GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Kun je depressie behandelen met een kurkuma supplement?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Sukkelen met depressieKenmerken Welvaartsziekte?Ver verwijdert van de natuurNatuurlijk genezen met kurkumaTips van dokter Andrew WeilCombineer kurkuma met Mood Doctor voor een betere gemoedstoestandAyurvedische geneeskunstKrachtig antioxidantOntstekingsremmendBiologische beschikbaarheid Conclusie van het wetenschappelijk onderzoekNeem jij een kurkuma supplement?
Deel:

Kun je depressie behandelen met een kurkuma supplement?

Het ruime assortiment aan kurkuma supplementen vliegt je om de oren. In elke drogisterij vind je ze wel terug en het kwaliteitsniveau variëert sterk. Ook kan het lastig te bepalen zijn welk product nu het best aansluit bij jouw wensen. Ben je depressief en op zoek naar manieren om jezelf op een natuurlijke manier te behandelen? Dan kan een hoogwaardig biologisch kurkuma supplement interessant zijn. Lees in dit blog over de voordelen van kurkuma gebaseerd op voorlopig onderzoek.

Sukkelen met depressie

Wereldwijd kampen mensen met een vorm van depressie. In 2017 kondigde de WHO (World Health Organisation) aan dat depressie de leidende oorzaak is van arbeidsongeschiktheid en een globale slechte gezondheid. Met meer dan 300 miljoen mensen die kampten met een depressie, kon er in die tijd wel van een epidemie gesproken worden. Deze aandoening staat op nummer 1 van meest voorkomende psychische stoornissen. 

Ondertussen, enkele jaren later, blijft het zoeken naar manieren waarop depressies effectief behandelt kunnen worden. De gangbare manier van psychotherapie in combinatie met antidepressiva, blijkt onvoldoende. Er is meer nodig om de oorzaak van het probleem met wortel en al uit te trekken. 

Kenmerken 

Wanneer we spreken over een depressieve stoornis, worden de volgende kenmerken genoemd:

  • Depressieve stemming
  • Verlies van energie
  • Moeilijk kunnen genieten
  • Gevoelens van schaamte en schuld
  • insomnia of hypersomnia
  • Gewichtsverlies- of toename
  • Terugkerende gedachten over de dood

Welvaartsziekte?

Depressies horen bij deze tijd en worden wel gelinkt aan welvaart. Klopt het dat meer luxe zorgt voor verminderd ervaren van geluk? 

Ook al klinkt het paradoxaal, toch blijkt uit dit onderzoek dat landen waar de welvaart hoog is, het aantal zelfdodingen ook drastisch toeneemt. Honderd verschillende landen werden met elkaar vergeleken, waarvan de rijkste landen ook het meest kampen met depressie en suïcide. 

Het onderzoek, gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry, spreekt over de zogenaamde kwetsbaarheidsparadox: de relatie tussen welvaart en zelfdoding.

Meer welvaart betekent ook meer individualiteit en dit resulteert in grotere mentale klappen, wanneer er iets fout gaat in het leven. Arme landen hebben een sterke sociale cirkel, dat een steviger vangnet zorgt voor zij die bescherming nodig hebben. 

Ook de mentale druk die veel mensen ervaren, zorgt er bij velen voor dat het steeds moeilijker kan worden om te ontspannen en gelukkig te zijn. 

De onderzoekers suggereren dat mensen uit armere landen beter kunnen relativeren, wanneer ze door tegenslag geraakt worden. Corruptie, kortere levensverwachting en kindersterfte komen er meer voor, dus er is een bepaalde gewenning. In het westen moet alles “perfect” verlopen en omdat dit natuurlijk niet kan, is acceptatie van de werkelijkheid een stuk moeilijker, met verhoogde kans tot depressie als gevolg. 

Ver verwijdert van de natuur

Een element dat bijdraagt aan het geluk van de mens, is de natuur. Hoewel haar kracht ook allesverwoestend kan zijn, ervaren wij de natuur als een inspiratiebron en en putten wij geluk uit boswandelingen, de geur van een bladertapijt en het geluid van een stromend beekje. 

Landen waar de welvaart hoog ligt hebben inwoners die voor het grootste deel binnen zijn, zich in artificiële ruimten begeven en dag in dag uit naar een schermpje staren. De werkdruk ligt zo hoog, dat er gewoonweg geen tijd is om tot rust te komen en simpelweg te genieten van de stilte en van elkaar. We hebben termen bedacht als ‘onthaasten’ om te benadrukken dat we vervreemd zijn geraakt van onze ware aard. 

En vergeten wie je bent draagt bij aan het ontwikkelen van een donkere kijk op de werkelijkheid en werkt depressies in de hand. 

Natuurlijk genezen met kurkuma

Voorkomen in plaats van genezen, dat zou bij iedere dokter het motto moeten zijn. De westerse medische wereld houdt er een wat ouderwetse kijk op na, maar de maatschappij begint langzaam maar zeker in te zien dat ziekten ook te voorkomen zijn door gezond te eten. 

Kurkuma is een interessant natuurlijk medicijn dat preventief genomen kan worden om het lichaam te beschermen tegen ziekten en het beter weerbaar te maken.

In het westen is genezen met natuurlijke producten nog steeds minder vanzelfsprekend. Er is echter duidelijk een trend bezig, waarbij de westerling meer interesse toont in alternatieve en complementaire geneeswijzen. 

Tips van dokter Andrew Weil

Andrew Weil is dokter en pleit voor alternatieve vormen van geneeskunde. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder The Natural Mind: An Investigation of Drugs and the Higher Consciousness. De psychonauten onder ons zullen vast en zeker al eens over deze man gehoord hebben; hij koppelt het belang van een goede gezondheid ook aan psychedelica en heeft hier al vele artikels over geschreven die onder andere terug te vinden zijn op Erowid. 

Ook hij heeft iets te zeggen over de relatie tussen kurkuma en depressie in het artikel ‘Turmeric for Depression?’ 

Het actieve stofje curcumine verbetert de zenuwgroei in de frontale cortex en hippocampus in de hersenen. Als arts gelooft hij sterk in de geneeskrachtige werking van kurkuma en schrijft het regelmatig voor als supplement. Het zou een interessant hulpmiddel kunnen zijn voor de behandeling van Alzheimer’s. 

Verder wijst hij op het belang van de combinatie kurkuma en zwarte peper voor betere opneembaarheid. Neem een biologische supplement zoals deze capsules van Taka Turmeric, aangevuld met zwarte peper. 

Hij beveelt aan een kurkuma supplement te combineren met andere natuurlijke middelen om je gemoedstoestand te verbeteren. Een goed voorbeeld is sint-janskruid, een plantje dat bekend staat binnen de volksgeneeskunde als natuurlijk antidepressivum. 

Combineer kurkuma met Mood Doctor voor een betere gemoedstoestand

Sirius maakt gebruik van een extract van sint-janskruid in haar Mood Doctor capsules. Mood Doctor is nu al tientallen jaren hét natuurlijke medicijn tegen een neerslachtig gevoel. Ook wel ‘Little Life Savers’ genoemd, omdat menig consument veel baat heeft gehad bij deze capsules. Mood Doctor helpt jouw lichaam om meer serotonine aan te kunnen maken en werkt op deze manier als effectieve stemmingsverbeteraar. 

Mood doctor supplement

Ayurvedische geneeskunst

India wordt gekenmerkt door haar rijke voedingscultuur waarbij de nadruk ligt op vers, kleur en specerijen. Niet voor niets blijft er onder de bevolking diepgewortelde kennis rondwaren over voeding en gezondheid. De westerse wereld heeft de afgelopen decennia veel inspiratie en kennis opgedaan over voedsel als medicijn. Een lang en gelukkig leven hangt sterk samen met hoe je dieet eruit ziet. De traditionele geneeskunde ayurveda hamert op het belang van natuurlijke geneeskracht. 

Binnen de ayurveda speelt kurkuma (Curcuma longa) een belangrijke rol als geneeskrachtig kruid. In het Nederlands ook wel geelwortel genoemd, vanwege de heldergele, tot fel oranje kleur. Kurkuma is een specerij en wordt in tal van Indiase gerechten veelvuldig gebruikt. Ook kerrie dankt zijn kleur aan kurkuma. Niet alleen de kleur en mild pittige smaak wordt gewaardeerd, ook zou kurkuma tal van ziekten en kwalen kunnen voorkomen en genezen. Kurkuma is familie van de gember.

Ondertussen heeft de medische wetenschap zich geïnteresseerd opgesteld naar kurkuma en zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat de inhoudsstoffen van het specerij zeer interessant zijn.

Krachtig antioxidant

Voedingsmiddelen met felle kleuren duiden vaak op een sterk geneeskrachtige werking. De felle kleur van kurkuma is dan ook een indicatie van haar werkzaamheid.

De stofjes verantwoordelijk voor de medicinale werking zijn curcominoïden, waarvan de meest prominente curcumine. 

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma in staat is zuurstof- en stikstof radicalen weg te vagen. Hierdoor wordt het lichaam beter beschermd tegen ziekteverwekkers.

Ontstekingsremmend

Verder toont onderzoek aan dat curcumine een ontstekingsremmende werking heeft. Tal van ziekten ontwikkelen zich wanneer het lichaam onderhevig is aan ontstekingen. 

Biologische beschikbaarheid 

Uit de klinische onderzoeken met mensen blijkt dat de werkzame stoffen in kurkuma, waaronder curcumine, moeilijk opneembaar zijn voor het lichaam. Door toevoeging van piperine, het stofje dat teruggevonden wordt in zwarte peper, wordt kurkuma beter biologisch beschikbaar gemaakt. De kurkuma supplementen te koop bij Sirius maken allemaal gebruik van dit gegeven en combineren een kurkuma extract met zwarte peper. Een ander effectieve manier voor betere opneembaarheid van curucumine, is door gebruik te maken van een vet. 

In het darmstelsel blijkt curcumine goed door te dringen. Een onderzoek met patiënten met darmkanker liet zien dat het lichaam moeite heeft met het opnemen van de werkzame stoffen uit kurkuma, behalve in het darmstelsel. Meer onderzoek is nodig om de opneembaarheid verder uit de doeken te doen. 

Conclusie van het wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek Curcumin in Depression: Potential Mechanisms of Action and Current Evidence—A Narrative Review (Curcumine in depressie: mogelijk werkingsmechanisme en huidig bewijs - een verhalend overzicht) geeft een overzicht van de mogelijk therapeutische werking van kurkuma in de behandeling voor depressie. 

Er is nood aan alternatieve en complementaire vormen van therapie en een andere kijk op het voorschrijven van antidepressiva. Zowel de patiënt als de medische zorg loopt tegen bepaalde obstakels, zoals ongewenste bijwerkingen en de relatief grote kans op terugval. 

Alternatieve vormen van behandeling, zoals kurkuma, bieden nieuwe mogelijkheden en richten zich op andere fysiologische aspecten van het lichaam. De ontstekingsremmende werking van curcumine heeft wellicht een beschermende werking tegen aftakeling van de hersenen en kan op die manier preventief werken tegen depressie. Het aftakelen van de hersenen heeft namelijk een link met deze geestelijke aandoening. 

Mogelijkerwijs speelt curcumine een belangrijke, maar complexe rol binnen de behandeling voor depressie. Op vele verschillende niveaus kunnen curcuminoïden helpen in het versterken van het lichaam, door ontstekingen tegen te gaan en de aftakeling van de hersenen te vertragen.

Neem jij een kurkuma supplement?

Zoals dokter Andrew Weil al aanbeveelt, is het nemen van een kurkuma supplement om vele redenen nuttig. Het is nog te vroeg om harde statements te maken over dit Indiase specerij, omdat de huidige wetenschap nog niet ver genoeg reikt om een duidelijke conclusie te trekken. 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.238 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.