GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wat is rapé?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Hoe wordt rapé gebruikt?Effect van RapéAyahuasca en Magic Truffel Ceremonies
Deel:

Wat is rapé?

Rapé is een snuifsel dat bestaat uit fijngemalen tabaksbladeren, in combinatie met verschillende planten, kruiden, bloemen en boombast. Er zijn veel verschillende samenstellingen. De basis, Nicotiana rustica, is tabak uit de Amazone (ook wel mapacho genoemd) en vele malen sterker dan de tabak die gebruikt wordt in sigaretten. Nicotiana rustica bevat tot 9 keer meer nicotine dan andere tabaksplanten, zoals Nicotiana tabacum.

Lang voordat Columbus er voet aan land zette, gebruikten de indianen in Zuid-Amerika al rapé als heilig medicijn. Zij prepareerden volgens verschillende samenstellingen het snuifsel. Langzaam maar zeker begon het gebruik zich meer en meer te verspreiden. In Brazilië leerden mensen die niet tot een bepaalde stam behoorden hoe ze het snuifsel zelf konden bereiden. Ook in de rest van de wereld hebben mensen geleerd hoe ze dit middel zelf kunnen bereiden en gebruiken. Het is een kunst goede rapé te prepareren. De bladeren van de tabaksplant worden gedroogd in de zon en vervolgens vermalen en gezeefd. De as van verschillende planten worden toegevoegd, en hierdoor kan het effect van de rapé enorm verschillen.

Hoe wordt rapé gebruikt?

Dit kan gebeuren op twee verschillende manieren:

Met behulp van een instrumentje (een tepi genoemd) kan de rapé bij iemand in de neus worden geblazen. Meestal is dit voorwerp gemaakt van bamboe of bot en zo gevormd dat de blaaskant een grotere opening bevat, dan de kant die het neusgat in gaat. Volgens de inheemse bevolking is de manier en kennis van blazen even belangrijk als de samenstelling van het snuifsel. Met de adem wordt namelijk een bepaalde kracht de neusholte van de ontvanger ingeblazen.
Het is ook mogelijk met een zogenoemde ‘selfapplicator’ rapé in je eigen neus te blazen. Met een v-vormig blaaspijpje (kuripe genoemd) steek je de ene kant in je mond en de andere kant in je neus. 

Effect van Rapé

Zoals eerder vermeld hangt het effect sterk af van de ingrediënten van de rapé. De exacte samenstellingen worden vaak door de bereider geheim gehouden. Voorbeelden van gebruikte ingrediënten zijn kaneel, tonkabonen, cacao, alkalische as, kruidnagel, munt. Ook worden er psychoactieve en psychedelische toevoegingen gedaan zoals coca, Anadenanthera en virola. Verder speelt de dosis ook een rol. Rapé wordt gezien als een zuiverend middel, waarbij een scherp, brandend gevoel kan ontstaan, je een loopneus krijgt en soms zelfs moet braken of flauw valt.
Volgens de Yawanawá stam simuleert rapé bepaalde ziektes, waardoor je kunt leren hoe hier mee om te gaan.
Verder is het gebruik van rapé een manier om ‘slechte’ gedachten en negativiteit los te laten en tegelijkertijd het opvragen van positiviteit. Voor traditioneel gebruik wordt de kracht van de rapé gesteund door de ‘intentie’ of ‘wens’ die neergezet wordt.

Ayahuasca en Magic Truffel Ceremonies

Veel westerlingen komen in contact met de medicinale en spirituele gebruiken van de mensen van de Amazone. Zo is Ayahuasca, verboden bij wet in Nederland, onder de aandacht gekomen, waarbij westerlingen ook in contact kunnen komen met rapé, aangezien deze twee vaak beiden tijdens ceremonies worden gebruikt.
Ook bij Magische Truffel ceremonies kan rapé als hulpmiddel gebruikt worden zodat je in een goede mindset komt en je je kunt voorbereiden op je reis.

Wat kan rapé voor jou betekenen?

  • Rapé kan je helpen te ‘gronden’ en je geest helder te krijgen.
  • Je kunt gezuiverd worden van negatieve energie en onnodige afleiding
  • Rapé kan de sinussen schoon maken van mucus en bacteriën. Op die manier kan het helpen bij verkoudheden en ademhalingsproblemen.

Let op

Nicotine is zeer verslavend en zit verwerkt in de meeste rapé. De kans op afhankelijkheid bestaat. Aangezien rapé wordt gezien als een heilig middel is het aanbevolen het ook zo te gebruiken. Heb er respect voor, gebruik het in ceremoniële zin en maak er geen misbruik van.
 

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.