GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. 3-MMC 2. Wat is 3-MMC?3. Analoog van 4-MMC4. Wat zijn de effecten van 3-MMC?5. Schadelijk voor de gezondheid6. Gevaarlijke combinaties met andere drugs7. Populaire synthetische drug8. Boost je dopamine en serotonine op natuurlijke wijze9. Legale en natuurlijke smartdrugs

3-MMC

Research chemicals, ook wel designer drugs genoemd, passeren vrij regelmatig in het nieuws. De nieuwe drug die de laatste tijd voor veel ophef in de media heeft gezorgd, is 3-MMC. De drug wordt omschreven als ‘zeer gevaarlijk en zeer verslavend’. Zoals het geval is bij research chemicals, is er heel weinig bekend over de effecten die het middel (op lange termijn) heeft op het lichaam. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden hiermee te experimenteren, omdat je als gebruiker als proefkonijn fungeert en geen idee hebt wat de gevolgen kunnen zijn. Omdat research chemicals nieuwe stoffen zijn, staan ze nog niet op de lijst met verboden middelen. Vandaar dat deze drugs, waaronder 3-MMC, vooralsnog legaal te koop zijn bij verschillende online dealers op speciale webshops. 

Wat is 3-MMC?

Het middel kwam op de markt toen haar voorganger, 4-MMC, verboden werd. Men ging op zoek naar een stof die hier het dichtst bij in de buurt kwam, qua chemische structuur en effect. Designer drugs hebben meestal als doel om bestaande, bekendere en illegale drugs zoals MDMA, cocaïne, LSD en speed na te bootsen.

3-MMC is een Nieuw Psychoactieve Stof (NPS) en staat voor 3-Methylmethcathinone. Straatnamen voor het middel zijn Miauw Miauw, Poes, 3M, Metaphedrone en 3-MeMMC.

Qua effecten wordt vermeld dat het middel tussen XTC en cocaïne in zit. Het is een stof die behoort tot de cathinone klasse. Cathinone komt oorspronkelijk van khat, een plant waarvan de bladeren een stimulerend effect geven. Echter spreken we in het geval van research chemicals niet van een natuurlijke bron, maar gaat het om synthetische stoffen. We spreken in dit geval over een amfetamine-achtige stof. 

De stof kwam vrij snel op de markt nadat de drug mephedrone (4-MMC) verboden werd. Dit is een goed voorbeeld van een nieuwe stof die specifiek op de markt gebracht werd om haar illegale voorganger na te bootsen.

Oorspronkelijk waren deze zogenaamde Nieuw Psychoactieve Stoffen (NPS) voornamelijk bedoeld voor onderzoeksdoeleinden en werden deze stoffen gecreëerd om meer kennis op te bouwen en onderzoek te doen naar nieuwe medicijnen. Algauw ontdekte men dat er ook stoffen gemaakt kunnen worden, die qua effect sterk lijken op gangbare, illegale drugs, maar niet verboden zijn omdat ze niet op de Opiumlijst staan. 

Analoog van 4-MMC

Deze drug staat ondertussen op de Opiumlijst en is op die manier niet meer legaal verkrijgbaar. 4-MMC, ook wel Miauw Miauw of mephedrone genoemd, werd in Europa steeds meer gekocht in 2010 en aangeboden door verschillende dealers. 

Het middel was populair vanwege zijn euforische effecten. Net als bij zijn analoog, is er te weinig onderzoek om precies aan te kunnen tonen wat het middel precies doet. Wel is er iets meer informatie beschikbaar. Onderzoeken met muizen lieten zien dat het enorme hoeveelheden dopamine, serotonine en noradrenaline vrijmaakt in de hersenen. Deze cocktail van stofjes in het brein zorgen voor een gelukzalige roes met veel energie. Ook werd er in het onderzoek aangetoond dat de levels van dopamine heel snel weer daalden. Als gebruiker moet je dus op korte tijd meerdere keren herdoseren (redosing), om langer van de effecten te kunnen genieten. Dit kan verklaren waarom het middel voor verschillende gebruikers zeer verslavend werkt. 

Wat zijn de effecten van 3-MMC?

De stof heeft in de media voor veel ophef gezorgt. Er valt onder andere te lezen dat gebruikers zeer snel afhankelijk worden van het middel, excessief gebruiken, snel vatbaar zijn voor een overdosis en last hebben van verschrikkelijke katers de dagen na gebruik. Het wordt, net zoals het geval is bij cocaïne en 4-MMC, geassocieerd met verslaving en misbruik.

De drug heeft sterk vergelijkbare effecten met 4-MMC. Deze laatste drug wordt ook wel gezien als een hybride vorm tussen MDMA (XTC) en cocaïne. 

Deze effecten worden gemeld door gebruikers:

 • Een toename in energie
 • Vermindering van angst
 • Meer zin in seks
 • Euforie
 • Ontspanning
 • Meer empathie 
 • Minder geremd zijn

Er zijn ook tal van bijwerkingen gemeld, zeker de dagen die volgen na gebruik staan meestal in teken van een heftige kater. Nu spreken we enkel over de kortetermijn effecten die het heeft op de gemoedstoestand. Deze bijwerkingen zijn waarschijnlijk het gevolg van een tekort aan belangrijke stofjes in het brein, die tijdens gebruik worden uitgeput.

Bijwerkingen op korte termijn kunnen zijn:

 • Angsten
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Geen motivatie
 • Irritatie
 • Slaapproblemen

Op lichamelijk vlak worden er door gebruikers de volgende meldingen gemaakt:

 • Abnormale hartritmes
 • Snellere hartslag
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Uitdroging
 • Spierkrampen
 • Tandenknarsen
 • Ademnood
 • Hartaanval

Schadelijk voor de gezondheid

Er is nog heel weinig bekend over de effecten van 3-MMC. Men weet nog niet genoeg over de giftigheid van de stof, hoe het precies wordt verwerkt door het lichaam en wat de gevolgen kunnen zijn. Aangezien het een relatief nieuwe stof is, is er onvoldoende data om vast te stellen wat het middel op de lange termijn teweegbrengt. De informatie die momenteel bekend is laat zien dat men zich aangetrokken voelt tot de effecten van het middel, zeker jongeren. Het is heel gemakkelijk 3-MMC online te bestellen, ook minderjarigen kunnen dit doen. Hierdoor is er heel weinig controle over gebruik en gebeurt bijna alles achter de schermen. 

Het gebruik van 3-MMC wordt geassocieerd met met schadelijke gevolgen voor lichaam en geest. Onderzoeken die werden gedaan laten zien dat het middel schadelijk is voor de hersenen en voor het hart. 

Gevaarlijke combinaties met andere drugs

Het nemen van een middel waarvan de gevolgen voor de gezondheid nog veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht, is één ding. Ook nog eens combineren met andere drugs, is vragen om gevolgen die mogelijk fataal kunnen zijn. Alcohol staat op nummer 1 als het gaat om combinaties met drugs. Tijdens het uitgaan wordt meestal alcohol gedronken, samen met het nemen van andere drugs waaronder MDMA, amfetaminen, cocaïne en cannabis. Drugs reageren op elkaar en kunnen elkaars effect versterken of veranderen. 

Het is levensgevaarlijk 3-MMC te combineren met andere drugs of medicijnen die een rol spelen bij de opname en verwerking van neurotransmitters, waaronder dopamine, serotonine en noradrenaline. Je kunt oververhit raken, breinschade of een hartaanval riskeren, wanneer je lichaam het niet kan verwerken. Voorbeelden van gevaarlijke combinaties zijn antidepressiva, MAOI’s, SSRI’s, 5-HTP, MDMA en stimulerende middelen. 

Populaire synthetische drug

De afgelopen jaren stijgt het gebruik van deze designer drug in Nederland. Artsen maken steeds vaker melding van vergiftigingen door de stof. Zo werd er in 2018 tien keer gebeld naar het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum door artsen die om advies vroegen. In 2020 waren er 64 vragen. (Bron: NOS). 

Over de werking van 3-MMC wordt voornamelijk gespeculeerd. Zo zou het voor effecten zorgen omdat het de neurotransmitters dopamine en serotonine vrij maakt. Dopamine speelt een grote rol in het beloningssysteem en je goed voelen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon wordt genoemd en speelt een belangrijke rol in allerlei functies van het lichaam, waaronder stemming, eetlust en slaappatroon. 

Boost je dopamine en serotonine op natuurlijke wijze

Er zijn talloze manieren waarop je kunt genieten en experimenteren, zonder dat je je gezondheid onnodig in gevaar brengt. Het gebruik van research chemicals wordt door Sirius afgeraden, omdat de kans op misbruik en gezondheidsrisico’s alom aanwezig zijn. Kies in plaats daarvan voor het verzorgen van je eigen lichaam en geest. Experimenteren is onderdeel van het bestaan, maar dient met wijsheid benadert te worden.

Er zijn genoeg verhalen bekend van gebruikers die hun leven in gevaar brachten, of overlijden, omdat ze onverstandig om gaan met het gebruik van drugs. Is dit het waard? Er zijn andere manieren waarop je je goed kunt voelen. 

Dopamine, het hormoon dat door 3-MMC wordt getriggerd, wordt ook aangemaakt door te sporten, veel buiten te zijn, met vrienden en familie te connecten en plezier te maken. Natuurlijk is het leuk om te genieten van wat het leven te bieden heeft en is het spannend om nieuwe dingen uit te proberen. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop je dit kunt doen, zonder dat je je gezondheid onnodig in gevaar brengt.

Legale en natuurlijke smartdrugs

Bij Sirius verkopen we enkel legale, natuurlijke middelen die veilig zijn om te gebruiken en veel ruimte overlaten om te experimenteren en nieuwe ervaringen op te doen. Je bewustzijn willen veranderen is niets nieuws, de mens doet dit al sinds het begin der tijden. Gebruik je wijsheid en blijf zo dicht mogelijk bij de natuurlijke bron van een middel. Over synthetische drugs en zeker research chemicals zoals 3-MMC, is te weinig bekend en is de kans op verslaving en misbruik erg groot. 

Neem een kijkje in onze Smartshop voor ons assortiment aan lustopwekkende kruiden, capsules voor energie, ontspannende thee’s, droomkruiden, liefdesbonbons, Magische Truffels en nog veel meer! 

Bronnen

 • Psychonautwiki
 • Erowid
 • Wikipedia
 • Vice
 • NOS

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 3.924 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.