GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Salvia Divinorum 2. Botanie3. Algemene benamingen4. Traditioneel gebruik van Ska Marìa Pastora 5. Hoe kun je salvia gebruiken?6. Gedroogde bladeren7. Het roken van een extractie salvia8. Effecten9. Actieve bestanddelen10. Salvinorin A in de hersenen11. Waarschuwing

Salvia Divinorum

Salvia divinorum is een plant met psychedelische eigenschappen: tegenwoordig beroemd maar ook berucht vanwege haar sterke hallucinaties en intense trip ervaring. Salvia divinorum komt oorspronkelijk uit Oaxaca, Mexico en kent hier een lange geschiedenis aan traditioneel gebruik, door Mazatec medicijnmannen. Deze heilige plant bracht hen visioenen en stelde hen in staat ziekten op te sporen en in contact te komen met overledenen en goden. Salvia bevat de meest potente natuurlijke hallucinogene stof, die gekend is op aarde.

Botanie

Salvia divinorum is een plant uit de muntfamilie (Lamiaceae). Hier behoort bijvoorbeeld ook salvia officinalis, oftewel salie toe. Ze heeft grote, groene bladeren, die tevens de actieve bestanddelen bevatten. Deze worden zo’n tien tot dertig centimeter lang en zijn ovaal van vorm. Ze zijn vrij van beharing. De stengel van de plant is vierkant en hol vanbinnen. Deze stengel breekt vrij gemakkelijk af, waarna de plant nieuwe wortels aanmaakt en zich zo verspreidt. Af en toe krijgt ze kleine witte bloemetjes met paarse calyxen. Toen de plant voor het eerst botanisch beschreven werd door Epling en Játiva ontstond er enige verwarring omtrent de bloemetjes. Zij beschreven dat de plant blauwe bloemblaadjes bevatten, aan de hand van het droge materiaal dat ze bij zich hadden, lieten ze zich leiden door een foutieve beschrijving van Hofmann en Wasson. Zij dachten dat de bloemen blauwpaars waren met een wit kroontje, zich niet realiserend dat ze ongeopende bloemen voor zich hadden, waarbij enkel de calyx zichtbaar was. De bloemen produceren in het wild nagenoeg nooit zaad en de reden hiervoor is nog steeds grotendeels onbekend. De plant maakt nauwelijks stuifmeel aan. Onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met inteelt of dat het te maken heeft met de hybride natuur van de plant. Zoals eerder vermeld plant ze zich voort door middel van het aanmaken van nieuwe wortels wanneer delen van de plant afbreken, via klonen dus. 

De plant groeit van oorsprong in het geïsoleerde, afgesloten nevelbos. Dit is een tropisch en vochtig woud dat habitat is voor vele organismen die het best gedijen in een warm en nat klimaat. Salvia divinorum groeit graag in de schaduw. Ze wordt tot een meter hoog. Men is er niet over uit of Salvia divinorum vroeger door de mens gecultiveerd werd of uit zichzelf reproduceerde.

In 1962 gingen Albert Hofmann en ethnomycologist R. Gordon Wasson samen naar Mexico, om hier onderzoek te doen naar rituele gebruiken van de inheemse bevolking met psychoactieve planten. Hun onderzoek draaide rond Salvia divinorum en zij reisden door de Sierra Mazatec. Zij konden echter geen levende planten vinden en moesten de hulp inroepen van het Mazatec volk, dat hen planten aanbood ter onderzoek. Deze zonden zij naar de eerder genoemde onderzoekers Epling en Játiva, die de plant verder determineerden. Tevens gaven zij er de benaming Salvia divinorum aan, vernoemd naar het heilige gebruik van de plant.

Algemene benamingen

Salvia, Diviners Mint, Ska Marìa Pastora, Lady Salvia

Traditioneel gebruik van Ska Marìa Pastora 

Medicijnmannen- en vrouwen van de Mazateken gebruikten salvia als manier om in contact te komen met het goddelijke. Als genezers konden zij patiënten helpen bij verschillende ziekten. Tegenwoordig bestaat deze traditionele cultuur nog steeds in dit gebied in Mexico en wordt de plant ingezet om ziekten op te sporen, te verhelderen en informatie te krijgen over welke stappen ondernomen moeten worden om te kunnen genezen. Hoe lang zij dit al deden is nooit opgehelderd. Sommige bronnen suggereren dat het begin van het gebruik dateert nadat Europeanen voor het eerst de Amerika’s ontdekten. Dit vanwege de benaming van de plant, waar de inheemse bevolking Marìa aangaf en ‘herderin’ (Ska). Schapen hoeden en de maagd Maria waren zaken die voor de komst van de Europeanen niet bekend waren. 

Traditioneel werd gebruik van de plant enkel gedaan met de verse bladeren. Hier werd op gekauwd, om op die manier de actieve bestanddelen beschikbaar te maken voor het lichaam. Deze worden dan via de mondslijmvliezen opgenomen. Deze manier wordt ook wel ‘quid’ genoemd, waarbij het blad voor lange tijd als een bal in de mond wordt gehouden, meestal in een wang gedrukt. Op die manier kan het hoofdbestanddeel Salvinorin A het best opgenomen worden. Wanneer men voldoende en lang genoeg op de bladeren kauwde, vond een verandering in bewustzijn plaats, die zich langzamer manifesteerde. Het kauwen van de verse bladeren zorgt voor een geleidelijk opkomst van de hallucinogene effecten, ongeveer 10 tot 30 minuten na inname begint de trip en kan zo’n 30 minuten tot anderhalf uur duren, een stuk langer dan wanneer de plant gerookt wordt. Wanneer de bladeren hun potentie hadden afgegeven, werden ze uitgespuugd. 

Een andere traditionele methode bestaat uit het pletten van verse bladeren om zo een extractie te bekomen. Deze wordt vervolgens gemengd met water en als infusie gedronken. Voor deze methode worden 20 tot 80 bladeren gebruikt. Dit is afhankelijk van de grootte van de bladeren en de gewenste sterkte van de trip. 

Hoe kun je salvia gebruiken?

Salvia heeft grote bekendheid gewonnen onder westerse psychedelica gebruikers. Vanwege haar krachtige werking en unieke trip ervaring, maar ook vanwege haar mysterieuze karakter. Zelfs de wetenschap is er niet over uit wat het exacte werkingsmechanisme is van deze plant. Uiteraard wordt aanbevolen de plant respectvol te benaderen. Een extract is vele malen potenter dan de verse bladeren. Ook het roken van salvia geeft een andersoortige ervaring

Tegenwoordig zijn er andere manieren waarop je salvia kunt gebruiken. Aangezien het moeilijk is aan een Saliva plant te komen (en dus de verse bladeren) verkopen Smartshops andere vormen van de plant. Bijvoorbeeld de gedroogde bladeren, of verschillende extracties. Deze zijn enkel geschikt voor ervaren psychonauten!

Gedroogde bladeren

Om het dichtst bij de traditionele manier van consumptie te komen, kunnen de gedroogde bladeren in koud water geweekt worden. Vervolgens kan het water opgedronken worden en de geweekte bladeren verder in de mond gekauwd worden, zodat het grootste deel van de actieve bestanddelen opgenomen kan worden. Aangezien een groot deel van de actieve bestanddelen niet goed wordt opgenomen door de maag, is het belangrijk zo lang mogelijk de plant in de mond te houden, zodat het via de mucosa opgenomen kan worden.  Op deze manier komen de effecten langzamer op en hebben een meer geleidelijk werking. Gedroogde bladeren kunnen ook gerookt worden, maar meestal wordt een extract verkozen om de werking te intensiveren. 

Het roken van een extractie salvia

Er zijn verschillende extracties beschikbaar, lopend van 5 X tot 20 X extract. Dit duidt aan hoeveel van het actieve hoofdbestanddeel (Salvinorin A) het extract bevat ten opzichte van de onbehandelde bladeren. Dit is geen absoluut meetbaar gegeven.

Deze zijn enkel beschikbaar voor ervaren psychonauten. Het is mogelijk deze extracties te roken met behulp van een bong of pijp. Gebruik een klein pijpje en neem zeefjes met fijne mazen, zodat het extract er niet tussen valt. Om de actieve bestanddelen vrij te maken is een hoge temperatuur nodig, ongeveer 240 graden Celcius. Het gebruik van een torch lighter wordt aanbevolen omdat het materiaal hiermee het best verhit wordt. Roken zorgt ervoor dat de effecten zeer snel op zullen komen, binnen een minuut kan men al de meest intense piek ervaren die zo’n vijf minuten kan duren en vervolgens in vijftien minuten een steeds milder wordende ervaring tot men terug landt en de realiteit weer in zijn dagdagelijksheid ervaart binnen zo’n twintig minuten. Hoewel dit dus een relatief korte trip is, ervaart men dit zelf niet zo. Aangezien het begrip tijd kan vervagen en aan betekenis verliest, gebeuren er in een trip met salvia dingen die ‘in realiteit’ veel langer zouden duren. 

Effecten

Salvia veroorzaakt unieke effecten die niet goed met andere psychedelica, zoals psilocybe paddenstoelen, of mescaline cactussen vergeleken kunnen worden. Bovendien zijn de effecten van de plant tot op heden onvoldoende bestudeerd, waardoor men een te beperkt overzicht heeft van de potentiële effecten. Uit de verschillende ervaringsverhalen van gebruikers die wel gepubliceerd zijn, is duidelijk dat het merendeel van hen een salvia-trip als moeilijk te vergelijken met andere psychedelische ervaringen beschouwt. 

Actieve bestanddelen

Het actieve hoofdbestanddeel in Salvia divinorum, de stof salvinorin A, werd pas vrij recent geïsoleerd, in het begin van de jaren ‘90. Verder bevat ze ook salvinorin B, zij het in kleinere mate (4% ten opzichte van 96%). Salvinorin is de sterkste natuurlijke psychedelische stof gekend op aarde. Vanaf 250 microgram zijn eerste effecten al merkbaar en 1 mg zorgt voor een zeer sterke ervaring. 

Een groot verschil tussen salvinorin en ander natuurlijke psychedelische stoffen, is salvinorin geen alkaloïde (een natuurlijke stof die bestaat uit stikstofverbindingen), maar een diterpeen. Dit molecuul bestaat slechts uit waterstof-, stikstof- en zuustofatomen. Om deze reden kan ze bijvoorbeeld niet gedetecteerd worden in urinetest, omdat deze enkel toegespitst zijn alkaloïden. 

Hoogstwaarschijnlijk bevat salvia nog meer werkzame inhoudsstoffen die tot op heden niet bekend zijn of nog niet bewezen. Door de recente start van onderzoeken naar de werkzame bestanddelen is nog steeds veel onderzoek nodig om meer duidelijkheid te geven over de werking. 

Salvinorin A in de hersenen

Het werkingsmechanisme van salvinorin A is nog steeds mysterieus. Wel weet men dat de stof inwerkt op de kappa-opioïde receptoren. Deze receptoren hebben ook te maken met opiaten, zoals bijvoorbeeld morfine. Salvinorin A bindt zich aan deze receptoren als een zogeheten kappa-opioïde receptor agonist. Er is echter een groot verschil tussen de werking van opiaten en de werkzame stoffen in Saliva: de eerste triggeren voornamelijk de mu-receptoren. Dit zorgt ervoor dat opiaten slechts weinig hallucinogeen zijn en verslavend werken. Dit in tegenstelling tot salvinorin, dat zich gedraagt als een selectieve kappa-agonist. Hierdoor stimuleert het de kappa-receptoren (die niet verslavend werken en voor hallucinaties zorgen) en niet de mu-receptoren. 

Waarschuwing

Vanwege het sterke karakter van de psychedelische stof salvinorin, is de kans op een te sterke ervaring, (of een bad trip) groter. Meet daarom nauwkeurig de dosis af en begin altijd met een zeer kleine hoeveelheid. Zeker wanneer je een extract gebruikt begin je met de laagst mogelijke concentratie, het 5 X extract.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.076 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:


Je kunt in onze webshop gewoon bestellen.
Wij behandelen je bestelling met de grootste zorg.

Actuele status m.b.t. onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.