GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Verantwoord genieten van cannabis
In dit blog artikel
In dit blog artikel UP ’n DownBewustzijnsveranderingsmiddelWat gebeurt er lichamelijk?Wat gebeurt er psychisch?Roken met tabakTolerantie pauzeStoppen met blowen
Deel:

Verantwoord genieten van cannabis

Cannabis wordt in Nederland geclassificeerd als een drug. Het is weliswaar een softdrug, maar overmatig gebruik kan leiden tot probleemgebruik. Over het algemeen worden drugs verdeeld in drie categorieën: Uppers, downers en psychedelica.

 • Uppers, opwekkende middelen. Dit zijn middelen die je tijdelijk het gevoel geven meer energie te hebben of een creatieve boost stimuleren. Middelen zoals koffie, cocaïne, amfetamine en XTC.
 • Downers, verdovende middelen. Deze middelen geven de effecten van verdoving en kalmering. Je komt in een roes. Bijvoorbeeld alcohol, pijnstillers, heroïne en andere opiaten.
 • Psychedelica, bewustzijnsveranderingsmiddelen. Hierbij treden er veranderingen op in hoe je de dingen ziet, voelt, hoort etc. Je ervaart het allemaal op een andere manier. Voorbeelden hiervan zijn: truffels, paddenstoelen en LSD.

UP ’n Down

Omdat cannabis invloed heeft op het menselijk endocannabinoïden-systeem, heeft het een gemengde werking. Het kan zowel opwekkend, verdovend als bewustzijnsveranderend werken. Dit omdat cannabis voorkomt in vele variëteiten. Een cannabissoort met een hoog THC gehalte zegt niet echt iets over het effect dat deze geeft. En omdat ieder mens verschillend is, zal het effect ook van mens tot mens verschillen. Een cannabis sativa soort heeft over het algemeen een stimulerende werking. Je krijgt er energie van en de creatieve geest wordt geprikkeld. Je wordt er “high” van. Een cannabis indica soort heeft over het algemeen een verdovende en kalmerende werking. Je wordt er “stoned” van. Dit kan heel leuk zijn, maar zoals je weet, een steen doet niet veel. Het is ontzettend ontspannend om stoned in de bank te hangen met een zak chips en een natuurdocumentaire te kijken. Dit noemt men een “couch-lock”. Maar het gevaar is dat je blijft blowen en niet meer van de bank afkomt. En zo de mooie en belangrijke momenten des levens aan je voorbij laat gaan.

Bij een hoge dosis cannabis kan een bewustzijnsverandering optreden. Niet alleen de cannabissoort speelt hierin een rol. Bij wietolie of edibles ( cannabis in eetbare vorm) komen cannabinoïden op een anderen manier in je lichaam terecht en werken op andere delen van het endocannabinoïden-systeem. Hierdoor kan het effect als zeer hevig ervaren worden. Eet daarom niet in één keer je edible op! Eet eerst een stukje van de edible, of begin met één druppeltje olie, wacht een uur en kijk wat het met je doet. Cannabisconcentraat consumeren in vorm van dabs kan bij onervaren consumenten onplezierige effecten opwekken. De concentraten bevatten een hoge dosis werkzame stoffen. De dabs zijn heerlijk van smaak en je neemt al snel een hijsje teveel.

Bewustzijnsveranderingsmiddel

Door het consumeren van cannabis verandert je bewustzijn en jouw kijk op de realiteit. Het is op zich niet slecht om de dingen eens van een andere kant te bekijken. Maar realiseer je dat de mensen om je heen in een heel ander bewustzijn leven. Als je teveel blowt, bestaat de kans dat de verandering op je bewustzijn continu aanwezig is. Je moet van goeden huize komen of veel levenservaring hebben om dan de verschillen in realiteit te kunnen zien. Onbegrip en vervreemding van de maatschappij is dan een groot gevaar. Soms raakt iemand in een sociaal isolement met depressie, verwaarlozing en verslaving tot gevolg.

Hoe cannabis werkt, hangt af van de persoon. Hoe zijn biochemie eruitziet en de reden waarom iemand cannabis consumeert. In de hulpverlening en in de politiek wordt er nog te weinig naar de persoon gekeken. Men kijkt meestal naar het middel. Maar als iemand een probleem krijgt met cannabis zegt dat veel over die persoon, maar niet persé over de cannabis. Door naar het middel te kijken komt men, vooral in de politiek, vaak met oplossingen in symptoombestrijding en niet met persoonsgerichte oplossingen voor een onderliggend probleem.

Wat gebeurt er lichamelijk?

Bij de consumptie van cannabis treden lichamelijke effecten op. Deze effecten kunnen optreden:

 • Een toename van de eetlust. Je krijgt dan vooral zin in zoete dingen.
 • Je wordt duizelig.
 • Je kunt misselijk worden en eventueel overgeven als gevolg.
 • Je spieren verslappen, waardoor je armen en benen zwaar aan gaan voelen. Je bent stoned.
 • Je bloeddruk gaat omlaag tijdens het blowen. Als je regelmatig blowt, bijvoorbeeld dagelijks, loop je risico juist een te hoge bloeddruk te krijgen.
 • Je krijgt een droge mond.
 • Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vooral in combinatie met tabak
 • Je ogen krijgen een rode kleur.
 • Je hart gaat sneller kloppen.

Mogelijke lichamelijke klachten bij cannabisgebruik

Blowen, het roken van hasj of wiet, heeft een aantal nadelige gevolgen. De gevolgen zijn het grootst als er geblowd wordt met tabak. Als je langdurig veel blowt, loop je het risico kans te krijgen op een van de volgende klachten:

 • Beschadiging en ontsteking van de luchtwegen. Je kunt hierdoor veel last krijgen van vaak hoesten, het ophoesten van slijm en een piepende ademhaling. De kans dat je deze klachten krijgt door het blowen is veel groter dan bij mensen die niet blowen.
 • Je loopt meer kans op het krijgen van een longaandoening, zoals astma en emfyseem.
 • Roken verhoogt het risico op kanker.
 • Je wordt vergeetachtig. Soms weet je bijvoorbeeld niet meer wat je vijf minuten daarvoor gezegd hebt.

Wat gebeurt er psychisch?

Bij cannabis treden er ook psychische effecten op. Deze effecten zijn:

 • Je stemming wordt versterkt. Als je vrolijk bent, zal je nog vrolijker worden. Maar als je je bijvoorbeeld somber voelt, zal dat versterkt worden.
 • Je kunt er rustig en ontspannen van worden.
 • Je kunt de slappe lach krijgen, de zogenoemde lachkick.
 • Je tijdsbesef verandert.
 • Je legt makkelijker contact als je high bent. Dit is minder als je stoned bent.
 • Je neemt dingen anders waar. Lichamelijke aanraking wordt gevoeliger, je ziet kleuren anders en muziek wordt anders waargenomen.
 • Je kunt je moeilijker concentreren.
 • Je gaat erg fantaseren.
 • Als je veel hebt geblowd in korte tijd dan kun je in jezelf gekeerd zijn.
 • Het is mogelijk dat je gaat trippen als de cannabis verkeerd valt, voornamelijk bij een grote hoeveelheid of bij edibles kan dit voorkomen. Trippen betekent dat je erg angstig en verward kunt worden, dit kan gepaard gaan met hallucinaties.

Mogelijke psychische klachten bij cannabisgebruik

Indien je langdurig en vaak blowt heb je meer kans om één of meer van de volgende klachten te krijgen:

 • Als je een biologische aanleg hebt om schizofrenie of een psychose te krijgen, vergroot je het risico dat je het ook echt krijgt als je regelmatig en veel blowt. Schizofrenie is een stoornis waarbij je dingen ziet en hoort die er niet zijn, je raakt verward, je hebt nergens meer zin in en de omgang met anderen verloopt slechter. Als je die biologische aanleg niet hebt, dan is dit risico veel minder groot. Maar het risico is dan nog wel groter dan wanneer je niet zou blowen.
 • Je kunt last krijgen van paniekaanvallen als je blowt. Het kan ook voorkomen als je maar één keer geblowd hebt. Dit stopt weer wanneer de THC uitgewerkt is of extra CBD wordt toegevoegd.
 • Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen die wekelijks tot (bijna) dagelijks blowen de kans op het krijgen van een depressie 1,6 keer zo groot is en de kans op het krijgen van manisch-depressiviteit 5 keer zo groot is.
 • Je kunt geheugenproblemen krijgen. Dat betekent dat je je dingen die pas gebeurd zijn slecht kunt herinneren. Als je een lange tijd veel geblowd hebt en je stopt ineens met blowen, dan kun je tot 7 dagen later alsnog last krijgen van geheugenproblemen. Dit neemt dan weer heel snel af tot ze na ongeveer 28 dagen weer helemaal over zijn.
 • Als je zwanger bent, kun je beter helemaal niet blowen. Cannabis komt namelijk ook in het nog ongeboren kind terecht. Als je al bevallen bent en borstvoeding geeft, wordt blowen ook afgeraden. Cannabis komt namelijk ook in de moedermelk terecht. Blowen tijdens de zwangerschap heeft een negatieve invloed op de verdere ontwikkeling van het kind. Ook na de geboorte. De moedermelk bevat van nature genoeg enzymen om het endocannabinoïde-systeem van de baby op te bouwen.

Roken met tabak

Het roken van een joint is de meest gebruikelijke manier om cannabis te consumeren. Jammer genoeg wordt cannabis nog vaak gemengd met tabak. Volgens de richtlijnen van het RIVM is tabak nummer 4 op de lijst van gevaarlijkste drugs, cannabis staat hier op nummer 11. Het roken van een joint met tabak is dan ook gelijk polydruggebruik, het gebruiken van meerdere drugs tegelijk. De kans op verslaving is hier veel meer aanwezig. De tabak-joint roker is eerder verslaafd aan nicotine dan aan cannabis. Sigaretten zijn vies en smaken lekkerder als er een beetje cannabis aan wordt toegevoegd. Maar voordat je het weet rook je alleen nog maar de een na de andere “luxe” sigaret.

Tolerantie pauze

Door vaak en veel cannabis te consumeren verhoog je je tolerantie tegen opzichte van cannabis. Dit wil zeggen dat je, naar mate je meer consumeert er beter tegen kan. Aan de andere kant heb je meer cannabis, of cannabis in een sterkere vorm nodig om een gewenst effect te krijgen. Met andere woorden, je roes wordt je normaal en het doet je nog weinig. Als je dit ervaart, is het raadzaam om eens een tolerantiepauze te nemen. Door je wietgebruik te verminderen of stop te zetten, daalt je tolerantie. Hiermee maak je het mogelijk om na een tijdje weer volop te kunnen genieten van cannabis. Met een tolerantiepauze kan je zelfs je dagelijkse routine aanpassen. Als je in de ochtend al begint met blowen zal je in de avond niet meer veel merken van een joint. Wanneer je dan je dagelijkse routine verandert, heeft dit al effect op hoe jouw lichaam en geest op cannabis reageert. Dus als je in de avond begint met blowen heeft dit een hele andere uitwerking. De beste manier om je tolerantielevel te laten zakken is door een bepaalde periode aan geheelonthouding te doen. Het sterk minderen of stoppen met de consumptie van cannabis klinkt soms niet zo leuk om te doen. Toch zijn er redenen om dit te doen, soms raadzaam, soms zelfs noodzakelijk. Ook om financiële redenen is dit niet slecht om eens te doen. Een paar dagen onthouding is al genoeg om de meeste effecten terug te krijgen. Je zult ook met je gedachten in een ander perspectief komen, dit geeft je het inzicht dat cannabis een verrijking van het leven is en niet hetgeen waar het omdraait in het leven.

Stoppen met blowen

THC en andere cannabinoïden blijven wel tot 30 dagen in het lichaam. Dus als je helemaal “clean” wil zijn, zal je minimaal één maand geen cannabis moeten gebruiken. Voor de meeste blowers klinkt dit heftig maar is het goed te doen. Probeer je gedachten over cannabis te veranderen. Bekijk voor jezelf de voor-en nadelen van cannabisconsumptie. Trek voor jezelf de conclusie wat jij wilt met cannabis.

Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander juist een nadeel zijn. De volgende voor- en nadelen staan weliswaar naast elkaar, maar zijn niet persé het tegenovergestelde van elkaar.

Voordelen

Nadelen

Ik kan me beter ontspannen

Blowen kost me veel geld

Ik voel me rustiger

Ik krijg geldschulden door het blowen

Ik voel me minder angstig

Het is slecht voor mijn gezondheid

Ik ben minder somber

Ik krijg meer last van benauwdheid

Ik heb minder last van verveling

Ik krijg minder conditie

Ik kan beter slapen

Ik krijg minder energie

Ik ben creatiever

Ik heb vaker ruzie

Ik heb minder last van beven, trillen of me ziek voelen

Ik kom ’s ochtends moeilijk op gang

Ik voel minder lichamelijke pijn

Ik kan me ’s ochtends niet alles meer herinneren

Ik voel minder emotionele pijn

Op school gaat het minder goed

Ik krijg meer energie

Mijn werk gaat minder goed

De smaak van de rook is lekker

Ik heb problemen op mijn werk wegens blowen

Ik heb minder last van piekeren

Ik voel me afhankelijk van wiet/hasj

Het verhoogt de feestvreugde

Ik raak vrienden en/of familie kwijt

Ik heb minder last van nare herinneringen

Ik heb problemen thuis door wiet/hasj

Ik hoor er meer bij

Seks lukt minder goed

Ik voel me stoerder

Ik heb moeite me te concentreren

Ik vind mezelf leuker als ik blow

Ik word er vergeetachtiger van

Ik heb minder last van een vervelende gebeurtenis

Ik heb last van slaapstoornissen door wiet/hasj

Ik kan beter met mensen omgaan

Ik voel me depressiever

Ik kan beter, makkelijker seks hebben

Ik voel me schuldig

Ik heb meer lef

Ik schaam me ervoor

Ik leg makkelijker contact

Ik kom minder de deur uit

Ik voel me beter

Ik eet teveel

Het geeft me troost

Ik word onverschilliger

Ik heb minder behoefte om mezelf pijn te doen

Ik ben een gevaar op de weg

Ik durf meer

Ik voel me een ‘loser’

Ik heb meer honger

Ik heb minder zin in seks

Ik kan beter autorijden

Ik verzorg mezelf slechter

Ik maak me minder druk om dingen

Ik ruik naar rook

Ik heb minder last van gedachten over zelfmoord

Ik word sneller boos als ik geblowd heb

Ik heb minder last van stemmen in mijn hoofd

Ik heb soms spijt van dingen die ik gezegd of gedaan heb

Blowen maakt het gezelliger

Vrienden hebben kritiek als ik blow

Ik durf te zeggen wat ik denk

Mijn ouder(s) heeft/hebben kritiek als ik blow

Anderen vinden mij leuker als ik blow

Mijn vriend/vriendin heeft kritiek als ik blow

Ik voel me aantrekkelijker als ik blow

Ik verzorg mijn huishouden slechter

Ik kan me emotioneel beter uiten

Ik zie steeds minder mensen

Het geeft me voldoening na iets lastigs

Ik hoor stemmen

Ik voel me minder onzeker

Ik zie dingen en/of mensen die er niet echt zijn

Als ik blow, heb ik genoeg aan mezelf

Ik proef dingen die niet echt zijn

Ik vind de wereld minder rot als ik blow

Ik voel dingen die niet echt zijn

De muziek of de film is veel mooier als ik blow

Ik ruik dingen die er niet zijn.

Ik kan alles beter relativeren

 


Zijn er na het lezen van deze lijst voor jou meer nadelen dan voordelen? Dan is het goed om eens kritisch naar je cannabisconsumptie te kijken. Als er mensen om je heen, die het goed met je voor hebben, bezorgd zijn over je gebruik? Sla hun adviezen niet in de wind! Kijk ook goed om je heen. Zijn er in jouw familie verslavingsproblemen? Dit kan erfelijk zijn.

Tips bij het minderen of stoppen

 • Stel voor jezelf jouw doel, minderen óf stoppen.
 • Noteer voor jezelf de voor- en nadelen uit de bovenstaande lijst en bereidt je hierop voor.
 • Plan voor jezelf de datum waarop je wilt beginnen met minderen of stoppen. Stel het niet te lang uit, maar plan een moment op korte termijn. Bijvoorbeeld volgende week, of morgen of nu.
 • Bepaal hoeveel je wilt minderen, je kunt dit in grammen beschrijven of in het aantal joints. - Bepaal dus hoeveel je maximaal wilt blowen.
 • Bepaal op welke dagen je wel en op welke je absoluut niet wilt blowen.
 • Beslis voor welke periode, dus hoe lang jij je aan dit doel wilt houden. Na die periode kun jij je doel gewoon weer bijstellen of er nog een periode achteraan plakken.
 • Stel alleen haalbare doelen, leg de lat niet te hoog! Dan voorkom je teleurstellingen.
 • Schrijf je doel op papier, dan kun je het later nog eens nalezen.
 • Telkens wanneer jij je doel gehaald hebt, kun je jezelf belonen met iets wat je leuk vindt. Als jij je doel een keer niet gehaald hebt, stel je de beloning uit. Op die manier kun je jezelf gemotiveerd houden.
 • Wanneer je je doel een keer niet gehaald hebt, ga je na wat je een volgende keer anders kunt doen om het wel te halen. Ga absoluut niet aan jezelf twijfelen en voel je niet schuldig. Als het af en toe niet lukt, dan is dit misschien jammer, maar geen ramp. Minderen of stoppen met blowen gaat met vallen en opstaan, dat hoort erbij. Wees juist trots op de momenten dat het je wél lukt.
 • Bereid je voor op het krijgen van verlangen of trek. Noteer de situaties waarin het risico bestaat dat je kunt gaan blowen en schrijf op hoe je hier op een andere manier op kunt reageren dan met cannabis.
 • Houd de moed erin en geef niet op.

Een troost, er zijn géén overlijdensgevallen bekend als gevolg van cannabisconsumptie. Cannabis is niet giftig. Maar mocht je om de een of de andere reden een probleem hebben met of door cannabis, alcohol of andere drugs? Zoek hulp! Het is nooit te laat.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.063 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.