GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Kanna 2. Geschiedenis van kanna3. Effecten van kanna4. Actieve bestanddelen5. Manieren om kanna te gebruiken6. Dosering 7. Combinatie met cannabis8. Waarschuwing

Kanna

Kanna, ook wel Kauwgoed genoemd, is een vetplant uit Zuid-Afrika en wordt hier al eeuwenlang door de lokale bevolking gebruikt om haar interessante eigenschappen. Het gebruik gaat zo ver terug als pre-historische tijden, waarin jager-verzamelaars over het land waarden. Andere benamingen zijn Channa en Kougoed. Dit zijn de Afrikaanse benamingen, die de San-bosjesmannen er aan gaven. Haar Latijnse benaming is Sceletium tortuosum.

Geschiedenis van kanna

Het is een middel dat oorspronkelijk werd genomen in als middel om op te kauwen (vandaar de benaming). Men liet delen van de plant fermenteren en drogen en vervolgens kauwde men hier op. Zo werden via de speekselklieren de actieve bestanddelen vrijgemaakt. In 1662 werd voor het eerst schriftelijke melding gemaakt van het gebruik van Kanna door Jan Van Riebeeck. Van Riebeeck kwam tien jaar eerder aan in Kaapstad, om als ruilhandelaar zaken te doen. Zo ruilde hij met bosjesmannen en kreeg schapen en kanna. Zijn opvolger Simon van der Stel, de oprichter van de stad Stellenbosch, schreef over het gebruik van kanna en het ‘merkwaardige, stimulerende effect dat het had op de bosjesmannen.’ Plekken waar het gebruik van kanna voorkwam was Namaskwaland en Little Karroo. 

Tegenwoordig is ook de medische wereld geïnteresseerd in het gebruik van kanna en bestaat er een farmaceutisch middel genaamd Zembrin, dat als plantaardig medicijn ingezet wordt tegen bijvoorbeeld stress en angst.
 

     

Effecten van kanna

Kanna bezit meerdere interessante eigenschappen, die bijdragen aan het verbeteren van de gemoedstoestand, energieniveau en libido. Volgens verschillende gebruikerservaringen kunnen de effecten van kanna met MDMA vergeleken worden. MDMA heeft echter een andere werkingsmechanisme: MDMA zorgt ervoor dat het lichaam meer serotonine vrijmaakt, terwijl kanna de heropname van serotonine blokkeert. Dit doet het door zich te binden aan serotonine-overbrengers en hen tijdelijk te inactiveren. Verder werkt kanna ook in op de cannabinoïde-receptoren. Deze receptoren maken deel uit van het grotere cannabinoïde-systeem, een lichamelijk systeem dat bij verschillende belangrijke mechanismen een rol speelt en kan vergeleken worden met het immuunsysteem. Cannabinoïde-receptoren nemen verschillende cannabinoïden op om op die manier het lichaam te helpen in balans te komen, op vlak van eetlust, stemming en slaapritme. Aangezien kanna inwerkt op deze receptoren worden op die manier de sedatieve en euforische effecten verklaard. 

Effecten kunnen zijn: een warm, euforisch gevoel, een open houding naar de wereld toe, een verhoogde spraakzaamheid, een verhoogde energie maar tegelijkertijd een zekere ontspanning, een intensere gevoeligheid voor aanraking. Vaak ontstaat er in het begin een verhoogde alertheid en een grotere energie, die vervolgens verandert in een meer sedatieve ontspanning. Er wordt vaak verteld dat je van kanna kunt gaan hallucineren, maar dit is een misverstand. Waarschijnlijk is er ooit verwarring ontstaan en werd kanna vergeleken met een andere psychoactieve plant. Bij hogere doseringen kunnen ook bepaalde bijwerkingen optreden als misselijkheid of duizeligheid. Meestal vervagen deze effecten.

Bosjesmannen uit Zuid-Afrika gebruikten kanna als manier om een verhoogde alertheid te krijgen en het hongergevoel te onderdrukken. Ook zagen zij kanna als manier om depressieve klachten te verhelpen en stress te verminderen. Verder zijn er bewijzen gevonden dat zowel de Khoi als de San bosjesmannen kanna gebruikten als spiritueel medicijn, als manier om tot bepaald visioenen te komen. Een meer dan tweehonderd jaar oude beschrijving gaat als volgt: 
‘Hun dierlijke instincten werden aangewakkerd, hun ogen schitterden en hun gezichten straalden van het lachen en opgewondenheid. Duizenden geweldige ideeën ontstonden, en een jolige stemming zorgde ervoor dat ze over de meest simpele dingen plezier hadden.’ 

Voor veel psychonauten worden de stimulerende effecten van kanna ingezet bij het uitgaan, als manier om in een goede stemming te komen en als alternatief voor synthetische middelen zoals MDMA en cocaïne. Kanna is een natuurlijk middel maar heeft sterke effecten en wordt aanbevolen aan gebruikers met ervaring. 

Kanna wordt tevens ingezet als manier om seks te intensiveren. De MDMA-achtige effecten kunnen ervoor zorgen dat bepaalde sensaties nog aangenamer worden en het orgasme versterkt.

Actieve bestanddelen

Kanna bezit bepaalde alkaloïden die de stemming doen verbeteren en een antidepressieve werking hebben. Deze stoffen werken als serotonine-heropname remmers en hebben dezelfde werking als SRRI antidepressiva zoals Prozac. De alkaloïde waar veel over gesproken wordt is mesembrine. Deze stof bevindt zich in de stengel, de bladeren en bloemen van de plant. Mesembrine heeft de eigenschap de neurotransmitter serotonine langer in de hersenen te houden. Serotonine is van vitaal belang en speelt een rol bij onder andere de stemming. Mensen met depressieve klachten of een angststoornis worden geassocieerd met een disbalans in hun serotonine-niveau. Kanna bevat verder de stoffen mesembrenone en tortuosamine, die eveneens ervoor zorgt dat serotonine langer in het lichaam beschikbaar blijft. 

Manieren om kanna te gebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je kanna kunt gebruiken. Elke methode heeft zo zijn voordelen en versterkt bepaalde eigenschappen van kanna. Zo kan het roken of verdampen van kanna een meer euforisch en tegelijkertijd ontspannende werking hebben, terwijl het drinken van thee een wat mildere sedatieve werking heeft. Het snuiven van kanna zorgt voor een zeer snelle werking en geeft meestal een dosis energie en alertheid. 

De oorspronkelijk manier om kanna te gebruiken is het plukken van het vetplantje en na fermentatie te kauwen. Er zijn echter andere methoden die de werkzame bestanddelen beschikbaar maken. Een populaire methode is het snuiven van een kanna-extract. Sirius verkoopt extracten in poedervorm van verschillende sterktes.

Ook kan een vaporizer gebruikt worden om het UB40 extract mee te verdampen. Als je kanna-poeder in je vaporizer doet, is het verstandig eerst een laagje gedroogd kruid in de kamer van je vape te doen. Strooi hier de dosis kanna over en leg daarover weer wat kruid. Zo voorkom je dat het poeder je apparaat verstopt. Stel je vaporizer in op 188 graden Celcius om de actieve bestanddelen te verdampen. 

Om het dichtst in de buurt te komen van de traditionele manier van kauwgoed, wordt een dosis poeder samen met een kauwgom in de mond gedaan, en het speeksel door te slikken, om op die manier langzaam de werkzame stoffen op te nemen. Op deze manier duurt het langer voor de effecten merkbaar worden, dan wanneer je het snuift of rookt (deze worden al merkbaar binnen de drie minuten). Het kauwen op kanna zorgt er wel voor dat de effecten langer aanhouden, zo’n twee uur. Bij het snuiven van kanna duren effecten gemiddeld dertig minuten.

Dosering 

Uiteraard hangt de dosis af van de sterkte van het product dat je gebruikt. Sirius verkoopt verschillende kanna producten, bijvoorbeeld extracten met verschillende sterktes. ET2 wordt gezien als een krachtig extract waar je slechts 15 tot 20 mg nodig om de effecten voelbaar te laten worden. Als je geen ervaring hebt, begin je altijd met een lage dosering. 

Een poeder van de grof gemalen plant geeft mildere effecten en kan bijvoorbeeld gerookt worden of als thee worden verwerkt. In de vorm van thee zul je een wat afgezwakte ervaring hebben, deze kan geschikt zijn voor beginnende gebruikers die eerst willen kennis maken met de werking. Uiteraard ligt dit ook weer aan de dosering. Tussen de 200 en 500 mg gedroogd plantmateriaal kan gebruikt worden om een kop thee van te zetten. Hogere doseringen zijn ook mogelijk, tot twee gram. Hierbij is het echter mogelijk dat er bepaalde bijwerkingen optreden, zoals duizeligheid of misselijkheid. 

Combinatie met cannabis

Traditioneel wordt kanna vaak gebruikt samen met ‘dagga’, oftewel cannabis. Volgens verschillende gebruikers gaan de twee planten zeer goed samen en hebben een synergetische werking met elkaar. De San-bosjesmannen uit Zuid-Afrika waren hier al op de hoogte van. 

Waarschuwing

Zoals eerder vermeld heeft kanna de eigenschap van SRRI’s (sellectieve serotonine heropname remmer), zoals Prozac. Hierdoor is het gevaarlijk dit product te combineren met bepaalde andere stoffen zoals bijvoorbeeld antidepressiva, MAO-remmers (zoals Syrian rue en Passiebloem). Raadpleeg altijd eerst een arts bij twijfel. 

Hoewel kanna een relatief veilig middel is, kan het sterke effecten teweeg brengen. Hou je aan de aanbevolen dosering en laat voldoende periodes tussen gebruik.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.