GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Guarana 2. Botanische benaming3. Geschiedenis van guarana4. Guarana thee voor energie5. De guarana mythe6. Guarana als medicijn7. Bron van natuurlijke cafeïne 8. Verschil tussen effect van koffie en guarana9. Guarana als energiedrankje10. Energy capsules met guarana van Sirius11. Waarschuwing

Guarana

Guarana is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika en is een natuurlijke energizer. Haar energieleverende eigenschappen worden al eeuwenlang gebruikt als manier om lichaam en geest te sterken, het uithoudingsvermogen te verbeteren en een boost te krijgen.

Tegenwoordig is guarana ook in de westerse wereld steeds populairder geworden. De zaden van guarana bevatten zo’n 2 tot 6 keer zoveel cafeïne als koffie. Verder bevat de plant verschillende andere stoffen, die een synergetische werking hebben met de opwekkende effecten en dit nog meer versterken. 

Botanische benaming

Paullinia cupana

Geschiedenis van guarana

Guarana is een klimplant en groeit oorspronkelijk in Zuid-Amerika. Meer bepaald groeit de plant in het Amazonewoud en komt voornamelijk voor in Brazilië.In het Portugees wordt ze guaraná genoemd. 

De plant heeft grote bladeren en clusters van vruchtjes, die de zaden bevatten met een hoog cafeïnegehalte. Ze hebben ongeveer de grootte van koffiebonen en bevatten zoals eerder vermeld hogere concentraties cafeïne. Net zoals bij de koffieplant heeft het cafeïnegehalte een overlevingsfunctie: het helpt om insecten en andere belagers op afstand te houden, zodat ze niet gemotiveerd worden de besjes van de plant op te eten. De vruchten van guarana hebben een rode tot bruine kleur. Binnenin zitten de zwarte zaadjes, die vaak worden omgeven door een wit vlees. Wanneer de vruchtjes geopend zijn lijken ze sterk op oogbollen.

De benaming van de plant komt van guara-ná dat in het Guaraní betekent: ‘fruit zoals de ogen van mensen’, of ‘ogen van de goden’. Deze naamgeving stamt af van het Sateré-Maué volk, ook wel de Mawé genoemd. Deze oorspronkelijke bewoners van het Amazonewoud in Brazilië waren de eersten die guarana domesticeerden. 

Guarana thee voor energie

Het Guaraní volk maken een infusie of thee van het zaad van de plant. Dit doen ze door het zaad te ontdoen van hun schil, te drogen en vervolgens tot een fijn poeder te vermalen. Dit poeder wordt vervolgens gekneed en gevormd tot cilinders. Dit wordt ook wel guarana brood genoemd. Om guarana thee te maken, schraapt men een deel van dit mengsel in heet water, samen met suiker. 

De inheemse bevolking gebruikten guarana en verbonden een mythe aan het ontstaan van de plant. 

De guarana mythe

Lang geleden waren er twee broers en een zus. Zij, Onhiámuáçabê genaamd, bezat een prachtig stukje grond, waar een mooie kastanjeboom groeide. Ze was ongetrouwd en alle dieren uit het woud wilden met haar leven. Ze wist alles over medicinale planten en hielp haar broers om te genezen van elke kwaal. Om die reden wilden haar broeders dat zij altijd nabij was. 

Op een dag vertelde een kleine slang aan de andere dieren dat Onhiámuáçabê op een dag zijn echtgenote zou worden. Hiervoor had hij een plan bedacht. 

Toen het meisje over de weg liep waar ze dagelijks een wandeling maakte, verleidde hij haar met een verrukkelijke geur. ‘Wat een heerlijk parfum’, dacht ze en de slang greep zijn kans om haar vliegensvlug aan te raken. In die tijd kon een vrouw zwanger worden van een man, dier of boom, door alleen maar naar haar te kijken, of haar aan te raken. Onhiámuáçabê was dus in een mum van tijd zwanger. 

De twee broers waren woedend toen ze hierachter kwamen. Het kind werd geboren en Onhiámuáçabê voedde hem op tot het een sterk en knap jongetje was, dat zijn eerste woorden kon zeggen. Hij wilde de vruchten eten waar zijn ooms zo dol op waren. Ze vertelde hem dat ze een prachtige kastanjeboom in haar bezit had, maar dat haar ooms het domein hadden overgenomen en haar niet meer toe lieten. Het was verboden voor haar zoontje om van de vruchten van de boom te eten. Het domein werd tevens bewaakt door de Agoutis, Macaw en Parroquite. 

Het jongetje liet zich echter niet van zijn wens afbrengen en haalde uiteindelijk zijn moeder over om samen met haar de boom te bezoeken. De bewakers van het domein vonden de as van een vuurtje waar de kastanjes op geroostert waren. Onmiddellijk waarschuwden ze de twee broers.

Het jongetje verlangde de volgende dag om opnieuw naar de boom te gaan. Toen hij snel als een aapje de boom in klom, werd hij ontdekt door een wachter. Zodra hij beneden kwam, werd hij gevangen met een touw en onthoofd. 

Zijn moeder snelde naar het tafereel en riep huilend: ‘Je ooms hebben je gedood en dachten dat je een slachtoffer zou zijn. Maar niets is minder waar.’ Ze nam zijn linkeroog en begroef het. Hieruit groeide de onechte, of wilde guarana. Vervolgens begroef ze zijn rechteroog. Hieruit groeide de echte, of gecultiveerde guarana. Ze zegende de plant met de woorden: ‘Jij, mijn zoon, zult de grootste kracht zijn in de natuur en de mensheid helpen, je zult ze genezen en sterk maken.’ 

Guarana als medicijn

Zoals de mythe benadrukt wordt guarana oorspronkelijk gezien als krachtig medicijn, als antioxidant en daarnaast als bron van energie. Uit recent onderzoek blijkt dat guarana interessante eigenschappen bezit die kunnen helpen bij vermoeidheid en depressies die geassocieerd worden met kanker therapie. (Dit onderzoek is in het Engels. Gebruik een vertaalmachine voor de Nederlandstalige versie).

Bron van natuurlijke cafeïne 

Guarana bevat de stof guaranine, beter bekend als cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat deze stof identiek is aan de cafeïne die teruggevonden wordt en in grote concentraties aanwezig is in de zaden van de plant. 

Naast cafeïne bevat guarana andere stimulerende stoffen, waaronder theobromine en theofylline. De eerste stof komt ook voor in cacao en heeft een vergelijkbare werking met cafeïne. 

Verschil tussen effect van koffie en guarana

Zoals eerder vermeld bevat guarana, naast het actieve bestanddeel cafeïne, nog andere energieleverende stoffen. Hierdoor is het effect van guarana anders dan die van koffie.

Koffie heeft een typische, bittere smaak en wordt gedronken vanwege haar stimulerende eigenschappen. Eén tot twee porties verhogen de alertheid, mentale focus en verbeteren het concentratievermogen. Een shot espresso bevat ongeveer 65 mg cafeïne. Als je te veel koffie drinkt krijg je al snel last van bijwerkingen zoals zweten, hartkloppingen en een ‘speedy’, onrustig gevoel. Nadat de koffie is uitgewerkt volgt er al vrij snel een dip, waarbij je je moe en futloos kunt voelen.

Guarana werkt effectiever dan koffie en geeft haar energie meer geleidelijk af. Hierdoor krijg je langer durende energie, zonder de onrustige effecten die je door koffie kunt krijgen. 

Guarana als energiedrankje

In landen in Zuid-Amerika, voornamelijk Brazilië, Peru en Paraguay, worden verschillenden frisdranken geproduceerd met guarana als ingrediënt. Deze drankjes worden gezien als manier om energie te krijgen, net zoals koffie gedronken wordt. 

In Brazilië bestaat ook een gefermenteerde guarana drank, gemaakt samen met de zaden, cassava en water. 

Energy capsules met guarana van Sirius

Sirius verkoopt verschillende capsules die speciaal ontwikkelt zijn voor meer energie, een hogere mate van alertheid en focus. 

  • Bionix Brazilian Power: zoals de naam al zegt bevat Bionix Brazilian Power een krachtgevende mix afkomstig uit Brazilië. Uiteraard hoort daar guarana bij! De capsules bevatten naast een sterk extract van guarana ook verschillende B vitamines en aminozuren. Hierdoor worden de effecten nog sterker en effectiever. 1 tot 2 capsules zijn voldoende om urenlang te kunnen dansen of bijvoorbeeld een stevige wandeling te maken.
  • NXT Phase Orange: Onder vele NXT Phase gebruikers valt de oranje kleur onder ‘favoriet’. Dit komt door het specifieke stimulerende effect dat je van deze smartdrug krijgt. Guarana, gecombineerd met Ginko Biloba en Gotu Kola. Niet alleen krijgt het lichaam een langdurige energie, de mentale functies worden ook nog meer op scherp gezet en je krijgt een geweldige focus. Ideaal voor een avond met vrienden, een dag in de natuur en zelfs op het werk (neem dan wel niet meer dan één capsule!).
  • X-treme Guarana Shooters: Met 1500 mg guarana extract zijn dit echte energiebommen. Het flesje is zo gemaakt dat het in één keer als shot gedronken kan worden, maar werkt ook goed wanneer het gemixt wordt in een drankje. Gebruik het op die manier om er langzamer van te nippen, voor meer geleidelijke en langdurige energie.

Gebruikers rapporteren dat dit een ideaal pepmiddel is voor tijdens het studeren!

Waarschuwing

Overschrijd niet de aanbevolen hoeveelheid. Guarana bevat een hoog cafeïnegehalte en is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven noch voor kinderen.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.238 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.