GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Fase: Ontkiemen 2. Cannabiszaden ontkiemen direct in de aarde3. Cannabiszaden ontkiemen buiten de aarde (de koffiefilter methode)4. Leven is licht5. Voor & nadelen 

Fase: Ontkiemen

Een sterke Cannabis plant begint met een goede start. Bepaal daarom eerst goed welke soort Cannabis je gaat kweken, gefemiseerd (alleen vrouwelijke planten), regulier (vrouwelijke én mannelijke planten) of autoflower. De plaats waar je gaat kweken. En de eigenschappen die je graag in Cannabis wilt hebben. Sativa of indica eigenschappen, een hoog CBD gehalte of een hoog THC gehalte voor medicinaal gebruik. Als je buiten gaat kweken en de ruimte is beperkt, kan je misschien beter een autoflower nemen. Autoflowers hebben een gemiddelde levenscyclus van ongeveer drie maanden. Ongeveer een maand na het ontkiemen, zal een autoflower overgaan naar de bloeifase. Cannabisplanten van gewone zaden (gefemiseerd of regulier) zullen bij een lange lichtperiode van zestien uur en meer, blijven groeien. De groeifase. Bij een lichtperiode van veertien uur of minder zal de plant overschakelen naar de bloeifase. Voor de binnenkweek wordt in het algemeen een lichtschema van achttien uur licht en zes uur donker (18/6)  gebruikt voor de groeifase. En een lichtschema van twaalf uur licht en twaalf uur donker (12/12) voor de bloeifase. 

Cannabiszaden ontkiemen kan op meerdere manieren gebeuren. Hier leggen we de twee meest succesvolle manieren aan je uit. Kies voor jezelf welke manier jou het beste past. Maar werk in ieder geval op een schone manier. Was je handen goed en maak eventueel gebruik van plastic handschoenen. Huidvet en transpiratie van je handen kan een slechte invloed hebben op het ontkiemen van het zaadje. Reinig de spullen die je gebruikt, voordat je begint. En houd je werkplek schoon. 

Cannabiszaden ontkiemen direct in de aarde

Vul een klein kweekpotje met aarde die niet al te veel gevoed is. Een light-mix aarde is hier prima voor. De Spongepot en de Easy start zijn ook zeer geschikt voor het ontkiemen van je Cannabiszaadje. Dit zijn kleine voorgevulde kweekpotjes die alles bevatten voor een goede start. Laat bij voorkeur het zaadje een uur in BAC Xseed vloeistof liggen om het een betere bescherming te geven. Prik met een klein stokje een kuiltje in de aarde van een halve centimeter diep. Plant hierin het zaadje en bedek het met aarde. Als je goed naar een zaadje kijkt zie je het twee verschillende uiteinden heeft. Eén kant is puntiger en de andere kant iets platter. Aan de puntige kant zal het wortelpuntje uitgroeien, plaats deze kant dan ook naar beneden bij het inzaaien. Hou de aarde goed vochtig, maar niet te nat. Geef ook geen voeding, alleen water is voldoende. Zorg voor water op kamertemperatuur. Als het zaadje in de aarde is geplant, kun je het potje het beste in een propagator zetten. 

De ideale temperatuur om te ontkiemen zit tussen 20 en 25 graden Celsius. Plaats daarom de propagator op een warmtemat

Cannabiszaden ontkiemen buiten de aarde (de koffiefilter methode)

Een andere ontkiem methode is de koffiefilter methode. Giet een beetje water (op kamertemperatuur) op een bord. Leg hierop een schoon koffiefilter en laat het water erin trekken. Giet daarna het overtollige water van het bord. Vouw het filter open en plaats het zaadje vanuit de BAC Xseed in het filter, zo dat het puntige gedeelte straks naar beneden is gericht. Vouw het filter dicht en leg hem in een gripzak. Hang de gripzak op in een donkere ruimte of kast. Houd hierbij rekening met de ideale temperatuur van 20 - 25 graden Celsius. Na 2 tot 4 dagen zal het zaadje uitkomen. Omdat de puntige kant naar beneden wijst, zal het worteltje recht naar onder groeien. Als het worteltje ongeveer 1.5 tot 2 centimeter is, verplaats je het in de in de Spongepot, de Easy start, of in de aarde. Druk met een schoon smal  voorwerp ( bv. een saté prikker) een gaatje in de aarde, zo diep als het beginnende plantje lang is. Met een beetje bewegen maak je het gaatje iets breder, zodat het jonge plantje er goed in past. Het jonge plantje, dat eigenlijk alleen nog een zaadje is, is nog erg teer. Het best is om het met plastic handschoenen voorzichtig op te pakken en in de aarde te plaatsen, zo dat het zaadje naar boven wijst. Knijp voorzichtig de zijkanten naar binnen  zodat het jonge plantje goed ingesloten word tussen de aarde, met het zaadje net onder de oppervlakte. Ook hier geldt, houdt de aarde vochtig maar niet te nat. 

Het worteltje moet zelf op zoek gaan naar water, hierdoor wordt de wortelgroei gestimuleerd. Bij de ideale temperatuur in een propagator zul je na 24 uur al enig leven boven de aarde zien uitkomen. Laat het plantje zoveel mogelijk met rust. 

Leven is licht

Zodra het plantje boven de aarde uitkomt, moet ze licht hebben. Zet ze daarom onder een lamp. In de maand mei kan het plantje ook achter een zonnig raam staan, of buiten als het weer dit toelaat. Na ongeveer 10 dagen is het kleine kweekpotje vol gegroeid en kan het naar zijn eind-pot verplaatst worden. Bij Autoflower zaadjes is aan te raden om ze gelijk in hun eind pot uit te zaaien maar dit is niet noodzakelijk. De vochtregulering is dan een stuk moeilijker. 

Voor & nadelen 

Cannabiszaden ontkiemen direct in de aarde

Voordelen: 

  • Het uitgekomen Cannabiszaadje niet meer hoeft te verplaatst te worden. 
  • Meest eenvoudige manier. 

Nadelen: 

  • Je kan niet gelijk zien of het zaadje is uitgekomen. 
  • Als het Cannabiszaadje te diep ontkiemt, heeft het meer energie nodig om door de aarde heen te komen. 

Cannabiszaden ontkiemen buiten de aarde

Voordelen: 

  • Je kan zien wanneer het Cannabiszaadje uitkomt. 
  • Het Cannabiszaadje ontkiemt in de juiste verticale positie. 

Nadelen: 

  • De prille zaailing moet verplaatst worden. 
  • Op deze manier Cannabiszaden ontkiemen is de timing belangrijk, plant het ontkiemde zaadje niet te vroeg maar laat het ook niet te lang uitgroeien. 

Heb je meerdere zaden in een verpakking en gebruik je ze niet allemaal? Dan bewaar je wat over is het beste in de koelkast voor een volgende keer. Ontkiem niet te veel zaden in één keer, want elk zaadje wordt een plant.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.321 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.