GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Roken: mijn nicotine verslaving
In dit blog artikel
In dit blog artikel Geschiedenis van tabakStoppen met rokenWild DaggaKnaster tabaksvervangerMighty vaporizerActi-Tube actieve koolstoffiltersTune-In PipeVapCap pen-vaporizer
Deel:

Roken: mijn nicotine verslaving

Het roken van tabak wordt steeds meer ontmoedigt. Waar je vroeger zo ongeveer elk respectabel figuur met een sigaret, pijp of sigaar tussen zijn lippen zag, werkt de overheid nu met verschillende maatregelen het gebruik uit het hedendaagse straatbeeld weg.

Zo zijn er steeds meer openbare plaatsen waar roken verboden is, moet er op elk pakje een vies plaatje te zien zijn dat verband houdt met de schadelijke gevolgen van het gebruik, mag er geen reclame meer gemaakt worden voor roken en is de prijs van tabak een stuk omhoog gegaan. Als je zelf verslaaft bent aan tabak, kun je hier niet om lachen. Vrijheid blijheid, toch?

Geschiedenis van tabak

Het pakje sigaretten bevat heel wat meer inhoudsstoffen dan enkel bladeren van de tabaksplant. Toevoegingen om je peuk beter te laten branden, stoffen die verslaving in de hand helpen, bewaarmiddelen, troep die je ook in onder andere schoonmaakproducten vindt… Ooit was dat anders. De tabaksplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika. Hier werd ze gebruikt door de Indianen, die haar zagen als een heilige plant. Misschien is die sigaret ook heilig voor jou, maar op een heel wat minder spirituele manier dan voor hen en voor de tabaksindustrie draait het om geld en zit er niks diepers aan verbonden.

Men speculeert dat de inheemse bevolking tabak ontdekte doordat ze de bladeren gebruikten om vuur mee te stoken en de sterke geur aangenaam vonden. Ze lieten de bladeren drogen, maakten er een rol van en staken dit aan. De Indianen gebruikten deze plant om in contact te komen met goden, als genotsmiddel en als medicijn. De plant werd door de Spaanse veroveraars meegenomen naar Europa. Aanvankelijk waren voornamelijk de kerk en de koning tegen het gebruik. Het was ‘een heidense plant van de duivel en moest verboden worden’. Dit is duidelijk niet gelukt en tegen het eind van de jaren '50 rookte zo’n 60% van de bevolking in Nederland (waarvan 90% man).

Stoppen met roken

Verslaaft zijn aan tabak is vervelend en gevaarlijk voor je gezondheid. Je lichaam raakt enorm snel gehecht aan de stof nicotine (naast heroïne is het de stof waar je het snelst verslaaft aan raakt!). Ook duurt de ‘high’ van tabak roken zeer kort, waardoor je bij wijze van spreken al zin krijgt in de volgende sigaret, terwijl je de eerste nog moet opsteken. Stoppen met roken kan enorm moeilijk zijn en begint vanuit de wil om te stoppen. Wil je het echt? Er zijn helpende handjes en alternatieven. Natuurlijk is het nooit hetzelfde als die nicotine-kick, maar als je ten volle gaat begrijpen wat een sigaret nu precies met je doet, verlang je er ook een stuk minder naar.

Wild Dagga

Maar een joint is toch geen sigaret? Nee, maar als je hem met tabak rolt, ben je net zo goed bezig je lichaam te voorzien van een nicotinevoorraad, die in een mum van tijd weer slinkt en opnieuw aangevuld moet worden… Gevaarlijk dus!

Gebruik in plaats daarvan Wild Dagga (Leonotis leonurus).

Wild Dagga

Deze plant is oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstig. Haar Latijnse naam Leonotis komt van het Griekse woord leon (leeuw) en otis (oor). De mooie oranje bloemen doen namelijk denken aan leeuwenoren. Leonurus wil zeggen ‘leeuwenstaart’.

De bladeren en bloemen hebben een mild psychoactief effect en worden vergeleken met cannabis, maar met lichtere effecten. De naam ‘Dagga’ komt van het woord ‘dachab’ , de benaming van inheemse stammen in Zuid-Afrika voor wiet. De San (Bosjesmannen) en Khoikhoi (Hottentotten) rookten Wild Dagga ter ontspanning. Wild Dagga is prima te combineren met cannabis en zal de effecten van deze laatste plant licht beïnvloeden.

Knaster tabaksvervanger

Met Knaster heb je toch nog dat oude vertrouwde gevoel, van bijvoorbeeld je pakje Pueblo shag dat je overal mee naartoe nam. In plaats daarvan zitten er in dit product géén stoffen die je constant naar meer doen snakken. Hierdoor zul je veel minder de behoefte hebben veel te roken (want roken an sich is niet goed voor je, ook bij andere kruiden komen schadelijke stoffen vrij door verbranding).

Knaster Red    Knaster Hemp    Knaster Special Quality

Er zijn verschillende kruidenmélanges beschikbaar, waaronder Knaster Red (met rode klaver), Knaster Hemp (met hennep, deze heeft de meest neutrale smaak) en Special Quality (met hop).

Wil je écht goed voor je lichaam zorgen, investeer dan in een vaporizer. Er is (buiten eetbare cannabis) geen betere manier om je (THC-houdende) kruiden binnen te krijgen.

Mighty vaporizer

De Mighty vaporizer van Storz & Bickel is zonder twijfel de beste investering die je kunt doen om het stoppen met roken te vergemakkelijken.

Mighty vaporizer

Je kunt op zeer prettige wijze nog steeds je dosis THC binnen krijgen (of andere kruiden!). Het apparaat heeft een sterke batterij die zeer lang mee gaat en een duidelijk display waarop de temperatuur te zien is en of hij nog voldoende is opgeladen.

Acti-Tube actieve koolstoffilters

Sigarettenfilters zijn het leven in geroepen om de gezondheid van de roker te verbeteren. Sigarettenpeuken bevatten een speciaal soort plastic, cellulose acetaat, dat in micro deeltjes uit elkaar valt maar niet vergaat. Overal op het strand en op straat en in het water vindt je ze terug, het is het meest weggegooide plastc item. Verder bevatten filters andere aardigheden zoals arseen (rattengif), nicotine, pesticiden en lood. Het is dus maar de vraag hoeveel schadelijke stoffen van de rook worden tegengehouden en hoeveel meer extra je inhaleert dankzij de giftige filter.

Acti-Tube filters maken gebruik van actieve koolstof. Actieve koolstof is een stof met als bijzondere eigenschap dat het schadelijke stoffen absorbeert. Het wordt voor allerlei toepassingen ingezet, bijvoorbeeld om verontreinigd water te zuiveren, maar ook als luchtzuiveraar (bijvoorbeeld als je binnen wiet kweekt!). Verder bestaan er ook beauty producten waarbij actieve koolstof gebruikt kan worden om je tanden te reinigen van onzuiverheden. Als filter van je sigaret of joint helpt het een groot deel van de giftige stoffen op te slurpen, waardoor ze niet in je systeem terecht komen.

ActiTube

De Acti-Tube filter kun je meerdere keren hergebruiken. Bovendien is door de filtering de rook die je inhaleert zachter, verbetert van smaak en schoner. Beschikbaar in de formaten StandaardSlim en Extra Slim.

Tune-In Pipe

Speciaal ontwikkelt voor het gebruik van Acti-Tube filters is de Tune-In Pipe.

ActiTube Filter

Rook gemakkelijk puur met deze prachtig vervaardigde instrumenten van verschillende hoogwaardige houtsoorten (olijf, briar en peer).

VapCap pen-vaporizer

De VapCap van Dynavap is een zeer ingenieus apparaatje dat het beste van twee werelden met elkaar verenigd: de kenmerken van een verdamper, maar dan niet-elektronisch.

VapCap

Je maakt gebruik van een torch lighter en inhaleert de vrijgekomen damp. Door de hitte komen de werkzame stoffen in je kruid vrij (waaronder cannabinoïden) zonder dat er verbranding plaatsvindt. Verbranding zorgt voor het letterlijk in rook opgaan van een groot deel van je waardevolle materiaal. De VapCap is super slim gemaakt. Het kost je even wat oefening om gebruik onder de knie te krijgen, maar het geeft je vervolgens een innovatieve rookervaring zonder schadelijke verbrandingsstoffen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.