GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Kombucha Fermentatie: Goed voor je!
In dit blog artikel
In dit blog artikel Zelf Kombucha makenWat is Kombucha?Gezondheidsvoordelen van Kombucha volgens gebruikers
Deel:

Kombucha Fermentatie: Goed voor je!

De afgelopen jaren zijn er heel wat trends komen aanwaaien uit allerlei verschillende oorden. Het is leuk om te zien hoe mensen van deze ‘nieuwe’ gewoontes en ideeën kunnen proeven en ze hun eigen kunnen maken als het bevalt. Een hype heeft een negatieve bijklank, omdat het vaak vluchtig en oppervlakkig lijkt te blijven.

Soms is dit ook zo en geven mensen massa’s geld uit aan iets dat een maand later in de kast staat te stoffen. Dat is natuurlijk jammer, maar ik zie het zeker als iets positiefs wanneer mensen open staan voor iets nieuws, zeker als het hun gezondheid ten goede kan komen.

Maar soms houdt een trend zo lang aan, dat het steeds meer ingeburgerd begint te worden. Een goed voorbeeld hiervan is vegetarisme en veganisme. Ik kan het alleen maar toejuichen wanneer mensen twee keer nadenken voor ze iets in hun mond stoppen. Op deze trend ben ik dan ook volop aan het meevaren.

Zelf Kombucha maken

Een andere gewoonte die ik me eigen heb gemaakt is het brouwen van Kombucha. Dit heb ik leren drinken toen ik vrijwilligerswerk deed op een biologische boerderij. De prikkelende smaak die aan champagne deed denken was heerlijk en dronk ik dan ook graag omdat het me zo verfriste. Hoe het precies gemaakt werd was me nooit duidelijk geworden; de eigenaresse stond erop het zelf te maken. Omdat wij als vrijwilligers verder wel mochten koken en dergelijke, ging ik ervan uit dat het erg ingewikkeld was om te doen.

Living Nutrition biedt unieke producten aan waarbij gebruik wordt gemaakt van het Kombucha-fermentatieproces!

Nu, enkele jaren later, valt het me op hoe Kombucha een woord is dat steeds vaker lijkt op te duiken. In de winkel ben ik al aardig wat kookboeken tegengekomen die hierover, en over fermenteren in het algemeen gaan.

Sinds een aantal maanden maak ik mijn eigen Kombucha en het is helemaal niet zo moeilijk! Wel gaat er best wat tijd in zitten en moet je de Kombucha op tijd ‘oogsten’, omdat het anders veel te zuur kan worden en je eigenlijk alleen azijn overhoudt.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een lichtzoete, zurige verfrissende drank gemaakt met zoete thee. Aan deze thee is een SCOBY toegevoegd. Dit staat voor (een hele mondvol): Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. In het Nederlands wil dit zeggen: een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten. Meestal produceert deze SCOBY een cellulose-achtige mat die in het brouwsel drijft en wel wat lijkt op een dikke, gladde pannenkoek. Ze wordt ook wel ‘theezwam’ genoemd. Om Kombucha te kunnen maken moet je dus aan deze bacterie- en gistencultuur komen. Ikzelf heb ze gekregen van iemand anders. Zo gaat het meestal met Kombucha en dat vind ik er erg mooi aan: het wordt van mens tot mens doorgegeven. Tegenwoordig is het ook wereldwijd mogelijk om Kombucha te kopen in bijvoorbeeld gezondheidswinkels. Je kunt het niet zomaar zelf creëren. Het exacte begin van deze unieke drank blijft mysterieus.

Kombucha is omstreeks 220 voor Christus ontstaan tijdens de Tsin Dynasty in noordoost China. Hier werd de drank geprezen om haar ontgiftende en energie-gevende eigenschappen. Rond 414 na Christus bracht de Japanse fysicus Dr. Kombu de thee naar Japan en behandelde hiermee de maagproblemen van de heerser Inkyo. De drank begon zich steeds meer te verspreiden, naar Rusland en vervolgens naar andere Oost Europese oorden. Doorheen de jaren won de drank steeds meer aan populariteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er een tekort in theebladeren en suiker en werd het gebruik grotendeels stopgezet. In 1960 was Kombucha weer helemaal terug van weggeweest en gaven wetenschappers in Zwitserland aan dat de drank net als yoghurt gezondheidsvoordelen kon hebben. Tegenwoordig wordt Kombucha wereldwijd verkocht en gedronken.

De reden waarom ik begon met het drinken van Kombucha, is omdat ik het erg lekker vind. De gezondheidsvoordelen die eraan verbonden zijn kwamen op de tweede plaats.

Op dit moment combineer ik de frisse drank met de Warrior capsules van Living Nutrition. Hieraan is tevens de medicinale kracht van Cordyceps toegevoegd en een heleboel andere versterkende ingrediënten.

Gezondheidsvoordelen van Kombucha volgens gebruikers

 • Het ontgiften van het bloed
 • Het bevorderen van de leverfuncties
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Het hongergevoel reguleren en overgewicht te verminderen
 • Bescherming tegen diabetes
 • Het verlagen van de bloeddruk
 • Het cholesterol niveau verlagen
 • Het voorkomen en genezen van blaasontsteking
 • Heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem
 • Vermindert menstruele problemen en problemen met de menopauze
 • Verlicht last van bronchitis en astma
 • Verbeterd de gezondheid van haar, huid en nagels
 • Vermindert de drang naar alcohol
 • Stimuleert het algemene metabolisme
 • Vermindert hoofdpijn

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat kombucha heel goed voor mij lijkt te werken. Ik voel me energiek en sterk. Ook vind ik het erg leuk om het te maken. Ik neem hier dan ook elke 1 tot 2 weken de tijd voor. Het is heel belangrijk dat je heel steriel te werk gaat, anders kunnen er ongewenste bacteriën in je brouwsel terecht komen. De lepels en kommen e.d. die ik gebruik spoel ik altijd af met kokend water. Ik was mijn handen grondig en let er op dat alle zeepresten weg zijn. Ook zeep kan de Kombucha cultuur ruïneren.
Als je zelf een SCOBY bemachtigd hebt, kun je hieronder lezen hoe je zelf Kombucha kunt maken.

Net zoals bij het cultiveren van je eigen paddo's is er niks zo bevredigend als het zorgen voor een levend organisme, dat vervolgens haar 'vruchten' afwerpt. Geloof me maar als ik zeg dat een paddotrip echt anders is als je ze zelf hebt gekweekt!

Basis Kombucha Recept

Je hebt nodig:

 • Grote pot, liefst met roestvrijstalen tapkraantje
 • Pan of kom om de thee in te bereiden

Ingrediënten voor het brouwsel:

 • 1L Kraanwater
 • 5 gram Groene, Zwarte of Witte Biologische theebladeren (ik gebruik gedroogde pure groene losse thee)
 • 50 gram Suiker of honing (Ik gebruik zelf honing, dit kan alleen als je de SCOBY hierop getraind is)
 • 200ml Kombucha

Instructies:

 1. Kook het water, laat het wat afkoelen en laat vervolgens de theebladeren hierin trekken voor 5 tot 10 minuten. Filter vervolgens de theebladeren eruit.
 2. Ik laat de thee afkoelen tot ze nog een beetje lauw is, dit duurt vrij lang. Dit omdat honing niet aan hete dranken toegevoegd moet worden, omdat dit haar geneeskrachtige werking vermindert. Als je suiker gebruikt dien je deze wel toe te voegen als de thee nog heet is, zodat het kan oplossen.
 3. Als de drank goed gemengd is met de zoetstof en is afgekoeld, kun je haar in de glazen pot doen samen met de Kombucha (deze wordt ook wel de starter genoemd). Hier zit al dan niet een SCOBY mat bij.
 4. Dek de glazen pot of met een schone handdoek of linnendoek. Maak gebruik van een elastiek om ze goed vast te maken. De cultuur moet kunnen ademen, maar er mogen geen vliegjes in terecht komen.
 5. Vervolgens zet je ze op een plek waar ze rustig kan fermenteren, bij een temperatuur liefst rond de 22 graden Celcius. Als het kouder is zal het fermentatieproces langer duren, bij hitte zal het sneller klaar zijn.
 6. Wanneer je hebt geproefd dat de Kombucha lekker smaakt en lichtzurig is, kun je haar oogsten.
 7. Hou altijd een deel over om een volgende batch mee te maken.
 8. Je hebt goede beugelflessen nodig om de drank in te gieten. De drank gaat in de fles bruis produceren, en kan enkele dagen in het donker weggezet worden (bijvoorbeeld in de kelder).

Vervolgens kun je de drank in de koelkast zetten en is ze klaar om gedronken te worden! Vaak voeg ik in de fles stukjes fruit, fruitsap en kruiden toe voor unieke smaakjes.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.232 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.