GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Doorzoek gehele blog
Alles wat je moet weten over toppen-boosters
In dit blog artikel
In dit blog artikel Het aanbreken van de bloeifaseBasics: N-P-K-voedingBoosters, Bloomers en Top-shootersWaarom een booster?Het begin van de bloeifaseLater in de bloeifaseGebruik de booster op het juiste momentDoe er je voordeel mee
Deel:

Alles wat je moet weten over toppen-boosters

Augustus is in aantocht. De maand waarin cannabis die buiten gekweekt wordt in de bloeifase zal overgaan. Hoe eerder, hoe beter kan je in ons klimaat wel stellen. Augustus is ook de ideale periode om autoflowers te laten afbloeien. Dit doe je door ze in mei te zaaien. Zo heb je meer voordeel door de betere weersomstandigheden en aangenamere temperatuur.

Ook de niet-autoflower plant, de fotogevoelige soorten, kan je manipuleren. Door ze te verduisteren, vervroeg je het aanbreken van de bloeifase waardoor je ook van de bovenstaande voordelen kunt profiteren.

Het aanbreken van de bloeifase

Hoe het ook zal verlopen, uiteindelijk zal de plant overgaan naar de bloeifase. Als je op dit punt van de kweek bent beland, heb je al heel wat met het plantje meegemaakt. Je hebt het zien ontkiemen en je was erbij toen het plantje uitgroeide van zaailing tot volwassen plant.

Het ligt eraan welke soort of welke strain je gekozen hebt of de bloei zich in het begin of aan het einde van augustus manifesteert. Dus wanneer er verschijnselen van bloei te zien zullen zijn. Als je bij een binnenkweek de verlichting overschakelt naar 12/12, de bloeifase, zal het ongeveer twee weken duren voordat er bloei zichtbaar is. Bij een buitenkweek kan je stellen dat als er bloeiharen komen die een beginnend topje vormen, de plant ongeveer in de tweede week bloei zit.

Als je goed kijkt en je planten goed in de gaten houdt, kan je zien wanneer een buitenplant overgaat naar de bloeifase. Je ziet dan dat op de plekken waar zich later de toppen zullen vormen een lichte verkleuring plaatsvindt. Ook zul je zien dat er misschien enkele grote bladeren aan de onder- of binnenzijde van de plant geel gaan verkleuren. Op dat moment heeft de plant behoefte aan meer bepaalde voedingstoffen en gaat dit uit haar eigen reserves halen. Laten we eens dieper ingaan op deze voedingstoffen.

Basics: N-P-K-voeding

De basis van voeding voor planten bestaat uit drie bestandsdelen: stikstof, fosfor en kalium. Ze zijn noodzakelijk om planten te kunnen laten groeien en bloeien. De afkortingen van deze stoffen geven ook de naam aan de voeding en deze wordt daarom N-P-K-voeding genoemd. Het is echter de verhouding van stikstof, fosfor en kalium die gevarieerd zal moeten worden in de verschillende levensfasen van de plant.

Stikstof (N)

Stikstof zorgt ervoor dat de plant vitaal wordt met mooie groene bladeren, een stevige stam en sterke takken. Als de bladeren van een plant plotseling lichter begint te kleuren en zelfs geel gaan worden, duidt dit veelal op een stikstof tekort.

Signalen stikstof tekort planten

Langdurig gebrek aan stikstof zal leiden tot zwakke planten. Zwakke planten die slapjes worden en weinig weerstand hebben. Ze worden gevoelig voor ziekte en schimmels. De plant zal weinig en minder grote toppen brengen omdat alle energie van de plant gebruikt wordt om te overleven.

Fosfor (P)

Fosfor bevordert de opname van de plant. Het draagt er aan bij dat de plant goed kan ademen en veel zuurstof uit haar omgeving kan opnemen. En het bevordert de wortelontwikkeling waardoor de plant meer water en voedingstoffen kan opnemen. Iets wat in de bloeifase van onze geliefde wietplant zeer gewenst is.

Signalen fosfor tekort planten

Bij een tekort aan fosfor zal de plant moeite hebben met de groei en zal geen grote bladeren maken. Oudere bladeren krijgen geel-bruine randen en hun steeltjes verkleuren paars.

Kalium (K)

Het laatste in het rijtje is de K van kalium, maar dit is zeker niet de minste van de drie. Het zorgt onder meer voor het transport van water en koolhydraten in de plant. Belangrijk om een stevige plant te krijgen met een hoge weerstand tegen ziekte en schimmels. En het beschermt de plant beter tegen temperatuurschommelingen en kou, iets wat in de buitenkweek een groot voordeel is.

Signalen kalium tekort planten

Bij te weinig kalium zal je merken dat er vroegtijdig bladeren verdorren. De groei en bloei zijn minder uitbundig waardoor de opbrengst lager zal uitpakken.

Boosters, Bloomers en Top-shooters

De bovengenoemde stoffen heb je nodig voor een succesvolle kweek. De laatste twee, fosfor en kalium, zijn belangrijk in de bloeifase. Dit is het moment dat de plant moet gaan produceren en daar kan een booster aan bijdragen. Er zijn verschillende merken boosters, bloomers en top-shooters te verkrijgen, zoals: BAC Organic PK Booster, BAC Bloom Stimulator of de Vloeibare organische toppenbooster van Biotabs.

BAC Organic PK Booster Bloom Stimulator BAC Biotabs Bio PK

De namen klinken alsof ze de toppen oppompen of opblazen. Maar waar het op neer komt, is dat een booster een toevoeging is van extra fosfor en kalium, bovenop de bestaande voeding. Daarom is het moment en de hoeveelheid van het geven van een booster van groot belang. Elke kweker wil wel zijn toppen opblazen en dan wordt er vaker te vroeg en teveel fosfor en kalium toegediend. Met als gevolg een overschot aan beide stoffen dat zorgt dat de plant deze stoffen helemaal niet meer opneemt. Nu zal de plant alleen maar stikstof opnemen uit haar voeding. Met als gevolg een stikstof overschot dat resulteert in zeer donkere bladeren met soms verdorde punten.

Waarom een booster?

Nu weet je dat een booster bestaat uit fosfor en kalium. Dus zou je kunnen denken of dit wel nodig is omdat het ook al in de reguliere voeding aanwezig is. Het antwoord is ja! In de verschillende fase die de plant doorloopt, varieert ook de behoefte van de plant. Natuurlijk volstaat een basisvoeding en zal het plantje hierop groeien en bloeien. Maar door de juiste toevoeging op het juiste moment is de opbrengst aanzienlijk groter.

Het begin van de bloeifase

In het begin van de bloeifase waar de plant begint met het ontwikkelen van toppen, kan de plant zeker wat extra fosfor gebruiken. Het extra toevoegen van fosfor zorgt voor een betere top ontwikkeling en vitaliteit van de plant. Aan het begin van de bloeifase zit de plant ook nog in de strekkende fase. In deze laatste groeifase van de plant geeft een beetje extra fosfor meer energie om mooi groot en vitaal te worden en met een goede start aan de bloei van de toppen te kunnen beginnen.

Later in de bloeifase

In de latere bloeifase van een cannabisplant zal de behoefte aan kalium toenemen. Bij het aanmaken van de toppen heeft de plant een groot voordeel bij een grotere opname van suiker en koolhydraten uit de voeding. Dus hoe meer energie de plant opneemt, des te meer energie er in de plant aanwezig is om grote en dikke, goed gerijpte bloemtoppen te produceren.

Gebruik de booster op het juiste moment

Zoals reeds eerder genoemd geeft het overdoseren van fosfor en kalium een averechts resultaat. Het op een goede manier toevoegen van een PK-booster is dus van groot belang. Omdat fosfor en kalium in de basisvoeding zit, is het sowieso niet nodig dit toe te voegen tot aan week twee van de bloei. Dit is de tweede week op het 12/12 schema en het moment dat er bloeiharen ontstaan op de plekken waar zich de toppen gaan vormen. Vanaf dit moment is het raadzaam om te beginnen met een booster. De ideale tijd om een biologische booster te gebruiken is dan ook in week 2, 3 en 4. Stop dan ook echt na week vier. De aarde zal de stoffen gedeeltelijk opnemen en zal deze ook na week vier nog aan de plant afgeven. Het doorgaan met het geven van de booster zal alleen maar tot een overschot leiden.

Doe er je voordeel mee

Dus bij het juiste gebruik van een booster verhoog je de opbrengst van jouw plant. Welke booster je gebruikt maakt niet zo veel uit. Wel is aan te raden om bij hetzelfde merk te blijven als de basis voeding die je gebruikt omdat deze het meest op elkaar zijn afgestemd.

Deel:

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Bekijk alle blog artikelen
Ook interessant Lees deze ook eens
Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.069 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.