GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
Meer nieuws

Sport: Natuurlijk High worden

Geplaatst op: 15-04-2020 | Geschreven door: Elena Sirius

Mensen zijn super slimme  wezens die zichzelf door hun intelligentie wel vaker voorbij lopen.
Ze doen de ene uitvinding na de ander en roepen ‘Eureka!’ als ze weer iets nieuws hebben bedacht waardoor het leven nog comfortabeler wordt gemaakt. Je kunt nu bij wijze van spreken vastgekluisterd aan een supersonisch digitaal schermpje alle geheimen van de wereld bewonderen, terwijl je geen vin hoeft te verroeren. Je zit op een satijnen kussentje, terwijl je instant-maaltijd vanzelf opwarmt en het gazon wordt gemaaid met de automatische grasmaaier.

Bewegen of stil zitten?

De geautomatiseerde wereld brengt van alles en nog wat.
Goed of slecht, het hangt er maar van af hoe je er naar kijkt.
Het maakt je sowieso meer bewust van de keuzes die je maakt, want keuzes heb je. Eindeloos veel.

Wat ik interessant vind is het feit dat mijn brein vaak kiest voor ‘de snelle bevrediging’. Ik stop eerder een voorverpakte koek in mijn mond, dan dat ik eerst recept en ingrediënten bij elkaar sprokkel om zelf een taart te bakken. Ik neem liever de lift (dan ben ik sneller boven), dan dat ik al die trappen op klauter (en me kapot zweet). Dat is gewoon logisch nadenken.

Maar wacht even, is dat wel zo?

Kies je voor de gemakkelijke en snelle weg, omdat dat nu eenmaal kan, waarbij je zoveel mogelijk pijn en lijden vermijdt, of bedenk je je dat, zoals bij veel dingen in het leven, de onprettige sensatie uiteindelijk omslaat in een heel prettig gevoel?

Een andere passende vergelijking vind ik het kweken van je eigen wietplanten. Het kost moeite, je hebt niet onmiddellijk resultaat en het duurt lang. Toch is het een goede oefening als cannabis gebruiker om het hele proces mee te maken van je wietplant en ze zelf te oogsten. Waarom dat is, kun je het best achterhalen door het te doen! Kijk in onze Growshop en Seedshop om een kijkje te nemen in ons assortiment, hier vind je alles wat je nodig hebt. Voor meer informatie over het kweken van je eigen cannabis plant, lees dit blog.

Laat jij je verleiden?

Met steeds meer nieuwe technische snufjes om ons leven nog aangenamer te maken, kun je ‘soft’ worden. Je lichaam hoeft steeds minder te doen en lijkt ook steeds minder aan te kunnen. Met de jaren van zittend naar het internet-universum turen raakt je geest meer verwijdert van je lichaam.

Daarnaast word je door je omgeving constant verleid door voedingsmiddelen die propvol vet en suiker zitten. Ik denk dat een groot deel van het probleem ligt in het feit dat je overal in het straatbeeld van Nederland snoepautomaten hebt en supermarktrekken vol ongezonde voeding.

De snelle bevrediging, waar ik eerder al over schreef, maakt plaats voor teleurstelling en ontevredenheid. Hoe meer ik dit door kreeg, hoe minder zin ik had in een suikerrijke hap ‘alleen omdat het lekker is’.

Anandamide


Op hetzelfde moment kreeg ik steeds meer in de gaten dat ik me opvallend goed voelde, nadat ik een fysieke inspanning had geleverd. De ‘Runner’s High’ was lange tijd een fenomeen waar wetenschappers maar geen vat op konden krijgen. Wat voor gek truckje haalde ons lichaam uit om ons zo lekker te laten voelen nadat we een paar rondjes hadden gefietst of hard gelopen? Een gevoel van ontspanning, bijna een roes, vergelijkbaar met het nemen van verdovende middelen. In de jaren ’70 ontdekten wetenschappers een nieuwe stof in het menselijk lichaam, dat zich precies zo gedroeg als morfine. Op die manier werd deze stof gelinkt aan het gevoel dat je krijgt nadat je hebt gesport. Ze noemden deze stof endorfine (samentrekking van endo = eigen en morfine). Het enige dat niet klopte was dat endorfinen grote moleculen zijn, die niet zo door de bloed-hersenbarrièrre kunnen breken. Later werd ontdekt dat ook een andere stof toeneemt tijdens het leveren van een fysieke inspanning: de lichaamseigen stof anandamide. Deze neurotransmitter speelt een rol bij onder andere pijn, depressie, hongergevoel en vruchtbaarheid. Ze is belangrijk voor de werking van de hogere denkprocessen, controle van de motoriek en het geheugen. Deze stof is vernoemd naar het woord ‘ananda’ dat in het Sanskriet ‘geluk’ betekent.

THC, de werkzame stof in cannabis, bootst de werking van anandamide na. Ze bindt zich eveneens aan de cannabinoïdereceptoren (CB1 en CB2) in ons lichaam. Anandamide is dus waarschijnlijk het stofje dat ervoor zorgt dat ik me na een fietstocht zo lekker voel! Het is inderdaad vergelijkbaar met de fijne ontspanning en aangename stemming die ik krijg na het gebruiken van een goede wietsoort, bijvoorbeeld Tangerine Dream.

Uit onderzoek blijkt dat anandamide een rol speelt bij het vergeten van pijnlijke herinneringen. Mensen die lijden aan PTSD (Post Traumatisch Stress Syndroom) hebben een tekort aan deze stof, waardoor deze mensen baat zouden kunnen hebben bij het gebruik van cannabis en/of fysieke activiteit. Verder zijn er ook heel veel verhalen en onderzoeken bekend waarbij sport kan helpen bij het verlichten van een depressie. Hierbij moet vermeld worden dat ieder lichaam anders is en soms persoonlijke begeleiding nodig is.

Overigens zit ook in pure chocolade drie verschillende stoffen die gelijkaardig zijn aan anandamide.
Als dat geen goed nieuws is! Wel is het geen slim idee om een hele zak melk chocolade paaseitjes te verorberen. Dit komt omdat in pure chocolade veel meer van deze interessante stofjes zitten, waarbij je maar een klein stukje nodig hebt. De chocolade van Lovechock spant misschien wel de kroon met haar super donkere chocoladerepen.

 

GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen. 
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Onze
fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN
in Roermond NL Zwartbroekstraat 35 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.