GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Cannabis als (zelf)medicatie
In dit blog artikel
In dit blog artikel Schone, biologische cannabisMedicinale cannabis kweken - BuitenMedicinale cannabis kweken - Binnen
Deel:

Cannabis als (zelf)medicatie

Vooropgesteld ben ik dankbaar dat ik buiten migraine verder gezond en vitaal ben. Door mijn werk ben ik vaak in aanraking gekomen met mensen die cannabis gebruiken als medicijn. Ter vervanging van pijnstillers en antidepressiva. Zelf consumeer ik cannabis voor mijn welzijn, ik voel mij er goed bij. Ik ben daarom tegen de illegaliteit van de plant! Zeker omdat de geestvernauwende drugs zoals alcohol en tabak, de enige gereguleerde recreatieve drugs op de markt zijn.

Cannabis is geen wondermiddel maar een volksmiddel, dus een middel vóór het volk. Tot ongeveer 150 jaar geleden waren er talloze volksmiddelen tegen allerlei kwalen. Door de opkomst van de farmaceutische industrie zijn deze haast verdwenen. Tegenwoordig worden steeds meer mensen bewuster over hun gezondheid en met de toenemende ziektekosten zien steeds meer mensen de positieve werking van cannabis. De voordelen van welzijn en het verbeteren van de kwaliteit van het leven vind ik van groot belang.

Doordat cannabis illegaal is, is het moeilijk om klinisch bewijs te verkrijgen. Toch komen er steeds meer wetenschappelijke studies die de medicinale werking van cannabis bewijzen. Verhalen van vele patiënten met verschillende aandoeningen en ziektebeelden waar het consumeren van cannabis een positieve invloed heeft. Overleg en bespreek het gebruik van cannabis bij zelfmedicatie bij ernstige aandoeningen altijd met je arts. Geen enkele arts kan meer zeggen dat cannabis op zich schadelijk is, zeker niet bij orale inname of met een vaporizer. Elke rook is giftig dus probeer dat te vermijden, zeker tabaksrook. Cannabis zelf is niet giftig!

Zelf heb ik veel baat bij cannabis tegen mijn migraine. Door het te consumeren zijn mijn aanvallen minder hevig en minder frequent. Mijn moeder (77) ondervindt ook veel voordeel van haar zelfmedicatie. Zij gebruikt cannabis zalf ter vervanging van een voorgeschreven zalf die meerdere bijwerkingen heeft en cannabis olie voor een betere nachtrust. Onze dochter heeft al sinds haar kindertijd kleine plekjes psoriasis, mijn cannabis olie is minder schadelijk en werkt beter dan het medicijn uit de apotheek. Dit alles hebben wij met onze huisarts besproken.

Hier volgen enkele kwalen en aandoeningen waar wetenschappelijk bewijs de positieve aspecten van cannabis aantoont.

Misselijkheid

Een van de meest onderzochte eigenschappen van cannabis is dat het braakneigingen en misselijkheid verlicht. Dit is zeer waardevol voor patiënten die een chemokuur ondergaan.

Eetstoornissen

Iedereen die weleens een jointje heeft geblowd kan zich de vreetkick nog wel herinneren. cannabis stimuleert de eetlust. De psychoactieve stoffen in de cannabis verminderen de gevoelens van depressie en angst.

Artritis

Veel patiënten vertellen baat te hebben bij de behandeling van Artritis. De traditionele medicijnen hiertegen worden steeds vaker gelinkt aan maagaandoeningen. Van cannabis is dit niet bekend.

Auto-immuun ziekten

Cannabis heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor heeft het het vermogen om de immuunfunctie te onderdrukken en kan zo een hyperactief immuunsysteem  kalmeren. Zodat patiënten minder last hebben van hun kwalen.

Migraine

Steeds meer onderzoeken bevestigen dat cannabis een gunstige werking heeft tegen hoofdpijn en migraine. Zelf kan ik dit beamen. In de vroege negentiende eeuw werden er al tincturen van cannabis gemaakt tegen hoofdpijn.

Diabetes

Diabetes brengt onbalans in het lichaam, cannabis helpt om dit te stabiliseren.  Zowel patiënten met type 1 én type 2 verklaren veel baat te hebben bij consumptie. Hier komen steeds meer bewijzen voor.

Depressie en angst

Van cannabis word je happy. Al moeten mensen met een depressie uitkijken met consumeren van cannabis. Wel blijkt uit studies dat met microdosering, het consumeren van hele kleine hoeveelheden, angstgevoelens minder worden en depressiviteit afneemt.

Gezonder alternatief voor sigaretten en alcohol

Met je even goed en gelukkig voelen is niets mis, sterker nog het draagt bij aan je welzijn. Legale genotsmiddelen zijn veel schadelijker.

Schone, biologische cannabis

Ik vind dat alle cannabis schoon zou moeten zijn en vrij van pesticiden, schimmels of ongedierte, maar bij cannabis voor medicinale toepassingen is dit extra belangrijk. Patiënten zijn al vaak zwak en hebben een lage weerstand. Het consumeren van verontreinigde cannabis is gevaarlijk en kan een averechtse uitwerking hebben. Er is één bedrijf in Nederland dat medicinale Cannabis produceert die op recept bij de apotheek verkrijgbaar is. Deze producent bestraalt zijn cannabis met gammastraling. Het bedrijf claimt dat het bestralen géén nadelige gevolgen heeft voor  de cannabis, maar uit eigen ervaring én als cannabis liefhebber kan ik vertellen dat dit dikwijls geen smakelijke cannabis betreft. Omdat de meeste cannabis van een koffieshop op grote schaal illegaal gekweekt wordt, is veel van deze cannabis vervuild. Dit is het gevolg van de illegaliteit en kan je een koffieshophouder niet aanrekenen. Het is ook (nog) niet toegestaan in Nederland om de kwaliteit van cannabis te testen. 

Als je zelf cannabis kweekt weet je wat je hebt. Je kunt experimenteren met verschillende soorten cannabis om te bepalen welke cannabis het beste past voor jouw aandoening. Zo kun je ook bepalen of je meer baat hebt bij een soort met een hoog CBD gehalte, een soort met een hoog THC gehalte óf een 1:1 CBD-THC soort. Er komen tegenwoordig meer en meer soorten met sterke terpeen profielen.  Er wordt ook steeds meer bekend over de invloed van terpenen bij cannabis voor medicinale doeleinden en het entourage-effect van verschillende terpeen soorten. Vele planten bevatten van nature terpenen, het zijn aromastoffen die de geur én smaak bepalen. Enkele voorbeelden van terpenen:

  • Limoneen: Komt voor in vruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits. Het heeft een     kanker remmend effect en het is een stemmingsverbeteraar.
  • Pineen: Vind je in dennenbomen, salie en gember. Staat bekend als  middel tegen tumoren en helpt bij het verbeteren van het geheugen
  • Caryofylleen: Zit onder meer in oregano, kruidnagel en lavendel. Het is een remmende stof tegen tumoren en kanker. Bovendien staat het er om bekend dat het hart-en vaatziekten tegen gaat.
  • Myrceen: Komt voor in basilicum, tijm en mango’s. Het heeft een ontspannende werking, het wekt slaap op en is een goede antioxidant.
  • Linalool: Zit in lavendel, pepermunt en rozenhout. Het is een stof die angsten tegen gaat en het heeft een verdovende werking.

Of je nu binnen of buiten je eigen medicinale cannabis voor zelfmedicatie of voor je eigen welzijn kweekt, maakt eigenlijk niet zoveel uit . Het is van groot belang dat je schoon kweekt en het liefst biologisch. Houd de plek waar je plant groeit schoon en voorkom hiermee de aantrekking van ander vuil en insecten. Gebruik géén pesticide! Mocht je last hebben van ongedierte zijn hier genoeg alternatieve bestrijdingsmiddelen voor. Door biologische voeding te gebruiken, creëer je een levende bodem die de wortels beschermt en het organisch materiaal omzet in door de plant op te nemen voedingstoffen. Hierdoor krijg je een betere smaak en is er geen risico op resten van synthetische voedingsmiddelen in de plant.  

Medicinale cannabis kweken - Buiten

  • Voordelen: Buiten kunnen planten groot worden, dus kan je in een zomer voor een heel jaar medicinale cannabis kweken. En buitenkweek is doorgaans beter beschermd tegen aanvallen van ongedierte vanwege het natuurlijk evenwicht. De zon is de beste lichtbron voor de plant en is nog gratis ook. Een plant gekweekt in de volle zon heeft vaker grotere trichomen (harsklieren) en dus ook een grotere aanwezigheid van terpenen. Door het natuurlijkere verloop van de buitenkweek is de cannabis meer gebalanceerd. Sommige medicinale gebruikers kunnen dit merken en geven hier de voorkeur aan.
  • Nadelen: Omdat planten buiten groot kunnen worden, kan je ze ook niet goed verbergen en zijn zo een makkelijke prooi voor dieven en agenten. Een buitenoogst is nooit zeker. De kans dat ze bezwijken door hevige wind of regen is altijd aanwezig. Het is dan ook raadzaam om een buitenplant te verstevigen met bamboe stokken. De kans op schimmel is buiten ook veel groter vanwege de hoge luchtvochtigheid aan het einde van de kweek. Door de plant te verduisteren en de bloeiperiode te vervroegen is dit risico te beperken.

Medicinale cannabis kweken - Binnen

  • Voordelen: Er kan altijd iets mis gaan, maar bij een binnenkweek is de oogst vrijwel gegarandeerd. Omdat je de omstandigheden zelf in de hand hebt, kun je op een heel consistente manier kweken. Het aanbod van zaden voor de binnenkweek is heel groot, zo kan je meer experimenteren om uit te zoeken welke Cannabis het meest geschikt is voor je zelfmedicatie. Want een soort die gecultiveerd is voor een binnenkweek komt buiten nauwelijks tot zijn recht. Een kweekruimte moet niet groot zijn en een kweektent is ook makkelijker te verbergen waardoor het minder opvalt dat je kweekt.
  • Nadelen: In een binnenruimte wordt ongedierte al snel een plaag, dus wees er alert op dat bij het openen van de ruimte geen ongedierte naar binnen kan. Houd ook de ventilatie gaten van de ruimte schoon en voorzie ze van een filter. Ongedierte dat zich schuilhoudt in de aarde kan voorkomen, blijf hier goed op letten tijdens de gehele groei- en bloeiperiode. De kosten voor een binnenkweek zijn een stuk hoger. Aan te raden is om bij de aanschaf van verlichting te kiezen voor energiezuinige LED verlichting. Wil je je kweektent opzetten in een koude kelder of schuur, zal je deze moeten verwarmen in de winter. Vervang na vier kweekrondes of één jaar de koolstoffilter om geuroverlast te voorkomen.
Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.034 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.