GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Synthetisch of organische voeding voor (wiet) planten?
In dit blog artikel
In dit blog artikel Gezonde grond, gezonde plantenSynthetisch wiet kwekenDe keuze is aan jou
Deel:

Synthetisch of organische voeding voor (wiet) planten?

Net als alle andere levende organismen hebben planten voeding nodig, nutriënten om te kunnen groeien en bloeien. Zoals je ongetwijfeld zelf ook zult weten, speelt je dieet een grote rol in hoe je je voelt en hoe je er uit ziet. Je bent wat je eet. Als je ziek bent, verzorg je jezelf met extra vitaminen, geen stress en in een ernstig geval neem je medicatie.

Als cannabiskweker wil je je planten zo goed mogelijk verzorgen. Je hebt vast en zeker de voor- en nadelen afgewogen van synthetisch, dan wel organisch wiet te kweken. Misschien is het voor jou zonneklaar dat jouw methode de beste is. Voor degene die nog twijfels heeft, is hier een overzicht van de belangrijke verschillen.

Gezonde grond, gezonde planten

Organisch betekent in het geval van meststoffen niet hetzelfde als biologische voeding in de supermarkt. Organisch wil zeggen dat de ingrediënten en materialen die gebruikt worden om je planten te voeden en te verzorgen van natuurlijk oorsprong zijn en geen negatieve invloed uitoefenen op de gezondheid van mens, dier en natuur. De grond raakt niet uitgeput en je planten ook niet. In plaats daarvan wordt er juist een gezonde aarde gecreëerd, waarbij het bodemleven (schimmels, bacteriën en kleine bodemdiertjes zoals regenwormen) floreert. Op die manier kan de aarde juist verrijkt worden en wordt ze rijker aan mineralen en houdt ze beter water vast.

Dit geldt niet enkel voor het kweken van wiet. Ook bij het telen van groenten, fruit en kruiden is het voordeel van organische voeding gebruiken zeer groot. Er is ondertussen genoeg informatie over de gevolgen van intensieve landbouw waarbij chemische pesticiden worden gebruikt.

Er wordt dus gebruik gemaakt van organisch materiaal; natuurlijk afval. Dit zijn dode resten van plantaardige en dierlijke oorsprong, en uitwerpselen, zoals het ook overal in de natuur wordt teruggevonden. Er wordt geen gebruik gemaakt van ingrediënten en materialen die synthetisch zijn vervaardigd. Een gezonde bodem zorgt tevens voor een beter wortelgestel.

Synthetisch wiet kweken

Hierbij wordt er wel gebruik gemaakt van bewerkte producten, die niet zo gemakkelijk door de natuur worden afgebroken. Ook blijven de chemische resten achter in je planten, wat kan resulteren in wiet die minder fijn rookt (ook wel ‘ruwere’ wiet genoemd). Bovendien is het idee niet prettig dat je wiet, die zo veel medicinale eigenschappen kan bezitten, teniet gedaan wordt door het gehalte aan stoffen die je vergiftigen.

Maar waarom kweken mensen dan met synthetische middelen? Omdat het allemaal veel sneller gaat, natuurlijk. Op korte tijd nemen je planten heel veel van een bepaalde voedingsstof op, waardoor ze er veel sneller mooi uit zien. En je kans hebt op een hogere opbrengst, hoewel het uiteindelijk verzwakte planten zijn. Ook kun je je oogst beter ‘controleren’. Met de meststoffen kun je de perfecte N-P-K (Stikstof, Fosfor en Kalium) verhouding creëren.

Macronutriënten

Planten hebben van Stikstof, Fosfor en Kalium relatief grote hoeveelheden nodig. Maar was is hun rol?

Stikstof (N) is essentieel en vormt de basis. Overal in de lucht is stikstof terug te vinden. De atmosfeer bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof. Stikstof is onmisbaar in de aanmaak van aminozuren, die de basis zijn voor eiwitten. Ook zorgt N ervoor dat de bladeren van je plant groen zijn (chlorofyl) en er fotosynthese plaats kan vinden. Als je plant gele bladeren heeft, kan dit een teken zijn dat het een tekort heeft aan N.

Fosfor (P) is eveneens een heel belangrijk element. Het helpt de plant om te groeien en voorziet de plant van energie. Fosfor is heel belangrijk voor een goede zaadvorming en afrijping.

Kalium (K) zorgt voor goede vruchten, en in het geval van cannabis voor dikke toppen. Ook helpt kalium de plant sterk te worden zodat ze zich goed kan verweren tegen ziektes, nadelige insecten en kou.

Bij organische kweekvoeding zijn deze macronutriënten, samen met andere essentiële mineralen en sporenelementen,  verkrijgbaar voor planten in opneembare vorm. De voedingsstoffen worden langzaam vrijgelaten, waardoor de plant niet te veel binnen krijgt, maar op zijn eigen tempo de stoffen in zich op kan nemen. Dit in tegenstelling tot synthetische voeding, waarbij de kans op verbranding (te veel aan voeding) groter is, omdat deze direct worden opgenomen door de plant.

Biotabs zorgt voor de optimale N-P-K waarden voor jouw wietplanten.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk gaat het erom dat je lekker wiet hebt. Toch? Liefst op een goedkope, effectieve manier. Voor mij is het zonneklaar dat duurzaamheid voorop staat. Door organisch te kweken maak je je grond elk jaar gezonder en werk je mét de natuur, in plaats van ertegen.

Planten kweken op synthetische basis vergt heel veel energie. Je moet constant alles onder controle houden. Bovendien put je de aarde ermee uit en je portemonnee, want je hebt veel bestrijdingsmiddelen en boosters nodig om je planten te laten presteren. Verder  verbeter je de bodem voor 0% met chemische kunstmeststoffen. Chemische meststoffen bestaan uit hoge concentraties minerale zouten die het bodemleven kapot maken. Ze remmen de microbiologische activiteit, die super belangrijk is voor het behouden van een luchtige en levendige bodem. Door je grond te bewerken met synthetische middelen, krijg je dode grond, dat heel moeilijk water vast houdt en waar bijna niks op wil groeien. 

Als je de natuur zo veel mogelijk haar gang laat gaan, zie je dat alles kan floreren. Insectenplagen en plantenziektes nemen niet de overhand, alles is in een balans. Wanneer je de natuur te veel ontregelt met chemische processen, groeit de kans voor een ongezonde leefomgeving. 

Laat de natuur meer haar eigen gang gaan en werk samen met haar, in plaats van tegen haar.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.283 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.