GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
FAQ Medicinale Paddenstoelen Supplementen
In dit blog artikel
In dit blog artikel PreventiefGebruik van medicinale paddenstoelen supplementenWaarom biologisch?EffectVerschil tussen Reishi capsules en Reishi spore capsulesHoe bewaar ik deze producten?Kan ik medicinale paddenstoelen meenemen op reis?
Deel:

FAQ Medicinale Paddenstoelen Supplementen

Paddenstoelen hebben de bijzondere eigenschap dat ze zowel medicinale kracht kunnen bieden en ook zeer gevaarlijk kunnen zijn. Om deze reden is het af te raden zelf paddenstoelen te plukken, tenzij je veel ervaring hebt en begeleiding hebt van een mycoloog. Toch zien ze er over het algemeen onschuldig, en soms zelfs wat saai uit. In vergelijking met een dieprode aardbei of donkerblauwe bosbes, zou je niet verwachten dat deze grijze en bruine organismen zo rijk kunnen zijn aan voedingsstoffen. Toch is dit wel degelijk het geval.

Paddenstoelen zijn fascinerende wezens die behoren tot het rijk van de schimmels. Fysiologisch gezien zijn ze meer verwant aan de mens, dan aan planten. Hierdoor zijn vele stoffen die voortkomen uit paddenstoelen zeer gemakkelijk opneembaar voor het menselijk lichaam en kunnen ze eens sterk effect uitoefenen.

De grote kracht van medicinale paddenstoelen is al zeer lang bekend bij de mens, en wordt al eeuwenlang ingezet om tal van (ernstige) aandoeningen te behandelen. Nu de wetenschap er meer vat op begint te krijgen, wordt duidelijk dat deze stoffen zeer waardevol zijn en antibiotische en schimmelwerende functies hebben. Het klinkt logisch dat een paddenstoel deze stoffen produceert, om op die manier te kunnen concurreren met andere schimmels.

Weetje: Het eerste antibioticum dat in 1918 op de markt kwam, penicilline genaamd, is een stof die wordt geproduceerd door een bepaalde schimmel!

Preventief

Medicinale paddenstoelen bevatten polysacchariden (Beta-glucanen), oligosacchardinden en sterolen. De twee eerst genoemden spelen een belangrijke rol in het beschermen van ons lichaam en het versterken van ons immuunsysteem. Verder bevatten ze verschillende vitaminen en mineralen, waaronder B-vitamines, selenium, kalium, magnesium, koper en zink.

Paddenstoelen bevatten zeer weinig calorieën, geen cholesterol en bevatten goede hoeveelheden oplosbare vezels. Verder beschikken ze over een ideaal aminozuurprofiel.
Aminozuren zijn noodzakelijk voor het lichaam om te kunnen functioneren. Ons lichaam maakt een aantal aminozuren zelf aan, de overige moeten we uit onze voeding halen. Eiwitten in ons lichaam worden opgebouwd met aminozuren. Deze eiwitten worden dan weer ingezet voor de aanmaak van lichaamscellen en zijn dus van vitaal belang voor ons systeem. Shiitake is een medicinale paddenstoel die een hoog gehalte aan essentiële aminozuren bevat. Per 100 gram krijg je ongeveer 17 gram eiwit binnen.

Medicinale paddenstoelensupplementen zijn zeer geschikt om preventief te gebruiken. Je hoeft niet ziek te zijn en toch baat hebben bij de versterkende eigenschappen van de paddenstoel.

Culinair

De meeste medicinale paddenstoelen hebben een heerlijke smaak en zijn uitstekend te verwerken in gerechten. Voor medicinaal gebruik is het vaak lastig elke dag verse medicinale paddenstoelen te verkrijgen en bovendien is er soms een hogere dosis nodig. Daarom zijn supplementen een uitstekende (en wel jammer genoeg minder smakelijke) manier om je dagelijkse portie binnen te krijgen.

Gebruik van medicinale paddenstoelen supplementen

Vroeger diende men paddenstoelen toe door middel van het ‘heetwater-principe’. Hiermee werden de beschikbare actieve bestanddelen getrokken in het water en vervolgens opgedronken. Sinds ongeveer 30 jaar is de wetenschap in staat de relevante extracten en stoffen uit de paddenstoelen te isoleren en te verwerken in capsule -en poedervorm.
Capsules kun je best tussen de maaltijd nemen, bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt, of tussen de lunch en het avond eten. Drink ze weg met wat water, of eventueel groene thee.
Wanneer dit niet mogelijk is, kan een supplement in poedervorm gemengd worden door bijvoorbeeld een smoothie.

Waarom biologisch?

Het is belangrijk goed te kijken op de verpakking of het medicinale paddenstoelen supplement het biologisch keurmerk bevat. Paddenstoelen zuigen als een spons stoffen uit hun omgeving op, zowel goede als slechte. Hierdoor zullen ze gemakkelijk pesticiden, zware metalen en andere gifstoffen opnemen die gebruikt worden in de niet-biologische teelt.

Effect

Medicinale paddenstoelen hebben een effect dat van mens tot mens kan verschillen. Het kan subtiel inwerken op je systeem, zonder dat je hier meteen iets van merkt. Het kan na een half uur al inwerken, maar het gebruik wordt vaker over een aantal werken heen bekeken, waarop verbetering en versterking kan plaats vinden van verschillende lichamelijke functies.

Reishi Organisch PaddenstoelenpoederMycopower bio agaricus blazeiOrganic Maitake

Verwacht geen psychoactief effect, want je zal niet gaan trippen zoals bij paddo’s en magische truffels!

Verschil tussen Reishi capsules en Reishi spore capsules

Een veelvoorkomende vraag is wat het verschil is tussen de Reishi capsules en de Reishi spore capsules. Zoals de naam al zegt bevat deze laatste enkel de sporen van de reishi paddenstoel. Deze sporen bevatten een zeer geconcentreerde hoeveelheid triterpenen.
Triterpenen zijn een onderklasse van terpenen. Deze stoffen worden in grote hoeveelheden aangemaakt door planten, bomen, bloemen en paddenstoelen. Terpenen geven een aroma en smaak die helpt bij het beschermen tegen insecten en het aantrekken van bestuivers. Terpenen hebben een nuttige werking voor het menselijk lichaam, bijvoorbeeld kunnen ze helpen bij de aanmaak van antihistamine, dat ervoor zorgt dat bepaalde allergische reacties worden onderdrukt.

Hoe bewaar ik deze producten?

Het best bewaar je medicinale paddenstoelen supplementen op een koele, donkere plaats. De verpakking dient altijd goed afgesloten te worden en ergens in een kast opgeborgen, omdat de stoffen gevoelig zijn voor lucht en licht. Bekijk ook zeker de blog Hoe bewaar ik mijn magische paddenstoelen?

Kan ik medicinale paddenstoelen meenemen op reis?

In veel landen worden paddenstoelen gebruikt. Binnen Europa is het normaal gezien geen probleem wanneer je deze supplementen bij je hebt, echter is het verstandig altijd na te gaan bij de douane van de desbetreffende bestemming of dit kan. In sommige landen buiten Europa kunnen medicinale paddenstoelen supplementen verward worden met niet toegestane stoffen, en kan het wel eens voor komen dat hier moeilijkheden rond ontstaan.

Let op

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen verbonden aan het gebruik van medicinale paddenstoelen supplementen. Het is aanbevolen de maximale aanbevolen dosis niet te overschrijden.
Wanneer je bepaalde medicijnen neemt, zoals bloedsuikerverlagende, antihypertensieve en immuunsuppressieve medicijnen neemt, is het verstandig eerst contact op te nemen met een natuurarts voor advies.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven worden afgeraden medicinale paddenstoelen supplementen te gebruiken.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.103 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.