GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wat zijn Magische Truffles en hoe verschillen ze van Paddo’s?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Hoe zit het met Psychedelica?Ready to Eat: Magische TruffelsVerschil Magische Truffels en Paddo’s
Deel:

Wat zijn Magische Truffles en hoe verschillen ze van Paddo’s?

Ik bevind me in het buitenland en iemand vraagt me wat ik voor werk doe. Als ik vertel dat ik in Nederland voor Sirius werk, een smartshop, ontstaat er een interessant gesprek. In het land waar ik me bevind is het beleid omtrent cannabis veel stricter; je planten worden onmiddellijk in beslag genomen en je bent strafbaar als je wiet op zak hebt. Bovendien wordt er streng opgetreden tegen de illegale verkoop van cannabis.

Toch zag ik heel wat mensen om mij heen een jointje roken. “Bestaan hier wel Growshops, om bijvoorbeeld wietzaadjes en kweekvoeding te kopen?” Vroeg ik. Dat had je hier dan weer wel, inderdaad. Mijn gesprekspartner, laten we hem Alec noemen, vertelt me dat zijn land al een stuk minder streng is dan een tijd geleden. Zolang je voor eigen gebruik een plantje hebt, zal er niet zo snel een probleem ontstaan. Verder is en blijft wiet een taaie plant die zelfs zonder dat het de bedoeling was, ineens ergens uit de grond omhoog schiet! 

Ook over CBD wordt veel gepraat en kun je nu ook in bepaalde winkels krijgen. Er zijn heel wat mensen die zelf hun CBD-olie maken, al is dit proces niet zonder risico: zodra het THC-percentage te hoog is (net als in Nederland boven 0.2% THC) mag de olie geen CBD-product meer genoemd worden en is het dus in feite strafbaar. Het valt me op dat Alec veel weet over de huidige legale status van cannabis in zijn land. Hij vertelt me dat hij cannabis als een medicijn ziet en het heel veel mensen om hem heen heeft geholpen. Hij blijkt dan ook veel van de plant te houden en vraagt wat jaloers hoe het er dan in Nederland aan toe gaat? Dat je zonder probleem de coffeeshop in kunt gaan en een grammetje Amnesia Haze kunt kopen, vindt hij onvoorstelbaar. “Al denk ik dat ik toch liever mijn eigen plant wil kweken, dan cannabis in een coffeeshop te kopen”, zegt hij na een tijdje nagedacht te hebben. Hij kan zich nog herinneren dat hij de wiet die een vriend voor hem had meegebracht uit Amsterdam veel te sterk vond. Net als ikzelf is hij grote fan van lekkere biologische buitenwiet. Hij vond het dan ook geweldig dat Sirius alleen organische kweekvoeding verkoopt en de nadruk legt op de gezondheidsaspecten van cannabis

Hoe zit het met Psychedelica?

“Kun je dan ook legaal LSD kopen in Nederland?” Vraagt hij. Nadat ik hem ervan heb verzekert dat dat niet het geval is, zwijgt hij even. “Maar Paddenstoelen wel?”

Het is inderdaad 100% legaal in Nederland om kweeksets te verkopen, waarmee je je eigen psilocybine-houdende paddenstoelen kunt kweken. De eigenlijke paddenstoel (in Nederland en België ook wel ‘paddo’ genoemd) zelf mag niet meer verkocht worden. 

Paddo’s heeft hij zelf nog nooit geprobeerd en hij zou niet weten hoe je ze zelf zou moeten kweken. “Over cannabis kweken kan ik wel meepraten, maar paddo’s? Dat is totaal nieuw voor me”. Ik vertel hem dat het echt niet zo moeilijk is, in feite is het zelfs nog makkelijker dan een wietplant kweken! Paddo’s kweken is perfect voor mensen die geen groene vingers hebben of vergeetachtig zijn. Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken, alleen een goed microklimaat creëren zodat het mycelium kan groeien en de paddo’s zich kunnen ontwikkelen. Verder laat je ze eigenlijk met rust. “Oké,” vraagt hij, “maar als je bijvoorbeeld wilt trippen met vrienden in een weekend, dan moet je dus heel goed plannen wanneer je paddo’s klaar zijn. Of kun je dan ook naar het bos gaan en zelf paddo’s plukken?” Hoewel je inderdaad psilocybe paddenstoelen in het wild kunt vinden, is het niet aan te raden deze zelf te plukken, als je er geen verstand van hebt. De kans dat je ze verward met een ander ‘saai, bruin uitziend paddenstoeltje’ is groot en deze kunnen giftig zijn! Overigens zijn de Psilocybe cubensis paddenstoelen die wij verkopen afkomstig uit Mexico, vandaar wordt ze ook wel in Nederland de ‘Mexicaanse Paddenstoel’ genoemd. Deze soort groeit niet in ons klimaat en ook niet in dat van het land waar mijn gesprekspartner vandaan komt.

Ready to Eat: Magische Truffels

“Als je samen met een paar vrienden een ervaring wilt hebben met psilocybine, kun je het beste voor Magische Truffels gaan”, raad ik hem aan. “Deze verkopen wij legaal in een aantal doseringen, die je meteen op kunt eten. Ook hebben ze verschillende sterktes, die geschikt zijn voor beginners of voor gevorderden.” 

Handig! Vindt Alec. Maar, vraagt hij zich af, wat is dan het verschil met paddo’s? Voor hem, maar ook voor jou als nieuwsgierige lezer, zet ik de verschillen op een rijtje.

Verschil Magische Truffels en Paddo’s

Als je voor het eerst in je leven een bakje Magische Truffels opent, zul je waarschijnlijk geen idee hebben waar je nu eigenlijk naar kijkt. Nee, we hebben het niet over Chocolade truffels en ook niet over de peperdure delicatesse truffels waar eekhoorns, zwijnen en sommige mensen zo gek op zijn. Eerlijk gezegd eet je Magische Truffels absoluut niet voor hun smaak. De kleine ‘knolletjes’ kunnen kleuren hebben die gaan van bruin, beige, groenachtig tot crème en wit. Vergeet niet dat we het nog altijd over een zwam hebben, al zijn het geen paddenstoelen en zien ze er anders uit. En daar is dan ook meteen de verklaring waarom Magische Truffels (ook wel Sclerotia genoemd) wel nog verkocht mogen worden en paddo’s niet: in de wetgeving staat aangegeven dat de verkoop van Psilocybine-houdende paddenstoelen verboden is sinds 2008, maar over deze knolletjes, die net zo goed de actieve bestanddelen bevatten, wordt niet gesproken. Magische Truffels geven je dus net zo goed een psychedelische ervaring. Dit dankzij de werkzame stoffen psilocybine en psilocine (in de hoogste concentratie) en in mindere mate andere stoffen, waaronder baeocystine. Eerlijk gezegd verschillen Magische Truffels helemaal niet zo veel van paddo’s en zitten de verschillen voornamelijk in hun uiterlijk en de manier waarop ze groeien.

Ondergronds/Bovengronds: Paddenstoelen groeien boven de grond. Het zijn de vruchtlichamen van een onzichtbaar mycelium netwerk dat zich onder de grond verspreid. De paddenstoelen hebben als grootste doel hun ‘zaadjes’ (de zogenaamde sporen) te verspreiden, zodat hun voortplanting garant staat. Magische Truffels daarentegen, bevinden zich onder de grond. 

Sclerotia vormen als het ware een compact energiereservoir voor de paddenstoel. Wanneer de omgeving van de paddenstoel wordt verwoest, bijvoorbeeld door een bosbrand, blijven deze ondergrondse knolletjes wachten tot ze de kans krijgen hun energie af te geven en het mycelium weer kans krijgt om te groeien. 

Vochtgehalte: Paddenstoelen bevatten veel meer water dan Magische Truffels. De geconcentreerde knolletjes bevatten zo’n 5-10% vocht, in tegenstelling tot hun bovengrondse vrienden. Net als paddo’s kun je Magische Truffels drogen, waardoor ze aan gewicht zullen verliezen. Hou hier altijd rekening mee als je je dosis bepaald! Goed om te weten dat je bij gedroogde paddo’s ongeveer één tiende van een ‘verse’ dosis overhoudt. Met andere woorden: paddo’s bevatten zo’n 90% vocht.

Psychedelische werking: Je zult misschien wel eens iemand horen zeggen dat Magische Truffels minder psychedelisch zijn dan paddo’s. In feite is dit nooit bewezen en bevatten ze beiden dezelfde actieve stoffen. Wel is het zo dat de alkaloïden in paddo’s meer kunnen variëren qua concentratie. Omdat je grote paddenstoelen hebt en kleintjes, kan de hoeveelheid actieve stof per hoeveelheid nogal verschillen. Vandaar is het gemakkelijk doseren met Magische Truffels, waarbij de hoeveelheid actieve stof veel meer consistent is. Bovendien worden de porties al op voorhand verpakt en voorzien van een label dat de sterkte aangeeft en daarmee de kans op een miscalculatie verkleint. 

Microdoseren: Zoals ik hierboven al aangaf is het gemakkelijk doseren met Magische Truffels. Ga er vanuit dat je per hoeveelheid Magische Truffel steeds dezelfde hoeveelheid actieve stof hebt. Op die manier kun je ook zonder problemen microdoseren. Hierbij is het namelijk heel belangrijk dat je steeds dezelfde dosis neemt en heel secuur te werk gaat. Magische Truffels behoren tot de veiligste en meest simpele manier om te microdoseren. Bij Paddo’s is het belangrijk dat je ze droogt en tot poeder vermaalt als je ermee wilt gaan microdoseren. Op die manier krijg je de meest ‘egale’ consistentie en kom je minder snel voor verrassingen te staan!

Sirius verkoopt enkel verse Magische Truffels. Dit wil zeggen dat ze in doosjes zitten, zonder dat ze vacuüm zijn verpakt. Je kunt ze heel lang in de koelkast bewaren. Zelfs geopend, blijven ze erg lang goed. In tegenstelling tot paddo’s hoef je ze dus niet te drogen als je ze langer wilt bewaren, maar dit is wel mogelijk. 
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.255 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.