GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Trance met of zonder psychoactieve middelen
In dit blog artikel
In dit blog artikel De kracht van de natuur is overalDe ontmoeting met de Sjamanistische tromCommunity CeremonieTrance op de dansvloerKratom en extatisch dansenMicrodoseren met psilocybine in het bos
Deel:

Trance met of zonder psychoactieve middelen

Psychoactieve middelen worden in de volksmond helaas nog steeds gelinkt aan de negatieve term "drugs", waarbij het in deze context interessant is om te weten, dat de Amerikaanse term voor drugs "medicijn" betekent.

Al bijna een half jaar lang woon ik in een yurt in Slovenië. Als ik terugkijk op mijn leven in de stad, besef ik wat ik toen al die tijd miste en waar ik sterk naar verlangde: meer verbondenheid voelen met de natuur. Wel, dat heb ik ondertussen gekregen en daar ben ik zeer dankbaar voor. 

Ondertussen is het winter en wordt ik ‘s ochtends wakker met een ijspegel aan mijn neus. Koude ademwolkjes zweven door de ronde ruimte, die gelukkig licht is dankzij de ramen die uitkijken op het zuiden. Het zicht van de benevelde bergrug en besneeuwde boomtoppen geeft me een rustig gevoel. 

Het trage ritme van dit seizoen is goed merkbaar, het vele buiten zijn en de kou zorgen er voor dat ik me helder voel. Mijn energiepijl neemt af naarmate de zon in de namiddag begint te zakken. Mijn slaapritme is drastisch veranderd en soms voel ik me net een marmotje dat haar winterslaap houdt. 

De kracht van de natuur is overal

Meer verbonden zijn met de natuur betekent voor mij dat ik mij meer bewust ben van de wijsheid en de verborgen krachten van de wereld van de planten, dieren en natuurelementen. Thuis in de stad probeerde ik hier al op te letten. De lessen die ik kan leren van het ‘wilde’, of dit nu de vrijheid is van een overvliegende duif of een bos onkruid dat zijn weg vindt tussen het asfalt. Of een frisse wind die door mijn haren waait. 

De ongereptheid van de omgeving hier, maakt het me gemakkelijker om in deze verbondenheid te zakken. s’ Nachts opstaan, snel wat warms aantrekken en naar buiten gaan om een stralende hemel vol sterren te bewonderen. Een vallende ster is als een gebedje van het heelal. Of de uilen te horen die met hun vreemde geroep elkaar groeten en waarschuwen. En de stilte, waarin ik zelfs mijn adem inhoud om geen geluid te produceren. Eén droog takje dat kraakt klinkt als een donderslag. 

De ontmoeting met de Sjamanistische trom

Tijdens mijn verblijf hier ben ik in contact gekomen met verschillende bijzondere mensen. Allemaal staan ze dicht bij de natuur en lieten mij graag zien hoe zij hun levenspad bewandelen. Vanwege mijn interesse in psychedelica en spiritualiteit raakte ik zonder moeite verwikkeld in  interessante gesprekken. Mensen vertelden over hun ervaringen met Ayahuasca en San Pedro en de belangrijke lessen die ze daaruit leerden. Wat me vooral bijblijft is de ontmoeting met de sjamanistische trom. Een prachtig instrument, gemaakt van de huid van een hert, een prachtig gevormd houten handvat. Handgemaakt. Het geluid dat eruit voortkwam was diep en krachtig. Het zinderen van het vel drong diep door en het lage, trage ritme had iets oerouds en doordringends. Net zoals met psychedelica is het mogelijk om via de trom in een andere staat van bewustzijn te komen en een diep helende ervaring te beleven. 

Het ritme van de trom wordt wel vergeleken met de hartslag, het allereerste begin, het teken van leven. Als baby in de baarmoeder werd je je voor het eerst gewaar van een ritme. Een ritme dat niet gehoord maar gevoeld werd, zo dicht bij het lichaam en de hartslag van de moeder. Het trommelen heeft als doel: in een trance te komen. Het kan gezien worden als een bewustzijnstoestand waarbij de ‘poorten’ meer openstaan naar andere frequenties van het universum.

Voor sjamanen is de trom dan ook een instrument om mee te reizen, te leren en te genezen. Ook is het ritmisch trommelen een manier om het ego meer uit elkaar te halen. Het kan gezien worden als een vorm van meditatie waarbij er sterk in het Nu geleefd wordt.

Community Ceremonie

Trommelen wordt vaak in groep gedaan, als het ware in een ceremonie waarbij men tezamen meegaat op het ritme. Dit wordt al eeuwenlang zo in communities gedaan. Het ritme zorgt ervoor dat het lichaam zich bevrijdt van zijn stijve houding en ledematen weer bewegingsruimte kunnen krijgen. Dit gaat spontaan.

Een mooi verhaal dat ik ben tegengekomen speelde zich af in Senegal. In een dorp kwamen de mensen elke avond bij elkaar, aan de voet van een grote, bijzondere boom. Ze noemde hem de Vredesboom. De bewoners namen allen trommels, ratels en stokken mee. In een cirkel begonnen zij elk hun eigen instrument te bespelen en hun ritme te creëren, waardoor er een kakofonie van ritmes ontstond. Omdat iedereen de intentie had vrede te bewaren en harmonie te creëren, ontstond er algauw iets interessants: op een gegeven moment smolten de uiteenlopende geluiden samen tot één mooi geheel. 

Trance op de dansvloer

Ook tegenwoordig wordt er in groep bewogen op ritmes die een staat van trance promoten. Hoewel een luid feestje met elektronische muziek een heel andere vibratie geeft dan het bijwonen van een sjamanistische drum ceremonie, kan aan de basis wel het stimuleren van een verandering in bewustzijnstoestand liggen.

Voor de meeste feestvierders is het alweer een hele tijd geleden dat ze nog eens los zijn gegaan op de dansvloer. Kun je de keren nog herinneren, dat je je volledig liet meevoeren met het ritme? Met of zonder drugs achter de kiezen gaf de nacht je vleugels, waarmee je kon wegvliegen van de dagelijkse sleur.

Als ik terugdenk aan mijn uitgaansleven zijn er een aantal keren geweest dat ik in een trance kwam, mijzelf als het ware volledig liet gaan. De keer die me het meest bijblijft is een van de laatste live optredens die ik bijwoonde, voordat de pandemie toesloeg. Dit was in Brussel. De drummer van Lightning Bolt knalde er met zo’n vaart op los dat het haast leek alsof zijn cimbalen aan stukken vlogen. Het ritme van de drum nam mijn hele lichaam over en ik bewoog, alsof ik niet meer kon stoppen. De ruimte waarin ik mij bevond leek op te lossen en ik werd één met het geluid van de drum. Gedachten vervaagden, ik was niet meer bezig met de mensen om mij heen, met de toekomst of het verleden. Er was alleen dit moment, dit gevoel van pure extase.

De muziek was afgelopen en ik kwam terug op aarde. Ik besefte hoezeer ik was opgegaan in het moment en hoe de drum me had meegevoerd.

Kratom en extatisch dansen

Het was een avond zonder alcohol of andere hard drugs. In plaats daarvan had ik Kratom genomen en dat bleek een perfecte keuze om deze trance te stimuleren waar ik me in bevond.

Kratom is een boom waarvan de bladeren al eeuwenlang in Azië worden gebruikt vanwege haar veelzijdige eigenschappen. In lage doseringen geeft zij een stimulerend en energiek effect, terwijl ze in hoge doseringen sedatief en ontspannend werkt. De pijnstillende eigenschappen van kratom zijn tevens interessant voor mensen die opiaten gebruiken en hiermee willen stoppen. Uit eigen ervaring ben ik erachter gekomen dat kratom en dansen voor mij een gouden combinatie zijn om helemaal op te gaan in het moment.

Microdoseren met psilocybine in het bos

Ondertussen zijn feestjes met ritmes die je in een trance kunnen brengen al enige tijd doodgebloed. Ook zorgt de rust van de natuur ervoor dat ik minder behoefte heb aan luidheid, drukte en felle kleuren. Misschien herken je je wel in het verlangen naar stilte, waarin je eigen hartslag weer hoorbaar wordt.

Een sterke dosis psychedelica heb ik ook al lange tijd niet meer genoten, het komt wel als de tijd rijp is. Af en toe maak ik een wandeling en neem een microdosis paddo’s, net genoeg om mijn bewustzijn wat te verruimen en meer openheid te creëren, om verbinding te maken met mijn omgeving. Het is altijd heel bijzonder wat er dan kan ontstaan. Ik ben tot nu toe altijd samen met mijn vriend gegaan en het samen zijn neemt een andere dimensie aan onder invloed van psilocybine. We zijn twee spelende kinderen en luisteren naar het bos.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.076 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.