GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Bereik je ideale gewicht met Intermittent Fasting en Paleo Leefstijl
In dit blog artikel
In dit blog artikel Vasten met Carnaval en PasenWat is Intermittent Fasting?Terugkijken naar onze vooroudersPaleo oerdieetSugar cravingsBescherm jezelf tegen suikerziekteWat mag je wel combineren met Intermittent Fasting?Planet Paleo collageen poederWaarschuwing
Deel:

Bereik je ideale gewicht met Intermittent Fasting en Paleo Leefstijl

Het internet staat bol van de dieetprogramma’s en tips om gewicht te verliezen. Intussen vind je in de vele etalages van drogisterijen allerlei supplementen, thee’s en capsules om af te slanken, een mooier lichaam te krijgen en spieren te kweken. Maar wat werkt? 

In dit blog duik ik in één van de meest populaire en succesvolle methodes om een gezond lichaam te krijgen. Een oeroud principe dat altijd al door de mens werd toegepast: vasten. Het wordt vaak gecombineerd met een ‘oerdieet’ zoals de Paleo Leefstijl. 

Vasten, in het Engels ‘fasting’, is simpelweg een tijdsperiode waarin je niets, of gedeeltelijk niet eet of drinkt. De reden waarom gevast wordt kan verschillen. Zo wordt er binnen religieuze setting gevast (denk aan de Ramadan, of de Katholieke vastenperiode die momenteel bezig is), omdat er gewoonweg niets te eten of te drinken is, maar ook als manier om lichaam en geest te sterken.

Vasten met Carnaval en Pasen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind mee deed met de vastenperiode die begint na Carnaval en eindigt met Pasen. Een katholieke traditie die tegenwoordig door de meest Carnavalsvierders wordt overgeslagen. Het is dan ook behoorlijk pittig: een tijd van 40 dagen lang waarin gevast wordt om tot bezinning te komen. Er wordt bijvoorbeeld geen alcohol gedronken, geen of weinig vlees gegeten en niet gesnoept. Het woord Carnaval komt overigens van het Latijns ‘carne vale’ dat zoveel zou betekenen als ‘vaarwel vlees’. Dit is een andere manier van vasten dan Intermittent Fasting, waar de focus meer ligt op gezondheid, vet verbranden en een betere mentale focus. 

Ik weet nog dat ik het als kind een spannende uitdaging vond: tot Pasen niks snoepen! Geen chocolade, geen koekjes, snoep of fris. Als ik toch een reep of lolly kreeg mocht ik dat in een speciale doos stoppen en bewaarde ik het tot ‘het weer mocht’. Om eerlijk te zijn had ik met Pasen buikpijn, omdat ik het natuurlijk moeilijk vond om niet al het snoepgoed in één keer op te eten.

Al bij al kijk ik ernaar terug als mijn eerste ervaringen die te maken hebben met mezelf uitdagen, een ‘challenge’ waarin ik iets laat staan of juist meer doe, om ervan te leren en bepaalde gewoonten te doorbreken. Zo kan de vastenperiode een prima moment zijn om je alcoholgebruik uit te dagen. Of wat dacht je van 40 dagen lang geen sociale media zoals Facebook of Instagram? 

Sinds ik ben begonnen met de Wim Hof challenge en elke ochtend een ijskoude douche neem, besef ik hoe gezond en leuk het eigenlijk is om jezelf uit te dagen. Het maakt het leven spannend en geeft je een goed gevoel! Ik kan iedereen aanraden om het te proberen, op een manier die bij jou het beste past.

Mijn volgende ‘challenge’ is Intermittent Fasting. Het kwam vrij toevallig op mijn pad en toen ik er meer onderzoek naar deed besefte ik dat dit iets is dat ik een kans wil geven.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting wil zeggen dat je periodes van vasten onderbreekt met periodes waarin je kunt eten, volgens een bepaald schema dat je volgt. Zo heb je bijvoorbeeld het 16/8 schema, waarbij je 16 uur per etmaal niets eet, gevolgd door een tijdspanne van 8 uur waarin je wel eet. Dit is het schema dat ik nu volg. Simpelweg betekent het dat ik elke dag mijn vast begin om 20 uur tot 12 uur ‘s middags de volgende dag. Vanaf dan kan ik gewoon lunchen en ‘s avonds dineren, om vervolgens weer met de vast te beginnen. Er zijn ook tal van andere vormen die je kunt volgens, zoals het zogenaamde Warrior Dieet, waarbij je slechts één keer per dag een grote maaltijd eet. 

Waarom zou je dit doen, vraag je je misschien af. Wel, er zijn ondertussen steeds meer wetenschappelijke studies die aantonen dat relatief korte periodes vasten eigenlijk heel erg gezond voor je is! 

Een ‘vast’ begint overigens na 12 uur niets eten. Veel mensen komen hier in hun dagelijks ritme nooit aan, omdat ze tot laat in de avond snacken en ‘s ochtends meteen een broodje eten. Ontbijt wordt door velen gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Ook ikzelf zag mijn boterham of kom havermoutpap als kickstarter, waarin mijn metabolisme op gang zou komen en ik energie zou hebben om aan de dag te beginnen. 

Terugkijken naar onze voorouders

Toch blijkt dit achterhaald te zijn. Onze voorouders ontbeten ook niet. In de tijd van jagers-verzamelaars moesten we eerst een halve dag op zoek naar voedsel, voordat we iets konden eten. Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam heel goed met tijden van geen eten om kan gaan en dat ons metabolisme zelfs een boost kan krijgen door te vasten. En dat het feitelijk overbelast raakt door onze huidige gewoonten van constant eten. Vasten geeft je lichaam de tijd om te herstellen en opgeslagen energie (vetreserves) te gebruiken. 

Paleo oerdieet

Bij Intermittent Fasting gaat het meer om wanneer je eet, dan om wat je eet. Toch is het natuurlijk aanbevolen gezond te eten en zo min mogelijk ‘lege calorieën’ te eten, zoals geraffineerde suiker oftewel het meeste fabrieksvoedsel. Kies voor ‘echt eten’, producten die rechtstreeks uit de natuur komen. Ook hier is het goed om naar de oermens te kijken. Met behulp van Paleo kun je zo veel mogelijk het oerdieet nabootsen door veel groenten, fruit, noten, vlees en vis te eten. In deze leefstijl wordt suiker zo veel mogelijk laten staan.

Sugar cravings

Als kind kreeg ik al een voorproefje van minder suiker eten, door al het snoepgoed voor 40 dagen te laten staan. En vorig jaar, toen ik mee deed met een Ayahuasca ceremonie, volgde ik ter voorbereiding een (geraffineerd) suikervrij dieet. Toen mijn smaakpapillen voor het eerst weer in contact kwamen met een suikerrijk hapje, was dat veel te heftig!

Suiker is dan ook in veel gevallen iets dat je liefst zo veel mogelijk vermijd. Al kom ik er meteen voor uit dat ik dol ben op zoetigheid en bovendien heel graag bak. En mijn liefde voor lekkere taarten en cakes (zoals spacecake) zal altijd bestaan. Het gaat echter om moderatie. Ik kies er bijvoorbeeld voor om maar een klein stukje chocolade te eten en vaker voor een stuk fruit te kiezen. Ook zoet, maar de vezels en vitamines maken het een veel gezonder alternatief dan een gebakje. 

Bescherm jezelf tegen suikerziekte

Intermittent Fasting is een effectieve manier om te breken met je ‘suikerverslaving’, oftewel de behoefte om constant te snoepen. Door je lichaam regelmatig bloot te stellen aan periodes van vasten, krijgt het de kans de suikerspiegel op een normaal niveau te brengen. 

Het eten van suikerrijk voedsel zorgt voor een piek in ons insulineniveau, dat vervolgens crasht, waardoor er opnieuw verlangen naar suiker ontstaat. Dit is voor veel mensen een reden om te veel te eten (met overgewicht tot gevolg). Bovendien werkt het ziekten zoals diabetes in de hand. Dit is niet alleen bij suiker het geval, maar ook bij koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta. 

Wat mag je wel combineren met Intermittent Fasting?

De hele periode van vasten mag je water drinken en drankjes zonder calorieën zoals groene thee, koffie of kruidenthee. Ook is het prima om voedingssupplementen te nemen. Hou er rekening mee dat bepaalde voedingssupplementen beter worden opgenomen met voeding erbij.

Je mag ook zeker aan lichaamsbeweging doen tijdens de vastenperiode. Zoals eerder vermeld spreekt je lichaam dan je vetreserves aan en dit is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen. Bovendien maakt je lichaam meer Human Growth Hormone aan, een hormoon dat helpt bij het krijgen van sterkere spieren.

In tegenstelling dat wel eens wordt gedacht, breekt je lichaam geen spieren af met Intermittent Fasting. Het is dan ook een geliefde leefstijl onder veel sporters, die graag een lager vetgehalte willen en gezonde spieren. Het is uiteraard wel belangrijk om goed te eten, met veel proteïnen en gezonde vetten, zoals aanbevolen wordt in de Paleo leefstijl. 

Planet Paleo collageen poeder

Om je lichaam te voorzien van dierlijke eiwitten kun je een collageen supplement nemen. Planet Paleo heeft verschillende poeders op de markt gebracht, die allemaal bestaan uit collageen.
 


Ons lichaam, voornamelijk onze botten, spieren en huid, bestaan voor een groot deel uit collageen. Dit eiwit zorgt voor gezonde spieren en soepele gewrichten. Naarmate je ouder wordt maakt je lichaam minder collageen aan. 

Planet Paleo collageen poeder bestaat uit dierlijk collageen dat als aanvulling kan dienen binnen het Paleo dieet. Het principe van een collageen supplement is hetzelfde als een sterke vleesbouillon, waardoor het lichaam kan aansterken met extra eiwitten en vetten.

Voordelen van Intermittent Fasting

  • Helpt mogelijk om gewicht te verliezen
  • Kan het risico op diabetes en hartziekten verlagen
  • Draagt bij aan een betere mentale focus
  • Geeft je spijsverteringsstelsel een rustmoment
  • Geeft je lichaam de kans zich te herstellen

Waarschuwing

Intermittent Fasting is een populaire en effectieve manier om gewicht te verliezen en mogelijk bepaalde ziekten, zoals diabetes, te voorkomen. Het is helaas niet voor iedereen geschikt. Overleg altijd eerst met een arts wanneer je kampt met een bepaalde ziekte of aandoening of medicijnen neemt. Intermittent Fasting is niet geschikt voor mensen jonger dan 18 jaar, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven of menstruatieproblemen hebben.


Wij schrijven met passie over allerlei natuurlijke producten en bijbehorende trends. Vond jij dit artikel interessant, maar denk je dat er nog info ontbreekt? Mail ons dan! We zijn blij met feedback en voegen regelmatig extra informatie en nieuwe inzichten toe aan al onze artikelen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.