GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Wietzaden ontkiemen: de meestgestelde vragen met antwoorden
In dit blog artikel
In dit blog artikel Kun je wietzaden ontkiemen in een glas water? Bij welke temperatuur onkiemen wietzaden het beste? Wietzaden ontkiemen in het donker? Of in licht? Kan ik potgrond, aarde of steenwol gebruiken? Wietzaden ontkiemen jiffy/peat pellet? Wietzaden ontkiemen op watten / keukenpapier / koffiefilter? Wanneer kan ik wietzaden laten ontkiemen?Kan ik een propagator gebruiken? Wietzaden ontkiemen en dan?Beste manier om wietzaden te ontkiemen?  Hoelang duurt het voordat wietzaden ontkiemen? De wietzaden ontkiemen niet, wat kan er mis zijn? 
Deel:

Wietzaden ontkiemen: de meestgestelde vragen met antwoorden

Het ontkiemen van wietzaden kan op verschillende manieren. Je wil natuurlijk dat je zaadjes uitgroeien tot mooie, gezonde planten. Door de juiste methode te gebruiken, is dit mogelijk. Wij hebben de meest gestelde vragen rondom het ontkiemen van wietzaden op een rijtje gezet.

Heb je problemen met het ontkiemen? Wij hebben de meest voorkomende oorzaken van niet-ontkiemen ook voor je uitgeschreven, mét passende oplossingen! Staat je vraag er niet tussen? Neem dan even contact op: onze specialisten helpen je graag verder. 

Spongepot set Ontkiemings setje

Grootste kans op ontkiemde zaadjes? Bestel de Spongepot ontkiemingsset voor slechts €5,95!

Kun je wietzaden ontkiemen in een glas water? 

Een methode die vaak aangeraden wordt, is de wietzaden ontkiemen in een glas water. Dit werkt als volgt; vul een glas met zuiver water en laat de zaden erin vallen. Zet het glas vervolgens op een donkere plaats en wacht tot je het worteltje ziet verschijnen. Meestal gebeurt dit na twee tot drie dagen. Vervolgens kun je de gekiemde zaadjes planten. 

Er zijn echter ook risico's verbonden aan het ontkiemen van wietzaden in een glas water: er is een behoorlijke kans dat de zaden verstikken of gaan rotten. Ook loop je het risico dat de gekiemde zaadjes beschadigd raken bij het verplaatsen van glas naar grond.

Bij welke temperatuur onkiemen wietzaden het beste? 

Voor de meeste wietsoorten ligt de beste temperatuur voor ontkieming van zaden op 20-22°C. Tropische sativa’s hebben het graag nog iets warmer, een kush uit de bergen staat liever net wat koeler. 

Wietzaden ontkiemen in het donker? Of in licht? 

Wietzaadjes hebben helemaal geen licht nodig om te ontkiemen: ze kunnen dit perfect in het donker. Totdat de eerste blaadjes verschenen zijn, heeft het niet zoveel zin om ze onder een lamp te plaatsen. Als je moeite hebt om je kweekruimte warm genoeg te houden, helpt een kweeklamp vaak wel om de temperatuur overdag net een paar graden te verhogen en zo de ontkieming te verbeteren. 

Kan ik potgrond, aarde of steenwol gebruiken? 

Een goede methode om wietzaden te ontkiemen, is om ze rechtstreeks te zaaien in je groeimedium. Dat kan potgrond/aarde, kokos of steenwol zijn. Kies organische potgrond zonder toegevoegde kunstmest, potgrond die bedoeld is om in te zaaien,onbemeste kokos of steenwol.  Maak voor ieder zaadje een kuiltje van ±0,5cm diep en bedek ze nadat je ze in het kuiltje hebt geplaatst. Sproei vervolgens lichtjes zodat er voldoende vocht is om te ontkiemen. 

Let erop dat het medium niet uitdroogt, maar ook niet oververzadigd raakt met water. De ideale luchtvochtigheid is (vanaf nu tot aan de bloei) tussen de 50-70%.  Na 3-7 dagen zou je de zaailingen moeten zien verschijnen.

Wietzaden ontkiemen jiffy/peat pellet? 

Hoewel ieder tuincentrum je deze van harte zal aanraden, zijn jiffy’s en peat pellets niet zo geschikt om wietzaden in te ontkiemen. Vaak hebben ze de verkeerde zuurtegraad, wat het proces bemoeilijkt en als je niet op tijd bent met verplanten geven ze later problemen met wortelrot omdat ze teveel water vasthouden.

Wietzaden ontkiemen op watten / keukenpapier / koffiefilter? 

Een andere methode om zaden te ontkiemen, is om ze in vochtige watten te plaatsen tot het worteltje verschijnt. Bevochtig een handvol watten en plaats de zaadjes in het midden. Zet ze in een doosje of hang ze in een zakje tot het worteltje verschijnt. Deze methode heeft een aantal grote nadelen, de voornaamste zijn de verhoogde kans op schimmel of rot en het risico dat de kiemworteltjes beschadigd raken bij het verplanten.

Een iets beter alternatief is keukenpapier of ouderwetse papieren koffiefilters. Plaats je zaadjes tussen het papier en bevochtig dit, maar maak het niet té nat. Plaats het geheel in een doosje of zakje, op een donkere vochtige plek en wacht tot de zaadjes gekiemd zijn. Zet het doosje op zijn zijkant of hang het zakje op, zodat de zwaartekracht kan helpen bij de ontkieming. Met deze methode kiemen de meeste zaadjes binnen 24-48u. 

Als ze gekiemd zijn kan je ze héél voorzichtig in een kuiltje van ±1cm diep planten in je medium. 

Wanneer kan ik wietzaden laten ontkiemen?

In principe kan je het hele jaar door zaden ontkiemen. Afhankelijk van welk type wietzaad je hebt en of je binnen of buiten kweekt, zijn bepaalde perioden beter geschikt dan andere.

Binnen: Heel het jaar

Buiten: Gefeminiseerde en reguliere zaden ontkiem je best op tijd, in het noordelijk halfrond betekent dat dat je ongeveer half april begint met je zaden te ontkiemen, zodat ze naar buiten kunnen na de IJsheiligen, half mei. Begin je later, dan bestaat de kans dat je planten niet helemaal volgroeid zijn als ze beginnen te bloeien. Planten zaaien in het najaar voor buiten is zinloos, deze beginnen door de korte daglengte meteen te bloeien en zullen nooit uitgroeien tot een mooie struik met een grote oogst.

Autoflower wietzaden groeien véél sneller dan hun ‘normale’ zusjes, ze houden er ook niet van om verplant te worden. Ontkiemen kan je dus best doen wanneer het ’s nachts warm genoeg is om de zaailingen buiten te laten staan. Vanaf half mei, na de IJsheiligen, is de beste periode om ze te ontkiemen.

Kan ik een propagator gebruiken? 

Propagators (mini-kasjes) zijn superhandig om je zaden te laten ontkiemen. Ze houden de luchtvochtigheid hoog en zijn met een klein matje gemakkelijk te verwarmen. Let er wel op dat er voldoende ventilatie/luchtstroming is om te hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming/rot te voorkomen.

Wietzaden ontkiemen en dan?

Nadat je wietzaden zijn gekiemd, ga je ze héél voorzichtig in het groeimedium oppotten. Maak een kuiltje van ongeveer een cm diep en plaats het kiemplantje erin, bedek het vervolgens en sproei lichtjes. De zaadjes bezitten energiereserves die de kiemplantjes opgebruiken om de eerste twee weken te kunnen groeien. Alles wat ze nodig hebben zit in deze reserves, je hoeft dus geen mest te geven aan je kiemplantjes. Dit kan zelfs meer kwaad dan goed doen, de kiemplantjes kunnen verbranden nog voor ze beginnen te groeien.

Beste manier om wietzaden te ontkiemen?  

Rechtstreeks in je medium of in de Spongepot is voor de meesten de beste manier. Op deze manier heb je het minste kans om de delicate kiemworteltjes te beschadigen en kunnen je plantjes meteen beginnen met groeien. 
Veel kwekers zweren echter bij de koffiefilter-methode of het glas water, als je voorzichtig genoeg bent, hebben deze als voordeel dat je het precieze moment van de ontkieming kan weten. Doe wat werkt voor jou en waar je je goed bij voelt.

Hoelang duurt het voordat wietzaden ontkiemen? 

Hoe lang het duurt voor wietzaden ontkiemen is afhankelijk van de soort en de temperatuur.
Meestal zijn de zaadjes na 24uur tot 4 dagen ontkiemd, bij sommige soorten kan het echter tot 10 dagen duren. Als je zaadjes daarna nog steeds niet ontkiemd zijn, zal dit waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.

De wietzaden ontkiemen niet, wat kan er mis zijn? 

Het is niet altijd jouw fout als de zaden niet ontkiemen. Er kunnen veel factoren zijn die een moeilijke of mislukte ontkieming kunnen veroorzaken. 

 • De aarde kan bijvoorbeeld besmet zijn met schimmels, of het tuincentrum heeft je compleet verkeerde aarde aanbevolen. Dit kan zorgen voor problemen. 
 • Zweterige handen kunnen zuren bevatten, en dit kan vertraging opleveren.
 • Tevens kunnen schimmels op de zaden of aarde worden overgedragen door de handen.
 • Hard water? Te natte of te droge aarde? Te koud? Te warm? Deze factoren kunnen allemaal zorgen voor slechte ontkieming van je wietzaadjes.
 • Het is mogelijk dat een slechte ontkieming door een foutief gekalibreerde of defecte EC-meter wordt veroorzaakt. 

Mogelijke problemen:

Schimmelinfectie

Een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte of compleet misluke ontkieming is een schimmelinfectie. Dit kun je herkennen aan een witte, pluizig uitziende substantie op één kant van het zaadje. Schimmel kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, bijvoorbeeld een te koude en natte omgeving of een omgeving zonder zuurstof. Tevens kan de aarde van mindere kwaliteit zijn, kan een onjuiste zuurtergraad schimmel veroorzaken, alsook factoren zoals te hoge luchtvochtigheid, slechte luchtcirculatie, verkeerde temperaturen en overbewatering.

Is het zaadje door schimmel aangetast? Dan zul je zien dat de binnenkant van het wietzaadje is veranderd in een gelige substantie. 

 • TIP: In een kleine kas dien je de luchtcirculatie extra te stimuleren. Zowel zaden als de ultrajonge kiemplantjes zijn gebaat bij goede luchtcirculatie. Tevens dient het groeimedium goed belucht te zijn. Daarnaast dient de luchtvochtigheid op 50%-80% liggen. Indien je je zaden afdekt, zorg dan dat je de deksel half open laat zodat er voldoende luchtcirculatie kan plaatsvinden. Zo blijft ook de luchtvochtigheid op peil.

Te hoge of te lage temperatuur

Is je wietzaadje goed begonnen en heeft het een worteltje ontwikkeld, maar is het vervolgens volledig gestopt met groeien? Schimmel kan een oorzaak zijn, maar kijk ook zeker even naar de temperatuur. Zowel te hoge als te lage temperaturen kunnen er voor zorgen dat het wietzaadje stopt met ontkiemen / groeien. 

De EC-waarde, oftewel zoutwaarde, is te hoog

Wanneer een opkomende zaailing ineens sterft, dan kan de zoutwaarde ook een mogelijke oorzaak zijn. Zorg dus dat je de waarde van het substraat controleert. Vergeet ook niet om je EC meter te bekijken, want ook hier kan de oorzaak liggen. Deze kan defect zijn of kun je eventueel opnieuw calibreren. 

De kwaliteit van het water

De juiste PH waarde van het water is van belang. Deze dient als volgt te zijn:

 • Wietzaden ontkiemen in aarde: PH waarde 6,5
 • Wietzaden ontkiemen in steenwol: PH waarde 5.6 - 5.8

Het beste kun je je wietzaadjes overigens bewateren met flessen water. De hoofdreden is namelijk dat kraanwater zouten, chloor en fluoride bevat, wat de kweek niet ten goede komt. Deze stoffen kunnen de groei van het kiemplantje, dat nog erg gevoelig is, belemmeren. Toch kraanwater gebruiken? Zorg dan dat je heet water pakt neemt en dit buiten laat afkoelen in een emmer. Hierdoor kan in ieder geval de chloor eruit verdampen.

Ook belangrijk: Je hoeft geen voedingsstoffen te geven aan wietzaden en zaailingen. Voedingsstoffen doen in het prille begin meer kwaad dan goed. 

 • TIP: Ga niet aan de slag met peat pellets en jiffys. In advertenties zal men beweren dat het goed is voor het ontkiemen van je wietzaadjes, maar dit is helemaal niet waar. De PH waarde van deze producten is namelijk te hoog, waardoor de ontkieming wordt geremd. 

Zaailingen zijn zwakke sprietjes

Wanneer je zaailingen eruit zien als zwakke sprietjes, dan wordt dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door te weinig licht. Zorg dat jonge plantjes meer licht krijgen, bijvoorbeeld door de lichtbron te verplaatsen of de plantjes dichter bij de lichtbron te brengen. 

 • TIP: Is je zaailing al te lang en gestrekt geworden? Zet er dan een stokje naast om het plantje te ondersteunen totdat deze is aangesterkt, en plaats het plantje dichterbij de lichtbron. 

De zaailing is omgeknakt

Een omgeknakte zaailing wordt meestal veroorzaakt door een schimmel die de steel heeft afgezwakt. Hierdoor verwelkt het plantje en zal deze sterven. 

 • TIP: De juiste hoeveelheid water is belangrijk: te weinig water zorgt ervoor dat de plantjes verdrogen. Te veel water kan er voor zorgen dat de zaailingen verdrinken en het kan schimmel veroorzaken. Kortom: het substraat dient altijd vochtig te zijn, maar niet té. 
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.069 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.