GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wat is Palo Santo?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Heilig houtManieren om Palo Santo te gebruikenPalo Santo kopen van betrouwbare bron
Deel:

Wat is Palo Santo?

Hoe zou het zijn om net zo goed te kunnen ruiken als een hond? Als ik mijn viervoetige vriendin meeneem voor een wandeling in de omgeving, begint het al zodra ik deur achter ons dicht trek. Ze snuffelt met grote interesse aan straatstenen, wielen van auto’s en voorbijgangers. De geuren die ze in zich opneemt vertellen haar van alles en nog wat: de laatste nieuwtjes, berichtjes van andere honden uit de buurt, of de man die net voorbij liep angstig of boos was…

Als mens met 5 miljoen reukcellen, stelt mijn vermogen geuren te detecteren weinig voor in vergelijking met de capaciteit van bijvoorbeeld een Duitse Herder: met zo’n 220 miljoen reukcellen kan hij zelfs ruiken of een geur van links of van rechts komt; dit wordt ook wel ‘stereo ruiken’ genoemd. Toch kan ik me gelukkig prijzen met een functionerend reukorgaan, waarmee ik prettige en minder prettige geuren kan detecteren.

Er zijn er een aantal geuren die altijd al een diepe uitwerking op mij hebben gehad en die meteen herinneringen met zich meebrengen, wanneer ik ze toevallig ergens oppik. Voor dit blog wil mij richten op een specifieke geur die al van jongs af aan een grote aantrekkingskracht op me had. Deze zoetige, natuurlijke geur gaf me altijd een heel prettig gevoel dat ik misschien het best kan beschrijven als ‘me veilig voelen’. Wanneer ik me angstig of onzeker voelde en deze geur mijn neusgaten binnendrong, kalmeerde ik en voelde het alsof er een warm dekentje over me was neergedaald. Wat deze geur precies was, anders dan een bepaalde vorm van wierook, werd me pas later duidelijk. 

Heilig hout

Als cadeau kreeg ik niet zo lang geleden van iemand een pakje met daarin een paar stukjes hout. Omdat ik niet zo goed ruik als een hond, duurde het even voor ik doorhad wat ik had gekregen. De geur die van het pakketje af kwam was me bekend.
Toen ik een stukje hout aanstak, ging dat niet zo gemakkelijk als bij een wierookstokje: het had langer de tijd nodig om vuur te vatten. Nadat ik het vlammetje had uitgeblazen verspreidde zich een kringelende rook die meteen de kamer vulde met de zoetige geur. Ik sloot mijn ogen en mijn ademhaling werd rustiger. Even ervaarde ik een sterk gevoel van vrede. De geur leek me te vertellen: ‘waarom zou je je zorgen maken?’ 

Palo Santo wil in het Spaans zeggen: heilig hout. De boom waar dit hout vandaan komt is inheems aan Zuid-Amerika en dan welbepaald in de landen Mexico, Costa Rica, Colombia, Ecuador, Venezuela en Peru. De officiële naam van de boom is Bursera graveolens. De boom behoort tot dezelfde familie als de boomsoorten waaruit mirre en frankincense worden gewonnen, twee sterk geurende harsen die gebruikt worden in verschillende soorten wierook, geurkaarsen en oliën. De geur van Palo Santo kan omschreven worden als een rijke mix, met tonen van den, munt en citroen. Voor sommigen doet de zoetige geur denken aan gebrande suiker.

In Ecuador spreekt men over de boom met de woorden: “Palo santo para limpiar tu casa de la mala energia, palo santo para la buena suerte" oftewel: Palo Santo om je huis te reinigen van slechte energie, Palo Santo voor geluk. Niet alleen gebruikte men het hout dus om de neus te prikkelen, het had duidelijk ook een belangrijke spirituele functie. Zoals de naam al zegt werd deze boom als heilig gezien en respectvol behandelt. Volgens traditioneel gebruik werd Palo Santo ingezet om ‘slechte energie’ mee te verdrijven. 

Ook in Peru bestaat al een zeer lange traditie waarin de boom wordt gebruikt door de mens vanwege zijn geur. We kunnen helemaal teruggaan tot de tijd van het Inca-rijk. De sjamaan stak meerder malen het hout aan om op die manier ‘slechte gedachtepatronen te doorbreken van de deelnemers aan de ceremonie’. Het gebruik van Palo santo werd ingezet om het energieveld rondom een persoon te reinigen. Dit veld absorbeert externe emoties en energieën en stoot ze ook weer af. Ook verdwijnen op die manier kwade geesten en ongeluk. Als laatste wordt Palo Santo ingezet als een manier om ongedierte te verdrijven. Muggen houden er niet van!

Het gebruik zou vergeleken kunnen worden met de manier waarop de inheemse bevolking in Noord-Amerika salie gebruikt om mee te reinigen en genezen.

Manieren om Palo Santo te gebruiken

Palo Santo kan ingezet worden om jezelf te ontdoen van slechte energie. Misschien voel je hoe een bepaalde negativiteit je naar beneden haalt. Volgens de mensen van de Andes kan het aansteken van Palo Santo helpen bij het creëren van een omgeving van creativiteit, liefde en voorspoed. Wanneer je onenigheid hebt met iemand, ruzie met een familielid of irritatie voelt naar je buurvrouw, kan de geur van Palo Santo een manier zijn om de rust in jezelf te hervinden en de hitte van het conflict of de emotie te doven. 

Palo Santo wordt al eeuwenlang gebruikt als manier om een ruimte te reinigen om daarmee een ceremonie te openen. Of je nu een joint gaat roken met vrienden, net een kop Magische Truffel-thee hebt gedronken of wilt mediteren, het aansteken van Palo Santo is een goede start om in het nu te komen en dingen los te laten. Angsten over de toekomst of spijt van het verleden zijn emoties die een hele lading negativiteit kunnen triggeren. Zeker voor je aan een trip begint is het belangrijk in een juiste mindset te komen, waarbij je je niet laat beïnvloeden door dit soort illusies. Het duveltje dat je zorgen influistert, kan met behulp van Palo Santo de kop in worden gedrukt, waardoor je een goede reis kunt beginnen. 

Het zetten van een intentie kan een goede manier zijn om je energie omhoog te krijgen en de kracht van het hout meer richting te geven. Zo kun je het stokje doorheen je slaapkamer dirigeren om een boze droom te verjagen en te vervangen door een energie die je wel in je leven wilt toelaten, zoals dankbaarheid en liefde.

De geur van Palo Santo kan ook ingezet worden bij lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikkrampen. In traditioneel gebruik wordt Palo Santo ingezet voor het versterken van de lichamelijke functies en het verhogen van de weerstand. Het houdt bezit een geneeskrachtige werking.

Palo Santo kopen van betrouwbare bron

We leven in een wereld waarin veel mooie dingen van de natuur bedreigt worden. Zo ook met Palo Santo. Er zijn veel bedrijven die hout verkopen dat afkomstig is van gekapte bomen. De bijzonder Bursera graveolens boom mag officieel enkel gebruikt worden wanneer takken op natuurlijke wijze zijn gevallen, of wanneer de boom is gestorven. De overheid van Peru reguleert deze methode van oogsten, zoals ook de inheemse volkeren het deden. Of het ook overal daadwerkelijk zo wordt gedaan, is een ander verhaal. Vervolgens zou het hout zo’n 5 tot 10 jaar moeten rusten in het woud alvorens het gebruikt mag worden. Op die manier verkrijgt het oud geworden hout een sterk aroma, dat te danken is aan verschillende terpenen, zoals limoneen en alfa-terpinool. Op dit moment is de boom nog niet met uitsterven bedreigt, maar de dreiging is dichtbij vanwege de populariteit en het kappen van gezonde bomen en vernietigen van de natuurlijke habitat. Vandaar dat ze is toegevoegd aan de lijst van de International Union for Conversation of Nature. Dan is er ook nog een hoop ‘nep hout’ in omloop: hout dat lijkt op Bursera graveolens, maar het niet is en soms is besprenkeld. 

Om zeker te zijn dat je aankoop afkomstig is van een betrouwbare bron, is het best dat je wat research doet. Onderzoek of het stukje hout dat je aansteekt een zuivere weg heeft afgelegd. De Palo Santo die ik een tijdje terug heb gekregen is afkomstig van een voor mij onbekende bron. Dit cadeautje heb ik niet afgeslagen en zal ik voor speciale gelegenheden gebruiken. Je doet trouwens super lang met één zo’n stokje! Wanneer ik een volgende keer Palo Santo aanschaf, haal ik de innerlijke speurhond in mezelf naar boven. Ook wil ik best wat meer betalen, zolang ik op die manier bijdraag aan een product dat net zo’n fijne afkomst heeft, als de geur.
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.236 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.