GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Syrische wijnruit 2. Traditioneel medicinaal gebruik van Syrian Rue3. Harmala alkaloïden in de zaden van Peganum harmala4. Psilocybine, THC, of DMT combineren met Syrian Rue5. Effect van Syrian Rue6. Gebruik van Syrian Rue7. Waarschuwing8. Wat is MAO (Monoamine-oxidase)?

Syrische wijnruit

Syrian Rue, oftewel Syrische Wijnruit en Peganum Harmala, is een meerjarige, kruidachtige plant, die gebruikt wordt als medicijn binnen de volksgeneeskunde in het Midden-Oosten en Noord Afrika. De zaadjes bevatten de krachtige harmala alkaloïden die voor spirituele doeleinden gebruikt worden en een lange traditie kennen binnen de Perzische cultuur. Tegenwoordig wordt Syrian Rue nog steeds gebruikt voor spirituele doeleinden, voornamelijk om de kracht van andere psychedelische planten te versterken. 

De plant groeit in gematigde woestijngebieden en in het Mediterraans zeegebied. Ze houdt van droge, arme grond. Ze kan een indicator zijn dat grond, bijvoorbeeld door toedoen van agricultuur, is verarmt. Ze is inheems aan een groot gebied dat meerdere landen omvat waaronder Marokko, Spanje, Italië, Servië, Kazachstan, Mongolië, Jemen, Saoedi-Arabië, Pakistan en Noord-China. De plant komt veelvuldig voor in Afghanistan, Iran, delen van Israël, Anatolië en Marokko. Van deze originele habitat is de plant gaandeweg ook in andere gebieden gaan groeien. In 1928 werd Syrian Rue voor het eerst in Noord-Amerika geplant door een boer die er een rode kleurstof uit wilde winnen genaamd ‘Turkish Red’. Dit is overigens nog steeds een manier van kleuren die wordt gebruikt. 

De plant behoort tot de familie genaamd Nitrariaceae. Ze heeft een lange, houtachtige ondergrondse wortelstok die meer dan 6 meter diep kan gaan. In de winter sterft de plant af, maar in het voorjaar groeit ze terug vanuit dit wortelgestel in de vorm van verschillende stelen met stekelig uitziende bladeren, die afzonderlijke, witte bloemetjes krijgen. Qua uiterlijk doet ze denken aan Ruta graveolens (Wijnruit), een plant die populair is als medicinale plant en sierplant in de tuin. De naam ‘Rue’ of in het Nederlands ‘Wijnruit’, is dan ook afkomstig vanwege deze uiterlijke gelijkenis. De zaadjes van Syrian Rue zijn donker- tot zwart-bruin gekleurd en driehoekig gevormd. 

Traditioneel medicinaal gebruik van Syrian Rue

Binnen de Perzische cultuur is Syrian Rue een bekend hallucinogeen middel en medicijn. Volgens sommige wetenschappers is Syrian Rue de ‘mysterieuze’ plant ‘haoma’ waarover geschreven is in zeer oude Perzische teksten. Deze benaming ‘haoma’ zou gerelateerd zijn aan het Vedische woord ‘Soma’. Soma is een magische, goddelijke plant of drank waarover geschreven wordt in oude Indo-Iraanse teksten, maar waarvan de werkelijke betekenis van verloren is gegaan. De Griekse wijsgeer Dioscorides maakte een beschrijving van de plant die wordt gezien als de eerste waarbij het zeker is dat het over Peganum harmala gaat.

In de 12de eeuw schreef de Arabische landbouwkundige lnb Al’-Awwam dat de zaadjes gebruikt werden voor het bakken van brood. Ze zouden helpen bij de fermentatie en de smaak. 

Tijdens Perzische rituelen, waaronder bruiloften, worden de zaadjes van de plant gebrand als wierook om onheil af te weren. In Turkije en Marokko wordt de plant gedroogd opgehangen om op die manier ‘het boze oog’ af te weren. 
In Europa werd Syrian Rue gebruikt als medicijn, zoals te lezen valt in Des Cruydboeks van Rembert Dodoens, uit 1554. Ze werd op dezelfde manier gebruikt als Wijnruit, zoals eerder beschreven een plant dat qua uiterlijk sterk op Syrian Rue lijkt. Interessant genoeg werden voor alle gebruiken enkel de bladeren of het sap van de plant gebruikt (bijvoorbeeld voor het behandelen van insectenbeten, hondsdolheid, blauwe plekken) en niet de zaadjes.

Harmala alkaloïden in de zaden van Peganum harmala

Toch zijn de zaadjes van Syrian Rue waarschijnlijk het meest interessant, omdat ze bepaalde krachtige stoffen bevatten, zogenaamde harmala alkaloïden. Meer specifiek gaat het om harmine en harmaline, twee zeer sterke alkaloïden die gebruikt kunnen worden om DMT oraal actief te maken.

De zaadjes van Syrian Rue worden dan ook gebruikt om bijvoorbeeld een ayahuasca-analoog te maken. Een analoog wil zeggen dat het niet om de oorspronkelijke inhoudsstoffen gaat, maar een gelijkaardige manier van werking. Ayahuasca wordt gewoonlijk bereid door een DMT-bevattende plant, genaamd Psychotria viridis, te combineren met Banisteriopsis caapi, een liaan die dezelfde eigenschappen bevat als Peganum harmala, in de zin dat ze eveneens DMT (dimethyltryptamine) oraal actief maakt.

DMT is één van de meest krachtige psychedelische stoffen gekend op aarde, die overigens ook door het menselijk lichaam zelf wordt aangemaakt. De reden waarom het lichaam DMT aanmaakt is tot op heden voor de wetenschap niet duidelijk, wel vervult de stof waarschijnlijk een belangrijke functie binnen onder andere levendig dromen en bijna-dood ervaringen. DMT is nauw verwant aan de neurotransmitter serotonine (deze stof speelt een belangrijke rol in het lichaam dat verband houdt met gemoedstoestand, slaap, energie). DMT is ook terug te vinden in verschillende planten. Wanneer de DMT uit deze planten door het lichaam wordt opgenomen, kunnen er zeer sterke psychedelische effecten optreden.

DMT kan gerookt worden, maar kan ook actief worden wanneer het oraal wordt gebruikt. Hiervoor is het echter belangrijk dat een zogenaamde MAO-remmer (Monoamine-oxidase remmer) wordt toegevoegd. Zoals bij Ayahuasca zorgt de combinatie van planten (en daarom stoffen) ervoor dat je een zeer krachtige psychedelische ervaring kunt krijgen.

De werkzame stoffen harmine en harmaline werden in de 19de eeuw geïsoleerd. Men ontdekte later dat Banisteriopsis caapi eveneens deze alkaloïden bevat. Tegenwoordig wordt Syrian Rue gebruikt als vervanging van Banisteriopsis caapi, aangezien het goedkoper is en voor een gelijkaardige werking zorgt. Bovendien is de bereiding ervan gemakkelijker.

Psilocybine, THC, of DMT combineren met Syrian Rue

Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van Syrian Rue en stoffen als psilocybine, THC en DMT kunnen zorgen voor een verlenging van psychedelische effecten die tot 4 uur langer kunnen doorwerken. Overigens hebben de inhoudsstoffen van Syrian Rue op zichzelf ook psychedelische effecten. Deze kunnen echter gepaard gaan met een gevoel van misselijkheid.

Manieren om deze ongewenste bijwerkingen te verminderen is door de zaadjes met een koffie grinder fijn te malen en vervolgens te verwerken tot capsules. Let er op dat de inhoudsstoffen tijd nodig hebben om opgenomen te worden door het lichaam. Uit ervaringsverhalen blijkt dat Peganum harmala zaadjes het beste ongeveer een half uur ingenomen kunnen worden, alvorens het psychedelicum te nemen. Verder wordt geadviseerd kruiden te combineren die misselijkheid tegengaan zoals kamille, munt, citroenmelisse, gember… Ook cannabis werkt goed, al is het belangrijk te onthouden dat het op zichzelf een psychedelisch middel is, waardoor de effecten dus versterkt zullen worden. 

Effect van Syrian Rue

Syrian Rue is op zichzelf een plant met een psychedelische werking. Wanneer ze genomen wordt met andere psychedelica zoals magische paddenstoelen, zal de trip een ander (intenser) karakter krijgen. Voorbeelden van effecten van Syrian Rue zijn:

  • Een zwaarder lichamelijk gevoel. De gebruiker wil over het algemeen liever rustig zitten of liggen en weinig externe prikkels ervaren. Een tip is dan ook om de trip ‘s nachts te laten plaatsvinden, of in elk geval met weinig licht en geluid.
  • Een sterker aanwezige ‘stem’ die de visioenen of beelden interpreteert
  • Intensere visuele effecten

Verder zijn er ook de lichamelijke bijwerkingen die kunnen optreden, waaronder:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Een sterk zoemend geluid

Deze bijwerkingen zijn meestal tijdens de opkomst van de trip het sterkst en vervagen met de tijd. 

Gebruik van Syrian Rue

Er zijn verschillende manieren waarop Syrian Rue gebruikt kan worden. Een veelgebruikte manier is door simpelweg op de zaadjes te kauwen voor zo’n twee minuten en deze vervolgens door te slikken. Deze eenvoudige methode zorgt er voor dat de speekselklieren de actieve stoffen kunnen opnemen wanneer ze ermee in contact komen. De smaak is echter zeer bitter. Een andere manier is om de zaadjes fijn te malen en te mengen door thee, of tot capsules te verwerken.

De hoeveelheid Syrian Rue hangt af van persoon tot persoon en reden van gebruik. Om de versterking van andere stoffen zoals psilocybine te versterken, heb je normaal gezien genoeg aan 3 tot 4 zaden. De MAO-remmende werking duurt zo’n 3 tot 6 uur.

Waarschuwing

Wanneer je Syrian Rue gebruikt, is het heel belangrijk dat je bepaalde andere stoffen vermijdt. Aangezien Syrian Rue een MAO-remmer is (dit wil zeggen een stof die anderen stoffen sterker maakt), dien je haar te vermijden wanneer je bepaalde medicijnen neemt, zoals antidepressiva. Ook bepaalde voedingsstoffen, die tyramine bevatten, dien je te vermijden. Voorbeelden van tyramine-bevattende voedingsmiddelen zijn gefermenteerd voedsel waaronder bier, sojasaus en oude kaas, ander voedsel zoals bananen, pinda’s en chocolade.

Een MAO-remmer combineren met bepaalde voedingsstoffen (die de stof tyramine bevatten) of bepaalde medicijnen of drugs, kan gevaarlijk zijn. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde ‘serotoninesyndroom’, dat kan optreden wanneer een MAO-remmer zoals Peganum harmala gecombineerd wordt met drugs als MDMA, of bepaalde SSRI’s. Hierbij blijft er te veel serotonine in het lichaam dat niet kan worden opgenomen waardoor een te hoge bloeddruk optreedt. 

Wanneer Syrian Rue gecombineerd wordt met andere psychedelica, is het belangrijk te vermelden dat de psychedelische effecten versterkt en verlengt zullen worden. Ook kan Syrian Rue kan bij bepaalde gebruikers sterke misselijkheid opwekken. Zeker voor mensen zonder ervaring is het aan te raden met lage doseringen te beginnen en entheogene middelen met respect te benaderen.

Wat is MAO (Monoamine-oxidase)?

Monoamine is een belangrijk enzym in het menselijk lichaam. Dit enzym zorgt ervoor dat bepaalde actieve stoffen die het lichaam binnenkomen, zoals bijvoorbeeld de stof tyramine, ongevaarlijk zijn. Zonder monoamine zouden onschuldige voedingsmiddelen die tyramine bevatten zoals pure chocolade of gefermenteerd voedsel voor levensgevaarlijke reacties in het lichaam kunnen zorgen. Ook breekt monoamine lichaamseigen stoffen af zoals serotonine, noradrenaline en epinephrine. Een MAO-remmer, zoals Peganum Harmala, zorgt ervoor dat monoamine tijdelijk zijn werk niet kan doen en dus bepaalde stoffen niet kan afbreken.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.182 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.