GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Ontkiemen van cannabiszaden voor de buitenkweek: wat is de beste methode?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Buitenwiet zaadjes van SiriusDe juiste omstandigheden bij het ontkiemen van wietzadenGemakkelijk wietzaden ontkiemen met producten van SiriusCannabiszaden ontkiemen in de aardeCannabiszaden Ontkiemen op verschillende manierenWietzaadjes Ontkiemen met een koffiefilterWietzaden ontkiemen in keukenpapierWietzaadjes Ontkiemen in water
Deel:

Ontkiemen van cannabiszaden voor de buitenkweek: wat is de beste methode?

De lente staat alweer voor de deur en een nieuw cannabis buitenkweek seizoen kan over enkele weken beginnen. Op dit moment is het nog wat vroeg om te beginnen met het ontkiemen van de wietzaden. Maar het is wel tijd om het aanbod wietzaden uit de Seedshop te bekijken en een plan te bedenken wat je gaat doen met de buitenkweek deze zomer.

Ga je op aarde kweken? Doe je dat dan in de volle grond of doe je dat in kuipen of potten? Of ga je deze zomer misschien een ronde wiet kweken op kokos? Allerlei vragen waarover je in deze tijd, voor de kweek begint, in alle rust kunt beslissen. Als je je in de maand mei pas af gaat vragen hoe je het gaat doen en dan pas aan de voorbereidingen begint, ben je een beetje aan de late kant en haal je niet het maximale uit de buitenkweek. 

Buitenwiet zaadjes van Sirius

Het ontkiemen van cannabiszaadjes voor de buitenkweek is altijd weer een mooi moment van het jaar. Het geeft immers aan dat de zomer in aantocht is. Zoals het spreekwoord luidt: één zwaluw in de lucht geeft nog geen zomer. Zo is het ook met het ontkiemen van wietzaden. Op een mooie zonnige dag in februari begint het mij soms al te kriebelen om een wietzaadje te ontkiemen. Maar dat is rond die tijd nog veel te vroeg. In deze periode is het te koud en vriest het nog te vaak.

Wil je biologisch wiet kweken, dan is het nu het juiste moment om het aardemengsel aan te maken. De toevoegingen zoals compost, beendermeel en wormenmest die door de grond gemengd worden, kunnen al beginnen met het maken van een rijke levende aarde met veel gezonde micro-organismen.

Onder koude omstandigheden ontkiemen wietzaden niet. Ook is het aantal licht uren te weinig in deze tijd van het jaar. Als het zaadje al uitkomt, is de kans groot dat het meteen in bloeifase gaat. Het plantje zal een hoop stress ondergaan, wat niet gunstig is voor een goede start van de buitenkweek en de verdere groeifase. Nog even geduld dus. Maar lang gaat het niet meer duren. Sommige kwekers beschikken over een kweektent met lamp. Dan is het wel mogelijk om eerder te beginnen met ontkiemen. Je kunt je dan wel voorstellen dat je zo hele grote planten kunt kweken.

 

Grote planten kunnen meer opbrengst opleveren, maar zijn ook kwetsbaar. Ze zijn moeilijk te verplaatsen en takken zullen altijd met stokken of een net ondersteund moeten worden om ze te beschermen tegen de wind en hevige regen.

Een ander voordeel zou zijn dat je stekken kunt maken als je vroeg begint met het ontkiemen van cannabiszaden. Op deze manier kan je de wietplant vermeerderen. Het is een kwestie van timing, zodat je eind april de stekken kunt nemen en je half mei vijf mooie gewortelde clones hebt van jouw favoriete cannabis strain.  

De juiste omstandigheden bij het ontkiemen van wietzaden

Wietzaadjes ontkiemen kan op meerdere manieren. Welke manier het beste is, is die manier waar jij het meest succes mee hebt. Het gaat erom de juiste omstandigheden voor het ontkiemen te creëren en die te behouden. Dus maakt het niet veel uit hoe je dat doet. Sommige manieren zijn af te raden en andere met een groot kiem-succes hebben het nadeel dat de ontkiemde zaden overgeplant moeten worden.

Ervaren kwekers hebben zo allemaal hun eigen manier. Ben je een beginnende kweker, bepaal dan voor jezelf met welke kiem methode jij het ideale klimaat voor het wietzaadje kan bieden. Voor welke manier je ook kiest, werk met schone materialen en gebruik schoon water. Geef geen voeding, dat komt later pas. Het zaadje heeft genoeg voedingstoffen van zichzelf voor de eerste twee weken. Wat ik wel aan kan bevelen is om een wortelstimulator of een plantversterker te gebruiken.

Autoflower zaden ontkiemen op dezelfde manier als gefeminiseerde- of reguliere zaden. Wietzaadjes ontkiemen niet bij lage temperaturen. Ook bij hoge temperaturen is ontkiemen moeilijk door de kans op uitdroging van het kweekmedium of het kiempje zelf.

De juiste omstandigheden creëren is de basis van het ontkiemen van de cannabis zaden voor de binnen- maar ook de buitenkweek. Hou de omgeving van het zaadje constant vochtig en de temperatuur tussen de 20℃ - 23℃. Hierbij zullen de cannabiszaadjes snel ontkiemen. Het duurt dan ongeveer 48 - 72 uur totdat het schilletje openbarst en een kleine wortelpunt zichtbaar wordt. Heeft het zaadje een dikker schilletje kan het ontkiemen langer duren.

Als je een wietzaadje goed bekijkt zie je dat het aan één kant een plat stukje heeft en aan de andere kant een puntig stukje. Dit is ook de richting dat het penworteltje gaat groeien. Dus plant het wietzaadje om te ontkiemen met het puntje naar beneden. Het kiempje hoeft zich dan niet onnodig te draaien en zal sneller boven de grond uit komen. 

Lees ook: Fase ontkiemen

Gemakkelijk wietzaden ontkiemen met producten van Sirius

In de webshop zijn meerdere producten te verkrijgen die het ontkiemen van wietzaden makkelijker maken. Met de kant en klare ontkiem sets en starter plugs heb je het juiste medium om in te ontkiemen. Zet ze in een propagator om niet te veel vocht te laten verdampen en een hoge luchtvochtigheid te bieden.

Gebruik een warmtemat bij koudere temperaturen. Zet de mat niet constant aan, continue warmte kan voor oververhitting zorgen. Beter strooi je een laag aarde of perliet op de bodem van de propagator en maak je het nat met water. Zet hier de potjes of de plugs op. Zo wordt het nooit te warm. Komen de ontkiemde wietplantjes boven de grond, dan hebben ze licht nodig. Als het nog vroeg in het jaar is, licht je het beste de plant bij met een lamp.

Cannabiszaden ontkiemen in de aarde

De meest natuurlijke en voor de hand liggende manier is om het zaadje direct in de aarde te laten ontkiemen. Een normale potgrond is voldoende.

  1. Doe een hoeveelheid aarde in een bak of een kom en haal alle grote stukken eruit of maak ze klein, Eventueel kan je er ongeveer ⅓  perliet, kokos of zand aan toevoegen om de aarde luchtiger te maken.
  2. Vul de kweek potjes met aarde en geef goed water. Laat het overtollige water onderaan de potjes weglopen en laat ze staan.
  3. Neem de zaden die je wil ontkiemen en stop ze in een glaasje water en laat ze een dag donker en warm staan. Zo wordt het schilletje van het zaadje lekker zacht.
  4. Na 24 uur is ook het organisch leven in de aarde begonnen en kan het zaadje geplant worden.
  5. Maak een kuiltje van een halve centimeter diep en plaats het wietzaadje met puntige deel naar beneden.
  6. Bedek het zaadje met aarde en sproei voorzichtig een beetje water over de aarde. Doe dit met een plantenspuit. Een straal water uit de kraan of gieter spoelt het zaadje weg.

Ontkiemde wietzaden verplanten doe je ook het beste op deze manier als je ervoor kiest om buiten de aarde te ontkiemen. Het duurt ongeveer 4 tot 10 dagen tot het ontkiemde zaadje boven de grond uitkomt. Ook dit is weer afhankelijk van meerdere factoren.

Cannabiszaden Ontkiemen op verschillende manieren

Om het zaadje gecontroleerd te laten ontkiemen doen veel kwekers dit zonder aarde. Het vergt extra aandacht, maar is daardoor nauwkeuriger bij te houden en te regelen. De ontkiemde wietzaden planten is waar het vaker fout kan gaan. De jonge kiempjes zijn immers zeer fragiel.

Wietzaadjes Ontkiemen met een koffiefilter

Persoonlijk is mijn favoriete manier voor het ontkiemen van wietzaden buiten het medium, de koffiefilter methode. Er is altijd wel een kastje in huis waar kamertemperatuur heerst. In mijn geval is dat de meterkast. Hierin lopen verwarmingsbuizen en het is er ideaal om er een gripzak in op te hangen.

  1. Leg een koffiefilter op een bord met water. Als het filter zich heeft volgezogen met water schud je het overtollige water eraf.
  2. Vouw de koffiefilter open en plaats de zaden in het filter. Plaats ze zo dat later het puntige gedeelte van het zaadje naar onder wijst. Op deze manier krijg je een kaarsrechte wortelpunt die naar onderen groeit.
  3. Stop het koffiefilter in een gripzak. Sluit de zak en hang hem met een stuk tape op aan de binnenkant van de kastdeur.

Elke 12 uur leg ik de zak een paar minuten plat zodat het water onderaan de zak weer door het filter wordt opgezogen. Door de zak tegen het licht te houden kan ik nauwkeurig het verloop van het ontkiemen volgen. Als het worteltje ongeveer 2 centimeter lang is, plant ik het voorzichtig in een kweekpotje met bewaterde aarde, zoal hierboven beschreven. Met het worteltje naar beneden plant ik zo diep dat het schilletje net onder de oppervlakte zit.

Wietzaden ontkiemen in keukenpapier

Wat ook veel kwekers doen is zaden ontkiemen tussen lagen keukenpapier. Dit moet je zeer nauwlettend in de gaten houden omdat de kans op uitdroging zeer groot is. Elke 6 tot 8 uur zal je moeten controleren en bevochtigen. Het gebruik van wattenschijven is af te raden omdat de worteltjes in de watten kunnen blijven haken.

Het beste leg je twee lagen keukenpapier op een bord en maak ze vochtig. Plaats hierop de wietzaadjes en bedek ze met nog twee lagen keukenpapier. Controleer regelmatig zodat het niet uit gaat drogen en hou het geheel goed vochtig met een plantenspuit, maar maak het niet te nat. Het duurt ongeveer 48 - 72 uur voordat de zaadjes uitkomen. Als het witte wortelpuntje zichtbaar is, verpot je het naar een kweekpotje.

Wietzaadjes Ontkiemen in water

Een andere manier van wietzaden ontkiemen is in water. Sommige kwekers laten hun zaden geheel ontkiemen in water. Op deze manier houd je het zaadje goed vochtig maar de kans op schade aan het zaadje is groot. Daarom raad ik deze methode niet aan.

Het zaadje 24 uur in water te laten staan voor het in de aarde te planten, zoals boven beschreven, geeft juist een voordeel. Ik denk dat dit de reden is waarom kwekers ervoor kiezen om te ontkiemen in water.

Omdat ik zelf zaden maak, is het voor mij een extra controle of het zaadje levensvatbaar is. Goede zaden blijven de eerste tijd drijven. Leg je een cannabis zaadje in het water en het zinkt gelijk naar de bodem, weet je dat het geen goed zaadje is. De wietzaden die bij Sirius te verkrijgen zijn, zijn van de hoogste kwaliteit. Dus hoef je daarover geen zorgen te hebben.

Zo zie je maar, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Elke kiem methode heeft zijn voor- en nadelen. Welke methode je ook kiest, zorg voor de juiste omstandigheden! En onthou dat je met iets levends van moeder natuur bezig bent.

Op naar een succesvol en zonnig buitenkweek seizoen.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.253 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.