GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Reishi 2. Botanische benaming3. Bijnamen4. Reishi als Paddenstoel der onsterfelijkheid5. Medicinale paddenstoel voor hart en levenskracht6. Traditioneel medicinaal gebruik van Reishi7. Reishi in capsulevorm 8. Talisman voor geluk9. Wetenschappelijk onderzoek naar medicinale werking van Reishi10. Geneeskrachtige inhoudsstoffen11. Reishi als kankermedicijn 

Reishi

Reishi is een medicinale paddenstoel die in China ook wel de ‘paddenstoel der onsterfelijkheid’ wordt genoemd. Ze komt oorspronkelijk uit Azië. De In Aziatische landen waaronder China, Japan, Korea en Vietnam wordt deze paddenstoel al zeer lang als medicijn gebruikt en benoemd. In het Nederlands krijgt ze de naam Gesteelde Lakzwam. Een andere benaming die veel gebruikt wordt is Lingzhi, dit wil zeggen ‘goddelijke paddenstoel’. Zoals de naam al aangeeft wordt Reishi ingezet om de levensduur te verlengen. Reishi behoort tot de Ganoderma familie. De paddenstoel groeit aan de voet van verschillende boomsoorten, voornamelijk esdoorn. De paddenstoel is in het wild zeer zeldzaam, slechts 2 tot 3 op zo’n 10.000 bomen zal Reishi krijgen. Ze is een parasitaire schimmel en gebruikt een boom als gastheer. Tegenwoordig wordt Reishi succesvol gecultiveerd op boomstammen of zaagsel. Op die manier is het mogelijk haar als medicijn en voedingssupplement op de markt te brengen. De paddenstoel is een polypore paddenstoel, heeft buisjes aan de onderkant in plaats van plaatjes. Deze buisjes kunnen wit van kleur zijn of bruin kleuren naarmate ze ouder wordt. Uit deze fijne buisjes laat de paddenstoel haar sporen vallen die voor reproductie zorgen. De bovenkant van de hoed is glad, glanzend en meestal roodkleurig, in de vorm van een nier of waaier. Meestal zijn de hoeden zo’n 10 cm in doorsnede, maar ze kunnen ook zo’n 25 cm in doorsnede halen. De steel ligt zowat binnen de hoed, die hier verticaal op staat. Polypore paddenstoelen hebben harde hoeden, die in het Engels ook wel ‘conks’ genoemd worden. De jonge Reishi paddenstoel heeft een wat zachtere hoed en voelt kurkachtig aan. 

Botanische benaming

Ganoderma lucidum. De benaming Ganoderma werd in 1881 gegeven door Petter Adolf Karsten. De botanische benaming heeft een Latijnse en Griekse oorsprong. Ganoderma komt het van het Griekse woord ‘ganos’, dat ‘helderheid’ betekent, en ‘derma’ dat ‘huid, schijnen, glanzende huid’ wil zeggen. 

Bijnamen

Reishi, Lingzhi, Mushroom of immortality, glossy ganoderma

Reishi als Paddenstoel der onsterfelijkheid

In de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM), staat Reishi al zeer lang hoog aangeschreven als breed inzetbaar medicijn. Teksten doorheen de geschiedenis prijzen de effecten van deze zwam. Ze wordt voorgeschreven bij uiteenlopende ziekten en kwalen. Zo wordt Reishi al eeuwenlang gebruikt om lichaam en geest jong te houden. Als versterker van het immuunsysteem zou ze het lichaam helpen ziekten af te weren. Ouderdomsverschijnselen zoals vergeetachtigheid zou Reishi verminderen. Al zeker 2000 jaar wordt er over deze paddenstoel gesproken en geschreven. Waarschijnlijk werden er verschillende paddenstoelen van het Ganoderma genus gebruikt en kregen ze allen de naam ‘Reishi’ of Lingzhi. In 1578 kwam er meer duidelijkheid aan het licht door het meest bekende Chinese boek over kruidengeneeskunst, het Bencao Gangmu. In dit boek worden de verschillende Ganoderma soorten uiteengezet en op kleur gesorteerd. Ze werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Aan de hand van dit boek en verschillende onderzoeken in 2017 gaan de meeste wetenschappers ervan uit dat de officiële Reishi paddenstoel de roodkleurige is. 

Medicinale paddenstoel voor hart en levenskracht

De eerste melding van deze paddenstoel was in een Chinees gedicht van Zang Heng, afkomstig uit de Han-dynastie. Linghzhi werd hier voor het eerst vernoemd. De paddenstoel werd gebruikt om de levenskracht, ofwel qi, te verhogen. In deze tijd werd er nog gesproken over verschillende kleuren, die allen voor een ander doel geschikt waren: Qinzhi, ofwel de ‘Green Mushroom’, was geschikt voor het behandelen en genezen van de lever, Chizi de ‘Red Mushroom’, bedoeld voor het hart, Huangzhi, de ‘Yellow Mushroom’, voor de milt, Baizhi, de ‘White Mushroom’ voor de longen, Heizhi ofwel ‘Black Mushroom’, voor de nieren en Zizhi, de ‘Purple Mushroom’ voor de geest. Zoals eerder vermeld vermoedt het merendeel van huidige wetenschappers dat de Lingzhi paddenstoel de rode soort betreft. Er wordt geschreven over de paddenstoel als ‘bitter en balancerend’. Ze is geschikt voor het behandelen van pijn in de borst, geeft het hart qi een boost, voedt het centrum, verscherpt de geest en helpt mensen niet te vergeten, in andere woorden helpt de paddenstoel het geheugen te verbeteren. De paddenstoel is geschikt om preventief in te nemen ter bescherming van verschillende kwalen en ziekten. Het lichaam wordt licht en beter beschermd tegen ouderdom. Het leven kan op die manier verlengt worden, zodanig lang dat men ‘onsterfelijkheid’ haalt. Men spreekt dus voornamelijk over het genezen van het gebied rond de borst en de hartstreek. Mensen die last hebben van spanning in de borst of een benauwd gevoel zouden veel baat hebben van deze paddenstoel. In een oude tekst wordt aanbevolen de paddenstoel als supplement voor een lange periode in te nemen en op die manier het lichaam sterk te maken en het ouderdomsproces sterk te vertragen. 

Traditioneel medicinaal gebruik van Reishi

De smaak van de Reishi paddenstoel is bitter. Traditioneel wordt ze bereidt in de vorm van een heet water extract. De verse of gedroogde paddenstoel wordt in dunne reepjes of in poedervorm aan het water toegevoegd en blijft zo’n twee uur pruttelen, afgedekt en op een laag vuurtje. Vervolgens houdt men een donkere, bittere vloeistof over. Deze kan eventueel nogmaals voor twee uur verwarmt worden, om de concentratie te verhogen. Het resultaat kan zo gebruikt worden of verwerkt worden tot een ander medicinaal product, bijvoorbeeld in combinatie met andere medicinale paddenstoelen of gezondheidsproducten. 

Reishi in capsulevorm 

Sinds 1970 wordt haast alle Reishi verkregen door middel van cultivatie. De paddenstoel groeit op verschillende substraten, waaronder granen en zaagsel. Ze wordt ook gekweekt op stammetjes van bomen. Nadat de vruchtlichamen zich gevormd hebben, worden ze geoogst en veelal gedroogd en vermalen. Zo kunnen ze tot capsules verwerkt worden die een gemakkelijke dagelijkse inname garanderen.

Talisman voor geluk

Ook binnen de kunst is Reishi een voorspoedige paddenstoel. Ze wordt dan ook al eeuwenlang afgebeeld als talisman voor geluk binnen de traditionele cultuur van China. Ze biedt als beeld gezondheid en een lang leven. De godheid Guanyin wordt wel eens afgebeeld met een Lingzhi paddestoel. 

Wetenschappelijk onderzoek naar medicinale werking van Reishi

Er wordt nog volop aan onderzoek gedaan naar Ganoderma paddenstoelen. Uit verschillende resultaten komt naar voren dat Reishi over bijzonder geneeskrachtige eigenschappen beschikt. Om dit bewijs echt hard te maken voor de medische wereld, zullen er verdere klinische onderzoeken volgen. 

Een onderzoek gedaan met Caenorhabditis elegans, een laboratorische nematode liet zien dat Reishi het leven van deze zeer kleine worm kon verlengen en het verouderingsproces vertraagde. In een ander onderzoek gedaan met muizen die een extract van Reishi toegediend kregen, waren de resultaten positief. Het immuunsysteem van de beestjes versterkte. Een belangrijkste bevinding was dat de paddenstoel de activiteit van ‘natural killer cells’ stimuleerde.

Verantwoordelijk hiervoor zijn de immuunmodulerende polysachariden. Deze inhoudsstoffen van de Reishi paddenstoel stimuleren verschillende cellen in het lichaam leukocyten, macrofagen, monocyten en dus ook natural killer cells. Deze cellen spelen een zeer belangrijke rol in ons lichaam: ze scannen op potentiële beschadigde cellen, bijvoorbeeld door toedoen van een virus, en doden deze vervolgens. 

Geneeskrachtige inhoudsstoffen

Reishi bevat verschillende inhoudsstoffen, waaronder immuunmodulerende polysachariden (beta-glucanen), triterpenen en alkaloïden. Verder bevat ze de stoffen arabinaxyglyconen, arabinogalactonen, peptidoglycanen, ganoderanen, triterpenen, proteïnen, sterolen, oleïnezuur, cyclo-octasulfur, vitamine C, riboflavine of vitamine B2, germanium, flavonglycosiden, lysozyme, proteïnase, glucosiden, coumarinen en adenosine.De inhoudsstoffen helpen het lichaam in het voorkomen en genezen van ziekten die het immuunsysteem aantasten. De stoffen werken beschermend en helpen het lichaam vechten tegen virussen, ontstekingen, infecties en bacteriën. Ook kan de paddenstoel helpen in het behandelen van allergieën. De paddenstoel werkt als bloedddrukverlager, ontstekingsremmer en als antioxidant. Als adaptogeen zorgt Reishi ervoor dat het lichaam in balans komt. Daar waar een tekort is of een onevenwicht, zorgen de inhoudsstoffen van de paddenstoel voor aanvulling. Wanneer het lichaam een bepaald soort stress ondergaat, helpt Reishi het lichaam hier beter mee om te gaan. Het lichaam komt in een kalmere staat, reageert beter op haar omgeving. Op die manier is Reishi heel interessant voor mensen die last hebben van een burn-out, slaapproblemen hebben, last hebben van te weinig energie, vermindert concentratievermogen hebben en vergeetachtig zijn. 

Reishi als kankermedicijn 

Zoals eerder vermeld zijn meer onderzoeken nodig om de wetenschap te overtuigen van de werking van de Reishi paddenstoel. Ondertussen zijn er al ontelbaar veel ervaringsverhalen van mensen die hun lichaam hebben genezen met dank aan deze paddenstoel. Of het nu gaat om een ernstige allergie, een ontsteking, een kwaal aan het hart. Ook als geneesmiddel voor kanker kent Reishi bekendheid. Binnen de alternatieve geneeswijzen wordt Reishi dikwijls als aanvulling geadviseerd op (reguliere) kankertherapie. De aanwezige polysachariden vangen vrije radicalen op die door straling vrijkomen. In-vitro studies laten al zien dat de paddenstoel de groei van tumoren afremt. Zoals eerder vermeld speelt haar immuunversterkend effect een grote rol. 

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.