Minominees kleine hoeveelheden van de plant als manier om maagpijn en krampen te verhelpen. Een andere Noord-Amerikaanse stam, de Pillager Ojibwas, gebruikten Kalmoes voor ‘kou in de keel’. De Potawatomis gebruikten de gedroogde, verpoederde vorm als snuifmiddel en om bloedingen te stelpen. De Meskwaki Indianen gebruikten de plant om gelijkaardige redenen en verder om brandwonden mee te behandelen. 

Recept met Kalmoes

Infusie bij een slechte spijsvertering (goed voor 4 doseringen):

  • Laat 10 gram Kalmoes voor 10 minuten trekken op een halve liter kokend water.
  • Voeg voor de smaak een flinke hoeveelheid honing of suiker toe en breng eventueel op smaak met citroenschil (van een biologische citroen).
  • Drink telkens een kopje van deze infusie na de hoofdmaaltijden.

Een stukje botanie…

Kalmoes is een waterplant die wordt aangetroffen in sloten met stilstaand water. De plant is lid van de aronskelkfamilie, waar ook veel giftige soorten in te vinden zijn. Ook in Nederland en België is de plant te vinden, maar het wordt niet aangeraden haar zelf te plukken, hier is de plant namelijk een beschermde soort. In Europa verspreid de plant zich enkel via uitlopers (dus niet via het zaad). De wortelstokken gaan ondergronds en kunnen 150 cm worden. De wortelstok is overigens het gedeelte dat gebruikt wordt. Het zichtbare gedeelte dat uit de wortelstok groeit zijn stevige, zwaardvormige bladeren in dikke bundels, die 100 cm hoog kunnen worden. Vanaf het ondergrondse gedeelte ontspruiten bloeistengels waarop een cilindervormige bloeikolf prijkt die bezaaid is met kleine, gele bloemetjes. Mij doet deze kolf een beetje denken aan een frikandel op een stokje. De geur van de verse plant heeft iets zoetigs en citrusachtig.

Conclusie

Probeer Kalmoes zeker niet als je op zoek bent naar een intense hallucinogene ervaring. Hoewel er dus bepaalde bronnen zijn die spreken van dit soort ervaringen met Kalmoes, denk ik dat je dit effect niet moet verwachten. Gebruik Kalmoes als medicinale plant, in kleine hoeveelheden, en zie wat het voor jou kan betekenen. Dit is hoe ik de plant nu gebruik. Regelmatig roer ik een theelepeltje door mijn ontbijt en laat me nog steeds verrassen door het heldere effect dat ik ervan krijg en de rustige energie.

Deel jouw ervaring met Kalmoes

Misschien is jouw ervaring heel anders geweest dan de mijne. Wij zijn heel benieuwd! Heb je vragen of opmerkingen? Stuur jouw feedback naar webshop@sirius.nl.

Deel:
Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen. 
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops 
in Roermond NL Zwartbroekstraat 35 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 

Check ons Corona nieuws voor de laatste updates.

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.