GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Vind de juiste kweektent, lampen en potten
In dit blog artikel
In dit blog artikel Waarmee moet je rekening houdenGedoogbeleidKies je soortKies je potKweektent 60Kweektent 80Kweektent 100Kweektent 120Na de oogst
Deel:

Vind de juiste kweektent, lampen en potten

Ben je opzoek naar een kweektent, maar weet je niet welke afmeting je moet nemen? En bij welke tent is welke lamp geschikt? Hoeveel potten? Zie jij door de tenten het licht ook niet meer? Lees dan verder.

Een doel van het kweken van cannabis is dat je zelf weet wat je consumeert. Het andere doel is om efficiënt te kunnen kweken en een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. Zo kunnen de potten weer lekker gevuld worden met dikke vette overheerlijke toppen aan het einde van de kweek. Maar hoeveel planten kan je kweken op één vierkante meter? En hoeveel plantjes passen er in een kweekkast of kweektent? Welke lamp heb je nodig voor jouw kweek? In dit stuk bespreken we de mogelijkheden.

Waarmee moet je rekening houden

In de regel kun je stellen: hoe meer oppervlakte om te kweken, hoe meer opbrengst dit zal opleveren. Ga eerst eens na op welke plek je wilt gaan kweken en hoeveel plaats je tot je beschikking hebt. De kweektenten zijn er in verschillen de maten, dus er is er altijd wel eentje die perfect past op jouw kweekplek. Let er wel op dat hoe groter je kweekoppervlakte is, je ook een grotere lichtbron en een grotere afzuiging nodig hebt. Dus meer stroom gaat verbruiken! Houd hier rekening mee.

Hier een rekenvoorbeeld van een 600 watt lamp die 9 weken lang 12 uur per dag brand, met een gemiddelde van 22 cent per kilowatt/uur.

De lamp verbruikt per dag 600 Watt x 12uur = 7200 Watt = 7,2kW. Voor 9 weken komt dit op 9 x 7 x 7,2 kW = 453,6 kW. Vermenigvuldig dit met kostprijs per kWh 453,6 kW x 0,22ct = €99,72.

In dit rekenvoorbeeld is het nominale vermogen gebruikt, in werkelijkheid zal dit iets hoger liggen omdat het opstarten van de lamp extra vermogen kost. Een LED lamp met dezelfde lichtopbrengst zit op een veel lager verbruik, ongeveer 400 watt. In het bovengenoemde rekenvoorbeeld zijn hier de stroomkosten €66,53.

Het kweken met LED is per ronde voordeliger en na meerdere rondes heb je het verschil in kostprijs eruit. Verder zijn er natuurlijk ook stroomkosten voor de ventilator en de afzuiging. Dit zijn vele lagere kosten, maar verwaarloos ze niet.  

Gedoogbeleid

In een kweektent van 120 x 120 cm kunnen 25 potten van 11 liter. Aangezien het gedoogbeleid ten aanzien van cannabis inhoudt dat er bij maximaal vijf planten geen strafvervolging komt, zullen wij dit als voorbeeld nemen. In een grote kweektent hoef je niet meer planten te zetten voor een hogere opbrengst. Met enige tips en tricks is het mogelijk om met minder planten ook een behoorlijke oogst te krijgen. Als je 1 gram gedroogde cannabis oogst per lichtwattage, ben je al lekker bezig. De kunst is om de kweekruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken door zoveel mogelijk toppen te kweken per oppervlakte en het liefst op een gelijke afstand tot de lamp.

Kies je soort

Houd rekening met welke soort of soorten cannabis je wilt gaan kweken. Heb je een kleine tent van 60 x 60 cm, ga hierin dan bijvoorbeeld geen grote sativa kweken. De kans bestaat dat ze veel te groot wordt. Ben je een beginnende kweker kan je het beste een niet-autoflower soort nemen. Een plantje van regulier of gefeminiseerd zaad blijft groeien bij 16 uur licht of langer. Door het licht in de kweektent 12 uur aan en 12 uur uit te schakelen, activeer je de cannabisplant om te gaan bloeien. Hierdoor is het mogelijk om de afmeting van de plant te beïnvloeden en aan te passen aan jouw kweekruimte.

Kies je pot

Als je ongeveer een idee hebt van hoe groot je jouw plant(en) wilt/kunt laten groeien, moet je de juiste pot kiezen. Hoe groter de pot hoe groter de plant kan groeien, want in een kleine pot kan je geen grote planten kweken.

  • 0,5 liter, voor zaailingen en jonge planten tot 20cm.
  • 2–3 liter, voor planten tot 40cm.
  • 5 liter, voor planten tot 80cm.
  • 11 liter, voor planten tot 100cm.
  • 18 liter, voor planten tot 125cm.

Om de oppervlakte optimaal te benutten kweek je niet in ronde potten maar in vierkante. Heb je plaats genoeg en mag de pot rond zijn? Bekijk dan eens de Air-Pot.

Kweektent 60

Deze tent heeft een afmeting van 60 x 60 cm. Een hoogte van 1,6 meter en een oppervlakte van 0,36 vierkante meter. Het is een perfecte tent die weinig ruimte in beslag neemt. Ideaal om één plant te kweken in een 18 liter pot.
 

Grow tent 60 X 60


Laat het plantje lekker opgroeien met 18 uur licht tot ongeveer 60 -75% van de gewenste hoogte. Schakel dan over naar de bloeiperiode door de lichtduur te verkorten naar 12 uur. Ook in de bloeifase zal het plantje in grootte toenemen, dus laat het niet te groot worden. Hoe lang het plantje doorgroeit in de bloeifase, is afhankelijk van welke strain je kiest. Na enige kweekrondes krijg je hier wel ervaring mee. Door de onderste scheuten te verwijderen kan je bovenin de plant lekkere toppen oogsten. In de groeifase is het ook mogelijk om de plant meerdere keren te toppen en zo 4 tot 8 hoofdtoppen te krijgen. Een andere mogelijkheid is om 4 potten van 5 liter te nemen. De planten hoeven dan minder lang te groeien. De bloeifase kan al ingezet worden als het plantje nog klein is. Maar doe dit niet te vroeg want je wilt je kweektent wel lekker gevuld hebben. Als je deze methode toepast in een kweektent 120 verviervoudig je je opbrengst.

Voor de verlichting heb je aan een kleine kweeklamp genoeg. Een LED lamp van 100 Watt tot 200 Watt of een 250 HPS lamp is al voldoende voor deze tent.

california lightworks germination light

De kweektent 60 is ook ideaal om cannabisplanten te laten voorgroeien. Laat hierin je planten opgroeien tot gewenste hoogte. Met de kleinere lamp bespaar je al een gedeelte op je stroomkosten. Om daarna de planten af te laten bloeien in een grotere kweektent met een grotere lichtbron.

Kweektent 80

Een makkelijke tent voor de beginnende binnenkweker, niet te groot en niet te klein: 80 x 80 cm.

grow tent 80 X 80

Met een hoogte van 1.80 meter kan je lekker experimenteren in deze tent en is hij gemakkelijk in een slaapkamer of een andere kleine ruimte te plaatsen. In deze tent kweek je het beste 1 tot 4 planten. Kweek je hierin één plant, kan je deze plant trainen. Met gebruik van een SROG net benut je elke centimeter van de kweekoppervlakte. Met 4 planten kweek je in deze tent een mooi evenredig bladerdek. Mochten de planten in hun bloeifase nog flink in hoogte toenemen is dit geen probleem voor deze tent en hoef je niet bang te zijn dat de hoofdtoppen tot aan, of zelfs boven, de lamp groeien.

De ideale lamp voor deze tent heeft een afgegeven lichtvermogen van 250 tot 400 Watt.


 

california lightworks solarsystem 275

 

Voor een HPS lamp zal je de afzuigcapaciteit op maximaal moeten zetten om de warmteontwikkeling te compenseren. In ons assortiment vind je LED lampen die speciaal zijn ontwikkeld voor deze tentafmeting ter vervanging van een 400 Watt HPS lamp. Het afgegeven lichtvermogen komt overeen met 400 Watt, terwijl het opgenomen vermogen tussen de 165 – 275 Watt zal liggen, afhankelijk van welk type. Door de lamp met een dimmer te dimmen in de eerste weken van de kweek kan het stroomverbruik nog meer gereduceerd worden.

Kweektent 100

Met deze ten kun je lekker je gang gaan. Door de ruimere afmeting, 1 x 1 meter, kunnen je planten lekker groeien en bloeien.

grow tent 1 X 1 meter

Ook kan je hierin volop experimenteren met het aantal potten en hun inhoud. Toch neemt de afmeting van deze tent niet al te veel ruimte in beslag. Als je gebruik maakt van 4 potten van 18 liter kan je hier 4 grote planten in huisvesten. Door de plant te toppen en de onderste scheuten te verwijderen, zal de plant breder worden en meerdere hoofdtoppen gaan vormen. Hierbij wordt de groeiperiode met een aantal weken verlengd, zodat de tent goed gevuld raakt. Als dit punt wordt bereikt kan er overgeschakeld worden naar de bloeiperiode. Met een beetje oefening kweek je zo een zee van toppen en haal je het maximale uit deze tenten.

Door de ruimere afmeting van het kweekoppervlak is het advies om hier een stevige lamp in te hangen die ook het oppervlak optimaal belicht. Planten die net buiten de lichtzone staan krijgen wel licht, maar de intensiteit is hier een stuk minder. Daardoor zullen de toppen in de bloei minder zwellen en de oogst zal een stuk lager zijn. Neem voor deze tent een lamp met een lichtvermogen van 400 tot 600 Watt.

grow lamp

Dit kan een HPS lamp zijn, maar ook hier gaat de voorkeur naar een LED lamp. Door de grotere afmetingen heb je de mogelijkheid om één of twee lamparmaturen op te stellen. De LED lampen zijn speciaal ontworpen voor deze tentafmeting. Door in deze tent twee LED lampen te instaleren, haal je het uiterste uit jouw kweektent.

Kweektent 120

Voor de echte hobbykweker is er de kweektent 120.

grow tent 120

Met een kweekoppervlak van bijna 1,5 vierkante meter kunnen hier met gemak vier of vijf grote cannabisplanten in 18 liter potten afbloeien. Door ze, zoals eerder beschreven, langer te laten voorgroeien oogst je net zoveel als wanneer je er zestien potten van 11 liter in zet. Door de veelzijdigheid van deze grote kweektenten is van alles mogelijk.

Op het gebied van verlichting zijn ook hier weer meerdere mogelijkheden. Advies is om deze tenten te verlichten met minimaal 600 Watt lichtvermogen voor de beste resultaten. Ook hier is er de mogelijk om twee LED lampen te instaleren.

Samen met de afzuiging en ventilatie sets maak je je tent helemaal compleet en klaar voor je eerste kweek. Want met de bovengenoemde producten ben je in staat zelf hoogwaardige cannabis te kweken van superieure kwaliteit! Als je bedenkt wat je jaarlijks naar de koffieshop brengt, is het misschien de moeite waard om te investeren in een binnentuintje.

Na de oogst

De tenten zijn na de oogst een perfecte droogruimte. Ook als je buitenwiet kweekt! In de kweektent 120 droog je met gemak vijf grote buitenplanten. Met een gecombineerde meter houd je de luchtvochtigheid en de temperatuur in de gaten en kan je dit bijsturen als het nodig zou zijn. De afzuiging met koolstoffilter voorkomt geuroverlast bij het drogen van jouw zelf gekweekte cannabis.

Happy growing!

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.071 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.