GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Lion’s Mane 2. Lion’s Mane in het wild3. Benamingen4. Actieve bestanddelen5. Lion’s Mane in de keuken6. Behandeling met Lion’s Mane7. Hoe te nemen?8. Verder lezen

Lion’s Mane

Lion’s Mane in het wild

Lion’s Mane is een paddenstoel met een heel speciaal uiterlijk, unieke smaak en gunstige effecten op lichaam en geest. Ze komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika.

In Europa staat ze op de rode lijst met bedreigde soorten. In Nederland zijn er in de afgelopen jaren tussen de 15 tot 40 exemplaren gespot.

Lion’s Mane eet de cellulaire lignine van stervende loofbomen die hard hout bezitten. Ze parasiteert deze stervende bomen, meestal eiken of beuken. Ze kan 25 cm tot 50 cm groot worden. Ze heeft niet de ‘typische’ vorm van een paddenstoel (een hoed en een steel), maar ziet er eerder uit als een bolvormig, wit organisme met stekeltjes dat vastgeplakt zit aan een boomstam.

Benamingen

Lion’s Mane is een paddenstoel die een belangrijke plaats inneemt binnen de geneeskunsten in Azië. Hier wordt ze Houtougu (Chinees) en yamabushitake ofwel mountain priest mushroom (Japans) genoemd. In Korea wordt ze ook wel Norugongdengi-beoseot genoemd, dat ‘hertenstaartpaddenstoel’ betekent.

Lion’s Mane, ofwel leeuwenmanen, is de benaming die vanuit Noord-Amerika komt en wordt gebruikt om deze paddenstoel aan te duiden. In het Nederlands wordt ze ook wel pruikzwam of apekop genoemd. Andere namen zijn ‘bearded tooth fungus’ (bebaarde tandpaddenstoel) of tree hedgehog fungus (boom egel paddenstoel). Ook de Franse naam ‘pom pom blanc’ komt voor, die verwijst naar de pompoms die cheerleaders gebruiken.

Haar Latijnse benaming  Hericium erinaceus wil dan ook zeggen ‘gelijkaardig aan een egel’. Het genus Hericium omvat de vreemd uitziende paddenstoelen die net stekeltjes hebben. De Franse botanist-mycologist Jean Baptiste Francois (Pierre) Bulliard classificeerde de Lion’s Mane paddenstoel voor het eerst in 1780.

Actieve bestanddelen

Ze bevat de actieve bestanddelen hericenones en erinacines. Deze stoffen helpen bij het herstellen van de zenuwen. Ze bezitten een krachtige anti bacteriële werking en helpen bij het stimuleren van NGF (Nerve Growth Factor ofwel zenuwgroeifactor). De Japanse D. Kawagishi was de eerste die dit NGF’s ontdekte in monsters in 1991. Na deze ontdekking blijft men in vivo en in vitro aantonen dat de hericenones en erinacines beiden de productie van NGF stimuleren en zo voor versterking van o.a. de cognitieve functies zorgen.

NGF speelt een belangrijke rol in het gezond houden van ons brein en homeostase in ons lichaam. NGF’s zijn neuropeptiden die zorgen voor de aanmaak van nieuwe myelinescheden. Dit zijn beschermende laagjes om de zenuwen die essentieel zijn in het goed laten verlopen van de overdracht van signalen. Verder zorgen ze voor verscheidenheid binnen de neuronen. Bij mensen met dementie zoals de ziekte van Alzheimer is NGF sterk gereduceerd. Dit betekent dat de verscheidenheid en het overleven van cellen in het centrale zenuwstelsel vermindert wordt. Hierdoor gaan de prikkelgeleidingen in het brein een stuk langzamer en worden connecties minder snel gemaakt. 

Hoewel de nadruk bij NGF voornamelijk ligt op de cognitieve functies, gaat het nog veel verder dan dat. Er is aangetoond dat een tekort aan NGF gelinkt kan zijn aan cardiovasculaire aandoeningen en problemen met het metabolisme, waaronder diabetes type 2. Ook is er aangetoond dat NGF een belangrijke rol speelt bij het genezen van wonden en beschermen van de huid. Verder bevat Lion’s Mane threitol, arabitol en palmitinezuur, stoffen die mogelijk een werking als antioxidant hebben en de lipidespiegel reguleren en de suikerspiegel verlagen.

Lion’s Mane in de keuken

Lion’s Mane is een gourmet paddenstoel die graag gebruikt wordt in de keuken. Ze heeft een heerlijke smaak die ook wel aan zeedieren doet denken, voornamelijk krab. In de Aziatische keuken wordt ze veelal als vleesvervanger gebruikt. Ze wordt al heel lang medicinaal ingezet. Zeker binnen de traditionele Chinese geneeskunst wordt deze paddenstoel graag gebruikt vanwege haar anti bacteriële en versterkende eigenschappen voor het immuunsysteem. Er zijn tal van aandoeningen waarbij Lion’s Mane ingezet wordt.

Behandeling met Lion’s Mane

Dementie

Aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer veroorzaken de aftakeling van zenuwcellen en de verbindingen tussen de verschillende cellen. Hoe snel deze achteruitgang gaat, is afhankelijk per persoon. Boven de 90 jaar heeft 40% van de populatie een vorm van dementie. De medische wereld bereidt zich voor op een stijgende lijn in het aantal mensen dat lijdt aan dementie, onder andere door vergrijzing.
Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor deze aandoeningen.
Consumptie van Lion’s Mane zowel in capsule- als poedervorm kan helpen bij personen met dit soort aandoeningen, zeker in vroegere stadia van de ziekten.
 
In Japan werd een kleinschalig onderzoek gedaan naar de effecten van Lion’s Mane op mensen met een milde vorm van dementie. De Hokuto corporatie en het Isogo Central Hospital publiceerde dit onderzoek waarbij 30 deelnemers met een leeftijd tussen de 50 en 80 jaar met een milde vorm van dementie werden verdeeld in twee groepen, waarbij één groep behandelt werd met Lion’s Mane en de ander als controlegroep diende. De eerste groep kreeg 16 weken lang 3 gram Lion’s Mane per dag in capsulevorm. Vervolgens werd geanalyseerd dat er een aanzienlijke verbetering plaats vond in het cognitieve vermogen van deze deelnemers in vergelijking met de placebogroep. Na vier weken verminderde dit effect, waaruit geconcludeerd kan worden dat suppletie van Lion’s Mane gegeven moet blijven worden om het resultaat te behouden.

In een andere studie, dit keer met muizen, werd het herstellend vermogen van Lion’s Mane aangetoond bij een conditie die personen met de ziekte van Alzheimer vaak hebben. Een neurotoxisch peptide werd de muizen toegediend waardoor hun geheugen werd aantast. De muizen kregen ofwel een normaal dieet ofwel werden ze behandelt met Lion’s Mane. Door de aantasting van hun hersenen kregen de muizen een ophoping van  amyloïde plaques, een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Dit zorgt voor de achteruitgang van de cognitieve functies. De muizen kregen als opdracht een herinneringsoefening waarbij ze zich door een Y doolhof moesten bewegen. Toen hun geheugen meer en meer achteruitging werd het steeds moeilijker om de weg van het doolhof te herinneren. De muizen die Lion’s Mane toegediend kregen bleken hun opdracht vele malen beter te volbrengen en beter bestand tegen de aftakeling van het gif. Een extra interessant gegeven, is dat ze zich ook ‘nieuwsgierig’ gedroegen en veel meer energie leken te hebben om hun taak uit te voeren en veel langer de tijd nemen voor het onderzoeken van nieuwe objecten.

Multiple Sclerose

Deze ziekte ontstaat in het centrale zenuwstelsel en tast de myelinescheden aan. Deze beschermende laagjes om de zenuwen zijn belangrijk voor het goed doorgeven van informatie van de zenuwen. Wanneer de zenuwen bloot komen te liggen kunnen ze minder goed signalen doorgeven. Dit kan uitval- en verlammingsverschijnselen geven.

Er is aangetoond dat Lion’s Mane het beschermende laagje van zenuwen te versterken.

Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor deze aandoeningen.

Consumptie van Lion’s Mane zowel in capsule- als poedervorm kan helpen bij personen met dit soort aandoeningen, zeker in vroegere stadia van de ziekten.

Hoe te nemen?

Lion’s Mane kan op verschillende manieren geconsumeerd wordt. Er zijn tincturen, capsules en poeders te verkrijgen. Wanneer je veel geluk hebt en je in een regio bevindt waar Lion’s Mane meer voorkomt, kun je haar in het wild oogsten. Dit wordt sterk afgeraden in gebieden waar ze zeldzaam is, om haar verspreiding te waarborgen.

Verder lezen

Medicinal Mushrooms – The Essential Guide (Martin Powell)
Medicinal Mushrooms – A Clinical Guide (Martin Powell)

Hulp bij Studie Stress

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.