GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
De perfecte match voor je joint
In dit blog artikel
In dit blog artikel DamianaPassiebloem KratomWild DaggaHopbloemenKattenkruidKannaSkullcapYerba MateBlauwe LotusAndere opties
Deel:

De perfecte match voor je joint

Hoewel het in Nederland en andere delen van Europa gebruikelijk is om een joint te rollen met tabak, is het mengen van cannabis en tabak niet bepaald de gezondste praktijk. Naast het feit dat het verslavend is, is het toevoegen van tabak aan je joint een extra hoeveelheid ongewenste stoffen dat je lichaam binnendringt. Terwijl wiet misschien zo'n 30 kankerverwekkende stoffen bevat wanneer het wordt gerookt, heeft tabak meer dan 60!

Degenen die nog steeds liever een spliff roken dan een pure joint, kunnen met dit in hun achterhoofd overwegen om over te stappen op alternatieven voor tabak. Roken is hoe dan ook ongezond, alles wat brandt zal onvermijdelijk toxines produceren, maar men kan altijd proberen zich te houden aan de minst ongezonde opties. Bovendien zijn er tal van tabaksalternatieven die een meer op maat gesneden smaak en beleving mogelijk maken.

Er zijn veel verschillende kruiden die gebruikt kunnen worden als vervanging voor tabak, het vinden van de juiste kruiden voor jou is uiteindelijk slechts een kwestie van vallen en opstaan (en goed onderzoek!). Persoonlijk vind ik het heerlijk om wiet te roken met zoethoutwortel, maar voor sommigen is het misschien net iets te zoet. Andere alternatieven zijn rode kruidnagel, munt, kamille, damiana, hopbloemen en vele andere! Sommige van deze vervangende kruiden kunnen zelf ook enkele psychoactieve eigenschappen hebben. Daarom is het altijd goed om, alvorens een kruid te combineren, vooronderzoek te doen naar de gecombineerde effecten van het gekozen kruid en cannabis. Bovendien zijn bepaalde kruiden misschien niet geschikt voor sommige mensen. Zo kan Bijvoet (een typische tabaksvervanger die in spliffs wordt gebruikt) tot een miskraam leiden als hij door zwangere vrouwen wordt gerookt. 

Hieronder staan enkele populaire kruiden die in combinatie (of niet) met cannabis gebruikt kunnen worden. 

Damiana

Damiana, soms gebruikt als vervanger van cannabis, komt oorspronkelijk uit Zuid-Texas (VS) en Midden- en Zuid-Amerika. Het wordt al heel lang beschouwd als een afrodisiacum, dat wordt gebruikt om de geslachtsdrift en de seksuele prestaties te verbeteren. Tegenwoordig is het bekend dat het kalmerende eigenschappen heeft en wanneer het gerookt wordt samen met cannabis versterkt het een gevoel van ontspanning en euforie.

Waarschuwing: er is gesuggereerd dat damiana het bloedglucosegehalte kan beïnvloeden. Mensen met diabetes of een lage bloedsuikerspiegel moeten voorzichtig te werk gaan. 

Passiebloem 

Ondanks de naam is passiebloem niet noodzakelijkerwijs het kruid dat vurig maakt. In plaats daarvan is passiebloem een bekend kalmerend middel. Het wordt gebruikt als angstremmer en sommigen zeggen dat passiebloem het perfecte kruid is om slapeloosheid mee te behandelen. Door zijn licht kalmerende werking is passiebloem perfect voor het in evenwicht brengen van de effecten van krachtige hoge THC-strains.

Waarschuwing: Passiebloem heeft MAO-remmende eigenschappen en dient niet gebruikt te worden in combinatie met andere MAO-remmers of antidepressiva. Bij twijfel moet je altijd een arts raadplegen. 

Kratom

Kratom is inheems in Zuidoost-Azië en staat bekend om zijn stimulerende werking bij lagere doseringen (1 tot 5 gram). Kratom wordt meestal in poedervorm verkregen en gewoonlijk oraal geconsumeerd. Het is echter mogelijk een deel ervan op een joint te strooien om de stimulerende werking ervan te ervaren. Het is belangrijk te vermelden dat er veel verschillende soorten Kratom zijn en dat de stimulerende effecten enigszins kunnen variëren, afhankelijk van het type Kratom dat wordt gebruikt.

Voorzichtig: Kratom is licht verslavend en moet niet regelmatig worden gebruikt. Bovendien mag Kratom nooit vermengd worden met opiaten of andere depressieve of kalmerende middelen, omdat dit tot dodelijke afloop kan leiden. 

Wild Dagga

Wild dagga, is een plant die inheems is in Zuid-Afrika. Traditioneel wordt het al heel lang gebruikt als behandeling voor verschillende kwalen. Tegenwoordig is het bekend dat het werkt als antioxidant en bescherming kan bieden bij hart- en bloedvaten. Onder de Khoikhoi mensen betekent 'dagga' 'cannabis', waarschijnlijk vanwege de gelijkenis tussen de effecten van cannabis en deze plant. Wanneer ze met cannabis worden gemengd, worden de euforische en licht psychedelische effecten versterkt. 

Hopbloemen

Van de hier gepresenteerde kruiden staan de hopbloemen het dichtst bij cannabis, omdat ze allebei tot de Cannabaceae familie behoren. Hopbloemen worden in Nederland vaak gebruikt voor het brouwen van bier. Zowel cannabis- als hopbloemen bevatten het terpeen myrceen, dat een ontspannende en kalmerende werking heeft. Wanneer het samen met cannabis wordt gerookt, wordt de body high iets verhoogd. 

Kattenkruid

Kattenkruid heeft een enorme aantrekkingskracht op je kat (als je er een hebt). Het toevoegen van kattenkruid aan je joint kan ook wat kalmerende en licht psychoactieve effecten hebben. In heel Europa, delen van Azië en Noord-Amerika, wordt kattenkruid van oudsher gebruikt als remedie tegen verschillende kwalen, van spijsverteringsproblemen tot spierspanning. 

Kanna

Kanna betekent letterlijk 'kauwbaar ding' , met betrekking tot de traditionele manier van gebruik. Kanna kan echter ook gerookt worden. Het is bekend dat het zich in combinatie met wiet synergetisch gedraagt, waardoor het een stemmingstimulerende en stressverlagende werking heeft. Sommige gebruikers melden zelfs van een zekere toename van hun vertrouwen in sociale situaties, die in verband kan worden gebracht met de stemmingsverhogende eigenschappen ervan.

Voorzichtig: Kanna is een SRI en kan dus zeer ernstige gevolgen hebben als het gecombineerd wordt met andere SRI's of met MAO- remmers.

Skullcap

Skullcap is de gebruikelijke naam die wordt gegeven aan een verscheidenheid van verschillende planten uit het Scutellaria geslacht. De drie meest voorkomende types komen oorspronkelijk voor in Noord-Amerika (S. lateriflora), China (S. baicalensis) en Europa (S. galericulata). De gewone skullcap, zoals S. galericulata genoemd kan worden, wordt vaak op dezelfde manier gebruikt als S. lateriflora en de westelijke en zuidelijke skullcap (respectievelijk S. canescens en S. cordifolia). Deze kruiden worden voornamelijk gebruikt  om angst te verlichten en nerveuze spanningen te verminderen. Sommige vrouwen vinden het een zeer effectief middel tegen menstruatiepijn. Aangezien skullcap over het algemeen wordt gebruikt als een ontspannend kruid, kan het zeer goed werken met indica soorten.

Yerba Mate

Inheems in Zuid-Amerika. Yerba mate  wordt traditioneel gedronken door de bevolking van Argentinië, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Omdat het hoge gehalte in cafeïne (tot 2%) is, wordt Yerba Mate gezien als een zeer energiek kruid dat wordt geconsumeerd als een vorm van koffie. Ondanks dat Yerba mate meestal gedronken wordt, kan het ook gerookt worden en in combinatie met cannabis geeft het een iets meer stimulerend effect aan de mix. 

Blauwe Lotus

Voor de oude Egyptenaar was Blauwe lotus zowel een partydrug als een drug voor religieuze ceremonies. Omdat de bloem altijd samen met de zonnestralen openging en weer dicht ging wanneer de zon verdween, zagen ze het als de heilige bloem van de zon en de zonnegoden. Nuciferine en aporfine zijn de twee belangrijkste werkzame stoffen van de plant en werken op een of andere manier in tegengestelde richting, de ene als een dopamine receptor blokkeerder en de andere als een dopamine agonist. Aporfine is vooral verantwoordelijk voor de psychoactieve effecten, waardoor mensen zich euforischer en verhevener voelen. 

Andere opties

Hoewel deze lijst enigszins uitgebreid is, zijn er nog veel meer andere kruiden die als tabaksvervanger kunnen worden gebruikt. Sommige heb je misschien al in je kast liggen! Veel kruiden die traditioneel gebruikt worden als thee kunnen ook een goede aanvulling zijn op je spliff (zoals mijn persoonlijke favoriete zoethoutwortel en kruidnagel). Een andere optie is het kiezen voor voorgemengde tabaksvervangers, zoals die met munt, rode klaverkers en nog veel meer. Een goed pluspunt van deze mixen is dat je ook het aroma kunt kiezen. 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.