GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Drugs gebruiken: weet wat je neemt!
In dit blog artikel
In dit blog artikel Postpakketjes XTC pillen en CocaïneDrugs testenPraten over drugsgebruikRisico op verslavingGeef je lichaam de kans te herstellen
Deel:

Drugs gebruiken: weet wat je neemt!

Smartshops spelen een cruciale rol in het verstrekken van voorlichting. Door mensen te informeren, zijn ze beter in staat hun keuzes te maken en de risico’s te overwegen. Toen de eerste Smartshops hun deuren openden, was dit iets volkomen nieuws. Voor het eerst kwam er iets in het straatbeeld dat voorheen altijd diep in de doofpot werd gestopt.

Het succes van deze opkomende branche lag in de transparantie: er werden producten verkocht waar altijd informatie bij zat, net als een bijsluiter bij medicijnen uit de apotheek. Alle producten die Sirius verkoopt zijn legaal en natuurlijk. Het mag duidelijk zijn dat Sirius sinds 1995 het woord ‘Smart Gallery’ (later Smartshop) serieus nam: Het verkopen van onder andere psychoactieve stoffen die met de juiste kennis veilig gebruikt kunnen worden.

Zelf ben ik er na wat jaren van experimenteren achter gekomen dat het nemen van psychoactieve middelen zeker niet risicoloos is. Ik weet zeker dat ik een aantal keren flink geluk heb gehad en veel risico liep, omdat ik iets nam waarvan ik geen idee had wat het eigenlijk was. Ze vertelden me dat het XTC was, dus dan zou dat wel kloppen? Nu weet ik wel beter. Het is onwetendheid die voor veel problemen kan zorgen. Ik zag van dichtbij wat een verslaving met een mens kan doen. Niet dat ik wil zeggen dat ik dom was… maar echt smart was ik ook niet.

Postpakketjes XTC pillen en Cocaïne

Ooit kon je een vrij duur medicijn legaal kopen: cocaïne. Het kwam in 1879 op de markt en werd gebruikt als verdovend middel en om mensen van hun morfineverslaving af te helpen. Zelfs de beroemde psychoanalyticus Sigmund Freud gebruikte het spul (en heeft hier waarschijnlijk voor een groot deel zijn analyse op gebaseerd). Volgens velen was cocaïne een wondermiddel dat hielp om de eetlust te verminderen en een waanzinnige focus en energie gaf. In 1886 werd Coca-Cola uitgevonden en zoals de naam al aangeeft: één van de ingrediënten was cocaïne. Gaandeweg werd steeds meer duidelijk dat deze stof verslavend werkt en schadelijk werkt voor de gezondheid. De interesse in cocaïne bleef dus, ook al ontstonden er nieuwe wetten vanuit de overheden die het middel aan banden probeerden te leggen.

Samen met cocaïne, waren er nog andere middelen die op de lijst met verboden middelen kwamen te staan. Je kon als burger heel veel stoffen niet meer verkrijgen, zonder het risico te lopen gestraft te worden. Deze oorlog tussen de overheden en de drugswereld wordt de War On Drugs genoemd. En een oorlog was het. De bloederige strijd heeft veel littekens achtergelaten en het lijkt duidelijk dat het volkomen verbieden van stoffen en het bestraffen van mensen in de meeste gevallen niet werkt.

Momenteel vliegen de illegale harddrugs je om de oren. Je hoeft echt geen moeite te doen om hiermee in aanraking te komen en de kans dat je dat ooit is overkomen is groot. In de NRC staat hoe snoeppotten vol XTC-pillen stiekem verstuurd worden per post naar alle uithoeken van de wereld.

Drugs testen

Ondertussen is er wel genoeg bekend over middelen als cocaïne en XTC, zou je denken. Toch hebben heel veel gebruikers geen idee wat ze eigenlijk ontvangen en waar het precies vandaan komt. De cocaïne die Sigmund Freud gebruikte is niet te vergelijken met het versneden goedje dat je tegenwoordig krijgt. Het pilletje dat een voor jou volkomen onbekende weg heeft afgelegd en nu voor je ligt, bevat stoffen die jou misschien een totaal ander effect zullen geven dan je verwacht. Het testen van drugs is een Nederlandse uitvinding en in steeds meer landen is het mogelijk om te controleren of je wel echt hetgeen voor je hebt wat je in gedachten had.

Testlaboratorium

Een manier om drugs grondig te laten testen, is door ze op te sturen naar een testlaboratorium. In Nederland kun je een sample van de drug opsturen naar de drug test service van Jellinek. Zo kun je er ook achter komen wat de dosering is. Tegenwoordig zijn er pillen in omloop met zeer hoge doseringen actieve stof. Gemiddeld bevat een XTC pil vandaag de dag tussen de 100 en 400 milligram MDMA, terwijl een normale dosis tussen de 100 en 150 milligram is.

Pop-up testlocatie op een festival

Ook op festivals en dance-evenementen wordt soms een drugtest locatie toegevoegd waar je je drugs kunt laten controleren. In de jaren negentig werd dit al gedaan, totdat steeds meer undercover agenten opdoken, wetten strenger werden en steeds minder mensen hun drugs durfden te laten testen, waardoor dit uiteindelijk niet meer werd gedaan. In 2002 verbood het kabinet van vorige minister-president Jan Peter Balkenende definitief het testen van drugs op evenementen. Vanaf die periode werd de nadruk steeds meer gelegd op het bestraffen van druggebruik.

Zelf je drugs testen met een testkit

Je kunt ook zelf drugs testen met behulp van EZ Test kitjes. Deze testkitjes zijn gelijkaardig aan welke gebruikt worden door de politie, douane en forensische laboratoria. Zo kun je met de EZ Test Cocaine aan de hand van een kleurenschema zien hoe puur de cocaïne is. Deze tests zijn de eerste die ooit op de markt werden uitgebracht en hun methode is snel en effectief. Het is mogelijk om te testen op puurheid van cocaïne en MDMA. Verder zijn er de testjes die testen of bepaalde stoffen aanwezig zijn in het product. Zo kun je zelf testen op de aanwezigheid van THC, Ecstacy, Cocaine en LSD.

Praten over drugsgebruik

De afgelopen jaren breekt het debat omtrent drugs meer open. Kritische vragen kunnen gesteld worden. In Nederland wordt belang gehecht aan ‘vrijheid van meningsuiting’ en ook in landen als België zie je hoe er gewerkt wordt aan manieren om een gesprek te starten. Net als seksuele voorlichting op de lagere school, is praten over drugs belangrijk om (jonge) mensen te laten navigeren doorheen deze complexe wereld. Voor een ouder is het waarschijnlijk niet gemakkelijk om zich op dit pad van het delen van kennis te begeven. Het liefst wil je je dierbaren behoeden voor risico’s en ongelukken. Toch kun je er niet omheen dat je geliefden waarschijnlijk vroeg of laat in contact komen met drugs. Net zoals je je zoon of dochter rijles aanbiedt, ook al is autorijden vol risico’s en ongelukken, is het ook aanbevolen informatie te verschaffen over middelen, of deze nu legaal of illegaal zijn.

Dan heb je nog de farmaceutische industrie die een dikke vinger in de pap heeft. In het Engels betekent het woord ‘drug’ net zo goed medicijn. De medicijnen die zo veel mensen slikken hebben een hele lijst bijwerkingen die niet mis zijn. De schadelijkheid van deze ‘drugs’ wordt ook vaak onderschat. Ook hierin ben ikzelf veel kritischer geworden.

Risico op verslaving

Bij een verslaving ben je (letterlijk) afhankelijk van een externe factor. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal noodzakelijk verslaafd zijn aan de zon, eten en slapen. Wanneer je een stof steeds maar weer opnieuw nodig en je eigen wil volledig verdwenen lijkt, kun je spreken van een mate van afhankelijkheid. Hoewel het verstrekken van informatie al een vorm is van het verminderen van risico’s, blijft de kans altijd dat iemand in de valkuil van een verslaving trapt. De kans om verslaaft te raken wordt groter naarmate je vaker gebruikt. Om jezelf te beschermen is het dus het verstandigst om altijd ruimte te laten tussen de keren dat je gebruikt en op die manier je lichaam de kans te geven om te herstellen. Afhankelijk van de stof en persoonlijke kenmerken, natuurlijk.

Geef je lichaam de kans te herstellen

Wanneer je drugs gebruikt is het belangrijk te weten wat er eigenlijk in je lichaam gebeurd. Hoewel ik toen ik jonger was minder stilstond bij het besef dat een lichaam een uniek mechanisme is, had ik toch al in de gaten dat ik een behoorlijke aanslag pleegde op mijn systeem wanneer ik bepaalde middelen gebruikte. De dip waar je in terecht kunt komen na het gebruik van bijvoorbeeld XTC is niet mild. Tryptofaan, de voorloper van serotonine, de neurotransmitter waar je op dat moment een tekort aan hebt, kan helpen deze effecten te verzachten.

Alles Over XTC van Arno Adelaars is een boek vol informatie over de drug Ecstacy. Een aanrader om te lezen, niet alleen voor gebruikers maar ook voor ouders die meer willen begrijpen hoe dit middel kan werken.

Er is heel wat verandert in de tussentijd en met bijna 25 jaar ervaring blijft Sirius zich inzetten om accurate informatie te verspreiden en natuurlijke alternatieven aan te bieden voor chemische middelen, die jou net zo goed een geweldige nacht kunnen bezorgen, zonder negatieve bijwerkingen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.076 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.