GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Mijn Reis met Ayahuasca
In dit blog artikel
In dit blog artikel De rol van de sjamaanDe voorbereidingIntegratie van de lessen
Deel:

Mijn Reis met Ayahuasca

Toen ik klein was, zei ik dat ik later een indiaan wilde worden. Als ik groot genoeg was, zou ik een bootje bouwen, de oceaan oversteken en in het Amazonewoud gaan wonen. Ik zou leren praten met de wilde dieren, alles weten over planten, bomen en bloemen. Waar deze wens precies vandaan kwam weet ik niet. Waarschijnlijk door verhalen die me fascineerde en het feit dat mijn vader uit Brazilië komt. 

Misschien is het geen toeval dat ik later in de wondere wereld van plantmedicijnen terecht kwam, waar zo veel te ontdekken valt. Zuid-Amerika bevat ontelbaar veel bijzondere planten die lang verborgen zijn gebleven in het dichte woud. Nu leven we in een tijd dat dit allemaal steeds meer bekendheid krijgt, ook buiten de originele omgeving. Opgroeien in Nederland zorgde ervoor dat ik algauw hoorde over magische paddenstoelen waar je een diepe reis mee kon maken doorheen je innerlijk. Ik wist vanaf dat moment dat dit stukje moeder natuur belangrijke lessen te bieden had. Trippen heeft me heel veel gebracht: plezier met vrienden, persoonlijke ontwikkeling, een nieuwe kijk op dingen. Hoewel je nooit hét antwoord krijgt op al je vragen, zijn er wel wat puzzelstukjes op hun plek gevallen, door de inzichten die ik dankzij psychedelica kreeg. Het bepalen van de juiste dosis en de juiste omgeving, waren mijn eigen keuzes. Mijn gevoel vertelde me altijd al dat het belangrijk was met mensen te trippen die je vertrouwt en een omgeving te kiezen die fijn, comfortabel en veilig is.

Toen ik de eerste keer Magische Truffels kocht, volgde ik dan ook het advies op van de Smartshop verkoper en tripte samen met mijn beste vriendin. Het was een zomerse dag en het gras was fris en groen, de lucht helder blauw en de zon een gouden bal die tolde aan de hemel. Hoewel de hele ervaring iets luchtigs en speels had, besefte ik achteraf hoezeer ik was verandert. Het leek alsof er een bepaalde last van mijn schouders was gevallen, al kon ik er niet precies de vinger op leggen, waar dat punt lag. Nu ligt deze ervaring als een dierbare herinnering, een gelukkige ervaring waar ik met plezier op terug kijk.

De rol van de sjamaan

Ik had al gehoord over Ayahuasca, de geheimzinnige drank uit de Amazone, bereid met twee planten en oorspronkelijk bereid door de inheemse bevolking. Waar het nog niet zo lang geleden door slechts enkele westerlingen gebruikt werd, is er tegenwoordig een gehele cultuur ontstaan die rond Ayahuasca is opgebouwd, buiten haar oorspronkelijk setting. Ayahuasca is een drank, gemaakt van ten minste twee planten: een DMT-bevattende plant (Psychotria viridis) en een MAO-remmer (Banisteriopsis caapi). Deze combinatie zorgt ervoor dat DMT, ofwel dimethyltryptamine (één van de sterkste psychedelische stoffen gekend op aarde) oraal actief wordt en je een zeer krachtige en langdurige ervaring krijgt. Ayahuasca is van de inheemse bevolking van onder andere Brazilië uiteindelijk overgegaan op Europese immigranten die hiermee begonnen te werken. Het gebruik dateert al van heel lang geleden en baadt in het mysterie. De Amazone indianen zeggen dat de planten hen zelf verteld hebben hoe de bereiding van de drank moest verlopen. Immers, volgens hen heeft alles een ‘spirit’ of ziel. Zowel planten, rotsen als dieren kunnen met ons communiceren.

In de jaren ‘20 verspreidde het Ayahuasca gebruik zich. Zo was er een rubbertapper in Brazilië die ‘als buitenstaander’ in contact kwam met deze bijzondere substantie. Zo ontstonden er verschillende gebruiken en rituelen. Altijd was er het belang van het ceremoniële aspect. Het preparen van de drank, het samenzijn en het eren van het goddelijke. De Braziliaanse religie van  Santo Daime en União Do Vegetal hebben hun eigen kerk opgezet waarbij het gebruik van Ayahuasca een centrale rol speelt. 

Het is nu ook mogelijk voor mensen zoals jij en ik om in aanraking te komen met Ayahuasca. Het is belangrijk te vermelden dat Ayahuasca bij wet verboden is in Nederland. Er zijn al vele westerlingen naar Zuid-Amerika getrokken, om een Ayahuasca ceremonie bij te wonen in bijvoorbeeld Brazilië of Peru. Van bekende Hollywoodsterren tot schrijvers, filosofen en Silicon Valley techneuten… vele komen ervoor uit met deze drank te hebben gewerkt. Het belang van een goede begeleiding staat centraal. Hieromtrent kunnen nogal eens vervelende situaties ontstaan, wanneer dit niet genoeg in acht wordt genomen. Waar je bij een paddotrip in goede handen kunt zijn van een hechte vriendschap, in een vertrouwd huis, is er bij een Ayahuasca reis een sjamaan nodig die alles in goede banen leidt.  De verantwoordelijkheid van de sjamaan is groot en het is een kunst en haast magisch speelveld waarin de sjamaan zich begeeft. 

De sjamaan die mijn reizen begeleidde, leek tijdens de ceremonie te veranderen van een heel oud, gerimpeld vrouwtje, tot een jong, klein meisje. Haar stem tilde me op in de lucht en bracht me op plekken waar ik nog nooit eerder was geweest. De tonen van de liederen die ze zong raakten verschillende snaren en het geluid deed mijn hart overstromen van dankbaarheid, verdriet, verwondering. De talen waarin ze zong, Spaans en Portugees, leken heel diep door te dringen in mijn wezen. De woorden verstond ik niet en toch begreep ik haar boodschap. Wanneer op een bepaald punt haar stem wegviel en de stilte en duisternis over me heen daalde, voelde ik mijn eigen enorme kwetsbaarheid. Mijn hart stond volledig open. 

De voorbereiding

Ook de gebruiker heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Zo is er de voorbereiding, de periode voordat de ceremonie begint, de voorafgaande paar weken tot maanden. Hoe lang je deze periode van bezinning, rust en zuivering laat duren, kun je zelf bepalen. Sowieso dien je zeker 3 dagen tevoren en 3 dagen na de ceremonie geen middelen te nemen die een contra-indicatie hebben met een MAO-remmer. Een MAO-remmer, ofwel monoamine oxidase remmer, gaat de afbraak tegen van bepaalde enzymen. Zo blijven bepaalde monoaminen langer in je systeem, waaronder bijvoorbeeld dopamine en serotonine. Zij spelen een cruciale rol in de regulering van verschillende lichaamsfuncties. Bijvoorbeeld bloeddruk, je motoriek en stemming. Tijdens mijn voorbereiding leerde ik dat het van levensbelang is te weten wat je wel en niet kunt nemen, wanneer je met MAO-remmers te maken hebt. Dit gaat van medicatie, antidepressiva, drugs tot bepaald voedingsstoffen. Uiteindelijk hield ik me een aantal weken lang aan een bepaald dieet, dat nog verder ging dat het vermijden van stoffen die een gevaarlijke reactie kunnen veroorzaken met MAO-remmers. Ook suiker, vetten, dierlijke producten en bewerkte voedingsproducten werden vermeden. Op die manier kon mijn lichaam zoveel mogelijk ontgiften, tot rust komen en in een ‘heldere’ staat in contact komen met Ayahuasca. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het veel heeft geholpen. Helemaal ontgiften van bijvoorbeeld alcohol, drugs en andere stimulerende middelen voelt heel goed. Achteraf gezien is dit voorbereidingsproces ook een onderdeel geweest van de veranderingen die ik daarna in mijn leven kon toepassen om gezonder en bewuster te leven.

Een ander onderdeel van het ontgiften was het kikkermedicijn Kambo. Hier had ik nog niet eerder over gehoord en het vraagt om een geheel eigen blog om nader te verklaren hoe deze ervaring is geweest. Wel kan ik hier al aangeven dat Kambo een zeer krachtig middel is om jezelf te ontdoen van toxische stoffen en mentale blokkades. Kambo is net als Ayahuasca een wonder van de natuur waar de Amazone indianen al heel lang weet van hebben.

Integratie van de lessen

Tijdens mijn reizen is er heel veel gebeurd. Achteraf gezien kan ik zeggen dat het integratieproces het belangrijkste is geweest en misschien nog moeilijker dan de ervaring zelf. Want moeilijk was het. Er kwam van alles naar boven dat ik diep had weggestopt, of wat ik nog helemaal niet kende. Daar zit dan ook meteen een vraag die je jezelf kunt stellen als je nadenkt over het deelnemen van een Ayahuasca ceremonie: Sta je er open voor dingen over jezelf te leren die niet zo aangenaam zijn? Je kunt behoorlijk geconfronteerd worden met je schaduwkant. Door de stem van de sjamaan voelde ik me veilig genoeg om deze donkerte te verkennen. De angsten die naar boven kwamen, zijn onderdeel geworden van iets veel groters. Ik voelde letterlijk de enorme kracht, de druk op mijn schouders van de emotionele pijn van mijn voorouders. Niet voor niets betekent Ayahuasca ‘slingerplant van de ziel’. Je komt op een fundamenteel niveau van je wezen. Het blijft mij verwonderen hoe deze planten ons zo veel kunnen laten zien, op zoveel verschillende manieren.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.