GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Paddo's kweken in 7 simpele stappen - Paddo Growkit Handleiding
In dit blog artikel
In dit blog artikel 1. Bestel je paddo growkit2. Bereid jezelf en je omgeving voor op het kweken van paddo’s 3. Activeer je stealthbox3.1. Warmtemat en rooster4. Zorg (goed) voor je paddo growkit4.1. (Aluminium-) folie5. Wacht tot je paddo's klaar zijn6. Oogst je paddo's6.1 Het drogen en bewaren van je magische paddenstoelen7. Activeer je paddo growkit opnieuwBullet-point-guide
Deel:

Paddo's kweken in 7 simpele stappen - Paddo Growkit Handleiding

Hieronder vind je een gedetailleerde en beknopte 7-stappen handleiding voor het kweken van psilocybe paddo's met een stealthbox kweekset. Als je te lui bent om alles te lezen, is er een snelle bullet-point-gids aan het eind van de handleiding. Als je foto's wilt zien van alle stappen, wacht dan op mijn volgende blog: een kweekdagboek van mijn laatste oogst! Je vindt deze blog hier.

1. Bestel je paddo growkit

Het eerste wat je natuurlijk moet doen is: je eigen paddo stealthbox aanschaffen! Sirius biedt verschillende soorten psilocybine paddo kweeksets aan.

Je kunt ze kopen in een van onze winkels (Maastricht / Roermond) of online bestellen (controleer eerst of de stealthboxen naar jouw land geleverd kunnen worden!). Zodra je jouw stealthbox hebt ontvangen, raden wij je aan deze zo snel mogelijk te activeren. 

Als je moet wachten, bewaar hem dan bij een temperatuur rond 10 graden Celcius tot je hem kunt activeren. Wacht niet te lang, want onze paddo growkits zijn allemaal vers, en hoe langer je wacht, hoe meer het je oogst kan beïnvloeden. 

2. Bereid jezelf en je omgeving voor op het kweken van paddo’s 

Voordat je je paddo growkit activeert, wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn. Enkele dingen die je nodig hebt:

 • Stealthbox growkit
 • Mushbag met 2 paperclips (zit in de stealthbox!)
 • Heatmat & rooster (zie stap 3.1)
 • Latex handschoenen; Ontsmettingsspray (indien mogelijk: isopropanol) 
 • Spuitfles
 • (Aluminium-) folie (zie stap 4.1)

Het is belangrijk in een schone en hygiënische omgeving werken. Elke mogelijke bron van besmetting kan de omstandigheden verpesten. Zorg ervoor dat je de ruimte waar je je paddenstoelen wilt kweken ontsmet en je handen wast. Draag latex handschoenen, bind je haren samen en draag geen pluizige kleding. 

Plaats de growkit op een plek waar het warm is, bij voorkeur 20 tot 25 graden Celsius. De paddo growkit moet wat daglicht krijgen, maar stel het niet bloot aan direct zonlicht! Anders droogt hij uit. Zorg ervoor dat je in staat bent de kit de komende 2-3 weken elke dag te verzorgen. 

3. Activeer je stealthbox

Wanneer je je kweekset voor de eerste keer activeert, hoef je hem alleen maar uit de doos te halen, het deksel te openen, en hem in de plastic mushbag te plaatsen. 

Was het deksel met schoon water, droog het af, en bewaar het! Later zul je het weer nodig hebben. Besproei de binnenkant van de kweekzak met kraanwater, maar niet te veel! De growkit zelf mag niet nat worden, alleen de binnenkant van de zak. 

Laat de zak een paar minuten open staan zodat er wat frisse lucht in komt voordat je hem dicht doet. Om hem te sluiten vouw je hem gewoon een paar keer dicht en bevestig je de paperclips. 

A picture containing sport, athletic game

Description automatically generatedA picture containing athletic game, basketball, kitchenware

Description automatically generated

3.1. Warmtemat en rooster

Als je er 100% zeker van wilt zijn dat je een grote oogst krijgt, moet je een warmtemat  aanschaffen. Een warmtemat houdt de temperatuur onder je paddo growkit optimaal en zorgt ervoor dat het mycelium zich volledig kan ontwikkelen tot grote sappige paddestoelen.

Zorg er wel voor dat je de growkit niet direct op de heatmat plaatst, maar gebruik een rooster, zodat er lucht onder de growkit kan stromen en deze niet uitdroogt. 

Sirius Tip: Je kunt hiervoor filtertipboekjes of lege (sigaretten-)pakjes gebruiken! Een groot rooster is niet nodig, als er maar een klein stukje tussen de growkit en de heatmat zit, zodat er lucht kan stromen.

Diagram

Description automatically generated with low confidenceA picture containing whisk

Description automatically generated

4. Zorg (goed) voor je paddo growkit

Nu is je kit geactiveerd en zal hij paddestoelen voor je produceren! Maar je moet er nog wel wat zorg voor dragen. 

Elke dag moet je de zak een paar minuten openen om wat frisse lucht binnen te laten. Daarna spuit je kraanwater aan de binnenkant van de zak (niet te veel!) en sluit je hem weer.

Denk eraan handschoenen te dragen en je omgeving te desinfecteren! Als je de eerste pinheads ziet, kun je de zak langer open laten. Deze stap duurt meestal 1 tot 3 weken.

A drawing of a basket

Description automatically generated with low confidenceA drawing of a basket

Description automatically generated with low confidence

4.1. (Aluminium-) folie

Controleer je kweeset regelmatig! Het kan zijn dat je magische paddestoelen ziet groeien in de myceliumkoek aan de zijkant van de kit (dus niet aan de oppervlakte). Als dat het geval is, moet je gewoon wat (aluminium-) folie om je kweekset doen, zodat er geen licht op de buitenkant van de paddo growkit valt. 

Zorg ervoor dat je alleen de zijkant van de doos afdekt, niet de onderkant, zodat de warmte beneden niet geïsoleerd raakt van je kit. Je kunt dit ook in de voorbereiding doen als je extra zeker wilt zijn! 

5. Wacht tot je paddo's klaar zijn

Uiteindelijk zul je de eerste paddo's op het oppervlak van de growkit zien verschijnen. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze groot worden! Op dit punt moet je zorgvuldig in de gaten houden hoe je paddo's om de paar uur groeien. 

Als je te lang wacht met oogsten, zullen de paddestoelen sporen produceren die je kweekset kunnen besmetten. Dit is niet slecht voor de paddenstoelen, maar het is minder waarschijnlijk dat je kit nu in staat is een tweede flush paddenstoelen te produceren. 

A drawing of a basket

Description automatically generated with low confidence

6. Oogst je paddo's

De dag is eindelijk aangebroken, en je kunt je paddo's oogsten! Trek latex handschoenen aan en zet de growkit op een schone, gedesinfecteerde ondergrond. 

Leg een handdoek of wat papier neer in een ruimte waar je de paddo's kunt laten drogen. Het moet een warme, droge kamer zijn, en de plek moet niet blootgesteld worden aan direct zonlicht! Dit kan de werkzaamheid van je paddestoelen verminderen. 

Pluk de rijpe magische paddenstoelen voorzichtig met een draaiende beweging van je hand (je hebt geen kracht nodig; de paddenstoelen zijn erg licht en komen er gemakkelijk uit als je je pols draait). Wees echt voorzichtig! Dit bepaalt hoe goed je mycelium intact blijft voor toekomstige oogsten. Leg de paddestoelen op de handdoek/papier die je hebt klaargelegd en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.

A picture containing linedrawing

Description automatically generated

6.1 Het drogen en bewaren van je magische paddenstoelen

Als je er zeker van wilt zijn dat je paddo's zo lang mogelijk hun potentie behouden, moet je ze goed drogen. 2-3 dagen is meestal voldoende. 

Je kunt testen of je paddo's droog genoeg zijn door ze te buigen: als ze gemakkelijk barsten en een 'knappend' geluid maken, zijn ze klaar. Als ze nog steeds buigen en niet breken, laat je ze staan. Als ze gedroogd zijn, moet je ze in een luchtdicht glas doen, zodat ze niets van hun kracht verliezen!

7. Activeer je paddo growkit opnieuw

Nee, de pret is nog niet voorbij! Als je klaar bent met het oogstproces, kun je je kweekset weer activeren! Laat gewoon wat kraanwater in de kit lopen, sluit hem af met het deksel en zet hem ongeveer 12 uur op het aanrecht. 

Als je hem weer opent, laat je het water uit de doos lopen, stop je de kit in de mushbag, en herhaal je vanaf stap 4. Veel plezier met kweken! Voordat je je paddo's consumeert, dien je jezelf te informeren over de mogelijke (bij)werkingen! Neem contact op met de Sirius klantenservice of bezoek een van onze winkels! Alvast een fijne trip!

Bullet-point-guide

 • Neem de growkit uit de doos, open hem, was het deksel en bewaar het voor later
 • Plaats de growkit in de mushbag, spuit wat kraanwater aan de binnenkant van de zak, vouw de zak een paar keer dicht en sluit hem met paperclips 
 • Zet de mushbag met de growkit erin op de heatmat (gebruik een rooster voor luchtcirculatie!) in een warme kamer (20-25C). Stel hem niet bloot aan direct zonlicht!
 • Open de kweekzak om frisse lucht binnen te laten en sproei elke dag wat water over de binnenkant
 • Wacht tot je paddenstoelen groeien
 • Oogst uw champignons voordat ze sporen produceren
 • Droog je paddenstoelen (niet in direct zonlicht!) gedurende een paar dagen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking
 • Reactiveer je kweekset door er wat leidingwater in te laten lopen, hem af te sluiten met het deksel, en hem 12 uur op het aanrecht te zetten. Dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen!
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.073 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.