GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. GHB 2. Wat is GHB?3. GHB als slaapmedicatie4. Fysieke effecten GHB5. Cognitieve effecten 6. Per ongeluk GHB binnengekregen?7. Giftig voor de hersenen8. Gevaar voor verslaving9. Gevaarlijke combinaties met andere drugs10. Interesse in experimenteren? Kies voor legale en natuurlijke smartdrugs11. Kratom voor een opwekkende en ontspannen high

GHB

Het gebruik van GHB wordt geassocieerd met seksfeestjes, verkrachtingen en overdosissen. De drug is binnen de mainstream berucht vanwege het feit dat het gemakkelijk in een drankje gedaan kan worden om op die manier iemand te bedwelmen. Het middel wordt dan ook ‘date rape drug’ genoemd.

Wat is GHB en waar komt het vandaan? Wat zijn de gevaren en risico’s?  En heeft het ook positieve effecten? Lees alles in deze encyclopedie van Sirius.

Wat is GHB?

De wetenschappelijke benaming voor GHB is gamma-Hydroxybutyric acid. Het is een verdovend middel dat qua effect ook wel wordt vergeleken met alcohol. In lage doseringen ontstaat een prettig en vredig gevoel, waarbij remmingen en angsten wegvallen. In hoge doseringen bestaat de kans op ‘out gaan’. Dit wil zeggen dat een gebruiker in een sterke roes terecht komt en bewusteloos kan raken. Aangezien de drug moeilijk te doseren is wordt de kans op een overdosis al snel reëel

GHB is een stof die van nature voorkomt in het lichaam van de mens. Het fungeert als een neurotransmitter en heeft een dempende werking. Neurotransmitters zijn stoffen in het lichaam en helpen mee in de signaaloverdracht in de hersenen.

Verder is GHB terug te vinden in bepaalde voedingsmiddelen waaronder wijn, biefstuk, bepaalde citrusvruchten en in bijna alle diersoorten.

GHB als slaapmedicatie

In de jaren ‘60 lukte het een Franse wetenschapper om GHB na te maken. Het werd toen als slaapmiddel op de markt gebracht. 

Tegenwoordig bestaat GHB als medicijn onder de naam Xyrem. Het is verkrijgbaar op voorschrift en wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen waaronder kataplexie en patiënten die lijden aan narcolepsie en overdag slaperig overmatig zijn. 

Verder is het ook enige tijd gebruikt als pijnstiller en om aandoeningen waaronder insomnia te behandelen. Ook werd het enige tijd gebruikt om klinische depressie te behandelen. Het werd zelfs enige tijd gebruikt als middel om alcoholisme mee te behandelen. Ook was het een tijd lang een populair middel onder bodybuilders, omdat GHB een stimulerende werking heeft op groeihormonen. 

GHB wordt gebruikt als recreationele drug. Het is een populaire partydrug omdat men er losser van wordt. Qua werking lijkt het op alcohol. GHB is echter een verboden harddrug, terwijl alcohol op elke straathoek te verkrijgen is. GHB is echter moeilijk te doseren, dus de kans op een overdosis is veel groter. 

Het middel is doorzichtig van kleur en heeft een zoute smaak. 

Zoals eerder vermeld komt GHB van nature voor in ons lichaam. Hierdoor is de stof dus ‘bekend’ en neemt het lichaam de stof gemakkelijk op. Wanneer een gebruiker GHB neemt als recreationele drug, verwerkt het lichaam het middel snel. Binnen de 2 tot 4 uur heeft het middel het lichaam verlaten. 

Vanuit dit oogpunt gezien is GHB een vrij onschuldige drug, die in normale doseringen niet snel voor gevaren zorgt. 

De gevaren van het middel liggen voornamelijk in het feit dat het dikwijls wordt gecombineerd met andere drugs, waaronder alcohol. Wanneer gebruikers verschillende drugs combineren wordt de kans op gevaarlijke bijwerkingen groter. Uit een rapport blijkt dat het aantal doden door GHB voor het grootste deel veroorzaakt wordt door de combinatie met alcohol en andere drugs. Hierdoor traden bijvoorbeeld ademhalingsproblemen op. Dit kan voor gevaarlijke interacties zorgen. Verder is de kans groot dat een gebruiker de dosering verkeerd inschat en teveel neemt. 

Als laatste is GHB een populair middel tijdens het uitgaansleven en wordt het gebruikt door verkrachters om feestgangers te bedwelmen. 

Fysieke effecten GHB

 • Opwekkend en ontspannen: in lage doseringen heeft GHB een opwekkende werking. Gebruikers krijgen behoefte om te bewegen en te dansen. In hoge doseringen werkt het echter sedatief en worden gebruikers zeer ontspannen en lethargisch. De kans op in slaap vallen wordt groot. 
 • Ademhalingsproblemen: GHB wordt geassocieerd met ademhalingsproblemen. Dit vindt voornamelijk plaats bij overdosissen. De gebruiker heeft moeite met ademhalen of krijgt een onregelmatige ademhaling. Meestal ademt men steeds dieper, soms sneller en kan er ineens een stop plaatsvinden waarbij de gebruiker tijdelijk geheel stopt met ademen. 
 • Stuiptrekkingen: zeer hoge doseringen GHB kunnen resulteren in stuiptrekkingen
 • Spierontspanning: Net zoals het geval bij benzodiazepines (kalmeringsmiddelen) en alcohol, ontstaat er door gebruik van GHB een sterke ontspanning in de spieren. Deze ontspanning kan gevaarlijk zijn omdat een gebruiker minder motoriek heeft en daardoor sneller controle verliest. 
 • Duizeligheid: een veel voorkomend effect van GHB is het gevoel van duizeligheid, dat al bij normale of zelfs lichte doseringen kan optreden. Een gebruiker kan zich ineens slap voelen en het gevoel hebben flauw te vallen. Er kan sterke neiging optreden op de grond te gaan liggen. 
 • Krampen: GHB staat er om bekend krampen op te wekken, zowel in de spieren als in de maag. 

Cognitieve effecten 

 • Slaperig en waakzaam: hele kleine doseringen GHB geven een gebruiker meestal een slaperig gevoel. Normale doseringen zorgen mee voor een staat van waakzaamheid. Zeer hoge doseringen zorgen ervoor dat een gebruiker extreem slaperig wordt. 
 • Herdoseren: bij GHB wil een gebruiker vaak een nieuwe dosis nemen. Dit heeft te maken met het feit dat de effecten van het middel van korte duur zijn. 
 • Cognitieve euforie: een andere benaming voor de drug is ‘liquid XTC’ (vloeibare XTC) en wel om de reden dat het intense gevoelens van euforie teweeg kan brengen, vergelijkbaar met MDMA, opiaten en cocaïne. Ook wordt het wel eens omschreven als een meer euforische versie van alcohol. Het is echter ook een middel waar je veel sneller een overdosis van neemt. 
 • Minder remmingen: GHB staat er om bekend dat gebruikers er schaamteloos van worden en sneller in risicovolle activiteiten meedoen zoals onbeschermde seks, het combineren van drugs en bepaalde grenzen overschrijden. De kans op fouten en gevaarlijke acties wordt groter omdat het middel het maken van beslissingen bemoeilijkt. De kans is groot dat iemand misbruik maakt van het feit dat een gebruiker onder invloed van GHB kwetsbaarder en gewilliger is. Dit is een reëel risico waar zowel vrouwen als mannen voor moeten oppassen. 
 • Empathie: net als bij MDMA, zij het in mindere mate, zorgt GHB voor verhoogde gevoelens van empathie en vriendschappelijkheid. 
 • Verhoogd libido: gebruikers rapporteren meer zin in seks door gebruik van GHB.

Per ongeluk GHB binnengekregen?

Er zijn verschillende rapporten bekend waarbij gebruikers per ongeluk GHB binnenkregen. Het middel is vloeibaar en doorzichtig en dus erg gemakkelijk te verwisselen met water. Advies voor harm reduction luidt als volgt: als je besluit met dit middel te experimenteren, gebruik bijvoorbeeld blauwe voedingskleurstof om het middel duidelijk te labelen. 

Giftig voor de hersenen

Uit verschillende onderzoeken met ratten blijkt dat GHB een neurotoxische werking heeft. In een onderzoek kregen de diertjes voor 15 dagen achter elkaar de drug toegedient. Vervolgens kon men zien dat het aantal neuronen in de hersenen flink was afgenomen.

Gevaar voor verslaving

Er bestaat kans op verslaving. Vooral lichamelijk treedt er al snel afhankelijkheid op, mentaal is dit in mindere mate. Gebruikers die af en toe tot regelmatig GHB gebruikers rapporteren angstaanvallen, slaapproblemen en bibberen. Gebruikers die hoge doseringen nemen voor langere periodes kunnen last krijgen van ernstige afkickverschijnselen waaronder psychoses, delirium en hallucinaties. 

Gevaarlijke combinaties met andere drugs

Niet enkel bij GHB, ook andere drugs worden veel risicovoller wanneer ze gecombineerd worden met andere middelen. Het meest voorkomende middel dat in combinatie met andere drugs wordt gebruikt is alcohol. Gebruikers vergeten vaak dat alcohol zelf een harddrug is en voor een sterk effect kan zorgen.

 • Alcohol: gecombineerd met GHB zorgen deze twee middelen zelfs met lage doseringen voor een groot risico, waaronder de kans op overgeven, verstikking en problemen met de ademhaling. 
 • Amfetaminen: de combinatie van een stimulerend middel, zoals amfetamine (speed) en GHB is extra gevaarlijk. Door de ‘upper’ is het voor een gebruiker mogelijk veel hogere doseringen GHB aan te kunnen. Vervolgens is de kans op een overdosis des te groter.
 • Lachgas: de twee middelen verhogen de kans op ‘out’ gaan. Je kunt als gebruiker plotseling je bewustzijn verliezen. Vervolgens bestaat de kans te stikken in het eigen braaksel. Ook het krijgen van blackouts is veelvoorkomend.
 • Ketamine: net als GHB produceert deze drug een staat van lethargie en verhogen het risico op braken en bewusteloosheid. 

Interesse in experimenteren? Kies voor legale en natuurlijke smartdrugs

Er zijn ontzettend veel illegale drugs in omloop waarmee geëxperimenteerd wordt. Bij veilig en verantwoordelijk gebruik is de kans op negatieve effecten het kleinst. Toch blijft experimenteren met deze middelen een risico. Vaak weten gebruikers niet precies welk middel ze voorhanden hebben. Zoals het geval bij GHB, staan veel drugs er om bekend moeilijk te doseren te zijn. Hierdoor is de kans op een overdosis groot. 

Bij Sirius vind je een heel assortiment aan legale en natuurlijk smartdrugs. Deze middelen worden voorzien van veel informatie zodat je als gebruiker veilig en verantwoordelijk kunt genieten. 

Kratom voor een opwekkende en ontspannen high

Mitragyna speciosa, ook wel kratom genoemd, is een boom afkomstig uit Thailand. De bladeren worden al duizenden jaren als pijnstiller en genotmiddel gebruikt. Ben je op zoek naar een legaal middel dat je een ontspannen gevoel geeft? Kratom lijkt qua werking op alcohol en is geschikt voor op feestjes omdat het een ontspannen werking heeft. 

Bij Sirius kun je de gedroogde bladeren krijgen. Ook zijn er verschillende poeders en extracten beschikbaar.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.254 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.