GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica: Wat is er gaande in 2021?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Een nieuw era: baanbrekend onderzoek naar therapeutische waarden van psychedelicaDe spirituele waarde van psilocybineWat is er gaande in 2021 aan onderzoek naar psychedelica?Psilocybine verlicht symptomen van zware depressieSSRI antidepressivum vergelijken met psilocybinePsychedelica als hulpmiddel bij verslavingenMisschien ben je zelf wel verslaaft en wil je stoppen? 
Deel:

Wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica: Wat is er gaande in 2021?

Zelfs je oma heeft hoogstwaarschijnlijk iets meegekregen over onderzoek naar psychedelica. Een onderwerp dat steeds meer aan populariteit wint. Wetenschappelijk onderzoek naar stoffen zoals psilocybine, mescaline, LSD en DMT heeft jarenlang stilgelegen. De afgelopen tijd is er in sneltreinvaart van alles veranderd ten opzichte van het gebruik van deze middelen. De mainstream begint haar mening van ‘illegale, gevaarlijke drug’, bij te stellen naar ‘middel met significante therapeutische waarde’. 

Een nieuw era: baanbrekend onderzoek naar therapeutische waarden van psychedelica

Aan de John Hopkins University is onderzoek naar de therapeutische waarde van psychedelica weer volop aan de gang. Hier werden de eerste hernieuwde wetenschappelijke trials goedgekeurd door de Amerikaanse overheid, in het jaar 2000. 

De universiteit, gevestigd in Baltimore, Verenigde Staten, staat bekend om zijn Center For Psychedelic & Consciousness Research. Vanuit hier worden veelbelovende resultaten blootgelegd. Zoals het onderzoekscentrum het verwoord treden wetenschappers een nieuw era binnen van baanbrekend onderzoek naar deze stoffen. In de jaren ‘50 en ‘60 was dit onderzoek al van start gegaan, maar hier kwam in de jaren ‘70 abrupt een eind aan. Vanaf dat moment was wetenschappelijk onderzoek naar deze middelen verboden voor enkele tientallen jaren. Psychedelica kwamen in die tijd in slecht daglicht te staan door gehypte verhalen in de media en propaganda. Hierdoor werden op korte tijd alle waardevolle onderzoeken en therapiesessies die toendertijd gaande waren stopgezet.

De spirituele waarde van psilocybine

In 2006 werd het onderzoek gepubliceerd, getiteld: ‘Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance’ (Psilocybine kan mystieke ervaringen opwekken met een substantiële en langdurige persoonlijke betekenis en spirituele waarde).
 


In dit onderzoek werden gezonde proefpersonen gebruikt die nog nooit eerder ervaring hadden met psychedelica. Ze waren geselecteerd op regelmatig deelnemen aan religieuze of spirituele activiteiten. 

Het kleinschalige onderzoek liet zien dat een hoge dosering psilocybine een significante mystieke ervaring teweeg kon brengen bij de deelnemers. De ervaring werd twee maanden later door de meesten omschreven als ‘zeer belangrijk zijnde in hun persoonlijk leven en van grote spirituele betekenis.’ Ook meldden de deelnemers blijvende positieve verandering in hun denkwijzen en gedrag, die ook werden gedeeld door mensen in hun directe leefomgeving, zoals familieleden. 

Lees hier het volledige verslag (Engelstalig). 

Wat is er gaande in 2021 aan onderzoek naar psychedelica?

Ondertussen bevinden we ons alweer 15 jaar verder en is er heel wat gebeurd, na aanleiding van deze publicatie. 

Meer onderzoeken leggen bepaalde pijnpunten bloot waar wetenschappers over het algemeen mee te maken krijgen. Een voorbeeld hiervan is het ontdekken van de optimale werkzame dosering en de factoren die hierin een rol spelen. 

In dit onderzoek, gepubliceerd in februari 2020, werd onderzocht wat het verschil is tussen het geven van een vast bepaalde dosis psilocybine, ten opzichte van de dosering aangepast aan het gewicht van de gebruiker. Deze laatste manier van doseren wordt in de meeste trials gedaan en is uiteraard omslachtiger, dan wanneer een ‘fixed dose’ gegeven zou worden. Uit de voorlopige resultaten blijkt een vaste dosis psilocybine meer voordelen te hebben dan de standaard methode waarbij de dosering aan het gewicht van de gebruiker wordt aangepast. Volgens de resulaten speelt het lichaamsgewicht geen significante rol in de intensiteit van de ervaring. Iemand van 113 kg kan met dezelfde dosis psilocybine evengoed een sterk psychedelische ervaring hebben, als iemand van 49 kg. 

Psilocybine verlicht symptomen van zware depressie

Een van de interessante mogelijkheden van bijvoorbeeld psilocybine, de stof die gevonden wordt in Magische Paddenstoelen en Magische Truffels, is het verlichten van symptomen van zware depressies. 
 


Recent psilocybine onderzoek, gedaan onder leiding van de Britse wetenschapper Robin Carhart-Harris, laat zien dat onze kijk op depressies en de behandeling ervan een andere vorm nodig heeft. Psilocybine laat zien waar de huidige psychiatrie faalt in het behandelen van zaken zoals zware depressies.

We leven in de 21ste eeuw en mentale stoornissen zijn de nummer 1 oorzaak van ongeschiktheid. Er wordt geschat dat zo’n 1 miljard mensen wereldwijd hiermee kampen. Depressie vormt hierin de grootste boosdoener: zo’n 250 miljoen mensen wereldwijd worden erdoor getroffen en grote hoeveelheden antidepressiva worden elk jaar voorgeschreven en blijft maar stijgen. Toch blijkt de effectiviteit van deze klassieke antidepressiva, zoals bijvoorbeeld Prozac, bijzonder tegen te vallen. Men gaat ervan uit dat redenen hiervoor zijn dat de wetenschap nog altijd niet goed genoeg begrijpt hoe depressies precies werken en wat dus nodig en effectief is om deze aandoening, zo je wil, te behandelen. 

Klassieke medicijnen voor de behandeling van depressies zoals SSRI’s (selective serotonin reuptake inhibitors) werken op een bepaalde manier waarbij de hoeveelheid serotonine in het brein wordt verhoogt. De farmaceutische industrie is volledig aan de haal gegaan met deze stelling, waardoor er miljarden worden verdient aan dit soort medicatie terwijl er wellicht andere, beter werkende methoden zijn. Uit recente onderzoeken blijken deze medicijnen slechts iets beter te werken dan een placebo en heeft ongeveer zo’n 50 tot 60% enig merkbaar effect. De bijwerkingen van deze middelen, waaronder een duf gevoel, verminderde motivatie en complicaties wanneer een gebruiker stopt met gebruik, dragen bij aan de omslachtige werking van deze drugs. 

SSRI antidepressivum vergelijken met psilocybine

Het onderzoek, dat zes weken duurde, vergeleek de werkzaamheid van een gangbaar antidepressivum (SSRI) met alternatieve therapie bestaande uit twee sessies met psilocybine. Aan dit onderzoek deden 59 personen mee, allemaal met een zware depressie. 

De groep werd verdeeld tussen deelnemers die zes weken lang behandelt werden met het antidepressivum en zij die twee keer psilocybine therapie kregen. 

Aan het einde van het onderzoek bleek 33% van de groep met het gangbare antidepressivum te reageren op het middel. 

Degenen die psilocybine kregen hadden sneller effect, en zagen al na één dag dat hun depressieve klachten minder sterk werden. Aan het eind van het onderzoek had 70% van de psilocybine-groep effect van het middel. 

De resultaten waren nog veel beter dan verwacht. Op verschillende punten, van scores op angst, functioneren op sociaal vlak en binnen de werksituatie en suïcidale gedachten, was duidelijk verbetering plaats. Ook waren de deelnemers beter in staat genot te ervaren en bepaalde emoties toe te laten. 

Beide groepen ervoeren bepaalde bijwerkingen, maar de groep met de SRRI had last van zwaardere negatieve effecten zoals een droge mond, een duf gevoel en verminderd seksueel functioneren. De groep die psilocybine kreeg had voornamelijk last van milde tot gemiddelde hoofdpijn, de dag na het doseren. In de toekomst gaat nog een follow-up plaats vinden, zes maanden na het onderzoek. Hier zal duidelijk worden of de veronderstelling klopt dat de psilocybine-groep een langduriger positief effect ervaart, dan de SSRI groep. 

Psychedelica als hulpmiddel bij verslavingen

De meeste van ons zijn gevoelig voor verslavingen. Kijk maar even naar je geschiedenis, naar waar je vandaan komt. De kans is groot dat je in je familie bijvoorbeeld alcoholverslaving of tabaksverslaving tegenkomt. 

Ook zijn er andere soorten verslavingen, bijvoorbeeld gokken of gamen. Verder kun je ook op een bepaalde manier ook verslaaft zijn aan destructieve gedachtepatronen- en handelingen. Je zou kunnen stellen dat een eetstoornis ook een vorm van verslaving is. Verslaaft zijn aan niet eten bijvoorbeeld. Of juist verslaaft zijn aan veel te veel eten. 

Hoe dan ook, wanneer je je afhankelijk opstelt tegenover iets en dit steeds meer macht over jou krijgt waardoor je je leven niet meer kunt leiden, is het tijd om in te grijpen. Er zijn verschillende manieren waarop je geholpen kunt worden en voor iedereen is dit een proces dat met vallen en opstaan gebeurd. 

Misschien ben je zelf wel verslaaft en wil je stoppen? 

Persoonlijk ben ik met behulp van psychedelica van mijn rookverslaving afgekomen. Uit eigen ervaring kan ik dus stellen dat bijvoorbeeld Magische Paddenstoelen enorm helende eigenschappen bezitten en me hebben geholpen in het loslaten van destructief gedrag. Hier is de mens al eeuwenlang van op de hoogte, maar de afgelopen jaren zorgt wetenschappelijk onderzoek ervoor dat deze kracht ook daadwerkelijk klinisch bewezen kan worden.

Uiteraard blijven het tools, hulpmiddelen en is het geen magisch pilletje dat al jouw problemen zal oplossen. Ik ben me ervan bewust dat het doorbreken van een verslaving hand in hand gaat met allerlei levenslessen en hulpbronnen. 

Zoals Robin Carhart-Harris het verwoord: “Door psilocybine onderzoek wordt duidelijk dat we onze focus binnen de geestelijke gezondheidszorg moeten verleggen van medicatie naar een bredere kijk op de behandeling en oorzaak van bijvoorbeeld depressie. Psychedelica kunnen geestesziekten behandelen door het activeren en stimuleren van bepaalde gebieden in ons brein die te maken hebben met diepe psychologische verandering. Wanneer dit gecombineerd wordt met een voedende omgeving die positieve verandering aanmoedigt, kunnen bepaalde vastgeroeste mentale patronen en gedrag doorbroken worden.”

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.