GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Fase: Bloeifase - generatieve fase 2. Nu de plant volwassen is3. Het verloop van de bloeifase, in weken4. Eerste topvorming5. Afrijpen van de toppen6. De oogst nabij7. De buitenkweek

Fase: Bloeifase - generatieve fase

Nu de plant volwassen is

Een cannabisplant gaat in bloei als hij of zij volwassen is. Het plantje is al volwassen na ongeveer drie à vier weken na het ontkiemen. Het is goed geworteld, de bladeren hebben inmiddels vijf vingers en dagelijks is er een groei waar te nemen. In elk leven is er een komen en gaan.

De autoflower beschikt over Ruderalis genen en heeft hierdoor een korte levenscyclus. Daardoor gaan ze in de bloei zodra ze hun volwassenheid hebben bereikt, onafhankelijk van de tijd dat ze licht krijgen.

De “gewone” cannabiszaden, regulier en gefeminiseerd, zijn fotoperiode- of fotogevoelige planten. Zij worden beïnvloed door het aantal lichturen, de lengte van de dagen. Bij een buitenkweek is dit goed te merken.

In augustus worden de dagen steeds korter en krijgt de plant minder lang licht. Door het korten van de dagen weet de plant dat het einde van het seizoen en ook het jaar eraan komt. Dan gaat een cannabisplant bloeien.

Bij de mannelijke cannabis is meestal iets eerder teken van bloei te zien dan de vrouwelijke cannabis. De mannetjes gaan stuifmeel, pollen, produceren om de vrouw te kunnen bevruchten. Zodat zij op tijd en voor de winter haar zaden geproduceerd heeft voor een nieuwe generatie voor het volgende jaar. Het gaat in de natuur allemaal om voortplanting. Grote mannelijke planten kunnen zelfs wolken van stuifmeel produceren. Om het stuifmeel op te kunnen vangen maakt de vrouwelijke plant een hars achtige substantie aan. Het stuifmeel dwarrelt door de lucht en hecht zich vast aan de hars. En je raadt het natuurlijk al, die kleverige hars is waar wij als cannabisliefhebbers zo gek op zijn!

Zo zie je ook dat goede buitenzaden plantjes brengen die snel reageren op de afname van de lichtduur. Deze zullen dus vroeg beginnen met bloeien. Dat in combinatie met een korte bloeifase maakt het een goede buitensoort.

Bij een binnenkweek is het een ander verhaal, maar het komt op het zelfde neer. Het verschil is dat binnen alles in jouw handen ligt en jij op het gewenste moment van zomer naar herfst kan overschakelen, met daarbij alle dagen zon en regen naar behoefte. Veel kwekers groeien op een lichtschema van 18/6. Dat wil zeggen achttien uur licht en zes uur donker. Na vier tot vijf weken schakelen ze dan over naar 12/12. Twaalf uur licht, twaalf uur donker, voor het inzetten van de bloeiperiode.

Het verloop van de bloeifase, in weken

In de nacht als het donker is maakt de plant bloeihormonen aan. Een beetje bloeihormonen in zes uur doet de plant niets. Maar duurt de duisternis tien uur of langer, dan nemen de hormonen het over en gaat de plant over in de bloeifase.

Overgangsfase

Als je overschakelt naar een 12/12 schema zal de plant niet gelijk in bloei gaan. Ze zal de eerst in een overgangsfase komen. Dit duurt ongeveer drie weken, afhankelijk van de soort. Sativa soorten doen er soms nog langer over en hebben over het algemeen een langere bloeitijd nodig dan de Indica soorten. De plant is immers volwassen en gaat zich nu klaar maken om zich te kunnen voortplanten.

Strekkende fase

In deze periode zal de plant nog sterk in grootte toenemen, dit noemt men de strekkende fase. Hou hier rekening mee bij een binnenkweek, zodat de plant niet te groot wordt voor je binnenruimte of kweektent.

Week 1

Na de eerste week van het 12/12 schema zie je dat op de plekken waar de plant toppen gaat maken, deze gedeeltes een beetje lichter kleuren. De bloeihormonen doen hun werk en op deze plekken is extra fosfor en kalium nodig om bloemtoppen te kunnen vormen. De verkleuring is een teken aan de plant dat ze meer van deze stoffen uit haar voeding zal gaan halen. Bij de buitenkweek is dit een ook een teken dat de bloei nu zijn intrede heeft gedaan.

Week 2

In de tweede week is het geslacht van de plant te bepalen. In de oksels, dit is waar een zijtak aan de stam vastzit, komen nu twee witte haartjes, stampers, uitgroeien. Deze haartjes zijn een teken dat het een vrouwelijke plant is. Bij een mannelijke plant groeien hier één of twee bolletjes, zaadballetjes. Door hier bij elke kweekronde goed op te letten kan je ook voorkomen dat er een hermafrodiet tussen zit. Een hermafrodiet is een plant met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtseigenschappen. Om de natuur een beetje te foppen, bewerkt men een vrouwelijke cannabisplant met zilverwater. Hierdoor wordt zij tweeslachtig en gaat mannelijk stuifmeel produceren met alleen vrouwelijke chromosomen. Als dit stuifmeel haar of andere vrouwelijke bloemen bestuift, geeft dit zaden met alleen vrouwelijke eigenschappen. Maar de natuur fop je niet zomaar! De kans is kleiner dan één op honderd, maar het kan wel eens voorkomen dat er stiekem een hermafrodiet bij zit die roet, in dit geval zaad, in het eten gooit.

Week 3

Deze periode is ook ideaal om Low Stress Training (LST) toe te passen om zo een mooie verdeling van de toppen te krijgen en een mooi gelijk bladerdek. In de derde week eindigt de strekkende fase en zal de plant niet meer in grootte toenemen. Het is nu ook al goed te zien hoe de bovenste kleine blaadjes rechtop gaan staan en kelken beginnen te vormen. Of er zijn al kleine bloeihaartjes te zien.

Eerste topvorming

Week 4

In de vierde week van het 12/12 schema zijn de eerste topjes met mooie witte bloeiharen al goed zichtbaar. Als de bloeiharen in dit stadium al een groot formaat hebben, kan je meestal ervan uit gaan dat de plant het naar haar zin heeft en ze potente toppen zal geven. De topjes zijn nu nog klein, zo dik als een pink. In de vierde week ga je door met LST om de toppen te sturen. Tevens snoei je de onderste takken en scheuten die weinig licht krijgen weg. Hierdoor kan de plant zich concentreren op de bovengelegen toppen.

Bij de buitenkweek helpt het snoeien, uitdunnen of dieven, ook om een betere ventilatie door de plant te krijgen. Dit om top-rot en andere schimmels te zoveel mogelijk te voorkomen. De plant werkt nu stevig aan haar bloemvorming en heeft daardoor meer behoefte aan fosfor en kalium. Omdat we de omstandigheden zo optimaal mogelijk houden doet de plant haar best, maar heeft dan ook veel nodig. Bij een topprestatie hoort nu eenmaal een goed dieet. Om te voorkomen dat ze de voedingstoffen uit haar eigen systeem haalt en ze geel verkleurt, geven we wat extra bloeivoeding of een booster.

Week 5

In de vijfde week zullen de toppen verder in grootte toenemen. Het aroma van de plant is nu zeer duidelijk aanwezig. Hou hier rekening mee en doe dit eerder dan jouw buren. Eén enkele plant kan de kenmerkende geur al wijd verspreiden. Kweek daarom binnen altijd met een koolstoffilter.

Week 6

In week zes zal de plant steeds dikkere toppen gaan vormen met meer hars. Sommige witte bloeiharen zijn inmiddels al aan het verkleuren en worden langzaam bruin. In de oksels groeien kleine bolletjes, calyxen. Calyxen zijn de zaadzakjes die ook de top vormen. Maar omdat de plant niet bevrucht is, zullen ze geen zaadje bevatten. Wel bevindt zich hierin de hoogste concentratie aan cannabinoïde van de plant. Omdat de toppen al flink gegroeid zijn, mag de luchtvochtigheid niet te hoog oplopen. De kans op top-rot is hierdoor kleiner. Het advies is om de luchtvochtigheid rond de 30 – 40% te houden. Dit kan je onder andere doen door de snelheid van de afzuiging te verhogen.

Afrijpen van de toppen

Week 7

In week zeven zullen de toppen steeds meer aanzwellen. De trichomen, harskliertjes, zullen in aantal toenemen en de toppen bedekken met een glinsterende laag. Haar geurproductie is nu zeer hoog. De gemiddelde cannabissoort gaat nu naar de laatste fase van de bloei. De herfst is nu volop in de plant en er zullen enkele grote schutbladeren langzaam geel worden. Heel normaal, want dat doen planten nu eenmaal in de herfst. Geef dus ook géén extra voeding! Wat de plant nu nodig heeft aan extra voedingstoffen haalt zij nu uit haar bladeren en daarom verkleuren ze geel. Steeds meer bloeiharen zullen nu bruin verkleurd zijn. Allemaal tekens dat de oogst niet meer ver verwijderd is. Het merendeel van de Indica soorten zijn na acht weken klaar om geoogst te worden.

De laatste weken

Geef in de laatste week alleen water om de meeste voeding uit de aarde te spoelen, zodat de plant het meeste van haar eigen reserves gaat gebruiken. Iets wat later de smaak van de cannabis ten goede komt. Kweek je met biologische producten dan is dit minder aan de orde en is spoelen niet nodig, want je geeft toch al alleen maar water. Blijf de luchtvochtigheid goed monitoren, zeker bij het spoelen. Hou de luchtvochtigheid tussen de 30 – 40%.

De oogst nabij

De vraag is altijd: wanneer kan ik oogsten? De beste manier om dit te bepalen is om uit de bovenste helft van de plant een klein suikerblaadje te knippen en de trichomen hierop te bekijken onder een microscoop. De trichomen hebben de vorm van een paddenstoel, een steeltje met een bolletje erop. In het begin zijn deze bolletjes doorzichtig, transparant. Al ziet de top er al oogstklaar uit, nog even wachten. De cannabinoïden die zorgen voor een goede high zijn wel aanwezig, maar ander cannabinoïden zijn nog te vormen.

De terpenen die voor de geur en smaak van de cannabis zorgen zijn nu wel in de hoogste mate aanwezig. Dit maakt het wel het beste tijdstip om te oogsten als er extracten van gemaakt worden. Hierdoor zie je dat er steeds meer concentraat komt met een hele lichte kleur.

Als de bolletjes op de trichomen melkachtig wit van kleur zijn is de potentie en kracht van de plant het hoogst en dus het ideale tijdstip om te oogsten. Wanneer je nog zou wachten, zou je kunnen zien dat de bolletjes op de trichomen bruin gaan verkleuren. De recreatieve potentie van de plant neemt af maar de medicinale potentie neemt toe. Dus hangt het een beetje af van jouw toepassing van de cannabis.

Wil je gewoon jouw cannabis consumeren in een vloei of vaporizer en heb je geen zin in dat gedoe met een microscoop? Dan kan je ook het volgende doen: Ga bij jezelf na wanneer jij denkt dat het oogsttijd is en je er de schaar in zou zetten. Zijn de bloeiharen op de hoofdtoppen voor 2/3 bruin gekleurd? Dan zit je goed! Wacht nu nog vijf dagen tot een week. Dit zal jouw perfecte oogsttijd zijn. Door de laatste dagen voor de oogst de plant uit te laten drogen en ze twee tot drie dagen in volledige duisternis te laten, zal ze volgens vele kwekers door de stress extra trichomen gaan aanmaken.

De buitenkweek

Bij de bloeifase buiten zal door het langzaam afnemen van het aantal lichturen en de grotere omvang van de plant de onderliggende fases langer duren, waardoor de gehele bloeifase zich langer zal uit strekken. Ook zal ze de elementen van het weer moeten trotseren. Wind, regen en een gebrek aan zon is in ons Nederlandse najaar niet ongewoon. Zorg voor goede ventilatie, in en om de plant, door ze van binnenuit te snoeien en ze op een plek te zetten waar het goed doortocht.

Na elke regenbui alle takken even goed heen en weer schudden, verwijdert ook veel stilstaand vocht. Als er ergens top-rot op de loer ligt, is het buiten. Dus controleer hier dagelijks op. Top-rot is een schimmel en deze is giftig. Rook het niet.

Heb je een plekje top-rot, verwijder dan de hele top. Knip de schimmel helemaal uit de top tot de laatste vlekjes, gooi het weg en maak de schaar goed schoon. Leg de rest van de top te drogen en let erop dat er geen schimmel achterblijft en terugkomt. Wanneer de top-rot zich snel over de plant verspreidt, zit er niets anders op dan de plant vroegtijdig op deze manier te oogsten.

Laten we hier maar niet van uitgaan en dat het met al onze tips en adviezen een succesvolle oogst mag zijn!

Happy growing!

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 20,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Worlds best assorted online smartshop Uitstekend
4.9
Op basis van 5.308 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Onze fysieke Sirius Smart Shops zijn ook OPEN

in Roermond NL Hamstraat 15 
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A 
en Venlo NL Kleine Beekstraat 5

Hoe wil je de bestelling ontvangen? Maak hieronder je keuze
Kies eerst hoe je de bestelling wil ontvangen
Kies eerst een land van ontvangst
Selecteer je land:
Waarom vragen we dit?

Het is helaas niet mogelijk om ons gehele assortiment naar alle landen te sturen. Het is soms wel mogelijk om producten in verschillende pakketten te versturen.

Kies eerst een winkel
Kies een winkel:
Doorgaan
Deze keuze kan altijd nog aangepast worden in de winkelwagen.
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.