GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
6 beginnersfouten bij het verzorgen van de mescaline-cactus peyote
In dit blog artikel
In dit blog artikel De legende over de Vision QuestDe bakermat van de peyoteBeginnersfouten bij het kweken van een peyote cactus:1. Je Peyote cactus teveel of niet genoeg water geven2. Gebruik maken van de verkeerde grondmix voor je cactus3. Te veel voeding/meststof4. Te veel zonlicht, of juist te weinig5. Je peyote cactus te vroeg oogsten6. Kraanwater in plaats van regenwaterSirius klantenservice beantwoordt al jouw cactus vragen!
Deel:

6 beginnersfouten bij het verzorgen van de mescaline-cactus peyote

Zelf ben ik zodanig gehecht geraakt aan mijn eigen peyotes, dat ik het misschien niet over mijn hart kan verkrijgen, ze ooit te oogsten… Maar tips om ze zo goed mogelijk te verzorgen heb ik zeker, of je dit nu doet omdat je van ze houdt, of omdat je ze groot en rond wilt krijgen, voor een psychedelische ervaring. In dit blog help ik je op weg om met een realistische kijk je eigen peyote cactus te verzorgen. Hieronder volgen 6 veel voorkomende beginnersfouten in het verzorgen van een peyote cactus. 

Peyote is een psychedelische cactus die tot de verbeelding spreekt. Toen de westerse wereld voor het eerst in contact kwam met een psychedelicum in de jaren ‘50, was het mescaline waarmee ze voor het eerst kennis maakte. Nog voor psilocybine, DMT of welk ander entheogeen dan ook. 

In de literatuur vind je talloze boeken terug waarin de inspiratie voor een groot deel te danken is aan een trip met mescaline. Kijk maar naar Aldous Huxley bijvoorbeeld, die in zijn bekende werk The Doors Of Perception het gebruik van dit psychedelicum beschrijft. Ik kan je wel vertellen dat het echt een eer is om een peyote te mogen verzorgen. Wil je het succesvol aanpakken, hou dan rekening met een aantal factoren. 

Ben jij een zorgzame ouder?

Toen ik achttien was en net uit huis ging, moest ik nog veel leren over verantwoordelijkheid. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je zonder veel moeite en vooral aandacht een prachtige collectie kamerplanten bij elkaar creëert. Mijn studentenkamer zag er maar zielig uit met een verdorde vetplant en een verzameling sprieterige kruiden. Ik keurde ze nauwelijks een blik waardig en had mijn hoofd bij andere zaken, zoals mijn schoolpunten. Af en toe kreeg ik op de fiets last van een schuldgevoel omdat ik alweer vergeten was ze water te geven. Enkele tellen later was mijn aandacht alweer gericht op iets anders in mijn drukke leven. 

"Het verzorgen van een cactus is toch niet zo moeilijk?"

Je hoort wel vaker dat mensen die voor het eerst een plantje nemen, kiezen voor een cactus, omdat dit bijna geen moeite kost. Een cactus heeft nauwelijks water nodig en weinig aandacht, zou je denken. Toch gaan cactussen vaak dood, omdat men er geen idee van heeft dat deze prikkelbare vriend toch bepaalde eisen stelt.

Als je genoeg informatie bij elkaar hebt gesprokkeld na het lezen van dit blog en je voelt je er klaar voor, ren dan naar Sirius om je eigen mescaline cactus te kopen en te vertroetelen!

De legende over de Vision Quest

Waar komt het gebruik van de peyote cactus eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk wordt deze entheogene cactus door inheemse volkeren van Noord-Amerika en Mexico gebruikt als spiritueel medicijn. Archeologisch onderzoek wijst uit dat het gebruik wellicht meer dan 5700 jaar oud is. Het ontstaan van ‘peyotisme’ blijft een mysterie. 

De legende luidt dat een man of een vrouw ooit verdwaalde in de woestijn. Deze persoon verging van de honger en dorst en de zon brandde zo hevig dat het einde nabij leek. Toen klonk ineens een stem van een spirit die zei: “Neem deze plant en je zult je honger en dorst stillen en de weg terug naar huis vinden.” Binnen handbereik groeide de peyote, waarin de wijsheid gevonden werd om terug naar huis te kunnen keren. 

Tot op de dag van vandaag wordt deze scène nagebootst in de vorm van een zogenaamde ‘vision quest’, waarbij men voor een paar dagen zonder water en voedsel mediteert en vervolgens (eventueel) peyote consumeert.

De Native American Church (NAV) heeft meer dan 250.000 leden wereldwijd. Deze religie draait voor een groot deel om de peyote. Het bewerken en consumeren van peyote, evenals haar psychedelische inhoudsstof mescaline, is verboden en staat op de Schedule 1 lijst in de VS. Voor de NAC is een uitzondering gemaakt en zij mogen wettelijk gebruik maken van peyote tijdens rituelen. 

De bakermat van de peyote

Oorspronkelijk vind je de peyote terug in de woestijnen van het noorden van Mexico en het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Normaal gesproken groeien ze in groepjes van drie tot wel meer dan vijftig stuks, meestal ietwat verscholen in de buurt van struikgewas. 

Peyotes groeien zeer traag en kunnen er wel 20 jaar over doen om te volgroeien en tot bloei te komen. Ook voor een thuis gekweekte cactus is het belangrijk te beseffen dat je hem lang (wellicht jaren) de tijd moet geven om te groeien. Het proces kan wel iets versneld worden met de juiste standplaats, voldoende zon en op juiste tijden water geven. 

Beginnersfouten bij het kweken van een peyote cactus:

1. Je Peyote cactus teveel of niet genoeg water geven

Er bestaan een aantal onduidelijkheden over het geven van water aan een cactus. Misschien dat er bij een cactus al snel de associatie wordt gemaakt met een Lucky Luke tafereel, waarbij een kurkdroge woestijn de habitat van een weelderige cactus vormt. Wel, dit is niet helemaal incorrect. De peyote cactus (Lophophora williamsii) houdt van warmte en kan lange periodes overleven zonder water. Ze komt oorspronkelijk uit de Chihuahua Woestijn, gelegen op de grens van de Verenigde Staten (Texas) en Mexico. 

Geef je cactus regelmatig water in de zomerperiode, zeker wanneer het warm is en hij op een zonnige, goed geventileerde plaats staat. Afhankelijk van de temperatuur kun je hem meer of minder water geven. In de lente (vanaf half maart) mag je je peyote voor het eerst water geven. Doe dit enkel op dagen wanneer de zon schijnt. Als je cactus te lang natte voeten heeft, is hij al snel vatbaar voor wortelrot. Zorg er dan ook voor dat er tussen de periodes van water geven, voldoende tijd blijft zodat de grond helemaal kan opdrogen. 

Let op: giet enkel water op de grondmix, nooit op de peyote zelf.

In de winterperiode (half oktober tot half maart) hoeft je peyote helemaal geen water. Zet hem in deze periode binnen, waar hij voldoende daglicht krijgt, in een ruimte waar het tussen de 5 en 10 graden Celsius blijft. 

2. Gebruik maken van de verkeerde grondmix voor je cactus

Als je je cactus hebt gekocht, zit hij in een potje met aarde. Uiteraard kun je naar een tuincentra om meer cactusaarde aan te schaffen. Echter wordt door verschillende professionele kwekers gewaarschuwd voor slechte kwaliteit. In principe kun je het beste je eigen mix maken. 

Er zijn verschillende recepten beschikbaar, waarin je kunt variëren en werken met ingrediënten die het meest voorhanden zijn. Het is heel belangrijk dat je mix goed water doorlaat. Zoals eerder vermeld is een cactus snel vatbaar voor wortelrot wanneer hij te lang vochtig blijft. Goed drainerende grond betekent: wanneer je water giet zou het binnen een paar seconden al verdwenen moeten zijn.

Hieronder volgt een zeer simpel recept, dat iedere hobbykweker bij elkaar kan sprokkelen. Aarde, zand en grind zijn gratis en voor niks te krijgen, perliet (gesteente) kun je best in een een tuincentrum halen. 

Recept voor je eigen peyote grondmix:

  • 20% biologische (tuinaarde)
  • 30% grind
  • 40% zand
  • 10% perliet (verkrijgbaar in een tuincentrum)

3. Te veel voeding/meststof

Een cactus voedt zich met mineralen en spoorelementen die zich heel langzaam vrijgeven uit gesteenten. Plaats een cactus nooit in een voedzame aarde met meststof, dit is veel te rijk en hierdoor kan hij barsten. Om je peyote sneller te doen groeien kun je hem maximaal twee keer per jaar bemesten. 

In de lente kun je je cactus water geven met wat extra voeding. Gebruik altijd maar de helft van de aanbevolen dosering! 

4. Te veel zonlicht, of juist te weinig

Ja, hij houdt van de zon en je doet er in de lente en zomer goed aan hem veel buiten te zetten. Maar pas op: de cactus moet eerst een tijd wennen, zeker wanneer hij voor lange periodes binnen heeft gestaan, bijvoorbeeld in de winter. Ook als je hem net hebt gekocht, is het beter dat hij niet direct aan de brandende zon wordt blootgesteld want hierdoor kan hij beschadigen. Zet hem eerst een week lang op een schaduwrijke plek. Hierna kun je hem per dag enkele uren op een zonnige plaats zetten en deze periode steeds meer verlengen. 

Zodra hij gewend is aan zonlicht, mag hij zoveel mogelijk in de volle zon staan, liefst buiten. Kun je hem enkel binnen kwijt, zet hem dan op de meest zonnige plek (het zuiden). 

Het is ook mogelijk dat je cactus teveel direct zonlicht krijgt. Hij zal je dit vertellen door rood te kleuren, een teken dat hij verbrand. In dit geval zet je hem op een andere plaats, zodat hij kan herstellen. 

Je peyote buiten zetten geldt natuurlijk alleen voor de lente- en zomerperiode! In de winterperiode (half oktober tot half maart) blijft hij binnen.

5. Je peyote cactus te vroeg oogsten

De kans is groot dat je een peyote neemt omdat je hem vroeg of laat wilt oogsten en consumeren. Net zoals onder andere de San Pedro, bevat ze een aantal krachtige alkaloïden, waaronder mescaline. Een trip van peyote staat hoog aangeschreven en menig psychonaut is er gretig naar op zoek. Maar, zoals bij veel dingen in het leven: geduldig zijn wordt beloond. Wanneer je je cactus de tijd en aandacht geeft die hij nodig heeft krijg je er een entheogene ervaring voor terug. 

De peyote groeit extreem traag en dit gaat niet goed samen met een ongeduldige psychonaut. Als je echt niet kunt wachten kun je beter kiezen voor de San Pedro cactus. Deze snelgroeiende en stekelige mescaline-cactus groeit zienderogen en kun je, afhankelijk van de grootte, binnen het jaar oogsten. 

Is dit nog steeds te traag? Wel, als je van plan bent om dit weekend te gaan trippen, kies dan voor Sirius’ Magische Truffels, per portie verpakt in handzame doosjes en direct klaar voor gebruik. 

6. Kraanwater in plaats van regenwater

Een fout die veel kwekers maken: wat geef je je peyote te drinken? Water uit de kraan is niet geschikt omdat het te hard is en niet de mineralen bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling. Het best geef je je cactus (en je overige kamerplanten liefst ook) regenwater. Het kan een leuk project zijn je eigen regenwaterreservoir te bouwen als je geen twee linkerhanden hebt. Simpelweg kun je het doen met een grote ton waar de regenpijp op uitkomt. Regenwater opvangen is helemaal van deze tijd en als groenliefhebber een must, als je het mij vraagt.

Sirius klantenservice beantwoordt al jouw cactus vragen!

Als je helemaal stekelig wordt van dit bombardement aan informatie, kun je contact opnemen met de klantenservice van Sirius. Zij kunnen je direct verder helpen, zodat je vol vertrouwen de trotse verzorger van je eigen peyote wordt.

Blog foto: Hugo Simberg - Garden of Death

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.256 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.