GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Microdoseren: verfris je brein
In dit blog artikel
In dit blog artikel Nieuwe wegen ontdekkenVerbetering in gemoedstoestand RoutineKies de beste formule voor jou!De Paul Stamets methodeDe James Fadiman methode
Deel:

Microdoseren: verfris je brein

Een gezonde geest in een gezond lichaam! Ben jij klaar om de beste versie van jezelf te creëren? Microdoseren blijkt een enorme tool te kunnen zijn om je mentale gezondheid een boost te geven. Er is ondertussen een waaier aan ervaringsverhalen, wetenschappelijke artikelen en informatie.

De psilocybe paddenstoel kan in kleine hoeveelheden, volgens routineus gebruik, een positief effect hebben op de gemoedstoestand, leer- en denkvermogen (waaronder probleem-oplossend denken).

Nieuwe wegen ontdekken

In Silicon Valley, waar de meest knappe koppen hun hersens kraken, is microdoseren een manier om creativiteit te genereren, en met een frisse blik naar allerlei high-tech dilemma’s te kijken. Uit onderzoek blijkt dat er allerlei activiteit ontstaat die een positieve invloed zouden hebben op de hersenen. Zo worden er extra verbindingen gemaakt in de hersenen en wordt groei van de cognitieve functies gestimuleerd. Ook blijkt dat verschillende delen in het brein meer met elkaar gaan communiceren. Veel mensen rapporteren een enorm verschil in gemoedstoestand en dat deze positieve ommezwaai stimulerend werkt op sociaal vlak, motivatie, energie… kortom, een allround levensverbeteraar.

Verbetering in gemoedstoestand 

Veel antidepressiva (SSRI) proberen er voor te zorgen dat er meer serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) in het brein blijft. Psychedelica werken op een veel directere manier. Hun bijzondere eigenschap is dat ze serotonine nabootsen en de receptoren in ons brein stimuleren. Je kunt je brein zien als allemaal weggetjes die kriskras door elkaar lopen. Over deze paadjes stroomt druk verkeer, dat vaak dezelfde route volgt. Een ingesleten gewoonte is een weg die telkens weer op dezelfde manier wordt afgelegd en een diep spoor achterlaat. Geen wonder dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken, negatieve denkpatronen etc. Het voelt aan alsof je je in een doolhof bevind met maar één wegwijzer met als eindbestemming de valkuil waar je wederom in terecht komt. Omdat psychedelica de kracht hebben andere verbindingen te maken, kun je op die manier je brein ‘re-setten’. Dit is heel interessant voor mensen met een verslavingen, depressie, maar ook kunstenaars die last hebben van een creativiteit-block.

Je hebt vast ooit in je leven in een ‘flow-state’ gezeten. Alsof tijd en ruimte even niet meer bestaan, ga je helemaal op in hetgeen je doet. Denk aan sporters die volledig in hun element hun lichaam sturen, een schrijver die in één keer het einde van zijn boek schrijft, of een hondentrainer die in balans het dier aanstuurt.

Hoewel er nog niet voldoende bewijs is dat een microdosis psychedelica een ‘flow-state’ veroorzaakt, zijn we er wel over uit dat er een verandering plaats vindt die heel erg lijkt op een ‘flow-state’. Zoals al eerder vermeld wordt serotonine nagebootst en deze is in hogere mate aanwezig is tijdens een ‘flow-state’. Ook verhogen psychedelica de dopamine-levels en we weten dat deze neurotransmitter eveneens in hogere mate aanwezig is tijdens een ‘flow-state’.

Routine

Microdoseren vereist het juiste, betrouwbare materiaal en eventueel een boekje om je bevindingen in op te schrijven. Het is namelijk nuttig om bij te houden welke inzichten je krijgt tijdens het proces en wat er gebeurd als je een dag je dosis NIET neemt.

Microdoseren met Truffels is de meest betrouwbare manier om te beginnen. Elke dosis is 1 gram verse truffels, waar 2 mg psilocybine in zit. Deze kleine hoeveelheid veroorzaakt geen hallucinaties, geen lach-kicks en geen vlinders in je buik. Het is mogelijk dat kleuren een fractie intenser zijn en je zintuigen ietwat verscherpt. Een dag zal verder precies zo verlopen als altijd en het zou zo maar kunnen dat je je pas ’s avonds in bed realiseert dat je vanochtend je eerste mini hoeveelheid truffels op had.

Kies de beste formule voor jou!

De beste resultaten worden behaald wanneer je een vast schema hebt dat je consequent volgt. De twee beste formules bieden wij aan om zelf mee aan de slag te gaan.

De Paul Stamets methode

Paul Stamets is momenteel een icoon in de mycologie (wetenschap paddenstoelenonderzoek). Door jaren van studie heeft hij een waanzinnig repertoire opgebouwd aan kennis. Zijn liefde voor psilocybine-houdende paddenstoelen heeft hem geleid tot vele inzichten die steeds vastere grond krijgt binnen de wetenschap. Zijn microdosis methode houdt in dat je vier dagen neemt en vervolgens twee dagen niet.

Day 1 - 4: Microdosis

Day 5 - 6: Geen microdosis

Herhaal dit schema voor maximaal een maand en las daarna een pauze in van minimaal een aantal weken.

De James Fadiman methode

James Fadiman verricht al jarenlang grondig en grootschalig onderzoek naar microdoseren met psilocybine paddenstoelen. Op zijn website vindt je gedetaileerde informatie over de veelbelovende resultaten. Zijn methode houdt in dat je één dag neemt en vervolgens twee dagen niet.

Dag 1: Microdosis

Dag 2: Overgangsdag. Op deze dag neem je geen microdosis maar kun je dag 1 integreren.

Dag 3: Normale dag. Dit ook om tolerantie te voorkomen. Net als iemand die veel koffie drinkt en sigaretten rookt, raakt je lichaam gewend aan psilocybine.

Herhaal dit schema voor maximaal twee maanden en las daarna een pauze in. Hoe lang die pauze duurt is persoonlijk, maar een aantal weken is aan te raden om je brein de kans te geven ‘op eigen houtje’ de nieuwe wegen te bewandelen.

Lees daarnaast ook zeker onze blog over Psilocybine, Lion's Mane: een gezond brein.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.238 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.