GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Discreet verpakt
World's best assorted online smart shop
spacemileshop icon Spacemiles - Spaar voor korting - Meer info
Direct antwoord
op je vragen?
Aarzel niet om dan even contact op te nemen met onze klantenservice Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00
Toon alle onderwerpen
Inhoudsopgave
1. Sativa, Indica en Ruderalis 2. Cannabis sativa3. Cannabis indica4. Cannabis ruderalis

Sativa, Indica en Ruderalis

Sinds de soort voor het eerst beschreven werd als Cannabis sativa L, is ze meermaals gesplitst, weer samengevoegd, weer uit elkaar getrokken en gebundeld als één soort. Iedereen meende iets anders en op het laatste kon men door de bomen het bos niet meer zien. Kwekers en rokers wereldwijd weten echter al decennialang dat er niet enkel in effect, maar ook in het uiterlijk en de groei een wezenlijk onderscheid is tussen verschillende soorten. Naast de overduidelijke verschillen tussen (vezel-) hennep en cannabis, is er ook tussen Cannabis indica en Cannabis sativa een duidelijk onderscheid. Alle van de duizenden moderne soorten vinden hun oorsprong terug in deze drie ondersoorten: Cannabis ruderalis, Cannabis indica en Cannabis sativa. Door te kruisen werden de beste eigenschappen van verschillende planten verenigd in hun nageslacht, wat al sinds de jaren 80 vooral systematisch wordt toegepast. De meeste moderne cultivars zijn hybriden en ook in het wild is er hybridisatie ontstaan, waardoor het soms heel moeilijk wordt om het onderscheid te maken. Pure indica of sativa planten, de ‘landrassen’ die aan de oorsprong van moderne cannabis liggen, worden hierdoor ook steeds zeldzamer.

Een vrij recent fenomeen is de toegenomen aandacht voor CBD-rijke cannabissoorten en bloemrijke hennepsoorten, vanwege hun therapeutische waarde.

Cannabis sativa

Cannabis sativais gekend als de grootste soort, ze wordt doorgaans 2 tot 4 meter hoog. Ze is gekend voor haar cerebrale effecten, en produceert meestal een sterke langdurige high. De grote struiken leveren ook flinke oogsten op, maar daar is geduld voor nodig, sommige variëteiten bloeien tot 16 weken.

Ze vindt haar oorsprong in de meer tropische delen van onze planeet, met name rond de evenaar. Vooral in de landen van centraal Amerika, centraal Afrika en centraal Azië komen wilde sativa-soorten voor. Hun natuurlijke leefomgeving is meestal warm, vochtig en dichtbegroeid, met vrij constante omgevingsfactoren gedurende het hele jaar. De soort heeft zich uitstekend aangepast aan dit klimaat, ze groeit de hoogte in om bij het licht te kunnen, de fijnere vingers aan de bladeren zijn een slimme aanpassing aan de hoge luchtvochtigheid, de hele plant en zeker ook de toppen zijn luchtiger en losser om vochtproblemen te voorkomen.

Doordat de wiet van Cannabis sativa vaak hoge concentraties THC en weinig CBD bevat, ervaren de meeste gebruikers een mentale high, met vrij weinig fysieke effecten. Deze wordt meestal als euforisch,  inspirerend en motiverend omschreven en veel gebruikers geven aan een verbeterde stemming en eetlust te krijgen, alsook meer energie te hebben en aandachtiger te kunnen zijn.

Cannabis indica

Cannabis indica is een kleinere, compactere soort als cannabis sativa. Indica’s zijn gekend om de sterke fysieke effecten die ze geven, maar ook voor de mentaal rustgevende uitwerking. Zuivere indica’s zien er uit als kleine kerstboompjes en blijven meestal kleiner dan 1,5 meter. Zodra een indica de juiste hoogte heeft bereikt, steekt ze al haar energie in het maken van compacte, harsrijke, aromatische toppen.De bloei is ook korter, gemiddeld 6-8 weken.

De planten groeien vaak in droge, dorre bergachtige gebieden, zoals in Libanon, Afghanistan en Indië, waar er grote schommelingen in daglicht en temperatuur zijn gedurende het jaar. Door compacter te blijven, met dikkere vingers aan de bladeren en met een toegenomen harsproductie, kunnen indica’s de korte groeiperiode in hun natuurlijkehabitat optimaal benutten.

Typische Cannabis indica-soorten bevatten doorgaans gematigde hoeveelheden THC en relatief veel CBD, wat hen zeer geschikt maakt voor personen die Cannabis voor medische redenen willen gebruiken. Het effect is voor de meesten de klassieke “couch-lock”, diepe mentale ontspanning met vermindering van stress en angst en een lichamelijk stoned gevoel met verlichting bij spierspanningen en pijn. De meeste soorten zorgen ook een betere eetlust.

Cannabis ruderalis

Cannabis ruderalis is de kleinste van de drie soorten, ze wordt zelden hoger dan een meter en ook de bloemen zijn veel kleiner. Door de zeer lage opbrengsten en cannabinoïdengehalten werd ze lange tijd als niet nuttig beschouwd voor de thuiskweker.  Hoewel ze historisch medicinaal en recreatief gebruik kende, werd Cannabis  ruderalis tot voor kort voornamelijk uitsluitend gebruikt om vezels te winnen, de zaden als dier- en vogelvoeder.

Van nature komt Cannabis ruderalis voor in de noordelijkere gebieden van de aarde. Wilde soorten groeien in koude steppegebieden zoals in China, Rusland of Polen.  Deze soort is uitstekend aangepast aan koude, schrale omgevingen met maar een heel kort groeiseizoen. Als gevolg hiervan hebben de planten een zeer sterke weerstand ontwikkeld en een zeer snelle bloei, die lichtonafhankelijk is. De meeste soorten doen slechts 3 maanden over een hele cyclus. Hoewel het effect voor de meeste variëteiten nagenoeg onbestaande is, zijn er ook soorten met verhoogde CBD-gehaltes. Eigenschappen die haar voor sommige thuiskwekers net wel interessant maken.

Vond jij dit artikel interessant en schrijf je zelf ook graag? We zijn altijd op zoek naar mensen die onze passie voor natuurlijke producten delen, en dit kunnen omzetten naar toffe teksten. En we hebben hier een aantrekkelijke beloning voor. Bekijk alle informatie voor schrijvers.

Volg ons:
GRATIS verzending in NL vanaf € 15,- Binnen EU 1-3 werkdagen* levertijd Altijd een gratis cadeautje bij je bestelling
Uitstekend
4.9
Op basis van 4.187 reviews
Ben je 18 jaar of ouder?

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.

Doorgaan Verlaten
Volg ons:

Bezoek ook onze fysieke Sirius Smart Shops
in Roermond NL Hamstraat 15
en Maastricht NL Oude Tweebergenpoort 7A

Hartelijk Dank voor je vertrouwen in ons!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.