GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Hoe bewaar ik mijn magische paddenstoelen?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Ben jij een bewuste psychonaut?Magische Paddenstoelen: hoe te bewaren?Het drogen van magische paddenstoelen met een voedseldroger of dehydratorPaddo’s drogen aan de luchtBewaar paddo’s in glazen pottenHet invriezen van paddo’sVacuüm verpakken van paddo’s en Magische Truffels
Deel:

Hoe bewaar ik mijn magische paddenstoelen?

Zelfvoorzienend zijn geeft een gevoel van vrijheid. Het heeft misschien te maken met het besef dat je niet compleet afhankelijk hoeft te zijn van anderen, dat je niet al je verdiende geld hoeft uit te geven aan dingen die je net zo goed zelf kunt creëren! En bovenal is het goed voor je zelfvertrouwen.

Het is voor mij heel inspirerend om te kijken naar mensen die hun creativiteit gebruiken en laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, dat je in een paar eenvoudige stappen al heel wat mooie dingen kunt realiseren. Oké, soms is het handig als je ergens al wat ervaring in hebt, of als je wat aanleg hebt voor het een of het ander. Maar het meeste kun je gewoon leren en onthoud: ook van je fouten leer je.

Op dit moment leer ik heel wat zaken zelf te maken. Van zuurkool, tot gemberbier, tot zuurdesembrood. Ik woon momenteel op een plek waar mensen het belangrijk vinden dat ze zo veel mogelijk hun onafhankelijkheid bewaren. Ze vinden het fijn dat ze niet voor alles naar de winkel hoeven te gaan, omdat ze weten dat je niet alles hoeft te kopen. Het zal niet verbazen dat ze een gigantische moestuin hebben, met een overvloed aan groenten en fruit. Ja, ik heb hier geleerd om zuurkool te maken en dan meteen op grote schaal. Ik denk dat we er met zijn allen tot volgend jaar van kunnen eten. Gelukkig ben ik er dol op en is het een goede bron van vitamine C. Een product dat de mens is gaan gebruiken als manier om in de winter kool te kunnen bewaren en bovendien interessante nutriënten te genereren. Het lang bewaren van voedingsmiddelen bijvoorbeeld door middel van fermentatie, met zout of suiker, is voor mij een heel interessant proces. Ook het drogen van producten is een leuk en leerzame bezigheid. Tegenwoordig is het heel normaal dat je een product koopt dat je werkelijk een eeuwigheid kunt bewaren in een speciale verpakking. Deze conserveermiddelen hebben dan ook als pluspunt dat je waren veel minder snel bederven. Aan de andere kant kunnen ze een negatieve impact hebben op je gezondheid. Neem bijvoorbeeld wijn. De kans dat er op de fles staat dat ze ‘sulfiet’ (zwaveldioxide) bevat, is zeer groot. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de wijn veel langer bewaard kan worden en dat de aanwezige gisten en bacteriën niet meer actief zijn. Sulfiet is een giftige stof, veroorzaker van hoofdpijn. Wijn maken zonder hier sulfiet aan toe te voegen wordt bijna niet meer gedaan. Het product wordt een stuk kostbaarder en moeilijker te bewaren. Ik vind het jammer dat er in onder andere de voedingsindustrie nog steeds wordt blind gestaard op economische winst, waardoor zoveel mooie producten worden bevuild met ongezonde toevoegingen. Hoe dit anders zou kunnen… er zijn zeker oplossingen. Het zou mooi zijn als fabrikanten en bedrijven hun focus meer gaan verleggen op duurzame, ‘echte’ en gezonde producten, waar de consument veel meer baat bij heeft. Tegelijkertijd kan de consument dus ook meer het eigen heft in handen nemen en bewust keuzes maken. 

Ben jij een bewuste psychonaut?

Psychedelica laten je dingen zien, waar je eerst blind voor was. Door je meer te verbinden met jezelf en je omgeving, ben je gevoeliger en komt alles op een diepgaande manier tot in je binnenste. Een paddotrip heeft me enorm bewust gemaakt van het feit dat ik ‘ben wat ik eet’. Als ik mijn lichaam als vuilnisbak behandel en allerlei troep naar binnen gooi, dan verander ik in, nou ja, een vuilnisbak. Tijdens mijn trip was het eten van onbewerkt voedsel, zoals een handvol frambozen geplukt uit de tuin, een ware smaaksensatie. Zelfs het drinken van een glas kraanwater was een hele happening. Water dat al sinds het begin der tijden over deze aardbol circuleert en wat ik weer in me opnam. Ik werd me nog meer bewust van mijn eigen gevoeligheid. Ik denk dat ik sindsdien meer ben gaan letten op wat ik eet, gewoon omdat ik weet dat mijn lichaam en mijn gemoedstoestand hierdoor echt krijgen wat ze nodig hebben en ik me daardoor stukken beter voel. En, zoals ik al eerder zei, is het gewoon super leuk om meer zelf te doen, in plaats van hapklare, neppe brokken te kopen! In dit blog ga ik me richten op de dankbare kunst van het kweken van magische paddenstoelen. Maar hoe bewaar je ze?

Magische Paddenstoelen: hoe te bewaren?

Klanten van Sirius staan wel eens versteld van de enorme oogsten die één zo’n paddo kweeksetje kan opbrengen. Onder de juiste omstandigheden, met genoeg warmte, vocht en verse lucht, kunnen psilocybe paddenstoelen groeien als een tierelier! Wanneer je je magische paddenstoelen hebt geoogst, kun je ze in de koelkast maar een paar weken bewaren. Een koelkast is vochtig, daarom is het een goed idee om verse paddo’s op (ongebleekte) keukenrol te leggen als je ze in de koelkast bewaard. Het papier absorbeert een teveel aan water, waardoor ze wat langer goed blijven. Omdat je ze vers niet lang kunt bewaren, zul je een techniek moeten toepassen om ze langer houdbaar te maken. Een techniek die wel eens wordt gebruikt is het toevoegen van een dessicant. Een dessicant neemt water op uit de lucht. Wanneer je een potje opent, vind je wel eens zo’n zakje waar met grote letters op staat: do not eat! Ze zijn dan ook behoorlijk giftig. Zelf ben ik geen fan van het gebruik van dessicants en wel om de reden dat ze giftig zijn.

Het drogen van magische paddenstoelen met een voedseldroger of dehydrator

Een voedseldroger, of dehydrator: wat een uitvinding! Een eenvoudige manier van het drogen van bijvoorbeeld fruit, maar ook groenten en paddenstoelen. Als je, net zoals ik, grote fan bent van gedroogd fruit (als zoetekauw zijn het de ideale gezonde alternatieven voor snoep - waar over het algemeen van alles in zit dat je lichaam helemaal niet fijn vindt) zou ik het zeker aanbevelen. Er staan in de kelder kisten vol appels, die voor een deel zullen veranderen in een lang houdbare, gezonde snack. Ook paddo’s kun je prima drogen in een voedseldroger. Het is wel belangrijk dat hij op een lage temperatuur droogt anders is het mogelijk dat je de werkzame bestanddelen, waaronder psilocybine, vernietigt. En dat zou jammer zijn! Een extra voordeel van een dehydrator is dat het droogproces sneller gaat dan wanneer je ze aan de lucht droogt. Zo blijven de werkzame stoffen nog beter behouden. Een degelijke voedseldroger is wel duur. Zelf heb ik er momenteel geen. Voor het drogen van paddo’s maak ik gebruik van een andere methode.

Paddo’s drogen aan de lucht

De gemakkelijkste manier om paddo’s te drogen is door ze simpelweg op (ongebleekte) keukenrol te plaatsen in een droge ruimte. Zorg ervoor dat ze geen direct zonlicht krijgen, dit kan het afbraakproces versnellen. Na een paar dagen zijn je paddenstoelen droog. 

Bewaar paddo’s in glazen potten

Plastic laat sneller verse lucht binnen. Om je gedroogde materiaal te bewaren wil je dat de omgeving luchtdicht is. Lucht versnelt het afbraakproces. Glazen potten zijn sowieso fijner om voedsel en waren in te bewaren dan plastic. Ook voor cannabis dien je altijd glas te gebruiken! Deze glazen potten voor gedroogde cannabis zijn ideaal. Bewaar de potten op een donkere, koele en droge plek, bijvoorbeeld in een kast op zolder. 

Tip: Gooi lege potten van bijvoorbeeld jam of honing niet weg! Je kunt ze prima hergebruiken voor het bewaren van je eigen creaties. Het ziet er nog leuk uit ook. 

Het invriezen van paddo’s

Ook in een luchtdichte glazen pot bestaat de kans dat je paddenstoelen na verloop van tijd hun kracht verliezen. De manier waarop je ze het langst kunt bewaren, is door gedroogde paddenstoelen in te vriezen. Hiervoor moeten ze ‘crisp dry’ zijn, dus kurkdroog. Je steekt ze in een luchtdichte verpakking, bijvoorbeeld een zipbag en stopt deze in de vriezer. Op die manier kun je ze in feite oneindig lang goed houden. 

Waarschuwing: vries nooit verse magische paddenstoelen in! Hierdoor verliezen ze hun structuur, waardoor de werkzame stoffen kapot gaan. Je dient ze altijd eerst volledig te drogen. 

Vacuüm verpakken van paddo’s en Magische Truffels

Een techniek die ook wel wordt gebruikt om (verse) paddo’s en Magische Truffels te bewaren, is door ze vacuüm te verpakken. Ook hier ben ik zelf niet zo’n fan van. De truffels van Sirius worden altijd vers verpakt en blijven in de koelkast heel lang goed. In tegenstelling tot vacuüm verpakte truffels, die na opening van de verpakking algauw bederven.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.