GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Microdoseren met cannabis: Vind de juiste dosis en methode
In dit blog artikel
In dit blog artikel Pijnverlichting en minder stressWat is de beste dosering voor het microdoseren met cannabis?Welk schema kun je het best volgen?Houd af en toe tijd een breakHet vinden van jouw persoonlijke microdosis Hoeveel mg THC bevat mijn cannabis?Vaporizer, edibles of THC Olie?Pax en VapcapCannabis cookies, taart, muffins…THC Olie
Deel:

Microdoseren met cannabis: Vind de juiste dosis en methode

Microdoseren met psychedelica wint steeds meer aan populariteit. Ook ikzelf ben erdoor geïnteresseerd geraakt. Hoewel ik hou van macro doseringen en al heel wat psychedelische reizen achter de kiezen heb, zie ik de grote waarde van kleine sub-perceptuele hoeveelheden. Zoals ze ook wel zeggen: less is more. 

Microdoseren met Magische Truffels en paddo’s is ondertussen vrij bekend. Het gebruiken van hele kleine hoeveelheden cannabis is echter nog niet zo ingeburgerd. Ook bij mijzelf duurde het een tijdje voor ik de voordelen ervan inzag. 

Nu ik de vele ervaringsverhalen heb gehoord en verschillende wetenschappelijke artikelen heb gelezen, besef ik de therapeutische waarde van microdosing met cannabis. Dit wil niet zeggen dat macro doseringen niet meer de bedoeling zijn: uiteraard blijft dit voor velen een genot én medicijn. Toch wil ik cannabisgebruikers informeren over de mogelijkheden die microdoseren biedt en misschien is dit precies wat je nodig hebt!

Pijnverlichting en minder stress

Het microdoseren met cannabis is van een andere slag dan stoned of high zijn van een ‘normale’ dosis. Je bent namelijk niet stoned of high! Het is zo’n kleine hoeveelheid, dat je nauwelijks tot niet merkt dat je iets genomen hebt. Toch gebeurd er van alles op subtiel niveau, van pijnverlichting, tot het verminderen van stress. Ook angstgevoelens en een depressie kunnen verlicht worden met mini hoeveelheden cannabis. 

Ook met hoge doseringen zijn deze effecten mogelijk, maar je krijgt er ook een aantal andere effecten bij, die soms zeer gewenst zijn (zoals compleet meegezogen worden in de muziek waar je naar luistert, of versmelten met het lichaam van iemand anders), maar soms ook intens kunnen zijn en niet voor elk moment geschikt. 

Lees ook: Hoe stoned word jij van cannabis? 

Terug naar microdoseren: hierbij ben je in staat je dag gewoon zoals altijd te laten verlopen. Je zit niet stoned achter je computer, je bent niet compleet blazed de afwas aan het doen of high boodschappen aan het doen in de supermarkt. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je je heel gewoon voelt, behalve dat… dat heel minimale gevoel dat er iéts anders is. 

Wat is de beste dosering voor het microdoseren met cannabis?

Voor mensen die willen beginnen met microdoseren zijn er twee belangrijke punten: het vinden van de juiste dosering en de methode waarop ze de cannabis gebruiken. 

Bij cannabis ligt de juiste microdosis bij elke gebruiker anders. Dit heeft te maken met het endocannabinoïde systeem. Dit systeem neemt stoffen die aanwezig zijn in de cannabisplant, zoals THC, in zich op via bepaalde receptoren. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij het in balans houden van ons lichaam. Zo speelt het een rol bij onze eetlust, stemming en geheugen. Maar ook onze reactie op pijn wordt erdoor beïnvloed. Omdat elk lichaam een eigen balans (of disbalans) heeft, reageert iedereen weer een beetje anders op bepaalde hoeveelheden THC. 

Het is dus onmogelijk een vaste microdosis voor te leggen die voor iedereen werkt. Net zoals bij microdosing met psychedelica geldt: het is de bedoeling dat je niet doorhebt, dat je iets genomen hebt. De effecten zijn aanwezig maar zo subtiel dat je niet het gevoel hebt onder invloed te zijn. 

Bij cannabis is dit zeer persoonlijk en dit heeft uiteraard ook met tolerantie te maken. Een stevige wietgebruiker zal een wat hogere microdosis kunnen nemen, terwijl iemand die maar zeer weinig ervaring heeft met THC al bij één trekje van een joint onder invloed kan zijn. 

Bij microdoseren met cannabis krijg je net de juiste hoeveelheid werkzame stof binnen, om op een zeer subtiel niveau de therapeutische werking te laten ontstaan. Zodra je dit punt bereikt hebt, stop je. 

Een hoeveelheid die genoemd wordt is 0.5 tot 1 milligram THC. Dit is echter moeilijk te bepalen wanneer je bijvoorbeeld een gram wiet hebt. Een microdosis is dus een zeer kleine hoeveelheid! Wanneer je bijvoorbeeld een vaporizer gebruikt, zet je hem op een lage stand en neem je een enkele kleine inhalatie. Dit is voldoende! Gaandeweg kun je de dosering ietwat opbouwen tot je je ‘sweet spot’ bereikt hebt. 

Welk schema kun je het best volgen?

Bij andere vormen van microdoseren, zoals met LSD of psilocybine, volg je een bepaald schema. Dit bestaat bijvoorbeeld uit twee dagen microdoseren, gevolgd door een integratie dag waarop je niet gebruikt. Deze dag is belangrijk, omdat je op die manier de tolerantie die je opbouwt voor de stoffen weer afbreekt.

Lees ook: Microdoseren met psilocybine volgens de Paul Stamets Stack Formule.

Bij wiet is dit schema wat aangepast en vooral afhankelijk van de behoeften van de persoon. Als je wiet gebruikt vanwege haar medicinale eigenschappen kan het zijn dat je vaker een microdosis zult gebruiken, bijvoorbeeld elke dag. 

Er zijn gebruikers die elke dag een microdosis cannabistinctuur nemen en de rest van de dag een paar enkele hits nemen van hun vaporizer.Of een paar edibles door de dag verspreiden. Of dit om de dag doen. Zoals je ziet is ook hier geen magische truc en ligt het gebruik aan verschillende factoren. 

Houd af en toe tijd een break

Het is zeker aan te bevelen om de zoveel tijd een pauze in te lassen. Bij cannabis wordt aangeraden een pauze van 48 uur in te lassen. Dit is de tijdspanne waarop je opgebouwde tolerantie weer afgebroken wordt. Er zijn echter ook andere manieren mogelijk.

Misschien stop je om de twee, drie dagen, zoals bij het microdoseren van Magische Truffels en houd je een break van 1 dag. Het is ook mogelijk dat je voor een langere periode gebruikt en vervolgens enkele weken stopt.

Het houden van een break helpt je lichaam de effecten te integreren. Deze ‘nuchtere’ dagen van integratie zijn van wezenlijk belang bij microdoseren! 

Het vinden van jouw persoonlijke microdosis 

Als je voor het eerst begint met microdoseren met cannabis, is het goed om de twee dagen ervoor helemaal geen cannabis te gebruiken, om je eventueel opgebouwde tolerantie wat af te breken. Zeker voor dagelijkse cannabisgebruikers is dit belangrijk. 

Neem op de derde dag je eerste microdosis cannabis. Gebruik je een vaporizer, neem dan een kleine hit en laat het daar bij. Gebruik je edibles, neem dan je gekozen eerste dosis. Zoals eerder vermeld ligt deze dosering bij iedereen anders. Veel gebruikers beginnen met 1 mg THC, gecombineerd met 1 mg CBD. 

Houd in een dagboekje bij hoe je je voelt vlak voor het microdoseren en erna (opgelet: bij edibles duurt het langer voor je lichaam de actieve stoffen heeft opgenomen dan wanneer je een hit neemt van je vaporizer). Je kunt voor jezelf wat vragen bedenken die je kunnen helpen bepalen of je de juist dosering hebt genomen. Voel je echt helemaal geen enkel verschil? Verhoog de dosering dan met 1 mg THC. 

Het is echter ook mogelijk dat de uiteindelijke microdosis wat hoger zit, zo rond de 3 mg THC bijvoorbeeld. Maar, zoals ik al eerder schreef, is dit bij iedereen anders.

Na de periode van opbouwen stuit je op je perfecte minimale dosering en kun je hier het best op blijven. 

Hoera! Je hebt je persoonlijke microdosis gevonden. 

Hoeveel mg THC bevat mijn cannabis?

Als je accuraat je hoeveelheid THC wilt weten in je cannabis, kun je dit het best professioneel laten testen.

Om een zo dicht mogelijke schatting te maken, is het belangrijk te weten wat het THC percentage is van je cannabis. Normaal gesproken wordt dit altijd door de zadenleverancier vermeld bij het product. Ook in de coffeeshop vind je terug hoe hoog het THC percentage is. Vaak ligt het THC percentage van cannabis rond de 10%.

Wil je beginnen met het kweken van je eigen cannabis? Bekijk dan zeker de zadenacties in onze Seedshop.

Als je uitgaat van 10% THC kun je deze formule aanhouden: per gram cannabis heb je zo’n 100 mg THC.

Omdat we nog niet in een samenleving wonen waarin microdoseren met cannabis als ‘normaal’ wordt beschouwd, zijn er momenteel nog geen producten op de markt die hier expliciet voor ontworpen zijn. Hopelijk komt er gauw een moment waarop je als gebruiker zonder probleem je cannabis microdosing producten kunt bestellen, zodat je gemakkelijk en effectief de juiste dosis kunt vinden.

Vaporizer, edibles of THC Olie?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt microdoseren met cannabis. Persoonlijk heb ik het meest ervaring met een vaporizer. Deze manier van cannabis gebruiken kan ik iedereen aanbevelen. 

Pax en Vapcap

Als fervent joint-roller had ik niet van mezelf verwacht dat ik de omschakeling naar zo’n elektronisch apparaat zou kunnen maken. Toch is het me gelukt en nu zou ik niet meer beter weten. Voor microdosing is een vaporizer ideaal, omdat je met één kleine hit de maximale voordelen haalt uit de werkzame bestanddelen terwijl er geen verbranding plaats vindt. 

Een zeer geschikt vaporizer model voor microdosing is de PAX. Dit kleine model maakt het gemakkelijk kleine hoeveelheden cannabis in te nemen, waarbij je de hoeveelheid goed kunt controleren.

Ook geschikt voor microdosing is de Vapcap. Dit model vraagt echter wel om wat meer oefening. Het is een niet-elektronisch apparaat en wordt bedient met behulp van een torch lighter. Door verhitting van de zogenaamde ‘herb chamber’ (de ruimte waar de kruiden zich bevinden) verdampen de cannabinoïden, terpenen en overige nuttige bestanddelen en worden zo geïnhaleerd. 

Cannabis cookies, taart, muffins…

Een andere manier waarop je secuur kunt microdoseren, is door edibles te maken. Hierbij kun je prima porties verdelen, die je doorheen de dag in kleine hoeveelheden kunt consumeren. 

THC Olie

Uiteraard is het gebruiken van THC olie een ideale manier om te microdoseren, zeker wanneer je accuraat weet hoeveel THC één druppel olie bevat. Het is mogelijk je eigen THC olie te maken, zolang je de juiste kennis en ervaring hebt.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.