GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Alcohol: Hoe herstel ik van een kater?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat doet alcohol met onze samenleving?Invloed van alcohol op lichaam en geestTips voor een sneller herstel van alcoholgebruik
Deel:

Alcohol: Hoe herstel ik van een kater?

Als ik over alcohol schrijf, ben ik meestal negatief ingesteld. Het blijft me verbazen hoe ‘normaal’ mensen het vinden om te drinken. Hoe raar je wordt gevonden als je niet meedoet maar in plaats daarvan een limonade of thee besteld. Alcohol is dan ook sinds geruime tijd compleet ingeburgerd in onze samenleving. Lange tijd werden er nauwelijks vragen over gesteld.

Je drinkt voor de gezelligheid, na het werk, om iets te vieren. In een café brengt de ober je al een alcoholische drank alvorens je nog maar je mond hebt open gedaan. Op de televisie zie je het hoofdpersonage een glas bier inschenken en hem tegen het glas klingelen van zijn beste vriend. Het gewend raken aan alcohol begint al op een jonge leeftijd. De eerste ‘feestjes’, zelfs de fuiven op de middelbare school, bestaan uit een bar waar je voor het eerste sterke drank kunt uitproberen en de plastic shotglaasjes  je om de oren vliegen. 

De eerste keer in mijn leven dat ik echt dronken was, kan ik me nog goed herinneren. Ik zat op de middelbare school en bereidde me voor op het zogenaamde galabal. Als jonge puber vond ik dit natuurlijk ontzettend spannend. Samen met mijn moeder had ik een zwart jurkje gekocht, voor het eerst in mijn leven deed ik schoenen met hakken aan. Een uur stond ik voor de spiegel te tutten met lippenstift, mascara en oogschaduw. Als ik de foto’s van dat feestje herbekijk, vind ik dat ik wel iets weg heb van een pandabeer. Op de dansvloer voelde ik me ongemakkelijk en kon ik mijn draai niet vinden (zeker niet met die hakken). Ik werd heen en weer geduwd door mijn schoolgenoten die zich in allerlei bochten wrongen en om elkaar heen kronkelden als palingen. Glad in ‘t pak, glad in de gel, strak van de zenuwen. Hoe kwam het toch dat ik me zo hyperbewust was van elke beweging die ik maakte? De muziek dreunde in mijn oren, ik had het warm en stond op het punt om heel hard weg te rennen. Als een opgejaagd dier sprong ik tussen mijn dansende schoolgenoten door en hinkelde richting de uitgang. Iemand riep mijn naam, het was mijn vriendin Dara. Voor ik het wist sleurde ze me mee, terug richting de dansende massa. Onderweg passeerden we de bar en kreeg ik een shotje tequila in mijn hand geduwd. Vervolgens werd er wat zout gestrooit en kreeg ik een schijfje limoen. “Proost!” Schreeuwde ze in mijn oor en maakte aanstalten om het in haar keelgat te gooien. Ik volgde haar voorbeeld en zonder na te denken slikte ik de drank door. De smaak drong al mijn poriën binnen en ik kon niet anders dan een gezicht van walging trekken. Vervolgens kwam ik erachter dat ik iets belangrijks had moeten doen met het zout en de limoen. 

Als onervaren groentje had ik nog een hoop te leren over drank en tolerantie. Ik had mezelf eindelijk vorm kunnen geven op het feestje en klokte het ene na het andere drankje weg. Of ik überhaupt gedanst heb kan ik me niet eens meer herinneren. Voor ik het wist lag ik ergens op de grond, aan de rand van de dansvloer, die overigens steeds leger begon te worden. De klok sloeg, twee uur ‘s nachts. Het feestje was ten einde en iedereen ging naar huis. Ineens kwamen de docenten vanuit hun schaduwrijke hoeken tevoorschijn en dirigeerden de leerlingen richting de uitgang. Buiten stonden de auto’s met ouders erin te wachten. De muziek was gestopt en de felle tl-lampen sprongen aan. Dat kreeg ik nog net mee, ik drukte mijn ogen steviger dicht en voelde een vlaag misselijkheid opkomen. Ik plakte volledig tegen de vloer en was niet in staat overeind te komen. Om eerlijk te zijn was ik niet meer in staat tot wat dan ook. Toen ik geen vin verroerde, heeft een docent me maar overeind gehesen en naar buiten gedragen. Daar heb ik nog een tijd op het schoolplein gelegen. Om een lang verhaal kort te maken: ik had me nog nooit in mijn leven zo slecht gevoeld. Om eerlijk te zijn kan ik me niet eens meer herinneren wat er daarna precies gebeurd is.  Gelukkig was mijn vriendin nog bij me. Zij was, net als ik, helemaal van de kaart. Ze had nog net de kracht om mij bij elkaar te rapen en samen struikelden we door de stad. Die nacht heb ik buiten op een bankje in het park geslapen. Natuurlijk mochten onze ouders niet weten hoe onverantwoordelijk we ons hadden gedragen. 

Wat doet alcohol met onze samenleving?

Deze vraag stelden wetenschappers zich in 2016. Voor het eerst vond er een onderzoek plaats dat op grote schaal probeerde te meten hoe groot de impact is van alcohol op onze samenleving. Het ging hierbij voornamelijk om geld. Volgens de berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kwam het neer op zo’n 2,3 tot 2,9 miljard euro per jaar. Deze analyse heeft nog nooit zo uitvoerig plaatsgevonden en werd zo breed mogelijk ingezet. Het ging hierbij om bijvoorbeeld de kosten van onder andere politie en justitie die moeten ingrijpen bij criminele of agressieve activiteiten waarbij alcohol een rol speelt. Ook werden er de uren in opgenomen waarin werknemers minder productief zijn of helemaal niet kunnen werken door alcoholgebruik. Verder spelen verkeersongevallen een grote rol in de resultaten van het onderzoek. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de karige ‘voordelen’ die de samenleving ervaart door alcoholgebruik. Hierbij wordt gesproken over het ‘geluksgevoel’ dat gebruikers kunnen ervaren door drinken. Dit zogenaamde geluksgevoel heeft het RIVM gebaseerd op het feit dat Nederlanders per jaar zo’n 3,8 miljard euro aan bier, wijn en sterke drank uitgeven. De twee andere voordelen gaan over de ondernemers die aan alcoholproducten verdienen (in totaal is dit 700 miljoen euro) en de accijns die per jaar in de schatkist verdwijnen (in totaal zo’n 1 miljard euro).

Invloed van alcohol op lichaam en geest

Ook al schrijf ik met een kritische blik over alcohol, toch moet je niet denken dat ik geheelonthouder ben. Ik drink nog steeds en met bepaalde periodes zelfs ‘vrij veel’. Naar standaarden van de maatschappij zal het wel meevallen, maar naar eigen mening vind ik het nog altijd te veel. Waarschijnlijk speelt mijn grote interesse voor gezondheid hierin een tegendraadse rol. Misschien is dit gewoonweg mijn gezond verstand, dat me verteld dat ik mezelf op lange termijn veel meer help door veel verse groenten en fruit te eten, veel buiten te zijn om vitamine D op te doen, zo veel mogelijk kombucha drink (en als dat niet voor handen is, de capsules van Living Nutrition neem om toch aan deze goede bacteriën te komen…). De impact van alcohol is groot, zowel fysiek als mentaal. Op dit moment voel ik mij nog niet klaar om de deur van alcohol achter mij te sluiten, zoals me dat wel al gelukt is met sigaretten. Net als met tabak, voel ik dat ik er heel voorzichtig mee om moet gaan. De luttele voordelen die ik uit het gebruik haalde, wogen in feite niet op tegen de vele nadelen. Met roken voelde ik het al op relatief korte termijn: mijn conditie ging enorm achteruit en dit merkte ik meteen met fietsen en wandelen bijvoorbeeld. Verder kreeg ik last van mijn keel en ging mijn zangstem er op achteruit. Deze nadelen waren voor mij reden genoeg om korte metten te maken met mijn rookverslaving (blog)

Ook al ervaar ik bij alcohol net zo goed de nadelige effecten, toch blijft het ‘duveltje’ maar op mijn schouder zitten en word ik nog regelmatig verleid om een drankje of twee (of drie) te doen. De nadelige effecten, waaronder de beruchte kater, zie ik morgen wel. Mijn lichaam is uitgedroogd, ik ben moe, mijn focus is weg, ik heb hoofdpijn en alleen zin in vette ongezonde dingen… De dag na alcoholgebruik voelt een beetje aan als een dag die niet meetelt, waarin je je roes uitslaapt en verder zo min mogelijk uitvoert. Het is werkelijk herstellen van een gif dat je in je lichaam hebt gegoten en waarmee het in de war is geraakt en moet herstellen.

Tips voor een sneller herstel van alcoholgebruik

1. Drink veel water. Sowieso drink ikzelf veel water, maar ik ken genoeg mensen om mij heen die een serieus probleem hebben met de dagelijks aanbevolen 1,5 liter water per dag. Vandaar dat ik als eerste deze voor de hand liggende tip mee geef: ook al ‘heb je geen dorst’, alcohol heeft je lichaam enorm uitgedroogd, dus water is de eerste basis voor een spoedig herstel.

2. Neem vitamines of vitaminesupplementen. Zoals ik al eerder aangaf is alcohol, zeker in grote hoeveelheden, een gif waar je lichaam sterk door verzwakt kan worden. Vitamine C is een goede hulpbron om sneller te herstellen. Vitamine C beschermt je weerstand, zorgt voor een goede ijzeropname en helpt sneller te genezen van wonden. 

3. Gebruik gember en kurkuma. Gember en kurkuma behoren tot dezelfde familie. Kurkuma (Curcuma longa) is een specerij dat voornamelijk in de Indiase keuken veelvuldig gebruikt wordt als smaakmaker en kleurstof. Kurkuma bestaat uit de wortel van de plant en kan vers gegeten worden, maar meestal is ze verkrijgbaar in poedervorm. In de vorm van supplement kan ze gemakkelijk ingenomen worden en kun je er meer van binnen krijgen. Kurkuma wordt al zeer lang gezien als medicijn en dit is zeker te danken aan de verschillende vitamines en mineralen die de wortel bevat. Zo bevat ze vitamine A, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. Verder bevat ze de mineralen ijzer, magnesium, kalium en zink. 

Gember werkt ontstekingsremmend en helpt het lichaam giftige stoffen beter af te drijven. Een kop gemberthee kan op de dag van een kater wonderen doen, zeker met een lepel honing erbij. Dit is niet alleen lekker, maar bevat tevens medicinale eigenschappen. Ik spreek dan wel van echte honing, niet de namaak die je vaak in supermarkten vindt…

4. Ontspannen en bewegen. Enerzijds kan het een goed idee zijn om uit te slapen en niet te veel van jezelf te verwachten. Zoals ik al zei voelt de katerdag aan als een dag waarop je niet voor de volle 100% op jezelf kunt rekenen. Probeer niet boos op jezelf te worden, in mijn geval weet ik dat dat niet helpt. Beter kun je het rustig aan doen en niet teveel van jezelf eisen. Op een katerdag is het voor mij geen goed idee om ingewikkelde gerechten te creëren bijvoorbeeld, of rekensommen te maken. Sneller zal ik in mijn vingers snijden, dingen laten aanbranden of een fout maken in mijn berekening. 

5. Last but not least: Drink geen alcohol! Alcohol is voor veel mensen zo normaal, dat ze niet eens denken aan andere manieren waarop je het toch, of zelfs meer, naar je zin kunt hebben op een feestje of avond met vrienden. De beste tip is dan ook om alcohol zo veel mogelijk te vervangen door alternatieven. Lees ook: Alternatieven voor Alcohol: Sirius Smartdrugs (blog). Probeer eerlijk naar je eigen alcoholgebruik te kijken en open te staan voor stappen die je kunnen helpen niet altijd verleid te worden tot het duveltje. Jij hebt de kracht om hiertegen te vechten en jezelf te bevrijden!

 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.