GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Complete levenscyclus 2. Ontkieming3. Zaailing4. Vegetatieve fase of groeifase5. Bloeifase

Complete levenscyclus

Cannabis behoort tot de éénjarige planten, wat betekent dat de complete levenscyclus binnen een jaar verloopt, waarna de plant afsterft. Bij de snelste soorten kan deze zelfs op 4 maanden tijd voltooid worden. Vermeerdering in de natuur gebeurt dan ook uitsluitend door zaden.

Gedurende deze cyclus verandert de plant een aantal keer van uiterlijk, zo ook hun behoeften. Een baby eet natuurlijk niet hetzelfde als een blozende pubermeid of een oud besje. Deze veranderingen goed leren herkennen zal je helpen beter te begrijpen wat je plantjes aan het doen zijn en wat ze daarvoor nodig hebben.

Ontkieming

De start van een cannabisplant is de ontkieming van een zaadje. De embryo’s liggen als het ware te slapen tot de omstandigheden gunstig zijn. Wanneer er voldoende warmte, vocht en licht is, worden ze wakker en zwellen ze op tot de schil breekt. Er groeit een kiemworteltje naar buiten, dat het plantje zal verankeren aan je groeimedium alvorens het begint met groeien. Vervolgens groeit een scheutje met meestal twee kiemblaadjes. Afhankelijk van de soort, de omstandigheden en de leeftijd van de zaadjes kan dit 12u tot 2 weken duren. Nadat je zaden gekiemd zijn kan je ze heel voorzichtig in het groeimedium plaatsen. Bijzonder geschikt voor pas gekiemde zaden zijn de RQS Easy Start setjes en BioTabs Startrex.

Zaailing

Vanaf het moment dat de kiemblaadjes licht kunnen ontvangen, beginnen ook alle processen in de plant op gang te komen. De energie uit de vetreserves van het zaadje is immers opgebruikt en de plant zal nu zelf haar bouwstoffen moeten aanmaken om verder te kunnen groeien. Dit doet ze door blaadjes te maken, waardoor ze meer licht op kan nemen en met drie vingers beginnen deze al wat meer op een cannabisblad te lijken. Sommige soorten zijn heel iel in hun jongste levensfasen en mogen gestut worden met een klein houten stokje tot ze sterk genoeg zijn om zelf recht te blijven staan.
Na 1 tot 3 weken zouden er 4 tot 8 nieuwe blaadjes gevormd moeten zijn en gaan de planten over in de volgende fase.

Vegetatieve fase of groeifase

In deze fase gaat je plant zoveel mogelijk energie steken in het verkrijgen van nog meer energie, wat zich vertaalt in een enorme toename in massa. De plant gaat in de vegetatieve fase. Nu wordt je plant de typische, dicht bebladerde struik zoals iedereen hem kent. De steel wordt dikker, er vormen zich meer vertakkingen en volledig gevormde bladeren. Tijdens deze fase zet de plant massa’s licht en voeding om in energie, om zich voor te bereiden op al de bloemen die ze gaat produceren.
Op het einde van de vegetatieve fase is normaal gezien ook het geslacht van je planten al vast te stellen. Mannetjes kan je best zo vroeg mogelijk verwijderen. Afhankelijk van de soort en de omstandigheden duurt deze fase 1 tot 5 maanden.

Bloeifase

De bloeifase verloopt in meerdere delen, met eerst een pre-bloei fase en daarna de echte bloei en afbloei.

Tijdens de pre-bloeifase ontwikkelen de takken en knooppunten zich verder, om nog meer bloemen te kunnen vormen. Sommige soorten nemen nog aanzienlijk toe in massa tijdens deze fase. Je kan het begin ervan herkennen door de vorming van bloemkelken in de oksels van de planten. De pre-bloei duurt 1 dag tot 2 weken.

De bloeifase is waar het allemaal om draait en waar je zo geduldig naartoe hebt gewerkt, de laatste en belangrijkste stap in de levenscyclus van de planten. De bloemen of toppen worden gevormd en nu is het geslacht ook overduidelijk, verwijder de mannetjes voorzichtig vóór ze de vrouwtje kunnen bestuiven, tenzij je zaad wil verkrijgen in plaats van toppen. De mannetjes vormen kleine balletjes met stuifmeel, bij de vrouwtjes worden er bloemen met kleine stampertjes gemaakt. Hoe langer de bevruchting uitblijft, hoe meer hars de vrouwelijke bloemen zullen produceren. Kies je voor gefeminiseerde wietzaden, dan hoef je hier geen energie in te steken.

Afhankelijk van de soort en de omstandigheden beslaat de bloei 1 tot 4 maanden. In de natuur sterft de plant af na de bloei.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.