GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Inleiding tot de farmaceutica van psychedelica - Wetenschappelijke informatie voor geïnteresseerde psychonauten - Deel 2
In dit blog artikel
In dit blog artikel Wat zijn psychedelica?Waarin verschillen psychedelica van elkaar?DMT: de sterkste hallucinoge stof gekend op aardeZijn psychedelica legaal verkrijgbaar?Je eerste trip - bereid je goed voor
Deel:

Inleiding tot de farmaceutica van psychedelica - Wetenschappelijke informatie voor geïnteresseerde psychonauten - Deel 2

In mijn vorige blog gaf ik een inleiding tot de wetenschap van de farmacologie, neurotransmitters, en de manier waarop drugs werken. Laten we het nu eindelijk eens hebben over waar jullie hobby farmacologen allemaal het meest in geïnteresseerd zijn: Psychedelische Drugs!

Wat zijn psychedelica?

In de loop der tijd zijn er verschillende benamingen ontstaan om hallucinogene stoffen te beschrijven die een bewustzijnsveranderende werking hebben, bijvoorbeeld psychotomimetische (psychose nabootsend), psychedelische (geestverruimend), en hallucinogene (hallucinatie veroorzakend).

De laatstgenoemde term wordt momenteel het meest gebruikt door de moderne farmacologische literatuur. Over het algemeen staan psychedelische drugs erom bekend dat ze sterke veranderingen teweegbrengen in de zintuiglijke waarneming, denkpatronen, en nog veel meer. Voor iemand die nog nooit een psychedelische trip heeft meegemaakt, is het heel moeilijk te beschrijven.
Aan de andere kant voelen mensen die wel ervaring hebben met psychedelische drugs zich vaak verbonden met elkaar zonder dat daar woorden voor nodig zijn. 

Waarin verschillen psychedelica van elkaar?

Qua chemische structuur worden hallucinogenen onderverdeeld in 2 categorieën: Indoleaminen (= gelijkend op serotonine) omvatten LSD, psilocybine, DMT, ook wel de klassieke hallucinogenen genoemd. Hun werking wordt gekarakteriseerd door serotonine 2A agonisme.

De tweede groep zijn de fenethylamines (= gelijkend op noradrenaline), waartoe vooral mescaline behoort, maar ook amfetamine en verwante verbindingen (die bij langdurig gebruik in hoge doses een hallucinogene toestand kunnen opwekken). 

Ook: Dissociatieve anesthetica, waaronder PCP en ketamine, zijn niet-concurrerende NMDA antagonisten, wat betekent dat zij glutamatergische receptoren blokkeren. Er wordt verondersteld dat dit een soort uitbarsting van glutamaat in specifieke hersengebieden veroorzaakt.

De volgende tabel geeft een goed overzicht:

Psychedelics

Hallucinogenen

  • 5HT2A agonisme

Dissociatieve Aneasthetica

  • Niet-competetieve NMDA antagonisme

Indoleamines (= lijkend op serotonine)

v.b.: LSD, psilocybine, DMT

Fenethylamines (= lijkend op norepinephrine) 

v.b.: mescaline, amfetamines

v.b.: PCP, ketamine


Welke soorten psychedelica bestaan er?

Laten we nu beginnen met bepaalde drugs in detail te bekijken:
Ten eerste, LSD. Dit klassieke hallucinogeen wordt synthetisch vervaardigt, maar zijn precursor is afkomstig van de ergotschimmel, oftewel moederkorenzwam (ook een paddestoel!). Het is in de eerste plaats een 5HT2A agonist die vervorming van de geest, hallucinaties, en soms mystieke en/of spirituele ervaringen opwekt. Een LSD trip kan worden onderverdeeld in 4 fasen, namelijk (1) begin, (2) plateau, (3) piek, en (4) comedown. Een LSD trip duurt meestal 8-12 uur of zelfs langer (!) afhankelijk van de dosering.

50-75 microgram (micro, niet milligram!) wordt beschouwd als een kleine dosis, rond de 100 is gemiddeld en alles boven de 150 moet worden beschouwd als een sterke dosis. LSD is nog steeds illegaal in bijna alle landen.

Sirius biedt natuurlijke, legale alternatieven die LSA bevatten. LSA is de chemische precursor van LSD en wordt gevonden in de zaden van de Morning Glory en Hawaiian Baby Woodrose Planten. 

A picture containing text

Description automatically generatedA picture containing text

Description automatically generated

Psilocybine, dat wordt aangetroffen in vele schimmels over de hele wereld, wordt door het lichaam gemetaboliseerd tot psilocine. Deze chemische stof is de eigenlijke stof die een psychedelisch effect veroorzaakt. Een Psilocybine trip is vergelijkbaar met een LSD trip, maar korter (4-6 uur). Kleine doses zijn minder dan een gram, medium doses tussen een en twee gram, en alles daarboven is een sterke dosis. Het werkt ook voornamelijk op de 5HT2A receptor. Als je Sirius kent, weet je dat we psilocybine houdende producten verkopen zoals Magic Truffels, maar ook Magic Mushroom Growkits

A picture containing text

Description automatically generated

A picture containing text

Description automatically generated

Een veel voorkomende sensatie die wordt ervaren tijdens psychedelische trips zijn synesthesia, dat is het in elkaar overlopen van sensaties. Mensen zeggen dat ze muziek voelen, kleuren horen, en proeven met hun hele lichaam.

DMT: de sterkste hallucinoge stof gekend op aarde

DMT is een bestanddeel van Ayahuasca, een mengsel van verschillende planten en kruiden dat in Zuid-Amerika wordt gevonden en dat spiritueel wordt gebruikt door inheemse culturen. Sommige mensen plannen vakanties en reizen de wereld rond alleen om deel te nemen aan zo'n ayahuasca ceremonie, in de hoop spirituele verlichting te bereiken.

De poedervormige, zuivere vorm van DMT is eigenlijk niet oraal werkzaam en wordt daarom meestal gerookt. Er wordt verondersteld dat ayahuasca mengsels alkaloïden bevatten met eigenschappen om het enzym MAO te blokkeren, waardoor het DMT de bloed-hersenbarrière kan passeren, wat leidt tot het psychedelische effect. Wanneer DMT wordt gerookt, veroorzaakt het een zeer extreme, maar korte (15 minuten) verstoring van de waarneming en het bewustzijn. Gebruikers melden vaak dat ze overal geometrische vormen zien of "de entiteiten" ontmoeten, die goddelijke spirituele wezens zijn die met je communiceren terwijl je je in een DMT-trip bent.

Er zijn ook theorieën die stellen dat in het lichaam DMT in de hersenen wordt afgescheiden wanneer je sterft, en sommige verslagen van bijna-doodervaringen lijken interessant genoeg op verslagen van DMT-trips. Om deze reden wordt DMT soms "de drug van de goden" genoemd. DMT is nog steeds illegaal in de meeste landen en wordt daarom niet verkocht door Sirius.

Mescaline, het fenethylamine, beïnvloedt de catecholamine (dopamine, noradrenaline, epinefrine) neurotransmissie omdat zijn chemische structuur gelijk is aan die van noradrenaline. Het wordt meestal geëxtraheerd uit cactussen zoals Peyote of San Pedro, beide zijn verkrijgbaar bij Sirius. Een trip kan tot 12 uur duren, en een vaak gerapporteerde bijwerking is dat je er erg misselijk van wordt.

A cactus in a pot

Description automatically generatedA green leaf with red spots

Description automatically generated with low confidence
 
Salvinorine A, het psychoactieve ingrediënt van de Salvia plant, is een k-opiod receptor agonist (dezelfde receptor waar pijnstillende medicijnen zoals opioïden op werken), waardoor het een van de meest onderscheiden psychedelica is in termen van farmacologische werking. Net als DMT veroorzaakt het bij het roken een extreme, maar korte verstoring van de waarneming en de cognitie. De trips zijn nog steeds fundamenteel verschillend van elkaar, maar hun werkingsduur is vergelijkbaar. Salvia of Salvinorine A bevattende producten zijn in veel landen legaal, ook in Nederland en de VS. Je kunt Salvia en Salvia Extracten kopen bij de Sirius Webshop, maar wees voorzichtig! Het is zeer sterk en moet niet onderschat worden! 

Text

Description automatically generatedA picture containing text

Description automatically generated
 
Ketamine is een dissociatief verdovingsmiddel en daardoor een niet-concurrerende NMDA-antagonist. Het wordt momenteel onderzocht voor zijn snelle antidepressieve effecten (gewone antidepressiva nemen weken van dagelijks gebruik om depressieve symptomen te verbeteren, met ketamine gebeurt dit na een enkele inname!). Bij recreatief gebruik beschrijven consumenten dat het effect in lage doses vergelijkbaar is met alcohol, en in hoge doses een volledige 'afsluiting' van de zintuigen teweegbrengt, gewoonlijk aangeduid als K-hole. In een K-hole ervaren sommige mensen spirituele verlichting, terwijl anderen alleen maar bang zijn vanwege het verlies van controle over hun lichaam. Vanwege het hoge misbruikpotentieel en de ernstige bijwerkingen, moet de toepasbaarheid van ketamine nog wetenschappelijk geëvalueerd worden. 

Zijn psychedelica legaal verkrijgbaar?

Zoals gezegd verschilt dat per psychedelische drug. Magic Truffels, een psychedelicum, zijn legaal te koop in Sirius Smartshops (alleen in Nederland!). Paddo's kun je niet kopen, maar moet je zelf kweken (growkits zijn legaal in Nederland!). LSD is niet legaal, maar LSA houdende zaden wel. Mescaline bevattende cactussen zijn ook verkrijgbaar bij Sirius, maar je moet vrij lang (soms wel 10 jaar!) wachten op de groei van een cactus om meerdere doses te kunnen gebruiken. Tot slot zijn Salvia en Salvia-extracten ook legaal verkrijgbaar bij Sirius. Dit psychedelicum is ook legaal in andere landen. 

Je eerste trip - bereid je goed voor

Als je nog nooit hebt getript - en ik kan dit niet genoeg benadrukken - dan moet je weten waar je aan begint. Psychedelica zijn geen partydrugs en moeten met voorzichtigheid en respect behandeld worden. Informeer jezelf door contact op te nemen met onze Klantenservice of door een van onze blogs over tripvoorbereiding te lezen. 

Ik hoop dat ik met deze blog de interesse in de wetenschap achter deze geweldige stoffen bij sommigen van jullie heb kunnen wekken, en ik kijk ernaar uit om meer te schrijven over gedetailleerde farmacologische processen en hoe het begrijpen daarvan kan helpen bij het ontwikkelen van een wereld waarin het recreatieve & therapeutische gebruik van psychedelica niet alleen wordt geaccepteerd, maar ook op grote schaal wordt toegepast. 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.