GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Fantastic Fungi: Documentaire met Paul Stamets
In dit blog artikel
In dit blog artikel Fantastische schimmels!Wood Wide WebMycologische revolutie
Deel:

Fantastic Fungi: Documentaire met Paul Stamets

Sinds enige tijd is mijn interesse in paddenstoelen en schimmels gewekt. Het begon met een paar naïve boswandelingen waarbij ik hoopte kaalkopjes (Psilocybe semilanceata) te vinden. Ik had al heel wat psilocybe trips achter de kiezen en kweekervaring, en nu vond ik het tijd worden om op de oldskool manier zelf mijn psychedelische reis bij elkaar te sprokkelen in de natuur. Dit bleek onbegonnen werk.

Kaalkopjes zijn klein en onopvallend grijs. Het aantal ‘onopvallende grijze zwammetjes’ dat ik tegen kwam was overweldigend. Om de zoveel tijd kneep ik in een steeltje, om na te gaan of deze blauw zou kleuren; een teken dat ze psilocybine bevat. Keer op keer werd ik teleurgesteld.

Uiteindelijk verruilde ik mijn geobsedeerde kaalkopjes zoektochten voor het bekijken van tal van Youtube filmpjes en het afstruinen van Facebook groepen over het identificeren van paddenstoelen. Er ging een wereld voor me open, en met name Paul Stamets, een mycoloog met een ongelooflijke kennis, werd mijn digitale leermeester doorheen de wondere wereld van het schimmelrijk.

Wil je bijleren over medicinale paddenstoelen? Medicinal Mushrooms - The Essential Guide is een aanrader!

Fantastische schimmels!

Het schimmelrijk omvat alles van gisten tot de champignons. Het is een interessant feit dat dit rijk dichter verwant is aan het dierenrijk (en dus ook aan ons) dan aan planten!

Online heb ik de nieuwe documentaire Fantastic Fungi bekeken, en ik zat de hele film op het puntje van mijn stoel. De film is geregisseerd door Louie Schwarzberg, die meester is in het maken van zogenoemde ‘time-lapses’. Hierdoor zie je hoe het leven zich in versnelling ontvouwd. Op die manier wordt nog maar eens duidelijk dat de cyclus van een paddenstoel een fascinerend verloop heeft.

Tijdens de film zien we verschillende paddenstoelenliefhebbers, waaronder de journalist en schrijver Michael Pollan (van bestseller How To Change Your Mind), maar ook onderzoekers aan verschillende universiteiten die zich bezighouden met veelbelovende onderzoeken omtrent psilocybine

Wood Wide Web

Het woord ‘paddenstoel’ omvat niet enkel het vruchtlichaam (bijvoorbeeld de rood met witte paddenstoel waar kabouter spillebeen op zit), maar ook het mycelium netwerk daaronder. Dit netwerk kan voorgesteld worden als een boom, terwijl de zichtbare paddenstoel de appel voorstelt. Dit ondergrondse mycelium netwerk kan zich enorm ver uitbreiden en wordt door Paul Stamets ook wel de Wood Wide Web genoemd. Zoals je in de film kunt zien, staat dit netwerk in verbinding met zo ongeveer al het andere leven en lijkt het ook als communicatielijn te dienen tussen verschillende bomen.

Er wordt in de film een theorie blootgelegd die is ontstaan door Terrence McKenna (naar hem zijn deze Magische Paddenstoelen vernoemd): The Stoned Ape Theorie. Dit houdt in dat onze voorouders op jacht gingen en onderweg paddenstoelen vonden die graag in de poep van hun prooi groeiden. Nu is het een feit dat psilocybe paddenstoelen het liefst in mest van runderen gedijen. Je hoeft maar wat fantasie te gebruiken (en in de film wordt het heel mooi verbeeld) om je voor te stellen hoe onze voorouders als door een bliksemslag geraakt werden en het begrip en bewustzijn van de kosmos naar binnen stroomde… Deze theorie is overigens gebaseerd op het feit dat het menselijk brein op relatief korte tijd enorm is gegroeid. Hier breken wetenschappers nog steeds geregeld hun hoofd over.

Mycologische revolutie

Volgens de makers en deelnemers van de film vind een zogenoemde ‘mycologische revolutie’ plaats, die zich steeds verder zal gaan uitbreiden. Wat mij betreft klopt dit volledig, en na het zien van de film krijg ik nog meer respect voor de natuur. Tegelijkertijd heb ik een gevoel van ontzag, en besef ik dat er nog zo veel mysteries ons petje te boven gaan… Het is van groot belang dat wij als mensen goed met de aarde en haar geheimen omgaan.

Dit begint bij je eigen verantwoordelijkheid nemen en bedachtzaam keuzes te maken. Een aantal tips, dankzij de documentaire:

  1. Refuse, reduce, reuse, repair, repurpose en recycle. Deze 6 r’en staan voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Dit wil zeggen dat je de aarde minder belast en wat je gebruikt ook op weer terug kunt geven of hergebruiken.
  2. Waar gaat je geld naartoe? Wees je ervan bewust dat jij mee bepaald wat en wie er in deze wereld gesteund wordt. Je uitgaves op een rijtje zetten kan je bewust maken of je geld naar projecten gaat die je echt wilt steunen en die de aarde ook kunnen helpen.
  3. Denk na over transport. Nadenken voor je de auto of het vliegtuig neemt. Misschien kun je wel een stuk fietsen! Of thuis blijven. Of iemand een lift geven, of samen met iemand meerijden. Op die manier draag je bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. In de film is te zien hoe ook het mycelium netwerk hier ook aan mee helpt.
  4. Zorg voor anderen. Dit kun je doen door iemand te helpen en bij te staan. Wees je ervan bewust dat wij allemaal onderdeel zijn van het grotere geheel.
  5. Zorg voor jezelf. Ook heel belangrijk. Dit doe je door jezelf met respect te behandelen en te verzorgen.  Neem wijze beslissingen, eet gezond en beweeg. Ga de natuur in. Paddenstoelen hebben krachten die jou kunnen helpen je lichaam en geest sterker te maken.
  6. Deel je kennis! Dankzij het internet en ons verbazingwekkende vermogen tot communicatie is het mogelijk anderen enthousiast te maken en het verspreiden van informatie. Zoals ik nu doe ;)
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.256 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.