GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Vitamine D supplement als extra bescherming tegen het coronavirus
In dit blog artikel
In dit blog artikel Veilig opgesloten tegen het coronavirus?Het verband tussen vitamine D en het coronavirus Vitamine D supplement van Puori is verkrijgbaar bij SiriusWaarom is vitamine D belangrijk?Heb jij een tekort?Goedkoop, gemakkelijk en veilige maatregelGa naar buiten!
Deel:

Vitamine D supplement als extra bescherming tegen het coronavirus

Het klinkt te mooi om waar te zijn: vitamine D slikken en je bent beter beschermd tegen corona? Wetenschappers uit verschillende landen trekken aan de bel: uit voorlopige onderzoeken blijkt dat mensen met een tekort aan deze zonnevitamine een stuk vatbaarder zijn voor het coronavirus. Uit preventie wordt daarom iedereen aangeraden om vitamine D te slikken. De kans dat je een tekort hebt is erg groot, zeker in koudere gebieden zoals Nederland.

Veel gesprekken die ik voer met mensen gaan de laatste tijd over het coronavaccin. Iedereen heeft vragen, niemand duidelijkheid. ‘Zelfs’ de overheden lijken constant van gedachte te wisselen en dat maakt de zaak er niet geruster op.

Op dit moment leven we in een wereld, waarin de samenleving ontwricht wordt door een virus dat zich heel snel verspreidt, muteert en wereldwijd voor overvolle ziekenhuizen zorgt. Tegelijkertijd ligt het gewone leven plat, waarin het moeilijk tot onmogelijk is om vrij te kunnen reizen. 

Veilig opgesloten tegen het coronavirus?

Laatst vertelde iemand over haar moeder, die zich in deze periode alleen maar meer en meer is gaan afzonderen en elk bezoek afslaat. Ze is 93 en bang dat ze het virus oploopt. Daarom blijft ze binnen en ziet ze helemaal niemand, zelfs haar eigen dochter durft ze niet te zien. Haar kamertje is haar veilige haven, die ze zelfs niet verlaat om een hapje verse lucht te pakken, te angstig dat ze ziek wordt. 

Maar is het wel logisch om jezelf volledig op te sluiten, in de hoop zo gezond te blijven? Men weet al lang dat het belangrijk is voor een gezond immuunsysteem, maar ook voor een gezonde mentale geest, om veel blootgesteld te worden aan de zon, frisse buitenlucht en een natuurlijke omgeving. De kans dat je buiten een infectie oploopt is veel kleiner, dan binnen. Zeker als je twee meter afstand bewaart tussen elkaar. 

Een vitamine D supplement als extra bescherming 

Eigenlijk is vitamine D een hormoon, dat in vet oplosbaar is. Het speelt een belangrijke rol in het lichaam bij de opname van calcium en fosfaat. Dit zorgt onder andere voor een gezonde botstructuur. 

Vitamine D wordt ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd. Ons lichaam is namelijk in staat om dit via zonlicht zelf aan te maken. Dit is dan ook de belangrijkste bron. Tussen 11 en 15 uur kun je het meest opnemen via zonlicht. Een half uur buiten zijn is in principe voldoende om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op te nemen. Het is echter maar de vraag of jouw lichaam überhaupt voldoende kan opnemen via UV-straling. Daarom is het verstandig een bloedonderzoek te laten doen, om te zien of je een tekort hebt. Als je weinig buiten komt, een donkere huidskleur hebt, overgewicht hebt of ouder bent, is de kans zeer groot dat je lichaam niet voldoende vitamine D kan aanmaken. 

Het verband tussen vitamine D en het coronavirus 

Er bestaat al enige tijd verwarring omtrent vatbaarheid voor het coronavirus en een tekort aan vitamine D. Steeds meer gezondheidswetenschappers en medische experts stellen dat een individu het risico op corona kan verkleinen door extra suppletie via een voedingssupplement te nemen. 

Verschillende onderzoeken laten een verband zien tussen hogere sterftecijfers door corona en een tekort aan deze vitamine. Niet zo gek natuurlijk, als je je bedenkt dat je immuunsysteem ernstig wordt verzwakt door een tekort. 

Voor dit onderzoek werden de twintig landen onderzocht die het zwaarst getroffen waren door corona. De landen met de hoogste sterftecijfers, waaronder Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, werden doorheen de bevolking lagere niveaus gemeten, dan in landen die minder hard werden getroffen.

Vitamine D supplement van Puori is verkrijgbaar bij Sirius

Het vitamine D supplement van Puori voorziet jouw lichaam van de hoeveelheid die het nodig heeft om normale levels van dit belangrijk hormoon te bewaren of aan te vullen.

Verder kunnen we het halen uit bepaalde voedingsmiddelen. Voornamelijk is het terug te vinden in (verse) vis, eieren en avocado. Toch hebben heel veel mensen, zeker in koudere oorden waaronder Nederland, een (ernstig) tekort. 

De zon schijnt in het jaar onvoldoende om ons te voorzien van de hoeveelheid die ons lichaam nodig heeft. Van september tot maart schijnt de zon niet fel genoeg in koudere regionen, waaronder het noorden van Europa. Bovendien zitten veel mensen meestal binnen, ook in de maanden dat de zon wél voldoende schijnt. 

Mensen met een donkere huidskleur zijn extra vatbaar voor een tekort. Ook mensen met obesitas en ouderen moeten extra opletten. Het best kun je je tekort aanvullen met een vitamine D supplement.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Het speelt een rol bij een goede werking van het immuunsysteem. Het is dan ook niet zo gek dat mensen met een tekort sneller vatbaar zijn voor het coronavirus. Verder is het belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Tevens zorgt het voor gezonde spieren. 

Calcium en sterke botten

De belangrijkste rol van vitamine D is het krijgen en behouden van een gezonde botstructuur. Het doet dit onder andere door de levels van calcium en fosfaat in het bloed op peil te houden. Vitamine D zorgt ervoor dat de ingewanden calcium kunnen opnemen en dat onze botten voldoende calcium afgeven zodat dit in het bloed terecht kan komen. 

Immuunsysteem

Vitamine D heeft als functie het onderhouden van een gezond immuunsysteem. Vele cellen in ons lichaam die belangrijk zijn in het beschermen van ons lichaam tegen ziekten, bacteriën en virussen, hebben vitamine D nodig om te kunnen functioneren. 

Een voorbeeld hiervan zijn zogenaamde killer cellen. 

Spieren

Een andere belangrijke rol van de zonnevitamine, is het behouden van gezonde spieren. Zo helpt het de spieren om op normale manier samen te kunnen trekken. Ook helpt het bij het synthetiseren van proteïnen, bouwstoffen voor spiermassa. 

Bescherming tegen kanker, infecties van de luchtwegen en Alzheimer’s

Verschillende studies tonen aan dat een tekort aan vitamine D het risico op verschillende ziekten en aandoeningen vergroot. 

Zo laat een studie zien dat zowel kinderen als volwassenen een grotere kans hebben op problemen met de luchtwegen, zoals astma, wanneer ze een tekort hebben. (Bron: Serum 25-hydroxyvitamin D levels in patients with Granulomatosis with Polyangiitis: association with respiratory infection”, Perez, MO, December 2017.)

Heb jij een tekort?

Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft ongeveer 50% van de thuiswonende ouderen een te lage vitamine D-spiegel. Bij bewoners in een zorginstelling is dit zelfs 85 tot 90%. 

Er zijn een aantal symptomen die kunnen aanwijzen dat je lichaam te weinig van deze belangrijke zonnevitamine heeft.

Op lange termijn kan een tekort zich manifesteren in bepaalde ziekten en aandoeningen. Zo heb je meer kans om Diabetes type 2 te krijgen, bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten. 

Hieronder volgen een aantal signalen die kunnen aantonen dat je een tekort hebt. Uiteraard kunnen deze symptomen ook het gevolg zijn van een andere oorzaak.

  • Vermoeid zijn en weinig energie
  • Lusteloos
  • Angstaanvallen
  • Pijn, trillingen of kramp in de spieren
  • Zwakkere botten

Goedkoop, gemakkelijk en veilige maatregel

We wisten al dat vitamine D belangrijk is voor een goed werkend lichaam. Als je een tekort hebt, is het voor je eigen gezondheid belangrijk om dit aan te vullen door middel van een voedingssupplement, of verhuizen naar een warm oord waar de zon volop schijnt. 

Nu we weten dat vitamine D kan helpen ons lichaam beter te beschermen tegen corona en daarmee de ernst van het virus kan verlagen, wordt iedereen aangeraden hiermee aan de slag te gaan. Het is een goedkope, gemakkelijke en veilige manier om jezelf en elkaar extra te beschermen. 

Het nemen van een vitamine D supplement is geen vervanging voor het coronavirus vaccin. Het is begrijpelijk dat veel mensen angst hebben voor het vaccin, want er is nog weinig bekend over de mogelijke risico’s. De gevolgen en bijwerkingen van het vaccin zal de tijd ons leren.  

Ga naar buiten!

Een van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf is elke dag naar buiten gaan. Gun jezelf die frisse lucht, of het nu regent, koud is, of zonnig weer is. Hoe meer je buiten komt, hoe meer kans je lichaam krijgt om vitamine D op te nemen. Verder krijg je er lichaamsbeweging en extra zuurstof bij. Er zijn verschillende manieren waarop je het jezelf gemakkelijker kunt maken om meer buiten te komen. Bijvoorbeeld door te kiezen om te voet of per fiets naar je werk of naar school te gaan. Ook kun je er een gewoonte van maken ‘s avonds of ‘s ochtends op een vast tijdstip een wandeling te maken, als je een hond hebt is dat des te beter. Mens en dier zijn er niet voor gemaakt om uren, dagen achter elkaar, binnen te zitten. Hierdoor word je minder sterk en ben je sneller vatbaar voor van alles en nog wat. 

Als je deze lente en zomer jezelf aanleert om elke dag de tijd te nemen om naar buiten te gaan, zul je hier hoe dan ook op termijn effect van gaan merken. Uiteindelijk zul je hier zo op gesteld raken, dat naar buiten gaan geen opgave meer is, maar een dankbare manier om je hoofd leeg te krijgen, rust in jezelf te vinden en lichaam en geest te versterken, zodat je beter beschermd bent tegen ziekten en virussen, waaronder corona.

Blog foto: Johann Melchior Dinglinger - Sun mask with facial features of August II (the Strong) as Apollo, the Sun God
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.