GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Mood Doctor als Natuurlijk Antidepressivum
In dit blog artikel
In dit blog artikel Heb ik een angststoornis of ben ik depressief?Bijwerkingen van antidepressivaSerotonine-boostEet gezonde voedingPuori Vitamine DMood Doctor 
Deel:

Mood Doctor als Natuurlijk Antidepressivum

Jaarlijks kampen 546.500 mensen in Nederland met een depressie. Er weer uit komen is zeker mogelijk, maar hulp van buitenaf is wel vaak nodig. Wanneer zoek je hulp? In dit blog bekijken we hulpmiddelen die jou kunnen helpen je somberheid of depressieve klachten de baas te kunnen. Ook wordt er gekeken naar antidepressiva, tegenwoordig een onderwerp van debat. En is ketamine de toekomst voor mensen die lijden aan zware depressies en geen andere vorm van therapie helpt?

Heb ik een angststoornis of ben ik depressief?

Er gebeurd veel in het hoofd van Julia. De gedachten wisselen elkaar snel af en vechten om haar aandacht. Ze voelt hoe haar ademhaling te snel gaat, alsof ze net een stuk heeft gerend. Het is nog vroeg in de ochtend, maar haar hoofd zit al vol met informatie en ze voelt zich niet uitgerust. Slecht slapen begint steeds meer op een gewoonte te lijken. Geen zin hebben in de dag ook. Het kost haar moeite in te zien waarom ze eigenlijk uit bed zou moeten opstaan. De wereld om haar heen begint meer en meer te veranderen in een eng doolhof waar ze telkens in verdwaalt, in plaats van de mooie, bijzondere plek waar ze zoveel heeft meegemaakt en geleerd. Steeds wanneer haar vriendinnen iets met haar proberen af te spreken, belt ze op het laatste moment af. Ze heeft altijd wel een smoesje klaar om maar niet toe te hoeven geven dat ze er eigenlijk helemaal geen zin in heeft om mensen te zien. Ze geniet niet meer van het idee gezellig te kletsen en lol te maken, maar maakt zich alleen zorgen om het sociale contact. Als gevolg trekt ze zich steeds meer terug, doet alleen het hoogstnoodzakelijke en blijft verder zo veel mogelijk binnen. Weg van de grote boze buitenwereld. Vluchten voor de realiteit helpt haar even om te vergeten waar ze nu zo bang voor is. Terwijl ze naar een scherm kijkt, verbeeldt ze zich dat ze zich echt in de game bevindt en meemaakt wat er met het fictieve personage gebeurd. 

Omdat ze steeds minder zin heeft in de wereld, raadt haar moeder haar aan om met een dokter of psycholoog te praten. Hier wil Julia eerst niks van weten. Ook zij begint genoeg te krijgen van haar eigen gedrag, maar het duurt een lange periode voor ze diep genoeg is gezakt om er ook echt iets aan te durven doen. De dokter verwijst haar door naar een psychiater, waar ze stukje bij beetje wordt onderzocht. Na een aantal vragenlijsten en spreekuren, krijgt ze antidepressiva voorgeschreven. 

Bijwerkingen van antidepressiva

Antidepressiva zijn al langere tijd onderwerp van debat. Wanneer is het zinvol om iemand een antidepressivum voor te schrijven? Wat als die persoon dat zelf graag wil, is hij of zij goed ingelicht en op de hoogte van de bijwerkingen? Waarom is het zo moeilijk te stoppen en wat zijn de gevolgen op lange termijn? 

Ook de manier waarop de farmaceutische industrie een rol speelt, roept vragen op. Het onderzoek dat plaatsvindt naar de effectiviteit van een pil, is vaak gekleurd. De wetenschap is niet enkel bezig met onderzoek, maar ook met geld verdienen. Op die manier gaat het dus niet persé om de effectiviteit van een medicijn, maar meer om hoeveel je er aan kunt verdienen. 

Hoeveel mensen daadwerkelijk baat hebben bij het gebruik van antidepressiva? Volgens oud-huisarts Dick Bijl (62) gebruiken ongeveer een miljoen mensen in Nederland een antidepressivum, tegen somberheid, depressie, angststoornissen, maar ook dwangneuroses. Twee procent hiervan heeft er echt baat bij, dan gaat het vooral over mensen met zware depressieve klachten. Ook zegt hij:

“Bij lichtere vormen is de tijd vaak een betere heelmeester. Na drie maanden is een derde van de patiënten over de wat lichtere somberheid heen, na zes maanden al twee derde. Als ik somber was, zou ik wachten tot het over was of andere zaken ondernemen die het herstel bevorderen, zoals hardlopen of zwemmen met dolfijnen.” Ook het stoppen met een antidepressivum zorgt vaak voor moeilijkheden. Zo blijven mensen het middel vaak langer nemen dan nodig is, omdat ze bang zijn dat hun oorspronkelijke klachten weer zullen terugkeren. De paradox is dan ook dat de onthoudingsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid en neerslachtigheid hen kwellen wanneer ze stoppen met het middel, waar ze het in de eerste plaats voor zijn beginnen nemen. 

Serotonine-boost

Wanneer je last hebt van sterke stemmingsschommelingen en periodes achter elkaar neerslachtig of angstig bent, is het aanbevolen om hulp te zoeken. Dit kan op vele verschillende manieren. Al eeuwenlang maakt de mens gebruik van het kruidenrijk om op die manier verlichting en balans te brengen in geest en lichaam. Ook praten en zelfreflectie kunnen belangrijke onderdelen zijn in het analyseren en oplossen van het ‘probleem’. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een bepaalde vorm van depressie en komt hier weer bovenop. Tijd, aandacht en hulp van buitenaf kunnen het proces in goede banen leiden en ervoor zorgen dat de klachten na verloop van tijd verminderen en verdwijnen. 

De wegen van de hersenen zijn voor grote delen nog steeds mysterieus en ondoorgrondelijk. Wat er precies voor zorgt dat iemand zich voor een langere periode mentaal heel slecht kan voelen, is soms niet duidelijk. De wetenschap is het erover eens dat de neurotransmitter serotonine een rol hierin speelt. Serotonine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en die een belangrijke rol speelt voor onder andere je stemming, seksuele prestaties, emoties, zelfvertrouwen, eetlust en activiteit. Wanneer je een tekort hebt aan deze belangrijke stof, voel je je lusteloos, zonder energie en neerslachtig. Er zijn verschillende manieren waarop je je serotonine niveau een boost kunt geven, op een natuurlijke manier.

Let op: Bepaalde geneesmiddelen (SSRI’s) werken ook in op je serotonine-niveau, bespreek dus altijd eerst met je arts wanneer je wilt stoppen met medicijnen.

Eet gezonde voeding

Je lichaam zet serotonine om uit bepaalde voedingsmiddelen zoals bananen, pinda’s, zonnebloempitten, sesamzaadjes, chocolade en bruine rijst. Deze voedingsmiddelen bevatten het aminozuur tryptofaan. Alleen uit deze stof kan je lichaam serotonine aanmaken. Het lichaam maakt van tryptofaan de tussenstof 5-HTP. Met behulp van verschillende vitamines en mineralen verandert het lichaam 5-HTP in serotonine. Vitamines die nodig zijn voor deze omzetting zijn onder andere vitamine B3 en B6, magnesium, calcium en Vitamine D. Het is dus erg belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Daag jezelf uit en geef je bord meer kleur met groenten in alle kleuren van de regenboog (bieten, aubergine, wortels, pastinaak, boerenkool…) en eet zoveel mogelijk vers fruit, noten en zaden. Een stukje chocolade past ook prima in een gezond dieet. Kies bij voorkeur voor pure, biologische en Fairtrade chocolade zoals die van Lovechock

Puori Vitamine D

Zoals eerder vermeld heeft je lichaam verschillende voedingsstoffen nodig om serotonine uit tryptofaan te maken. Eén van deze stoffen is Vitamine D. Deze vitamine wordt via je huid opgenomen via zonlicht. Veel mensen hebben een tekort aan Vitamine D. Zit je veel binnen, vanwege je werk of school? Probeer zoveel mogelijk buiten te komen door bijvoorbeeld de fiets te nemen, of tijdens de pauze naar buiten je lunch op te eten. Zeker in de winter hebben mensen in Nederland moeite met het op peil houden van hun Vitamine D-niveau. Supplementen zoals Puori D3 zijn een welkome aanvulling voor dit tekort.

Mood Doctor 

De combinatie van Griffonia en sint-janskruid geven het lichaam een extra hoeveelheid 5-HTP, die direct in serotonine omgezet wordt door het lichaam.

Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een plantje met gele bloemetjes die zo rond Sint-Jansfeest (24 juni) bloeit. Sint-janskruid wordt al eeuwenlang ingezet als middel tegen somberheid, angsten en depressies. 

Als natuurlijk anti-depressivum zijn er geen bijwerkingen aan verbonden. Wel kan sint-janskruid de werkzaamheid van andere medicijnen verminderen. Overleg eerst met een arts wanneer je sint-janskruid wilt combineren met medicijnen. Neem je geen andere medicijnen en ben je op zoek naar een natuurlijke manier om je stemming meer in balans te brengen? Mood Doctor van Sirius is een aanrader. Neem 1 tot 4 capsules per dag. 
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.