GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Het branden van Wierook
In dit blog artikel
In dit blog artikel Waarom wierook?IngrediëntenNet zoveel waard als goudReligie en CultuurGezondheid
Deel:

Het branden van Wierook

Wierook kan ingezet worden wanneer je wilt mediteren, insecten wilt verjagen, je wilt voorbereiden op een psychedelische reis, voor aromatherapie, als een manier om de ruimte van een lekkere geur te voorzien (of als manier om stank te verdrijven), om de goden gunstig te stellen…

Waarom wierook?

Het branden van wierook gebeurd op vele verschillende manieren, om verscheidene redenen. Verschillende religies hebben zo hun rituelen omtrent wierook, net als jij en ik thuis. Soms kwam ik bij een vriendin langs en hing er een zichtbare wierook-walm in haar kamer, waardoor ik moeite kreeg met ademhalen. Voor haar was het zo normaal dat ze altijd een rokerige, geurige kamer had.

Incendere betekent ‘branden’ in het Latijn, en hier komt het Engelse woord voor wierook ‘incense’ dan ook vandaan. In het Nederlands betekent wierook ‘gewijde rook’.

Ingrediënten

Wierook bevat verschillende aromatische stoffen, waaronder essentiële oliën van verschillende planten, harsen, kruiden en bloemen. De ingrediënten verschillen per cultuur, per tijdperk. Geschat wordt dat wierook al meer dan 3000 jaar voor Christus bestaat. Wellicht nog langer, toen de mens met vuur begon te spelen en ontdekte dat het branden van bepaalde planten en hout voor een aangename geur zorgde. Verder is er verschil tussen indirect-brandende wierook en direct-brandende wierook.

  • Indirect-brandende wierook heeft een externe warmtebron nodig, die ervoor zorgt dat de geur van de wierook verspreid kan worden.
  • Direct-brandende wierook hoef je enkel aan te steken en blijft vervolgens gloeien waarna je hem hebt uitgeblazen. Het mengsel van aromatische stoffen is om een stokje heen verwerkt, als Dhoop stick, of vervaardigt in de vorm van een kegel. Daaraan toegevoegd zijn materialen die de verschillende plantstoffen met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat de wierook blijft smeulen. Dit zijn bijvoorbeeld als bindmiddel Arabische gom, als brander en oxidatiemiddel houtskool en houtstof.

Oorspronkelijk werd gebruik gemaakt van materialen die lokaal verkrijgbaar waren. In Noord-Amerika gebruikte de inheemse bevolking bijvoorbeeld veel salie en cederhout. 

Net zoveel waard als goud

Er ontstond op een gegeven moment een ware Wierook Handelsroute die vanuit Egypte en de Levant door Noordoost-Afrika en Azië tot India liep. Wierook was in het Oude Egypte een kostbaar goed, wel evenveel waard als goud! Het werd gezien als de meest belangrijke handelswaar. Qua betekenis was er dan ook veel aan verbonden, de geur kon het negatieve weren, bescherming bieden, zuiverend werken en een aangename sfeer brengen. Ook werden Orakels hiermee gunstig gesteld, wanneer er bijvoorbeeld door een heerser gezocht werd naar een juiste oplossing voor een probleem.

Religie en Cultuur

Zoals eerder vermeld hebben heel veel religies en culturen overal ter wereld hun eigen kijk op wierook.

  • Christenen: Zij gebruiken wierook al eeuwen lang in hun kerken, om te harmoniseren, de lucht te zuiveren. De opstijgende rook staat voor de gebeden die naar God kunnen reizen en het eren van de heiligen. Bekend is het verhaal van Jezus, waarbij de drie koningen wierook, goud en mirre mee namen.
  • Smudging: Oorspronkelijk uit Noord-Amerika is ‘smudging’ een manier om bijvoorbeeld heilige en spirituele voorwerpen zoals bijvoorbeeld bepaalde (edel)stenen te zuiveren en het kwade op afstand te houden. Hierbij wordt de wierook bij het voorwerp gehouden zodat de rook langs het voorwerp kan vegen.
  • India: Hier komen de traditionele wierookstokjes gemaakt van bamboe vandaan. Het oorspronkelijke gebruik van wierook, of agarbathi, bestaat uit een zogenoemde masala-mix van verschillende specerijen, waaronder amber, mirre, frankincense, halmaddi (de hars van een boom). Een goed voorbeeld van zo'n traditionele Indiase wierook is Nag Champa.

De oudste geschriften die over het gebruik van wierook in India dateren, komen uit de heilige geschriften, ofwel de Veda’s. Binnen de Ayurveda (traditionele geneeswijze) wordt het vervaardigen van wierook vermeld en de manier waarop wierook tegenwoordig vervaardigt wordt vindt haar oorsprong binnen deze leer. Binnen het hindoeïsme is wierook een belangrijk onderdeel van hun rituelen en als belangrijkst offer tijdens gebeden.

Gezondheid

Te veel wierook inademen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt dan ook aangeraden wierook niet te veel te gebruiken en de plek waar je wierook gebruikt regelmatig goed te doorluchten.

Op psychologisch vlak kan de geur van wierook kalmerend werken en helpen om in een staat van ‘zen’ te komen. Hierdoor kan men in een staat van meditatie komen, wanneer men bijvoorbeeld gebeden brengt, of aan yoga doet.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.968 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.