GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Ketamine 2. Geschiedenis 3. Ketamine en de dance scene 4. Recentelijke belangstelling5. K-hole en bijna doodervaringen6. Mogelijke effecten van ketamine7. Nieuw antidepressivum8. Gevaren van ketamine9. Gevaarlijke combinaties10. Legale of illegale drug?11. Experimenteren met ketamine?

Ketamine

Ketamine wordt gerekend tot de dissociatieve drugs. Binnen deze groep is het de meest bekende en meest gebruikte stof. “Dissociatief” wil zeggen dat de geest is ‘afgescheiden’ van het lichaam. Door deze zogenaamde afgescheidenheid, kunnen er zeer sterke hallucinaties optreden, samen met het gevoel in een andere wereld te zijn. Ketamine wordt wereldwijd ingezet als verdovingsmiddel bij operaties. Hierdoor bevindt het middel zich in een semi-grijze zone qua legaliteit. De drug staat op de lijst met essentiële medicijnen van de WHO (World Health Organisation). 

Geschiedenis 

In 1962 werd de drug ontwikkelt als vervanging voor het verdovingsmiddel phencyclidine (PCP), dat gebruikt werd bij operaties. PCP werd ongeschikt geacht als verdovingsmiddel omdat het voor sterke hallucinaties zorgt. Het was de Amerikaanse wetenschapper Calvin Stevens die ketamine synthetiseerde. Qua samenstelling is ketamine gerelateerd aan PCP, maar werkt korter en zorgt voor minder heftige effecten. 

Ketamine wordt veel ingezet bij operaties op zowel mensen als dieren en wordt daarom ook wel vaker benoemd met ‘paarden verdovingsmiddel’. 

In 1963 werd het middel gepatenteerd in België en gebruikt door dierenartsen. Later, in 1969, werd het ook geschikt geacht voor mensen en werd het op voorschrift beschikbaar gemaakt. Het product dat op de markt kwam heette ‘Ketalar’, officieel goedgekeurd in de Verenigde Staten door de FDA (Food and Drug Administration) in 1970. 

Tijdens de Vietnam oorlog werd de drug veel ingezet om gewonde soldaten te verdoven, vanwege de veilige werking. In tegenstelling tot andere verdovingsmiddelen, zorgt ketamine niet voor problemen met de ademhaling. Hierdoor konden soldaten behandelt worden, zonder dat de doktoren ademhalingstoestellen bij de hand moesten hebben. 

Ketamine en de dance scene 

Tevens vond ketamine zijn weg naar het uitgaansleven. Als dissociatieve drug, met sterke visuals en trance-achtige werking, was er algauw belangstelling binnen de ‘psychedelische underground’. In Florida werd het verkocht onder de benaming ‘rockmesc’. 

De FDA maakte zich zorgen om de grote hoeveelheden ketamine die buiten de medische wereld op de markt terecht kwamen. Toch was er in die tijd nog weinig algemene bekendheid over de drug.

Bij lage doseringen is een gebruiker nog in staat zich in het uitgaansleven te mengen en zich op de dansvloer te begeven. Hogere doseringen zorgen echter voor verlies van contact met de realiteit, waardoor er verschillende gevallen bekend zijn van ‘ketamine zombies’, waarbij ketamine-gebruikers languit op de vloer gaan liggen en totaal niet meer aanspreekbaar zijn. 

Recentelijke belangstelling

De laatste paar jaar krijgt ketamine veel belangstelling binnen de medische wereld, als snelwerkend therapeutisch middel voor de behandeling van zware depressies en suïcidale neigingen. 

Recentelijk heeft ketamine de reputatie als populair uitgaans middel gekregen en is het gebruik toegenomen. Andere benamingen voor het middel zijn ket, keta, special K, kitty en K. 

Eén van de redenen waarom de drug zo populair is, is vanwege de sterke hallucinaties die kunnen optreden bij gebruik. 

K-hole en bijna doodervaringen

Een zogenaamde k-hole, ook wel void, space of leegte genoemd, is een fenomeen dat kan optreden tijdens een trip met ketamine, meestal in hoge doseringen. Zoals de benaming al aangeeft bevindt de gebruiker zich in een soort leegte, meestal donker ‘niks’. Dit gebeurt wanneer het verlies met de visuele realiteit zijn hoogtepunt bereikt. De gebruiker is niet meer in staat contact te maken met de werkelijkheid en zintuiglijke input op te nemen. In plaats daarvan ‘bevindt’ men zich in een oneindig grote leegte. Het kan voorkomen dat er subtiele geometrische patronen worden waargenomen, of enorme wolken in bepaalde kleuren die aan de horizon voorbij zweven. 

Bij hoge doseringen ketamine bestaat de kans dat een gebruiker volledig ‘offline’ gaat. Deze ervaring wordt ook wel vergeleken met een bijna doodervaring. Een andere benaming is ego death, omdat het lijkt alsof je even niet meer bestaat. Hierna volgt vaak een periode van diepe sereniteit en vrede met alles. Dit is een toestand waar veel psychonauten naar op zoek zijn. 

In een onderzoek met schapen konden wetenschappers zien wat er in de hersenen gebeurt tijdens zo’n ervaring. Schapen die een hoge dosering ketamine kregen toegediend, lieten al na een paar minuten volledige stopzetting van hersenactiviteit zien. Volgens de onderzoekers is dit wat er met je gebeurt wanneer je in een zogenaamde k-hole terecht komt: er vindt een pauze plaats in hersenactiviteit. 

Dit effect wordt ook wel vergeleken met een bijna-dood ervaring.

Mogelijke effecten van ketamine

Het middel kan een brede waaier aan effecten veroorzaken, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dosering en gevoeligheid.

Lichamelijke effecten van ketamine kunnen zijn

 • Verdoving: er treedt gevoelloosheid op in het lichaam. Het gevaar hiervan kan zijn dat een gebruiker niet in de gaten heeft dat hij of zij zich verbrand. 
 • Verder heeft een gebruiker minder zin om te bewegen. In hoge doseringen kan het zelfs onmogelijk zijn voor het lichaam om zich te verroeren. 
 • Euforie: sommige gebruikers ervaren een prettige sensatie in het lichaam, samen met een staat van gelukzaligheid. Dit is echter minder krachtig dan bijvoorbeeld bij MDMA of opiaten. 
 • Ervaring van het lichaam: een gebruiker kan het gevoel hebben gewichtloos te zijn. Verder kan het lijken alsof het lichaam van vorm verandert. Wanneer iemand in een k-hole terecht komt, kan het contact met het lichaam volledig weg zijn.
 • Verminderd libido: bij gebruik van ketamine is zin in seks meestal afwezig. Dit heeft voornamelijk te maken met de gevoelloosheid. Ook is het heel moeilijk een orgasme te krijgen. 
 • Verhoging van de bloeddruk: het gebruik van ketamine wordt geassocieerd met een verhoogde bloeddruk. 

Mentale effecten

 • Vermindering van angst: ketamine kan zorgen voor vermindering van angst. 
 • Herhaaldelijk doseren: ketamine zorgt ervoor dat een gebruiker vaak het gevoel heeft vaker te willen doseren. Dit onder andere door de snelle werking van het middel en het gevoel van euforie dat het teweeg kan brengen. Hierdoor bestaat een grotere kans op misbruik.
 • Déjà vu: gebruikers ervaren dikwijls een déja vu. Dit gebeurt vaker onder invloed van ketamine, dan bij andere drugs.
 • Psychose: de kans op een psychose wordt groter door gebruik van ketamine. De kans hierop wordt groter wanneer je hier al gevoeligheid voor hebt. Gebruikers met een geschiedenis van mentale stoornissen, waaronder bipolaire stoornis en schizofrenie, moeten extra voorzichtig zijn. 
 • Verandering in realiteit: onder invloed kan het onmogelijk zijn een correct beeld te hebben van de omgeving. Hierdoor kunnen gebruikers zichzelf verwonden of dingen stuk maken, omdat ze de buitenwereld anders beleven en niet goed inschatten. 
 • Verlies van tijdsbesef: een half uurtje kan voor een gebruiker een leven lang lijken te duren. Zeker met hoge doseringen kan er een gevoel van eindeloosheid ontstaan. Verschillende gebruikers rapporteren dat ze tijdens de trip ergens waren, dat buiten tijd en plaats ligt.
 • Hallucinaties: hoge doseringen ketamine veroorzaken verschillende vormen van hallucinaties. Zo is het mogelijk dat een gebruiker dingen in een ruimte ziet die er niet zijn.
 • Samensmelten met object of persoon: gebruikers rapporteren vaak het fenomeen ‘versmelten’, waarbij het niet meer duidelijk is waar het eigen lichaam stopt en het andere lichaam, of object, begint. 

Nieuw antidepressivum

De laatste paar jaar is er veel gepubliceerd over ketamine als nieuw antidepressivum. Uit verschillende onderzoeken blijkt de drug verlichting te brengen bij mensen die lijden aan een zware depressie en mensen die suïcidaal zijn. De werking van ketamine is vrijwel onmiddelijk en brengt binnen de twee uur verlichting. De effecten houden zo’n drie dagen aan, na één enkele dosering. Suïcidale neigingen en depressieve klachten verminderen drastisch. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Prozac, waarbij het zo’n twee weken kan duren voor er een merkbaar effect optreedt. 

Gevaren van ketamine

Neurotoxiciteit 

Langdurig, herhaaldelijk gebruik van ketamine zorgt voor neurotoxiciteit, laat onderzoek zien. Hierbij kregen primaten elke dag een typische recreationele dosis voor een bepaalde periode. Bij de primaten die voor zes maanden lang elke dag ketamine kregen, werd er een vermindering in de locomotoriek waargenomen. Ook waren er aanwijzingen dat meer cellen in de prefrontale cortex afsterven. Bij de groep die voor een enkele maand elke dag een dosis kregen, werden deze effecten niet waargenomen. 

Problemen met de urinewegen

Langdurig, herhaaldelijk gebruik van ketamine vergroot de kans op problemen met de urinewegen, waaronder pijn aan de blaas, moeilijkheden met plassen en bloed plassen. 

Gevaarlijke combinaties

Ketamine gecombineerd met andere drugs en middelen kan voor levensgevaarlijke interacties zorgen. 

 • Alcohol: net als ketamine zorgt alcohol voor vermindering aan gevoeligheid en een ontspannen, sedatieve werking. Deze combinatie kan zeer gevaarlijk zijn omdat een gebruiker sneller het bewustzijn kan verliezen en er tevens een verhoogde kans op braken is. Dit geeft een groot risico op verstikking. 
 • GHB: een verhoogde kans op bewusteloosheid en grotere kans op braken. Hierdoor kan een gebruiker stikken. 
 • Opioïden: drugs die beiden voor sedatie zorgen, gevoelloosheid en grotere kans op bewusteloosheid. 
 • Grapefruit: hoewel zeer gezond voedingsmiddel, is grapefruit in combinatie met bepaalde drugs, waaronder ketamine, gevaarlijk. Grapefruitsap zorgt ervoor dat de opneembaarheid van ketamine aanzienlijk vergroot. Hierdoor kan een gebruiker in feite het dubbele opnemen van een dosis. Ook houdt het effect langer aan. 

Legale of illegale drug?

Ketamine staat in de meeste landen gecategoriseerd als ‘illegaal voor recreationeel gebruik, legaal binnen de medische hulpverlening’. 

In de jaren ‘90, toen ketamine minder bekendheid had dan momenteel, was er vaak verwarring omtrent de legaliteit van het middel. De drug was onbekend en de autoriteiten waren niet goed op de hoogte van de recreationele mogelijkheden. Voor hen was het een legaal medicijn. Zo is er een anekdote bekend waarin een drugsdealer werd aangehouden met een grote lading, in poedervorm. Hij moest de politie letterlijk spellen wat het was, ze hadden er nog nooit van gehoord. 

Later werd hij gebeld met de melding dat hij zijn vracht kon komen ophalen, omdat het ging om een legaal middel. 

Experimenteren met ketamine?

Tegenwoordig behoort ketamine tot de populairdere drugs onder jongeren. 

Drugs, legaal en illegaal, zijn overal om ons heen. Al eeuwenlang bevecht men de neiging van de mens om te experimenteren met deze middelen. De geschiedenis laat zien dat deze strijd vaak bloederig is en veel stuk maakt, kijk maar naar de War On Drugs. 

Experimenteren hoort bij het leven, daar kunnen we niet omheen. Synthetische drugs bevinden zich nog maar relatief kort onder ons. De werking van deze middelen is zeer krachtig en kan sterk verslavend zijn. Bovendien bevindt een groot gedeelte zich in de illegale zone waardoor er geen controle is en de kans op verkeerd gebruik groter wordt.

Sirius biedt legale en natuurlijke alternatieven, met duizenden tevreden klanten. Het gebruik van smart drugs, psychoactieve kruiden, psilocybe paddenstoelen en cannabis wordt met het grootste respect benadert. Als producten die dicht bij hun natuurlijke bron blijven, is de kans op misbruik vele malen kleiner, zeker als een persoon goed geïnformeerd en met de juiste attitude met deze middelen, of medicijnen zo je wilt, aan de slag gaat.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.